Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ogrzewanie na prad

02.12.08, 13:16
    mam do ogrzania pomieszczenie ok 30m z dosc duzymi oknami. Musi to
    byc ogrzewanie na prąd i tu chcialam sie Was poradzic. jaki grzejnik
    kupic, zeby rzeczywisice cos dawal. W tej chwili mam taki maly
    ceramiczny, ale on jest bardzo punktowy, chcialabym zeby bylo cieplo
    w calym pomieszczeniu.
    Myslalam o konkwekcyjnych, ale pare osob odradzami, podobno niewiele
    daja, a pradu bardzo duzo zuzywaja.

agata
    Obserwuj wątek
      • al9 Re: ogrzewanie na prad 02.12.08, 15:56
        podłogówka
        termostat
        pozdr
        al
      • Gość: Jozef Re: ogrzewanie na prad IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.12.08, 22:34
        Lepsze konwektory - NOIROT, ATLANTIS, najlepiej 2, po 1500 W lub 2000W pod oknem
        i 1000W w najdalszym zimnym kącie. Te wymienione nie pala kurzu, sa O.K.
      • Gość: Jankes Re: ogrzewanie na prad IP: *.acn.waw.pl 04.12.08, 19:04
        A to na stałe czy rozwiązanie tymczasowe? Ja u siebie drugi sezon korzystam z
        takiego kaloryfera www.ceneo.pl/1332053 11 żeberek, regulowana moc, mimo
        iż olejowe to nie szczyt technologi to dzięki temu są niezawodne (prosta
        konstrukcja) 3 stopnie regulacji mocy. Warte rozważenia... Ja osobiście nie
        przepadam za konwektorami z powodu ich nieustającego brzęczenia :/
        • Gość: Rafał-go-go Re: ogrzewanie na prad IP: *.xdsl.centertel.pl 05.12.08, 12:45
          Nie zgadzam się z Tobą. Ogrzewam łazienkę konwektorem, bo grzejnik od
          centralnego oddany na gwarancji i już 3 tygodnie trzymają. Kiedyś konwektory
          szumiały, ale teraz mam mpm chyba n-16, nie jest źle, praktycznie bezszelestnie.
          A efektywność dużo większa niż olejowego.
          • Gość: Jankes Re: ogrzewanie na prad IP: *.acn.waw.pl 07.12.08, 17:59
            Hmm może faktycznie trochę za ostro napisałem, możliwe, że sporo się zmieniło od
            czasu kiedy kupowałem swój konwektor, albo to wina konkretnego modelu... No nic
            za jakiś czas będę kupował dla teściów (uparli się właśnie na konwektor..), to
            wypróbuje się ten N-16 jakby co będzie na Ciebie ;)
            • Gość: Jaeanmm Re: ogrzewanie na prad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 12:34
              Zawsze możesz wyłączyć wentylator w konwektorze i ogrzewa bezszelestnie, troszkę
              mniej efektywnie (ciepłe powietrze wylatuje samoczynnie, a nei jest wypychane i
              rozpraszane po całym pokoju przez wentylator), ale i tak ta efektywność jest
              wystarczająca. Ja mam w domku letniskowym 5 konwektorów (3 N-16, 2 ruskie) i 2
              olejowe (stara polska technologia), na szczęście rzadko jeżdżę tam w zimę, ale
              jak pojadę, to bez nich się nie obejdzie. Kominek wszędzie nie sięga, a nawet
              przez cały czas nie będzie palony.
      • Gość: AniaSK Re: ogrzewanie na prad IP: *.katowice.agora.pl 24.12.08, 09:16
        A może piec akumulacyjny? Tylko wtedy musiałabys mieć nocną taryfę...
        • Gość: małygóry Re: ogrzewanie na prad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 10:36
          Na czym polega takie ogrzewanie? Potrzebuje czegoś na okres od 28.12-04.01.
          Kurka, zamówiłem domek w górach na sylwestra, okazało się, że nie doczytałem
          ogłoszenia, a tam jest tylko ogrzewanie przez kominek, a 2 sypialnie nie mają
          dojścia do ciepełka. Reszta idzie jakoś przez wentylacje i mają jakieś
          grzejniki. Ale i tak 2 pozostają bez. Stąd ta niska cena, a myślałem, że duża
          okazja.. Jak już znalazłem ten temat, to zapytałem się, może ktoś podpowie co
          zrobić w miarę tanio. Troszkę o tym poczytałem i chyba ten konwektor wezmę, ten
          o którym wczesnej pisaliście, n16, jest całkiem atrakcyjny. Ile takich
          grzejników trzeba, na ogrzanie 2 pomieszczeń
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka