Dodaj do ulubionych

Projekt Handbike

28.09.26, 10:31
Cześć wszystkim!

Chciałbym pokazać Wam trochę nietypowy projekt, nad którym obecnie pracuję.

Od urodzenia choruję na mózgowe porażenie dziecięce kończyn dolnych i na co dzień poruszam się przy pomocy kul. Od wielu lat zmagam się również z agorafobią i atakami paniki. Dzięki psychoterapii i leczeniu stopniowo pracuję nad zwiększaniem swojej samodzielności, ale nadal wiele rzeczy, które dla większości osób są zwyczajne, stanowi dla mnie spore wyzwanie.

Stąd narodził się pomysł na Projekt „Handbike”.

Chcę kupić handbike'a ze wspomaganiem elektrycznym i wykorzystać go nie tylko jako środek transportu, ale również jako narzędzie do stopniowego pokonywania ograniczeń związanych z agorafobią.

W dokumentacji projektu określiłem również preferowaną specyfikację i udogodnienia, które byłyby dla mnie najbardziej odpowiednie ze względu na moje ograniczenia i sposób użytkowania. Problemem okazało się jednak znalezienie możliwości ich indywidualnego dopasowania.

Obecnie jestem w stanie oddalić się samochodem od miejsca zamieszkania maksymalnie o około 15 km. W praktyce bardzo utrudnia mi to udział w przymiarkach, konsultacjach czy testowaniu indywidualnie dopasowanych rozwiązań u producentów lub sprzedawców.

Dlatego ostatecznie zdecydowałem się na model XCR. W jego przypadku sprzedawca był w stanie jasno określić, jakie możliwości konfiguracji i dopasowania może zaoferować oraz czego mogę oczekiwać od gotowego rozwiązania, bez konieczności odbywania przeze mnie wielu wyjazdów w celu ustalenia, czy dana konstrukcja będzie w ogóle możliwa do wykonania.

XCR nie jest więc po prostu odwzorowaniem mojej preferowanej specyfikacji - jest rozwiązaniem, które w obecnej sytuacji mogę realnie zorganizować, mając jednocześnie możliwie jasno określone możliwości i ograniczenia.

Nie zakładam od razu kilkudziesięciokilometrowych tras. Na początku może to być nawet wyjazd tylko w najbliższą okolicę. Później, jeżeli będę w stanie, stopniowo coraz dalej.

Projekt ma też drugi etap, który jest dla mnie równie ważny.

W przyszłości chciałbym podczas swoich przejazdów zbierać opakowania objęte systemem kaucyjnym, a uzyskane w ten sposób środki przekazywać na zweryfikowane zbiórki lub organizacje charytatywne.

Czyli w dużym skrócie:

wsparcie → zakup handbike'a → większa samodzielność → ekspozycja związana z agorafobią → przejechane kilometry → zebrane opakowania → kaucja → pomoc komuś innemu.

Cały projekt staram się prowadzić możliwie transparentnie, dlatego przygotowałem publiczną dokumentację, w której można znaleźć opis założeń, pierwotnie opisaną preferowaną specyfikację, szczegółową wycenę modelu XCR oraz tabelki, w których w przyszłości będą widoczne zebrane kwoty z kaucji oraz, na jaki cel charytatywny została przekazana wpłata.

Dokumentacja projektu: Tekst linku

Sam zakup jest jednak sporym wyzwaniem finansowym. Zanim zdecydowałem się na crowdfunding, sprawdzałem również możliwość uzyskania dofinansowania z PFRON. Niestety, w moim przypadku nie udało się znaleźć realnej możliwości sfinansowania w ten sposób choćby części projektu - albo pojawiały się limity, które wykluczały możliwość uzyskania wsparcia, albo nie było dostępnych środków na tego typu cel.

Ostatecznie zdecydowałem się na zbiórkę internetową i crowdfunding jako sposób na zebranie potrzebnej kwoty.

Tekst linku

Nie wrzucam tego posta z prośbą o wpłaty. Jeżeli jednak uznacie, że sam pomysł jest ciekawy i macie możliwość udostępnić go dalej, będę bardzo wdzięczny.

Być może dzięki temu projekt trafi do kogoś, kto zainteresuje się nim na tyle, żeby pomóc w jego realizacji albo po prostu również zechce przekazać go dalej.

Dzięki za przeczytanie, za każde udostępnienie i za każdą inną formę okazanego wsparcia.
Obserwuj wątek
    • bartosz95 Re: Projekt Handbike 28.09.26, 10:42
      Przez moje niedopatrzenie zapomniałem podpisać linków, dlatego też dodaję je ponownie tutaj:

📖 Dokumentacja projektu
      📌 Zbiórka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka