Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy przejmować się byłym lokatorem

IP: *.krypno-koscielne.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 22:32
    Mam zamiar kupić mieszkanie,które właściciel wynajmował.Nie wiem czy miał z
    nim podpisaną umowę.Teraz niby już tam nie mieszka od kilku dni.Był
    trochę "melinowaty".Czy po kupnie mogę się czegoś obawiać?Czy może się okakać
    że mając podpisaną umowę na dłuższy okres może przyjść i powiedzieć,że tu
    mieszka.Czy może jak właściciel sprzedaje mieszkanie tym samym ustają
    wszelakie wynajmy?Jak z tym jest?Kupuję przez agencję ale mimo wszystko mam
    obawy.
    Obserwuj wątek
      • zaholec Re: Czy przejmować się byłym lokatorem 09.12.03, 07:18
        Spytaj po prostu o tą umowę!!!
      • michal_wawa Re: Czy przejmować się byłym lokatorem 09.12.03, 11:57
        I pamietaj o art. 678 Kc - nowy właściciel wchodzi w miejsce poprzedniego
        właściciela jak wynajmujący.
      • Gość: AniaSK Re: Czy przejmować się byłym lokatorem IP: *.katowice.agora.pl 09.12.03, 12:49
        Sprawdź koniecznie, czy On jest stamtąd wymeldowany ( o ile był zameldowany),
        oraz czy właściciel (czytaj: były wynajmujący) z czymś tam nie zalega: telefon,
        energetyka, gazownia, czynsz - bo to się może za Tobą 'ciągnąć', jeśli nie
        płacił i... KONIECZNIE spisz sobie stany liczników w dniu zakupu czy wydania
        mieszkania
        • Gość: krysia Re: Czy przejmować się byłym lokatorem IP: *.krypno-koscielne.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 15:38
          Czyli jeśli lokator nie był zameldowany(a tak było)to nic nie może zrobić?
          • michal_wawa Re: Czy przejmować się byłym lokatorem 09.12.03, 16:08
            Może zrobić o ile ma umowę najmu z obecnym właścielem. Kupując mieszkania
            wejdzie Pani "w umowę" najmu jako wynajmujący, ze wszelkimi konsekwencjami
            odnośnie praw ale i obowiązków wynajmującego. Meldunek nie ma nic "na rzeczy"
            to tylko ewidencja - sprawa administracyjna a Pani musi się przejmować i
            interesować umową cywilną czyli umową (ewentualną) najmu.
            Pzdr.
            • Gość: krysia Re: Czy przejmować się byłym lokatorem IP: *.krypno-koscielne.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 16:24
              Co zrobić jeśli umowa jest zawarta np. do marca,a ja kupuję mieszkanie teraz?
              Lokator niby się wyniósł.A jeśli to tylko umowa ustna?
              • michal_wawa Re: Czy przejmować się byłym lokatorem 11.12.03, 09:47
                Gość portalu: krysia napisał(a):

> Co zrobić jeśli umowa jest zawarta np. do marca,a ja kupuję mieszkanie teraz?
                > Lokator niby się wyniósł.A jeśli to tylko umowa ustna?
                Jeżeli umowa jest do marca to nie ma problemu. Wejdziesz w umowę ale ona będzie
                do marca obowiązywała. Weź umowe od poprzedniego właściciela i sprawdź co w nij
                jest zapisana.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka