Gość: Robert IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 02:01 Jaką najniższą cenę udało się wam wytargować bloczków ,,Ytong" wymiary 60x20x36,5. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buleczka_77 Re: Ytong-koszt 28.01.02, 14:57 Jutro mam dostac oferte to napisze. Oczywiście mam nadzieje ze to jeszcze bedzie do negocjacji ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Ytong-koszt IP: 158.66.46.* 29.01.02, 09:07 Przepraszam wcisnęłam nie ten klawisz! Ponieważ też jestem na etapie wybierania najlepszego i najtańszego budulca to z wielką ciekawością oczekuję na wiadomość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Ytong-koszt IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.02, 13:14 wybierz PRAEFA supersystem budowy domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: Ytong-koszt IP: 157.25.86.* 30.01.02, 09:18 No i co z tą wiadomością, grono zainteresowanych nadal czeka Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka_77 Re: Ytong-koszt 30.01.02, 09:54 Kochani,sorry ze wczoraj nie napisałam, ale dopiero dzis dostałam oferte. I tak 60x20x36,5 za 65 palety/szt (nie bardzo rozumiem ta jedn. miary przyznam szczerze, wiec bede dzwonic do nich ) cena wynosi ok 29.500zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Ytong-koszt IP: *.waw.cdp.pl 31.01.02, 10:06 Słuchajcie, skoro jest nas tylu zainteresowanych ytongiem lub innym betonem komórkowym może jakoś wspólnie się umówimy z jedną hurtownią (za duże zamówienie może zaproponują lepszą cenę). Co Wy na to? Ja buduję w okolicach Wa- wy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Ytong-koszt IP: 62.233.180.* 31.01.02, 10:32 ja jestem już w tej szczęśliwej sytuacji, że zakończyłem budowę i mieszkam. Konstrukcja oczywiście z Ytongu - jak na razie jestem zadowolony. W czasie, gdy kupowałem materiał (grudzień 1998)nie było mowy o żadnych rabatach. Żaden z dystrybutorów, nawet ten najbardziej zaprzyjaźniony, nie chciał rozmawiać o zniżce na materiał. Mam u niego stały, całkiem spory, rabat na wszystko inne, transport za darmo, doradzto, obliczenia itp. - w kwestii ceny na Ytong pozostawał nieugięty. Jak wspomiałem było to jakiś czas temu; być może teraz jest już inaczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metal Re: Ytong-koszt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.02, 00:18 Jeżeli można - jakie dawałeś tynki, na zewnątrz i wewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ytong-koszt IP: 192.168.10.* 07.02.02, 16:51 wewnątrz na ścianach płyty G-K. Na sufitach w większości też tylko tam gdzie nie były obniżane jest zwykły tynk + gładź. Na zewnątrz dopiero planuję tynkowanie wiosną. Parwdopodobie tynk cienkowastwowy na siatce, której zastosowanie wszyscy polecają (tak jak na styrpoianie) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metal Re: Ytong-koszt IP: 10.40.18.* 08.02.02, 08:26 Tynk cienkowarstwowy bezpośrednio na Ytong ??? Niektórzy twierdzą, że warto najpierw dać jakąś warstwę nośną min 1 cm grubości. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ytong-koszt IP: 192.168.10.* 08.02.02, 10:47 Przecież napisałem, że pomiędzy tynkiem a ścianą będzie siatka zatopiona w kleju. Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka_77 Re: Ytong-koszt 31.01.02, 12:44 Karolinko, jestem jak najbardziej za! Ja będe budować pod Piasecznem, a materiały potrzebne mi będą gdzieś koniec marca, początek kwietnia (zależy od pogody). Dziś będe miała spotkanie z przedstawicielem Ytonga, więc mogę odrazu zapytać o taką możliwość i rabaty. Proszę skontaktuj (-cie ) się ze mną na tutejszą skrzynkę. