Gość: Apia IP: *.turboline.skynet.be 25.01.02, 21:28 Wiem, ze byl taki watek o korku na scianach. Ja bym sie chciala jednak zapytac, czy ktos ma korek na podlodze. Zastanawiam sie nad polozeniem go w sypialni i pokojach dzieciecych. Prosze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolja Re: Korek na podlodze 29.01.02, 09:00 Witam, tez mnie interesuje ten temat. Niestety jak na razie to nie udalo mi sie niczego ciekawego dowiedziec (poza informacjami handlowymi firm ktore sprzedaja korek, a to moze byc troszke nieobektywne). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogaczka Re: Korek na podlodze IP: *.chello.pl 29.01.02, 09:36 Moja znajoma ma korek na podlodze w kuchni i bardzo sobie chwali. Wyglada interesująco. Ona twierdzi, że jest to dobry pomysł gdyz: -jak cos upadnie to korek dobrze amortyzuje, sam w sobie jest elastyczny wieć nie widać na nim sladów - jest cieply w odróznieniu od terakoty, a ona lubi chodzicboso po mieszkaniu - podobno nie toleruja go zadne robactwa (prusaki, karaluchy,mrowki), ale to nie zostało udowodnione gdyz mieszkanie jest nowe i nie w nim zadnego paskudztwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apia Re: Korek na podlodze IP: *.turboline.skynet.be 29.01.02, 09:54 A jak to jest z utrzymaniem takiej podlogi tzn. czym sie to czysci? Czy jak na przyklad moja corka wyleje cos na te podloge, to bedzie to mozna latwo usunac? Czy podloge korkowa trzeba lakierowac? Czy nie odksztalca sie pod wplywem np.stojacych na niej mebli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejK Re: Korek na podlodze IP: *.radiomerkury.pl 29.01.02, 12:18 Juz pisałem na ten temat w jednym z wątków poniżej(panele, parrkiet czy korek)- ale powtórzę. Ja korek mam w mieszkaniu(oprócz kuchni i łazienki) od 2 lat. Moi rodzice praktycznie w całym domu od 7, a ojciec w firmie jeszcze dłuzej. I z rzeczy o których informuja Cię zapewne sprzedawcy mogę potwierdzic: jest bardzo ciepły-dzieciaki mogą spokojnie baraszkować po ziemi i na pewno nie zmarzną, świetnie wytłumia i jest bardzo łatwy w utrzymaniu. Mozesz chodzic w szpilkach i nie martwić się o dziury bo korek jest elastyczny i po czasie wraca do dawnego stanu. Jeśli jest dobrze założony i polakierowany to starcza na lata bez żadnych problemów(nie trzeba jak w przypadku parkietu szlifować, cyklinować itd, itp.) Korek w domu moich rodziców przeszedł dwa remonty z gruzem na podłodze i ma się dobrze. Co do montazu to polecam wynajać dobrą ekipę-widzialem korek polozony niefachowo-po roku plytki się odklejały. U mnie przy dobrym montazu praktycznie nie widać połączeń między płytkami. Generalnie jeszcze raz polecam jak masz szczególowe pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam aha - kup korek dobrej jakosci-portugalski(surowiec zawsze pochodzi z portugalii ale chodzi o to żeby producent rówiez był z tego kraju)zapłacisz moze więcej ale będziesz zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
kolja Re: Korek na podlodze 29.01.02, 14:08 Ostatnio robilem rozeznanie i dowiedzialem sie ze sa trzy mozliwosci : 1. parkiet korkowy, lakierowany lub woskowany 2. plytki korkowe (warstwa PCV od dolu, potem warstwa korka i na gorze laminat)- to jest klejone do podlogi i generalnie bardzo mi sie podoba tylko niepokoi mnie ze w sumie to ma 3,2 mm grubosci. Mimo zapewnien w sklepie, trudno mi uwierzyc ze to jest wystarczajaza izolacja. 3. panele korkowe (warstwa plyty HDF, warstwa korka i laminat) - to jest na zasadzie podlogi plywajacej - jak to zwykle panele. Grubosc 9 mm. Zastanawialem sie nad plytkami (poz.2) bo jakos nie mam przekonania do podlogi plywajacej, tylko ta grubosc (3,2 mm !) Pytanie do Maciej`aK - jakie rozwiazanie masz Ty i jakie Twoi Rodzice. Dzieki za informacje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejK Re: Korek na podlodze IP: *.radiomerkury.pl 29.01.02, 15:23 Ja mam naturalny korek( w płytkach rzecz jasna)-co jak myślę odpowiada Twojemu punktowi nr 1. I to rozwiazania Tobie polecam-moim zdaniem jedną z największych atutów korka jest jego naturalność-czytaj przyjazność dla ludzi-a te mieszanki mnie nie przekonują. tej przyjazności nie zepsujesz nawet lakierując(o trwałosci tego rozwiazania mogę zaświadczyć, efektów woskowania nie znam) bowiem do korka używa się lakieru akrylowego-zupełnie nietoksycznego a bardzo trwałego. Poza tym-przynajmniej w Poznaniu jest taki wybór wzorów korka(równiez kolorów- choc ja nie jestem zwolennikiem farbowanych) ze spokojnie można znaleźć coś dla siebie bez dodatków tych "uszlachetniaczy". Zreszta w Polsce jeszcze wiele osób traktuje korek jako dodatek np. pod panele nie doceniając jego super wyglądu a tylko właściwości. Wiele osob kojarzy bowiem korek z takim produkowanym od dawna w Polsce - "fabrycznym"-bez zadnych wzorów-wyglądający jak posklejana śruta. taki oczywiście tez mozna dostać ale cena jak i szlachetność korka zależy od tego z której warstwy drzewa korkowego pochodzi. Najszlachetniejszy jest ten z najbardziej zewnętrznej warstwy-stosowany głownie na ściany ale moze byc również na podłogę-moi rodzice mają go w jednym z pokojów-ma jednak wadę jest piekielnie drogi i trudniejszy w utrzymaniu-ma chropowata powierzchnię. Mam nadzieję że choc trochę wyjaśniłem. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś