Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opłata za wpis do hipoteki

24.11.03, 17:12
    Zgodnie z Rozp. Min. Sprawiedliwości z 30-06-1998 wnioski w wpis hipoteki pod
    kredyt na budownictwo mieszkaniowe są zwolnione z opłaty sądowej.
    Moje pytanie: czy dotyczy to także zakupu mieszkania od spółdzielni lub
    developera, czy tylko budowy własnego domu?
    W sądzie powiedzieli mi, że przepis ten ma zastosowanie tylko w przypadku,
    gdybym budował własny dom.
    Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane?

Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: opłata za wpis do hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 21:38
        jaroslaw20 napisał:

> Zgodnie z Rozp. Min. Sprawiedliwości z 30-06-1998 wnioski w wpis hipoteki pod
        > kredyt na budownictwo mieszkaniowe są zwolnione z opłaty sądowej.
        > Moje pytanie: czy dotyczy to także zakupu mieszkania od spółdzielni lub
        > developera, czy tylko budowy własnego domu?
        > W sądzie powiedzieli mi, że przepis ten ma zastosowanie tylko w przypadku,
        > gdybym budował własny dom.
        > Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane?

Chodzi o kredyt przeznaczony na budownictwo mieszkaniowe - jak słusznie
        zauważyłeś, a to może mieć miejsce w przypadku i budowy domu mieszkalnego i
        budowy lokalu mieszkalnego z developerem czy spółdzielnią. BUDOWY - a nie
        nabycia od spółdzielni czy developera (budowa a nabycie to wg mnie dwie różne
        rzeczy). Stąd, żeby skorzystać z tego zwolnienia bank w oświadczeniu będącym
        postawą ustanowienia hipoteki winnien wpisać jako cel kredytu: budownictwo
        mieszkaniowe, a nie nabycie. Pamiętaj też i o tym, że takie przeznaczenie
        kredytu to jeden z dwóch wymaganych warunków dla skorzystania z tego
        zwolnienia. Ten drugi: obciążana nieruchomość musi stanowić własność
        kredytobiorcy. Ona warunki muszą być spełnione łącznie. Czy to w miarę jasne
        dla Ciebie? Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • jaroslaw20 Re: opłata za wpis do hipoteki 25.11.03, 10:43
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
        Bank w oświadczeniu napisał, że jest to kredyt „na finansowanie kosztów
        inwestycji polegającej na budowie lokalu mieszkalnego”, czyli chyba na
        budownictwo mieszkaniowe.
        Nie jestem pełnym właścicielem, ale współwłaścicielem, jednak we wspomnianym
        rozporządzeniu w par. 2 ust. 2 napisano, że zwolnienie przysługuje także
        współwłaścicielom za zgodą pozostałych współwłaścicieli.
        Tak więc wydaje mi się, że mam podstawy do napisania odwołania od decyzji
        zarządzającej zapłatę opłaty sądowej. Mam jednak pewne wątpliowści, że sądy
        mogą róznie interpretować sformułowanie – budownictwo mieszkaniowe.
        Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Bank naliczył mi opłatę sądową w wysokości
        1/20 wpisu stosunkowego. Obniżenie opłaty sądowej z 1/10 do 1/20 wynika także z
        tego samego rozporządzenia i dla tych samych warunków co zwolnienie z opłaty
        (jeśli chodzi o budownictwo mieszkaniowe + wymóg posiadania prawa własności).
        Dlaczego więc wg sądu przysługuje mi obniżona opłata, ale nie przysługuje
        zwolnienie?
        Pozdrowienia.
        Jarek
        • Gość: Bebiak Re: opłata za wpis do hipoteki IP: *.acn.pl 25.11.03, 19:15
          jaroslaw20 napisał:

> Bank w oświadczeniu napisał, że jest to kredyt „na finansowanie kosztów
          > inwestycji polegającej na budowie lokalu mieszkalnego”, czyli chyba na
          > budownictwo mieszkaniowe.

Dla mnie tak.

> Nie jestem pełnym właścicielem, ale współwłaścicielem, jednak we wspomnianym
          > rozporządzeniu w par. 2 ust. 2 napisano, że zwolnienie przysługuje także
          > współwłaścicielom za zgodą pozostałych współwłaścicieli.
          > Tak więc wydaje mi się, że mam podstawy do napisania odwołania od decyzji
          > zarządzającej zapłatę opłaty sądowej. Mam jednak pewne wątpliowści, że sądy
          > mogą róznie interpretować sformułowanie – budownictwo mieszkaniowe.
          > Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Bank naliczył mi opłatę sądową w
          >wysokości 1/20 wpisu stosunkowego. Obniżenie opłaty sądowej z 1/10 do 1/20
          >wynika także z tego samego rozporządzenia i dla tych samych warunków co
          >zwolnienie z opłaty (jeśli chodzi o budownictwo mieszkaniowe + wymóg
          >posiadania prawa własności).
          > Dlaczego więc wg sądu przysługuje mi obniżona opłata, ale nie przysługuje
          > zwolnienie?

A to dlatego, że coś się zmieniło w sądzie w ramach rozumienia "budownictwa
          mieszkaniowego". Dlaczego to rozumienie się zmieniło - póki co nikt nie
          potrafi wyjaśnić. Spójrz do wątku Sasanki u "Developerów" ("Opłata sądowa tak
          czy nie - coś takiego; aktualny wątek)- tam sporo wypowiedzi na ten temat.
          Próbują Ci naliczyć z tego rozporządzenia 1/20 część dlatego, że w myśl tego
          nowego poglądu budowa lokalu mieszkalnego jest traktowana jak nabycie a przy
          nabyciu jest 1/20 część wpisu stosunkowego. Pójdź, proszę Cię, do tego wątku,
          który Ci wskazałam. Powstało jakieś ogólne zamieszanie i w tej chwili sama
          nie umiem Ci powiedzieć dlaczego tak się stało. Ale mam nadzieję, że się
          wywiem (w końcu muszę to wiedzieć). Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i
          dziękuję za dziękuję. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka