Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JAKI KOMINEK ???

IP: *.hestia.pl 14.11.03, 14:44
    Mam problem związany w wyborem odpowiedniego kominka do domu.
    Od czego zacząć szukanie ? Jakie parametry powinny decydować o wyborze
    kominka ?
    Będę wdzięczny za wszelkie rady dotyczące wyboru.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • default Re: JAKI KOMINEK ??? 14.11.03, 15:41
        Po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz mieć kominek
        otwarty, czy zamknięty wkład kominkowy. W pierwszym przypadku kominek ma
        funkcję niemal wyłącznie dekoracyjną, gdyż ciepło rozchodzi się tylko w
        niewielkim promieniu wokół niego. W drugim przypadku, montując odpowiednią
        instalację i rozprowadzenie uzyskujesz ogrzewanie wielu pomieszczeń. Bardzo to
        zresztą polecam, dzięki ogrzewaniu kominkowemu mogę nie włączać pieca olejowego
        niemal całą zimę (z wyjątkiem okresów, gdy temp. spada poniżej -10 st.).
      • Gość: Aga Re: JAKI KOMINEK ??? IP: *.pro-futuro.com 14.11.03, 15:53
        Moc wkładu kominowego zależy od wielkości ogrzewanego pomieszczenia. Można to
        policzyć. Ja mam dom o powierzchni 180 m2 i wkład o mocy 20.
      • Gość: ji Zacznij od czegos innego... IP: 62.29.248.* 14.11.03, 20:55
        ...od pytania 'jak ten kominek ma wygladac'?
        (zakladam ze wklad bo otwarty to raczej do zamku dobry)

Wtedy zawezisz krag poszukiwan.
      • Gość: Jacek Re: JAKI KOMINEK ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 12:18
        cześć
        użytkuję kominek 3-i rok, jest sporo na rzeczy na które musisz zwrócić uwagę
        ale powiem Ci o tym , czego mnie brakuje: dopływ powietrza do spalania i
        ogrzewania, bezposrednio z zewnatrz-inaczej czuć "przeciąg" , oraz właściwa
        konstrukcja komina z wyczystką - podstawa !!, a także pamiętaj o drewnie musi
        być SUCHE , inaczej otzrymasz około połowy wydajności cieplej, drewno powinno
        leżakować od roku do trzech zależy od gatunku.
        pozdrawiam
      • aslek Re: Jaki kominek ??? 27.10.19, 19:52
        mi doradzili w kratki.pl żeby dobrać odpowiedni kominek. I szczerze mówiąc wybór był bardzo trafiony! doskonały kominek, bardzo ładny i porządnie wykonany! w sam raz dla mnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka