Dodaj do ulubionych

godziny snu

09.07.12, 12:13
Moje młode wakacyjnie, w przerwie przedszkolnej, gdzie zrywamy je koło 7.15, przestawiło się na tryb spania od 22-23 do 9-10.

Nam to nie przeszkadza organizacyjnie, dobrze się bawimy wieczorem etc.
Tylko mam wątpliwość, czy to dla dziecka "zdrowe"?
W dzieciństwie ciągle słyszałam że najzdrowszy sen przed północą, potem to już sie nie liczy...

Czy to prawda czy mit, powtarzany przez rodziców, chcących wcześniej zagonić dzeciarnię do łózek?

Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: godziny snu 09.07.12, 12:21
      Moje dziecko w wakacje przestawia sie na tryb 24-10/11. Nam to bardzo pasuje, bo pasuje do godzin naszego zycia wakacyjnego.
      Jezeli dziecko nie jest wiecznie zmeczone, nie marudzi i nikt go nie przetrzymuje na sile, to ja bym sie nie przejmowala - niech spi jak lubi.
    • bluemka78 Re: godziny snu 09.07.12, 15:37
      Moje najwczesniej ida spac o 21 (tylko jak nie spia wcale w dzien), jak spia w dzien to i o 23. Pozniej tez odsypiaja rano lub w ciagu dnia.
    • deelandra Re: godziny snu 09.07.12, 15:42
      ja tam nie mam sumienia wyganiać ich przed północą do łóżek, jak jest tak gorąco to zarówno ja, jak i oni odżywamy około 20stej
      wcześniej się raczej snujemy i czekamy na ochłodzenie
    • klubgogo Re: godziny snu 09.07.12, 17:59
      Nie wiem, czy to mit. Córka zrywana w ciągu roku o 6.30, bez drzemki kładzie się o 19.30. Teraz, może i z powodu upałów robi drzemkę od godziny do dwóch, cały dzień jest na dworze, idzie spac o 21-ej, wstaje o 7-8. troszkę kontroluję ten sen, bo nie chcę miec problemów we wrześniu.
    • silje78 Re: godziny snu 09.07.12, 19:54
      moja córka w wakacje też ma luz, ale wygląda to tak, że idzie spać ok 20.30-21. czasami później, ale to są wyjątkowe sytuacje (najpóźniej przed 22). wstaje różnie 7-8. co do snu to ja też spotkałam się z opinią, że najgłębszy, najzdrowszy jest sen między 22, a 24. ponoć najgłębiej się śpi w pierwszych godzinach snu, więc może nie ma dużego znaczenia w jakich godzinach.
      • sara_lund Re: godziny snu 10.07.12, 09:41
        Właśnie mnie ta "zdrowotność" snu przed północą zastanawia.
        Bo oczywiście niedobory snu u dziecka, jak i u dorosłego, dobre nie są (bo chociażby powodują zaburzenia metabolizmu), ale czy rzeczywiście sen między 1 a 3 w nocy jest mniej "zdrowotny"? wink
        • silje78 Re: godziny snu 10.07.12, 11:42
          dla mnie jako rodzica z pewnością big_grin . mąż odpada 21-22, ja 22-23 więc wcześniejsze pójście spać małej daje nam chwilę oddechu i ciszyyyyyyyyyyyy.
    • amy.27 Re: godziny snu 10.07.12, 15:07
      z pewnością jest to bzdura. organizm ma fazy snu które rożnią się od siebie ale nie rozróżnia czy jest północ czy 3 w nocy. Zresztą, sa ludzie śpiący o innych porach, pracujący na nocną zmianę na przykład i mają równie normalny jak i zdrowy sen.
    • 2plusik Re: godziny snu 11.07.12, 11:03
      Moje dziecię w łóżku przed 20 - zasypia różnie (najpóźniej zdarzyło mu sie o 21:30). Wstaje koło 7:00.
      Nie wyobrażam sobie, aby szedł spać o 23. No ale tak jak piszesz - co komu pasuje smile

Jeśli dziecię jest wypoczęte i zadowolone, to masz odpowiedź wink
    • magdagg2 Re: godziny snu 15.07.12, 23:10
      gdzies czytalam - chyba w ostatnim Dziecku, że pomiedzy 22 a 24 wydziela sie najwiecej hormonu wzrostu, dlatego tez jak dziecko w tych godzinach ma zaburzony sen to moze slabiej rosnac.
    • matka26polka Re: godziny snu 16.07.12, 09:06
      Ważne , że przesypia odpowiednią ilość godzin nieprzerwabie a od której do której to mało istotne smile
      • czymkowski Re: godziny snu 16.07.12, 09:09
        jak śpi to dobrze
      • czymkowski Re: godziny snu 16.07.12, 09:14
        jak śpi to najważniejsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka