-
Mam ci ja worek agrestu. Niedojrzałego jak sto diabłów. Ja z tych co
to cytrynę zjem bez skrzywienia, ale przy nim mnie wykręca :)
Planuję wrzucić go do pleśniaka i tu pytanie - tak na żywca go dać,
czy może najpierw sparzyć/podgotować/cukrem podsypać albo coś? Wiem,
że do pleśniaka powinny byc kwaśne owoce, ale boję się, żeby nie
wyszło za kwaśne dla szerszej publiczności. Bo może się okazać, że
oprócz mnie nikt tego nie zje (hmm...a może to by nie było najgorsze
wyjście?;) )
...
-
Czytam i czytam, ze wy tu wszystko mrozicie. Upiekłam pleśniaka z
truskawkami. Wyszła wielka blacha, gościom coś wypadło i tak sobie myślę czy
można takie ciato zamrozić (?) Ale tam jest piana (ta beza na górze) i te
truskawki.. Nie, moim zdaniem nie można. Ale może sie mylę?
-
na wierzch plesniaka zazwyczaj sciera sie kruche ciasto... niestety my nie
przepadamy za ta kruszonka natomiast b. lubimy plesniaka. Czy znacie jakies
inne sposoby na "wykonczenie" tego ciasta? Co mozna polozyc na piane z bialek
zamiast kruszonki zeby dobrze smakowalo?
pozdrawiam
-
Witam!
Sprawa jest prosta: jestem w ciąży (3 mies.), uwielbiam sery pleśniowe i...
niestety nie mogę ich jeść ze względu na możliwość występowania w nich
jakichś tam bakterii (nie pamiętam nazwy). Tyle wiem z różnych poradników.
Pytanie do mądrzejszych ode mnie: czy owe bakterie giną w wysokiej temp.? W
jakiej? Ostatnio wykombinowałam sobie, że może da się "obejść zakaz" zjadając
pleśniaka na ciepło, np. w postaci sosu lub po obsmażeniu (camembert np.).
Wiem, że to będzie ciężkos...
-
Robię ciasta typu plesniak lub jablecznik z pianą na górze i coś robię źle bo
przed upieczeniem piana sztywna, na 5 bialek 0,5 szklanki pudru więc i slodka
a po wyjęciu z piekarnika jest lepka a potem siada. jak zrobić żeby była taka
sztywna jak beza? Może za krótko pieke? Ile powinna być wpiekarniku taka
piana? Trzymam krótko bo mam spody upieczone żeby mi się zakalec nie zrobił
więc potem czekam tylko aż piana sie zrumieni. No i jest rumiana ale pada :(
asia
-
Prosze! Czy ktos zna przepis na "skubanca"?Tak sie na to ciasto mowilo w moim
domu, ale podobno "chodzi" rowniez jako "plesniak".Pamietam, ze bylo to tarte
ciasto dzielone na 2 czesci, te druga skubalo sie na koniec na wylana mase
bialkowa.
-
-
Chciałabym zrobić mężowi niespodziankę - upiec Jego ulubione ciasto.
Niestety nie wiele o pieczeniu i dlatego proszę o pomoc.
Z góry serdecznie dziękuje, Aga.