Forum   ziele angielskie

ziele angielskie

(45 wyników)
  • Czy to prawda ze w Niemczech nie ma ziela angielskiego ,bo juz druga osoba wmawia mi ze musi je przywozic z Polski.Jezeli jest to bardzo prosze o podanie jego nazwy po niemiecku.
  • Przepraszam za glupie pytanie, ale czy ktos na tym forum wie jak ie nazywa ziele angielskie po angielsku? dzieki
  • jak sie nazywa ziele ang po norwesku ew. szwedzku lub dunsku? Probowalam znalezc to w tutejszym sklepie, ogladnelam i obmacalam sporo paczuszek z przyprawami i nie znalazlam niczego co by mi wygladalo na ziele ang. dzieki
  • Nie moge znalezc w sklepach, a nie potrafie zapytac sprzedawczyni... Pozdrawiam Fem3/4
  • witam! kupiłam niby gotowe śledzie marynowane, w wiaderku. jak je przyrządzić,by były dobre? ile czasu mogą stać? mój pomysł to zalać olejem, skropic cytryną, zasypac lekko cebulą plus przyprawy - tzn pieprz, ziele angielskie (?). odstawić do lodówki pod przykryciem? pojęcia o gotowaniu nie mam, będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie :)
  • Witam. Szukam przepisów na ogórki korniszony, oczywiście sprawdzone. Przymierzam się do tego www.przepysznie.pl/przepisy/przekaski/ogorki_korniszony albo do tych www.przepysznie.pl/przepisy/przetwory/ogorki_w_zalewie_curry Proszę o jakieś sugestie i ewentualnie inne propozycje.
  • Mam pytanie o nowe smaki .Ja daję mięso wołowe , kurczaka , jarzyny kostkę rosołową , wegetę , pieprz .
  • W sprzedaży są śledzie o smaku korzennym. Ja uzyskać ten smak w warunkach domowych? Korzeń (?) jakiej przyprawy trzeba zastosować?
  • Kiedys kilka lat temu w Niemczech mialam okazje jesc makaron z warzywami (cukinia, pomidory itd.) z pewna aromatyczna przyprawa. Dzisiaj chcialam zrobic podobe danie na obiad, ale nie znam nazwy tej przyprawy...Jest ona slodkawa, smakuje podobnie do cynamonu, pachnie bardzo intensywnie...Troche jak swieczka zapachowa;) Jakies pomyslo co to moze byc? Z gory dziekuje.
  • wczoraj obgotowałam (od momentu wrzenia jeszcze 20 min.) gąski... ostygły i na noc poszły do lodówki.... dziś chcę marynować grzyby... i mam pytanie... grzyby przelewać ciepłą wodą czy takie chłodne z lodówki pakować w słoiki?? już się z lekka ociepliły w temp. pokojowej są mniej więcej... znów zagotować??? zalewać będę oczywiście wrzącą zalewą
  • zupy(23)

    Kochani pomóżcie. Rzadko gotuję zupy ale raz na jakiś czas trzeba. Jakiś zwykły krupnik, grochówka, pieczarkowa. I mam problem jak je przyprawić bez używania przypraw typu vegeta. Jeśli użyję samej soli i pieprzu wszystkie mi wychodzą jakieś "bezpłciowe". Niby smak zupy istnieje ale nie do końca. Jak wy to robicie?
  • Karasie(14)

    Witam. Dostałem sporą ilośc karasi srebrzystych, mam problem co z nimi zrobić. Szukałem w internecie ale wiekszośc przepisów to karasie w smietanie. One maja strasznie duzo osci a ja nie mam cierpliwości do dłubania, moze ktos zna jakis fajny przepis na kotlety rybne albo na rybe faszerowaną.I jeszcze sprawa ich sprawiania, zawsze trzeba usuwac kregosłup przed mieleniem? Poprosze o pomoc, pozdrawiam Tomasz.
  • ... potem pytanie o karpia. Kochani, Wigilia za progiem, a mnie nikt w tym roku nie podrzuci do Wloch sledzia na Wigilie. Moge nabyc droga kupna sledzie swieze, jak z nich wyczarowac sledzie w oleju albo marynowane? Mozecie przerzucic moje pytanie na jakis poprzedni post, ktorego nie zauwazylam, albo podac jakis rozsadny przepis, mille grazie ;)))) Poza tym chcialabym stworzyc takiego pysznego karpia mielonego, bez osci, w galarecie... Jak to sie robi???
  • zamierzam popełnić pieczoną wołowinę, a ponieważ będzie to mój pierwszy raz, to kompletnie nie wiem jaki kawałek kupić, żeby nie wyszła podeszwa :( dotychczas przygotowywałam only mięsa bezpieczne (różne elementy kurczaka i indyka, schabowe i polędwiczki wieprzowe) ale nigdy żadnej pieczeni. W książce kucharskiej znalazłam info, że do pieczenia nadają się: zrazówka, łopatka, rozbratel, antrykot, ligawa i krzyżowa. Kurczę blade, tylko że w moich okolicznych rzeżnikach wołowina f...
  • Za radą jakiejś dobrej duszy zrobiłam w ubiegłym roku ogórki kiszone do słoików, zalewając je wrzątkiem. Wyszły przepyszne. Za żadne skarby nie mogę sobie przypomnieć ilości soli na litr wody. Może ktoś mi pomoże....
  • szukałam już wyszukiwarce, ale nie znalazłam dobrego przepisu na marynowaną paprykę, tylko nie pokrojoną z czosnkiem (taką tez zamierzam zrobić), ale w dużych kawałkach i zalewie octowej. Robiłam taką kiedyś,ale niestety gdzieś zgubiłam przepis na zalewę. Czy dajecie jeszcze jakieś przyprawy oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
  • Szukam przepisu na śledzie piernikowe. Kiedyś robiłam wg przepisu z jakiejś książki lub gazety. Były pyszne, ale przepis gdzieś się zawieruszył. A Wigilia tuż tuż i taki śledź byłby w sam raz :) Jedyne co pamiętam to to, że do wymoczonych śledzi dodawało się piernik...
  • Jezeli znacie przepis na ogórki w zalewie miodowej to podajcie go proszę. Mój kolega kiedyś zrobił takie i podobno są super, tylko niestety zapodział gdzieś przepis :-(( Podobno do zalewy daje się miód, ocet i co jeszcze nie pamięta. Może ktoś spotkał się z takim przepisem? Pozdr exlibra
  • Jak wyzej, ma ktos sprawdzony przepis?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się