-
Czy to prawda ze w Niemczech nie ma ziela angielskiego ,bo juz druga osoba
wmawia mi ze musi je przywozic z Polski.Jezeli jest to bardzo prosze o
podanie jego nazwy po niemiecku.
-
Przepraszam za glupie pytanie, ale czy ktos na tym
forum wie jak ie nazywa ziele angielskie po angielsku?
dzieki
-
jak sie nazywa ziele ang po norwesku ew. szwedzku lub dunsku? Probowalam znalezc to w tutejszym sklepie, ogladnelam i obmacalam sporo paczuszek z przyprawami i nie znalazlam niczego co by mi wygladalo na ziele ang.
dzieki
-
Nie moge znalezc w sklepach, a nie potrafie zapytac sprzedawczyni...
Pozdrawiam
Fem3/4
-
witam!
kupiłam niby gotowe śledzie marynowane, w wiaderku. jak je przyrządzić,by były
dobre? ile czasu mogą stać? mój pomysł to zalać olejem, skropic cytryną,
zasypac lekko cebulą plus przyprawy - tzn pieprz, ziele angielskie (?).
odstawić do lodówki pod przykryciem? pojęcia o gotowaniu nie mam, będę
wdzięczna za jakiekolwiek sugestie :)
-
Mam pytanie o nowe smaki .Ja daję mięso wołowe , kurczaka , jarzyny
kostkę rosołową , wegetę , pieprz .
-
Witam. Szukam przepisów na ogórki korniszony, oczywiście sprawdzone.
Przymierzam się do tego
www.przepysznie.pl/przepisy/przekaski/ogorki_korniszony
albo do tych
www.przepysznie.pl/przepisy/przetwory/ogorki_w_zalewie_curry
Proszę o jakieś sugestie i ewentualnie inne propozycje.
-
W sprzedaży są śledzie o smaku korzennym. Ja uzyskać ten smak w
warunkach domowych? Korzeń (?) jakiej przyprawy trzeba zastosować?
-
wczoraj obgotowałam (od momentu wrzenia jeszcze 20 min.) gąski...
ostygły i na noc poszły do lodówki....
dziś chcę marynować grzyby... i mam pytanie... grzyby przelewać
ciepłą wodą czy takie chłodne z lodówki pakować w słoiki?? już się z
lekka ociepliły w temp. pokojowej są mniej więcej... znów
zagotować???
zalewać będę oczywiście wrzącą zalewą
-
Kochani pomóżcie.
Rzadko gotuję zupy ale raz na jakiś czas trzeba. Jakiś zwykły krupnik,
grochówka, pieczarkowa. I mam problem jak je przyprawić bez używania przypraw
typu vegeta. Jeśli użyję samej soli i pieprzu wszystkie mi wychodzą jakieś
"bezpłciowe". Niby smak zupy istnieje ale nie do końca. Jak wy to robicie?
-
Kiedys kilka lat temu w Niemczech mialam okazje jesc makaron z
warzywami (cukinia, pomidory itd.) z pewna aromatyczna przyprawa.
Dzisiaj chcialam zrobic podobe danie na obiad, ale nie znam nazwy
tej przyprawy...Jest ona slodkawa, smakuje podobnie do cynamonu,
pachnie bardzo intensywnie...Troche jak swieczka zapachowa;)
Jakies pomyslo co to moze byc?
Z gory dziekuje.
-
... potem pytanie o karpia.
Kochani, Wigilia za progiem, a mnie nikt w tym roku nie podrzuci do Wloch
sledzia na Wigilie. Moge nabyc droga kupna sledzie swieze, jak z nich
wyczarowac sledzie w oleju albo marynowane? Mozecie przerzucic moje pytanie
na jakis poprzedni post, ktorego nie zauwazylam, albo podac jakis rozsadny
przepis, mille grazie ;))))
Poza tym chcialabym stworzyc takiego pysznego karpia mielonego, bez osci, w
galarecie... Jak to sie robi???
-
Za radą jakiejś dobrej duszy zrobiłam w ubiegłym roku ogórki kiszone do
słoików, zalewając je wrzątkiem. Wyszły przepyszne. Za żadne skarby nie mogę
sobie przypomnieć ilości soli na litr wody. Może ktoś mi pomoże....
-
Witam. Dostałem sporą ilośc karasi srebrzystych, mam problem co z nimi zrobić. Szukałem w internecie ale wiekszośc przepisów to karasie w smietanie. One maja strasznie duzo osci a ja nie mam cierpliwości do dłubania, moze ktos zna jakis fajny przepis na kotlety rybne albo na rybe faszerowaną.I jeszcze sprawa ich sprawiania, zawsze trzeba usuwac kregosłup przed mieleniem? Poprosze o pomoc, pozdrawiam Tomasz.
-
zamierzam popełnić pieczoną wołowinę, a ponieważ będzie to mój
pierwszy raz, to kompletnie nie wiem jaki kawałek kupić, żeby nie
wyszła podeszwa :( dotychczas przygotowywałam only mięsa bezpieczne
(różne elementy kurczaka i indyka, schabowe i polędwiczki wieprzowe)
ale nigdy żadnej pieczeni.
W książce kucharskiej znalazłam info, że do pieczenia nadają się:
zrazówka, łopatka, rozbratel, antrykot, ligawa i krzyżowa.
Kurczę blade, tylko że w moich okolicznych rzeżnikach wołowina
f...
-
szukałam już wyszukiwarce, ale nie znalazłam dobrego przepisu na marynowaną
paprykę, tylko nie pokrojoną z czosnkiem (taką tez zamierzam zrobić), ale w
dużych kawałkach i zalewie octowej.
Robiłam taką kiedyś,ale niestety gdzieś zgubiłam przepis na zalewę.
Czy dajecie jeszcze jakieś przyprawy oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
-
Szukam przepisu na śledzie piernikowe.
Kiedyś robiłam wg przepisu z jakiejś książki lub gazety. Były pyszne, ale
przepis gdzieś się zawieruszył. A Wigilia tuż tuż i taki śledź byłby w sam raz :)
Jedyne co pamiętam to to, że do wymoczonych śledzi dodawało się piernik...
-
Jezeli znacie przepis na ogórki w zalewie miodowej to podajcie go proszę. Mój
kolega kiedyś zrobił takie i podobno są super, tylko niestety zapodział
gdzieś przepis :-(( Podobno do zalewy daje się miód, ocet i co jeszcze nie
pamięta. Może ktoś spotkał się z takim przepisem?
Pozdr exlibra
-
Poszukuje przepisu na dobry a zarazem prosty gulasz...Jakiego miesa uzuc aby b
byl gesty bez dodawania duzej ilosci maki...
POzdrawiam.
Magda