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Ytong-koszt IP: *.waw.cdp.pl 31.01.02, 14:58 Witaj Bułeczko i inni budujący z bet kom.!Ja wprawdzie buduję trochę z innej strony Wa-wy, ale to przecież nie problem, bo i tak cały transport idzie z Ostrołęki. Jeśli Ytong nie da nam dobrej ceny to można jeszcze dowiedzieć się o inne materiały np Żelisławice, Hebel. W przyszłym tygodniu może będę miała już jakieś konkretne info z hurtowni, będę Was na bieżąco informować. Pozdrawiam. Karolina. PS Rozumiem,że wszystkich tu zgromadzonych interesuje b.k. szerokość 36 -36,5 cm na ścanę jednowarstwową. Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka_77 Re: Ytong-koszt 31.01.02, 15:59 Na razie chyba tylko ja reflektuje do spółki. Karolinko napisz na moja skrzynke może wymienimy sie telefonami będzie nam sie łatwiej kontaktować. Czy Hebel ma bloczki dokładnie takich samych wymiarów?? pozdrawiam, Bułeczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogda1 Re: Ytong-koszt IP: 212.160.143.* 01.02.02, 09:04 Jestem szczęśliwą posiadaczką "stanu surowego" oczywiście z Ytonga. I od razu uwaga: wszyscy którzy macie projekty a szukacie materiału budowlanego - konieczna jest korakta projektu przez fachowca, ponieważ oczywiście wymiary różnych rodzajów bloczków betonu komórkowego są różne. Przed wyborem materiału policzcie wszystko: - koszt ścian, ewentualne docieplenie (konieczne przy niektórych rodzajach bloczków), siatki, kleje, tynki, a co najważniejsze koszt i czas stawiania ścian. W moim przypadku (parterówka z zamieszkałym poddaszem) Ytong okazał się najtańszy, mimo iż w pierwszej chwili mężomi się wydawało, że można taniej. I jeszcze jedno przyjemnie było patrzeć jak sprytnie, czysto i szybko rosły mury. Co do zakupu. Okazało się, że najtaniej wychodzi zakup od bezpośredniego przedstawiciela, który po dostarczeniu projektu dokładnie określił ile, jakich bloczków potrzeba i ile będzie to kosztowało, udzielił nam całkiem przyzwoitego rabatu(7%) a także załatwił reklamację.Warto wiedzieć, że 0dbioru dostawy należy dokonać w dniu dostawy i niezwłocznie zgłosić liczbę pękniętych lub uszkodzonych bloczków. Niestety jest to materiał kruchy i podczas rozładunku może coś się poobijać. Nazbierała się tego cała jedna paleta. Bez najmniejszego wyrzutu i komentarza firma dostarczyła jedną paletę nowych bloczków jako rekompensatę. Chociaż budowa to domena mojego męża, to jednak moje zdanie czase przeważa. Tak też było z Ytongiem.Przyszła zima będzie próbą generalną walorów użytkowych ale myślę, że się nie zawiodę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Ytong-koszt IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 09:54 Bogdo dziękuję za wypowiedź ,lecz dodaj jeśli mozesz ile kosztował 1m kwadratowy sciany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Do Bułeczki i Karoliny IP: 158.66.46.* 01.02.02, 19:13 Przepraszam, też jestem, i to bardzo, zainteresowana budulcem tylko chwilo czasu nie miałam na korespondencję (chociaż śledzę na bieżąco Wasze wypowiedzi). Może sam YTONG mniej mnie interesuję ponieważ "szczęśliwi" posiadacze nowowybudowanego domu, z tego właśnie materiału, odradzają. Fakt, że dom staje w mgnieniu oka. Jest to spektakularne, ale jedyny, jakigo znam, właściciel takiego domu - narzeka. Skracając jego pełen goryczy wywód powiedział, że gdyby drugi raz budował - to nigdy z YTONGU. Dlatego sama już nie wiem z czego należałoby budować? Może z jakichś innych bloczków? Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Do Bułeczki i Karoliny IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 20:06 Jolo coś zaczynasza nie kończysz.Jeżeli twój znajomy mówi że nigdy więcej by nie budował z Ytongu ,to nie trzeba mu było przerywać może by skonczył dlaczego.A jezeli już mu przerwałaś to chyba pytaniem również dlaczego.Bo inaczej twoja wypowiedz jest mało precyzyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina popieram IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 23:02 Zgadzam się z Robertem, poprosimy o konkretne argumenty, jeśli nie Ytong, bo znajomy postawił dom z Ytonga na zwykłą zaprawę i teraz mu zimno to zastosowanie innego bet. kom. niewiele tu pomoże. Nie upieram się przy Ytongu, właściwie to bardziej liczę na Żelisławice (podobno jednak najtańsze), ale z tego co wiem jakościowo chyba jednak Ytong jest jednym z najlepszych w Polsce.Pozdrawiam. PS. Buleczko wkrótce odezwę się na Twój e-mail, muszę tylko wiedzieć juz coś konkretnego. Co do ogrodzenia to też jestem zainteresowana, ale jeszcze sie nie wypytywałam w hurtowniach. Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka_77 Re: popieram 02.02.02, 10:29 Kochani, już jestem po spotkaniu z przedstawicielem z Ytonga i : zamawiając materiał na 2-3 domy w jednym zamówieniu możemy dostać min. 15% rabatu (myśle, że dałoby się wynegocjować więcej nawet ok.25%) towar byłby dostarczony do jednej hurtowni w ramach naszego zamówienia, a poźniej fakturowany na każdego z nas osobno. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o pilny kontakt. Przypominam, że buduje pod Piasecznem ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ytong-koszt ,a jaki strop IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 23:29 Jeśli już rozmawiamy o ścianach ,to niedługo trzeba pomyśleć o stropie sprubujmy się wspólnie zastanowić ,może ktoś ma jakieś doświadczenia,obserwacje jaki strop wybrać.Zapraszam do wątku o stropach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Ytong IP: 158.66.46.* 04.02.02, 12:37 Dlaczego odradza ytong? -trudno pozyskać do budowy fachową i niedrogą ekipę: =jest b.kruchy =specjalistyczne maszynki do przycinania (b.drogie,nieopłacalny zakup przy jednorazowej budowie) =przy oryginalnych zaprawach, zgodnie z zaleceniami, po tegorocznej zimie - zdecydowanie będzie docieplał i tynkował. =o prześwitach, nie wspomnę a podobno była to wykwalifikowana ekipa i nieźle go skubnęli Ten dom w Legionowie budowali fachowcy, mnie niestety niestać na firmę. Wyobrażam sobie jak by wyglądał mój dom budowany metodą gospodarczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eldo Re: Ytong IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 20:31 popieram te zarzuty. niestety ytong ma sens , gdy mamy gwarancje, ze ktos go ulozy idealnie. to mało realne. dlatego najbezpieczniej dla osób, ktore chcą zbudować systemem gospodarczym (wynajmując ekipy)jest murowanie ze zwyklego betonu komórkowego na zwykłe spoiny. bo już cienkie -ten sam problem.sposób, o ktorym mowię jest nałatwiejszy i najpopularniejszy w POlsce (stad dobra znajomosć wsród wykonawców) i najtańszy.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka_77 Re: Ytong-koszt 12.02.02, 16:50 Coś cicho się tu zrobiło. Wszyscy zdecydowali się na inny beton komórkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Ytong-koszt IP: *.waw.cdp.pl 13.02.02, 08:47 Sprawdziłam Solbet, bloczki P-W z uchwytem 36 x 24 x59 to 79,59 za m2 z klejem i dowozem na budowę plus 100 za rozladunek samochodu, to chyba niezła cena? PS na m2 wchodzi 7 bloczków. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka_77 Re: Ytong-koszt 13.02.02, 17:24 póki co mam 1m2 Ytonga za 105,72 (po 10% rabacie)!!! wcale nie tanio...;o((( Odpowiedz Link Zgłoś