Gość: jojo IP: *.hestia.pl 14.11.03, 14:44 Mam problem związany w wyborem odpowiedniego kominka do domu. Od czego zacząć szukanie ? Jakie parametry powinny decydować o wyborze kominka ? Będę wdzięczny za wszelkie rady dotyczące wyboru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: JAKI KOMINEK ??? 14.11.03, 15:41 Po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz mieć kominek otwarty, czy zamknięty wkład kominkowy. W pierwszym przypadku kominek ma funkcję niemal wyłącznie dekoracyjną, gdyż ciepło rozchodzi się tylko w niewielkim promieniu wokół niego. W drugim przypadku, montując odpowiednią instalację i rozprowadzenie uzyskujesz ogrzewanie wielu pomieszczeń. Bardzo to zresztą polecam, dzięki ogrzewaniu kominkowemu mogę nie włączać pieca olejowego niemal całą zimę (z wyjątkiem okresów, gdy temp. spada poniżej -10 st.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: JAKI KOMINEK ??? IP: *.pro-futuro.com 14.11.03, 15:53 Moc wkładu kominowego zależy od wielkości ogrzewanego pomieszczenia. Można to policzyć. Ja mam dom o powierzchni 180 m2 i wkład o mocy 20. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Zacznij od czegos innego... IP: 62.29.248.* 14.11.03, 20:55 ...od pytania 'jak ten kominek ma wygladac'? (zakladam ze wklad bo otwarty to raczej do zamku dobry) Wtedy zawezisz krag poszukiwan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: JAKI KOMINEK ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 12:18 cześć użytkuję kominek 3-i rok, jest sporo na rzeczy na które musisz zwrócić uwagę ale powiem Ci o tym , czego mnie brakuje: dopływ powietrza do spalania i ogrzewania, bezposrednio z zewnatrz-inaczej czuć "przeciąg" , oraz właściwa konstrukcja komina z wyczystką - podstawa !!, a także pamiętaj o drewnie musi być SUCHE , inaczej otzrymasz około połowy wydajności cieplej, drewno powinno leżakować od roku do trzech zależy od gatunku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aslek Re: Jaki kominek ??? 27.10.19, 19:52 mi doradzili w kratki.pl żeby dobrać odpowiedni kominek. I szczerze mówiąc wybór był bardzo trafiony! doskonały kominek, bardzo ładny i porządnie wykonany! w sam raz dla mnie! Odpowiedz Link Zgłoś