Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.zks.skoczow.pl 19.11.03, 09:59
    jak to jest posiadm mieszkanie chce je sprzedać i kupić dom czy jak kupie
    najpierw dom a później sprzedam mieszkanie to zapłaca jakiś podatek którego
    bym niepłacił gdybym najpierw sprzedał a później kupił?
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: AniaSK Re: Podatek? IP: *.katowice.agora.pl 19.11.03, 12:24
        Ales to klarownie wyjaśnił ;)
        Coś mi się zdaje, że chodzi o podatek 10%, ale jest on płatny TYLKO wtedy, gdy
        kupiłes mieszkanie i sprzedajesz je przed upływem 5 lat od zakupu. Wtedy
        najpierw musisz sprzedać, a pieniądze przeznaczyć na cele mieszkaniowe,
        uniktniesz wtedy zapłaty 10% podatku.
        • Gość: Łukasz Re: Podatek? IP: *.zks.skoczow.pl 19.11.03, 13:50
          dokładnie o to mi chodziło! ;-)
          ale te 10% tj od jakiej kwoty: sprzedaży mieszkania czy kupinia domu?
          a moze rożnicy między tymi cenami?
          Pozdrawiam!
          • Gość: hm Re: Podatek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.03, 13:53
            To jest chyba mniej wiecej tak, ze zwolniony jest od podatku przychod ze
            sprzedazy w czesci przeznaczonej na nabycie nowego lokum, a wiec podatek
            trzeba by zaplacic od roznicy. no bo skoro jest zwolnienie to jak mozesz
            zaplacic od calej kwoty?
            • Gość: Jacek Re: Podatek? IP: 217.153.142.* 19.11.03, 14:03
              Ważne jest też, aby po sprzedaży mieszkania/domu złożyć w urzędzie oświadczenie
              (jest na to 14 dni), że pieniądze ze sprzedaży zostaną zainwestowane w nowe
              lokum. Jeśli tego się nie zrobi, to klapa. Więcej na stronach www.mf.gov.pl w
              rozdziale podatki\sytem podatkowy \ p.d.o.f.\akty prawne\ ustawa o p.d.o.f. - w
              art. 28. (lub jakoś podobnie)
              • sarhaw Re: Do Jacka 19.11.03, 14:08
                Jacku, ja tak trochę z innej beczki, ale zobaczyłam, że jesteś i postanowiłam
                zwrócić się do Ciebie z prośbą o poradę. Otóż w marcu podpisałam umowę o
                wybudowanie mieszkania, oddanie jest w marcu 2004. Wzięłam kredyt budowalno-
                hipoteczny. Ostatnia transza pójdzie w lutym 2004. Czy powinnam wziąć od
                developera fakturę za kupno tego mieszkania? Jeżeli tak, to kiedy (teraz czy
                jak juź będą wpłacone wszystkie transze)? I czy US będzie tego wymagał ode mnie
                przy jakiejkolwiek kontroli? (To moje pierwsze mieszkanie)
                Pozdrawiam.
                • Gość: Jacek Re: Do Jacka IP: 217.153.142.* 19.11.03, 14:24
                  Jestem, choć zaraz wychodzę. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to odpowiadam:
                  fakturę zawsze warto wziąć, bo to nic Cię nie kosztuje. Sprzedawca ma zaś
                  obowiązek ją wystawić na Twoje żądanie (rozumiem, że nie jesteś tzw. podmiotem
                  gospdarczym, bo wtedy powinien ją wystawić automatycznie).

Najważniejsze jest to, że faktura za sprzedaż mieszkania powinna być wystawiona
                  najpóźniej w momencie otrzymania wpłaty częściowej za nie (jeśli
                  mieszkanie "się buduje" właśnie) a najwcześniej 30 dni przed otrzymaniem takiej
                  wpłaty. Piszę tu o roku 2003 + o okresie do maja 2004. Develeper czyniący
                  inaczej (np. wystawiający fakturę przy oddaniu mieszkania, jeśli wcześniej
                  pobrał przynakmniej część ceny) naraża się na sankcje. Mam nadzieję, że pies
                  był właśnie tu pogrzebany. Cześć i lecę !
                  • sarhaw Re: Do Jacka 19.11.03, 14:28
                    Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
              • Gość: Łukasz Re: Podatek? IP: *.zks.skoczow.pl 20.11.03, 06:22
                Wielkie dzięki kolego!
                o tym nie miałem pojęcia!
                czasem niewiedza moze drogo kosztować!
                Pozdrawiam!
                THX.ALL USRES!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka