Gość: Lukrecja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 12:42 Jakie macie doświadczenia? Czy białe PCV faktycznie mocno żółknie? bo słyszałam takie opinie, a we wnętrzu nie bardzo widzę inny kolor. dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ji Re: Okna PCV czy drewno IP: 62.29.248.* 28.11.03, 15:41 Zolknie? Niech nawet i czerwienieje... sendo jest gdzie indziej. Oczywiscie drewniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Okna PCV czy drewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 17:21 Spróbuj to poczytać, jeśli to nie wprowadzi dodatkowego zamieszania, to na pewno ci pomoże ;-) www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3449&highlight=okno+okna www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14667 www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11297 www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14236&highlight=okno+okna i wiele, wiele innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajobongo Re: Okna PCV czy drewno IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 19:32 Cześc! Czy Wiesz ,Ze Finlandia/z racji tradycji i dostępu do ZDROWEGO DREWNA!!!/jest jedynym krajem w Europie o przewadze montażu okien drewnianych nad PCV!.To nie jest wyssane z palca,to są monitorowania najpoważniejszej agencji w Europie/niestety ostatnie wyniki to rok 2001/.Polskie drewno nadaje się jedynie na kliny do montażu okien-szara rzeczywistość-to efekt rabunkowej gospodarki leśnej komuchów!!.Jeszcze dwa pokolenia i może..... .Na dzień dzisiejszy,nie Masz alternatywy ,chyba że Masz duże pieniądze, żeby kupić porządne okna drewniane/z dobrego drzewa,broń boże nie z Ukrainy-vide Czernobyl!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: Okna PCV czy drewno IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.12.03, 08:43 To moje pytanie chyba było bez sensu trochę, bo: 1. jeśli zapytać jaki samochód jest najlepszy też każdy napisze mercedes, a nie w tym sens, bo jednak jakoś tak się dzieje na świecie, że nie wszyscy jeżdżą mercedesami. Po prostu po uwagę bierze się wiele różnych względów. 2.To chyba trochę kwestia gustu. Oglądałam trochę stronek i na przykład przekonały mnie profile Veka - super wentylacja, bardzo ciepłe, można wybrać wielkie okna balkonowe itd. Na początku też byłam przekonana do drewna, ale tak naprawdę to trochę kupuje się kota w worku. Nigdy nie wiadomo, czy na pewno w środku jest takie drewno, jakie producent deklaruje. Jeśli miałabym nieograniczone fundusze, to spoko, kupiłabym sobie najlepsze na rynku okna drewniane i już. Ale skoro mam jednak mniej kasy, to muszę wybrać. I myślę sobie, że jednak lepsze są najlepsze plastiki od średnich drewnianych? Architekt, który będzie mi budował chatę wstawił sobie 3 lata temu drewno, bo to ekologiczne, na zachodzie wszyscy przechodzą na drewno itd. itp. argumenty powszechnie znane - a teraz zmienia je z powrotem na plastik, bo ma już dość. Ja mu ufam. Wielkie dzięki za wypowiedzi, szczególnie te linki na fora od Agi uświadomiły mi, że nie ma obiektywnie lepszego wyboru, po prostu co kto woli. Jeden będzie zadowolony z plastików, inny tylko drewno itd. Ja mam jeszcze trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Okna PCV czy drewno IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 17:36 Mój brat ma na parterze swojego domu okna plastikowe, na piętrze zainstalował (nieco póżniej) drewniane... bo zdrowe, ekologiczne itp. Ostatnio mówił mi, że będzie wymieniał okna drewniane. Może są one bardziej ekologiczne, ale wymagają po prostu co kilka lat konserwacji. Jeżeli odpowiada Tobie malowanie co kilka lat okien (a w międzyczasie coraz bardziej uciążliwe mycie ich), to wybierz drewniane. Ja mam w swoim mieszkaniu okna plastikowe, instalowane 9 lat temu. Zżółkło trochę w kuchni, gdzie zawsze jest trochę wyższa temperatura. W pozostałych pomieszczeniach nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: Okna PCV czy drewno IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 08:34 Dzięki, chyba tak zrobię. W końcu muszę kupić coś tańszego, nie stać mnie na same najdroższe rzeczy, a zależy mi na porządnej podłodze z drewna, chyba zdecyduję się na ceramiczną dachówkę, więc na czymś muszę zaoszczędzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Okna PCV czy drewno IP: 213.17.175.* 08.12.03, 12:39 ja mam inny problem z drewnianymi oknami - są cieżkie i co dwa lata muszę wymieniać zawiasy w oknie balkonowym, bo pękaja - nie wytrzymują ciężaru okna, a w mniejszych oknach - wymieniłam teraz przed zimą, czyli po 5 latach. może się więc okazać, że plastiki o odbrych parametrach będą lepsze od zdrowych ale na prawdę uciążliwych, drewnianych okien Odpowiedz Link Zgłoś