Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Budować czy sprzedać

23.11.03, 02:06
    Witam. Ot problem, odziedziczyłem działkę 2500 m kw. (wartość około 100000 PLN - śląsk). Zasoby finanowe skromne, góra 70000 PLN. W kredyty nie chcę się pakować. Korci mnie mały skromny domek ale jak tu się zdecydować gdy "kupiec wykłada gotówkę". Rozeznania nie mam zupełnie ile może kosztować mały domek budowany od podstaw? Media oprócz gazu w granicach, działka blisko zieleni, aż żal się pozbywać. A może potraktować działkę jako lokatę? Proszę o sugestie . - Z góry dziękuję za zainteresowanie i podpowiedź - Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • 2pstragi Re: Budować czy sprzedać 24.11.03, 03:43
        Nieruchomość gruntowa to zawsze świetna lokata kapitału, zakładam, iż nie jest
        to rola.
        Sląsk jest duży, gdzie ta działka?
        W przypadku budowy systemem gospodarczym, przygotowanie dokumentacji projektowo
        technicznej to wydatek ok 15tysięcy zł.
        • rawa2 Re: Budować czy sprzedać 25.11.03, 11:28
          Dziękuje za zainteresowanie. Po przemyśleniach z budowy rezygnuję.
          Rozważam potraktować działkę jako inwestycję na okres 3-5 lat. Ale
          czy się nie przeliczę? Przedmieścia Dąbrowy Górniczej, działka do
          2003 miała przeznaczenie pod budowę domków. Obecnie można wystąpić
          o budowę warunkową. Wiem, że decyzję muszę podjąć sam. Klient wyznaczył
          termin tygodniowy na decyzję. Pilnych potrzeb finansowych nie mam.
          Pozostają mi sugestie i porady życzliwych mi ludzi.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Lukrecja Re: Budować czy sprzedać IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 12:37
            Moim zdaniem powinieneś budować! Nie ma to jak własny "kąt". Skoro to nic
            pilnego i masz teraz gdzie mieszkać, to możesz budować sobie powoli. Na ile
            środków ci wystarczy. Ponadto - możesz sprzedać połowę, jakimś miłym ludziom,
            którzy zostaną w przyszłości twoimi sąsiadami. W ten sposób zyskasz dodatkowe
            fundusze na budowę. 2500 to naprawdę kawał ziemi, trzeba być pasjonatem
            ogrodnictwa, żeby to całe potem utrzymać. A kredytów się nie bój! Teraz są
            naprawdę korzystne warunki, a tendencje są takie, że będą jeszcze lepsze, po
            wejściu do Unii. Na zachodzie kredyty mieszkaniowe i budowlane są śmiesznie
            tanie, więc i nasze banki będą musiały dostosować sie z ofertą, bo legalne
            będzie wzięcie kredytu np. w Danii. Albo potem rozwiążesz sprawę kredytem
            konsolidacyjnym. Naprawdę - aż grzech nie brać kredytu! :) Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka