olenienie88 04.04.17, 11:13 Powoli się juz zbliżamy do usg połówkowych (znalazłam info, ze mozna robić od 18t juz?) w tej ciazy bardzo mi odpowiada, ze czas tak szybko ucieka ja jestem umówiona na 24.04, to bedzie połowa 21 tyg nie mogę sie oczywiście doczekać! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nastka1980 Re: Usg połówkowe 04.04.17, 14:11 Ja ma 19 kwietnia...tez sie nie mogę doczekać Odpowiedz Link
anetadymek Re: Usg połówkowe 05.04.17, 08:46 Ja, mimo, ze chyba beda jako pierwsza z rodzacych,polowkpwe dopiero 4.05. To bedzie 22+3 wiec ostatnim rzutem na tasme. Wtedy tez pobijemy sie z mezem pod gabinetem o niepoznawanie/poznanie plci. On chce, ja nie. Powiedzialam, ze moj brzuch, moje zasady Jak mu nie pasuje, to nie pojedzue Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 05.04.17, 09:32 Tak trzymaj!!! Ja w tej ciąży też walczę jak lwica w sprawie brzucha, porodu, sexu i organizacji w trakcie i po ciąży 😀 Jak nigdy przedtem..😉 Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 05.04.17, 09:35 A co znaczy w Polsce USG połówkowe? U nas w Niemczech robi mi przy każdej wizycie..robili wczesniej bo w tej ciąży byłam dopiero tydzień temu potwierdzić prawie 4-o miesięczną ciążę 😂😂😂 Ale jesteśmy tu znanymi "praktykami dzieciorobstwa"...i obeszło się bez uwag czemu tak późno 😁 Odpowiedz Link
olenienie88 Re: Usg połówkowe 05.04.17, 09:49 Te połówkowe to drugie prenatalne wykonywane miedzy 18 a 23, ogląda sie dokładnie serduszko, mózg, markery wad wrodzonych i wszystkie narządy w brzuszku mój gin twierdzi, ze to najważniejsze badanie w ciazy. Odpowiedz Link
anetadymek Re: Usg połówkowe 05.04.17, 11:06 Tak. W.irlandii czesto jest to.jedyne usg w ciazy Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 05.04.17, 11:40 No to u nas tez jest takie w okolicach 21 tyg. Oj...to jest dla mnie zawsze stres..a teraz to juz w ogole..młódka nie jestem...choć z drugiej strony nie ma reguły na nic w życiu. .. Trzeba patrzeć optymistycznie...no nie?! Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 05.04.17, 16:16 W Norwegii tez jedyne jeśli ciaza przebiega prawidlowo... Ja mialam 4, ale tylko dlatego ze na poczatku bylo podejrzenie ciazy pozamacicznej (bo bolał mnie brzuch ?!) wiec zrobili mi dwa, pozniej w Pl jedno prywatnie przy okazji pobytu u siostry sobie zrobilam i tu prywatnie genetyczne w 13 tyg. Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 05.04.17, 16:18 Aneta to po usg wyjdz z gabinetu a maz niech zostanie i ona mu zdradzi plec...tylko niech Ci nie mowi poznije...wilk syty i owca cala Odpowiedz Link
olenienie88 Re: Usg połówkowe 05.04.17, 16:20 Jedno usg przez cała ciąże?? Kurczę, ja bym chyba po ścianach chodziła. Ale to na pewno kwestia przestawienia sie.. ja nie zliczę ile miałam przy Franku, No ale ciaza mocno powikłana. Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 05.04.17, 17:53 Powiklane i tu sa inaczej traktowane, wtedy usg moga byc co wizyte. Dla mnie to tez dziwne dlatego zrobilam sobie dwa prywatnie i zapewne po tym polowkowym tez zrobie dodatkowe. Poza tym tylko jednym usg jeszcze mnie zdziwilo, ze ciaze tu prowadzi lekarz pierwszego kontaktu i położna... Odpowiedz Link
anetadymek Re: Usg połówkowe 05.04.17, 21:15 Ja mam ciaze onpodwyzszonym.ryzyku, ze wzgledu na zesp.antyfosolipidowy. Z cirka mialam z 20. Krwawilam. Z synkiem z 10. Po 27tyg mialam kontrole przyrostu wagi inprzepltwow. W tej poki ci chyba 5. Z czego jedno prywatnie . A poznanie plci przez jedna osobe nie wchodzi w gre. Bo chcacy, niechcacy sie wyda. Nie ma opvji. Dwa razy bylo po uego mysli, ttm razem bedzie po mojej Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 05.04.17, 21:23 W sumie masz racje...bardzo trudno utrzymać plec w sekrecie...nawet jakby się chciało. Swoją drogą podziwiam Cię, ja bym nie wytrzymała, ale za to niespodzianka niesamowita przy porodzie... Odpowiedz Link
anetadymek Re: Usg połówkowe 05.04.17, 22:33 Wiesz co. Jiz w drugiej ciazy bardzo nie chcialam wiedziec, ale przypadkiem.wyszlo, ze wiedzielismy. Trudno. Ale ciaza minela szybko, a pozostal niesmak. Niesmak, ze to ostatnie dziecko, a ja nienpoznalam cudu niespodzianki. Wiec teraz wytrzymam. Jakos mnie nie ciekawi za bardzo, zyje niespodzianka...serio. Mysle,ze najgorzej bedzie 4.05. I to pytanie: czy chcieliby panstwo poznac plec". Szybko powiem nie i juz. Obym sama tylko nie dojrzala Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 06.04.17, 05:48 Haha...no wlasnie. Nie wiem jak z dziewczynka, ale u mojego syna na jednym z usg nawet jaby lekarz.nic nie mowil to bym zawuazyla, byla tak bardzo widoczne co Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 06.04.17, 05:50 Za szybko mi sie wyslalo.. Byl tak widoczny siusiak, ze nie sposob go przeoczyc. Odpowiedz Link
rydzia_122 Re: Usg połówkowe 10.04.17, 10:07 Cześć dziewczyny. Ja mam termin połówkowego na 27 kwietnia to będzie 21 tydzień + 2 dni. Koleżanka była w 18 i mówiła, że niby wszystko było widoczne jednak ja wolę jak dzidzia bedzie trochę większa. Położna mówiła mi, że najlepiej zrobić w 22 tygodniu, bo wtedy najlepiej widać serduszko. My już znamy płeć, będzie dziewczynka choć wszyscy mówili, że będzie chłopak, bo ładnie wyglądam i od początku czeje się rewelacyjnie. Jednak nie ma co wierzyć w przesądy Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 10.04.17, 10:22 Wiesz co? Nawet w dzisiejszych czasach bardzo rzadko ale zdarza się , że dziecko urodzi się innej płci niż to wychodzi z badań. Narządy płciowe dzieci są tak czasami nabrzmiale, że dziewczynkę można wziąść za chlopaka. A uroda, smaki na ogórki lub słodycze to wybacz...ale trąci sredniowieczem😀 USG w 21 tyg czy 20 czy 22 to...kwestia różnic w rozwoju dziecka ale bardzo minimalna. Odpowiedz Link
olenienie88 Re: Usg połówkowe 10.04.17, 11:29 Mój ginekolog jest ponoć najlepszym ultrasonografista na Śląsku, a ostatnio przytrafiła mu sie pomyłka co do płci, co prawda powodem była mała ilość płynu owodniowego u pacjentki i kiepska widoczność, ale jednak sie zdarza nawet w xxi wieku 😀 Odpowiedz Link
rydzia_122 Re: Usg połówkowe 10.04.17, 14:11 No to czekamy do połówkowego, wtedy wszystko okaże się jasne Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 10.04.17, 22:00 Skąd jesteś ze Śląska? Bo ja z Zabrza. Teraz juz na obczyźnie.... Odpowiedz Link
olenienie88 Re: Usg połówkowe 10.04.17, 22:24 Całe życie Chorzow, teraz Świętochłowice Odpowiedz Link
nus1ek Re: Usg połówkowe 11.04.17, 11:53 No to pozdrawiam dziewczyny ze Śląska Ja z Piekar Śl. Na połówkowe jedziemy 12.05, wtedy poznamy płeć bo mój G miesiąc temu zasugerował, że raczej chłopak, kilka dni temu, że "szparka sekretarka" Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 19.04.17, 14:11 Heja...jestem po usg polowkowym z ktorego wynika ze moje dziecko ma sie dobrze, wszystko wyglada w najlepszym porzadku, wielkosc dziecka zgodna z wiekiem ciazy. Wiec jestem szczesliwa. Dodatkowo okazalo sie, ze to nie chlopiec a dziewczynka jest lokatorem w moim brzuchu....Wszystko jest wiec super. Odpowiedz Link
olenienie88 Re: Usg połówkowe 19.04.17, 14:31 Super! Gratuluje takich wspaniałych wieści Odpowiedz Link
ash_3 Re: Usg połówkowe 19.04.17, 16:48 Super wieści! Ja się jutro może w końcu dowiem kto tam jest w środku. Mam wizytę u ginekologa - pewnie ustalimy termin usg połówkowego. Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 24.04.17, 15:31 Fajnie. I już Ci zazdroszczę tych dobrych informacji Obyśmy wszystkie takimi mogły się podzielić wkrotce. Ale z tą zmianą płci. ...!!!! Ja do nadal chce chłopaka i ...nie życzę sobie takich zmian- niespodzianek😉 Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 24.04.17, 18:25 Wczesniejsze usg było robione w 13tym tyg i gin mówiła ze wygląda jej na chłopca, ale ze to nic pewnego, żeby sie tym tak mocno nie sugerować, bo może sie okazac ze jednak bedzie dziewczynka. Teraz usg robiła mi położna i powiedziała, że jest tak pewna jak tylko można być zanim dziecko sie urodzi . Dla mnie ta zmiana płci to super niespodzianka, bo chcialam mieć dziewczynke, ale szczerze powiem, że chce zrobić jeszcze jedno usg, tak dla pewności, zanim na dobre dopadnie mnie falbankowo kwiatuszkowe szaleństwo Odpowiedz Link
olenienie88 Re: Usg połówkowe 24.04.17, 20:03 I jesteśmy juz po dzidzius zdrowy, łozysko wysoko, wszystko wyglada dobrze! No i potwierdzone, ze czekamy na Pole ❤ Odpowiedz Link
ash_3 Re: Usg połówkowe 24.04.17, 22:16 Super wieści!!! U mnie łożysko nisko, 11.05 lekarka będzie sprawdzać co dalej. Niby do 20 tc się "umiejscawia". Póki co zakaz seksu Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 25.04.17, 10:45 Ash to jeszcze sa szanse ze sie umiejscowi wyzej? Współczuje Ci stresu ale wierze ze wszystko bedzie dobrze. Trzymam kciuki za Ciebie i Twoja dziewczynke Odpowiedz Link
ash_3 Re: Usg połówkowe 25.04.17, 11:37 Dziekuje Nastka wg mojej ginekolog tak. Nie kazała mi się stresować więc się tym nie stresuję póki co Powiedziała tylko że mogę mieć np. bezbolesne krwawienia z tego powodu. Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 25.04.17, 10:39 Super wiesci A Pola juz ostatecznie? Czy rozwazacie jeszcze inne imiona? Olenienie czy Ty jestes z Wawy? Poszukuje dobrego specjalisty od usg 3/4d w wawa lub krk. Odpowiedz Link
rydzia_122 Re: Usg połówkowe 27.04.17, 21:54 Ja już też po usg, niby wszytko ok, płeć potwierdzona, bedzie dziewczynka. Teraz trzeba mysleć o wyprawce Macie może jakiś pomysł na wózek? Odpowiedz Link
olenienie88 Re: Usg połówkowe 28.04.17, 08:27 Pola juz ostatecznie a ja jestem ze Śląska takze niestety nie pomogę w kwestii lekarza.. Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 28.04.17, 14:09 nie ma problemu...już znalazłąm i sie zapisałam. Pola bardzo ładne imię Odpowiedz Link
wesoladama24 Re: Usg połówkowe 29.04.17, 13:07 Ja mam na ostatni gwizdek usg bo 25 mają czyli 23 tydz. Pierwszy wolny termin jak dzwoniłam a ostatni dzień wyznaczony przez mojego lekarza aby wykonać badanie. Z Jaskiem też tak mi się trafiło i wyszły piękne zdjęcia więc same plusy. Odpowiedz Link
anetadymek Re: Usg połówkowe 29.04.17, 22:06 O to nie jestem jedyna z poznym polowkowym. Moje juz w czwartek, 4.05 Bedzie to 22+2. Mam nadzieje, ze pani od usg nie walnie gapy i idealnie ominie narzady plciowe Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 02.05.17, 16:03 Jestem juz po połowkowym!!! Ale stres!!! Syn na 100% . Wszystkie narzady zdrowe jedynie za kilka dni musi jeszcze raz symetria buzi zbadać bo spał z rękami i nogami na buzi..tylko nosek było widać. ..uff.. Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 02.05.17, 18:54 No to super wieści Justyna Gratuluje synka Odpowiedz Link
anetadymek Re: Usg połówkowe 08.05.17, 21:16 Udalo sie! W czwartek mialam polowkowe. Udalo sie nie zobaczyc plci. Ale powiem wam, ze tak.kiepsko sie oglada usg ze strachem ze cis sie zovaczy, lub nie. Odpowiedz Link
anetadymek Re: Usg połówkowe 08.05.17, 21:18 455g. Glowa 50centyl, a nogi i brzuchol.20. Chyba jiz taki moj urok: chudzi. Mysliciele Odpowiedz Link
anna.krakowska_098 Re: Usg połówkowe 09.05.17, 12:17 Cieszę się Aneta, Justyna, wspaniale Ja dopiero za ok 2 tygodnie, ale mam termin na początek października, więc chyba jestem ostatnia z Was. Stresuję się, oczywiście Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 09.05.17, 14:11 Ja się bałam okropnie przy tym USG. Obyśmy wszystkie urodziły lekko, szybko i zdrowo...życzę nam z całego serca😚 Odpowiedz Link
ash_3 Re: Usg połówkowe 11.05.17, 21:09 Jestem po. Generalnie wszystko ok. Szyjka wysoko. Łożysko jest na miejscu, gdzie powinno być uff.Tyle że czeka mnie druga tura połówkowego za 4 tygodnie, bo moje dziewczę nie współpracowało... Poza tym lepiej wg mojej ginekolog badać większe dziecko. W widełkach się zamieścimy. Wymiarami odpowiada 20 tc, ma ze 340g. Znowu miałam ocenę biocenozy pochwy (w pierwszej ciąży tego nie było...) a na kolejną wizytę morfologia, mocz, toxoplazmoza i krzywa cukrowa bleee Odpowiedz Link
nus1ek Re: Usg połówkowe 13.05.17, 21:47 I my też już po 😊 bedzie druga dziewczyna, co najbardziej chyba ucieszylo starszą 😊 pozatym wszystko w porządku! Oby tak do konca 😊 Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 13.05.17, 23:14 Ash i nus1ek ciesze się z Wami! Ja też powtarzała " ogledziny" małego bo się pozaslanial rączkami i nogami. Teraz zaczyna się powoli męczarniach z rosnacym brzuchem, spuchnietymi nogami i problemami na parkingu, żeby się zmieścić przechodząc między dwoma autami😁 Ostatnio brzuch mi się zaklinowal między bocznymi lusterkami😂😂😂 Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 14.05.17, 11:50 No to nam się grono dziewczynek powiększa...super. 🖒🖒🖒 Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 14.05.17, 11:39 Ash to teraz możesz seksowac do woli 😂 W Norwegii krzywa cukrowa tylko dla wybrańców...ja się nie łapie Ale życzę Tobie powodzenia w tym słodkim badaniu 😊 Odpowiedz Link
ash_3 Re: Usg połówkowe 14.05.17, 13:46 Nastka no teraz przynajmniej w ciążę nie znajdę 😂😂 Tu to chyba każda ciężarna robi krzywą. W pierwszej ciąży zaczynałam 50g, później 75g glukozy. Teraz "tylko" 75g. Od czego u Was zależy to badanie? Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 14.05.17, 15:49 Ash jesli w moczu wyjdzie glukoza, lub w rodzinie wystepowały przypadki cukrzycy ciazowej wtedy zlecają to badanie. Ja nie bede miała raczej... Odpowiedz Link
ash_3 Re: Usg połówkowe 08.06.17, 23:27 II tura połówkowego za nami 😊 Mała cały czas wychodzi na 24t2d jak wg wczesnych usg. Wagowo to już ok 700g. Dziś lekarka widziała czego nie mogła dojrzeć ostatnio. Ja widziałam kciuk w paszczy ☺ Bez suplementacji witamin zdrowo rośnie. Mi nawet hemoglobina urosła 😃 Oby jak najdłużej. Ale pojawił się problem żylaków na pośladku. Masakra. Odpowiedz Link
livia_22 Re: Usg połówkowe 18.05.17, 09:18 wreszcie i ja się doczekałam usg połówkowego wszystkie narządy i kończyny są i są prawidłowe, wymiarowo odpowiada 22tc, waga około 436g Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 18.05.17, 11:19 To super, cieszę, z maluszkiem wszytsko ok Kawał człowieka Ja za tydzień będe robiła 3/4D i nie mogę sie doczekać widoku swojego dziecięcia Odpowiedz Link
justynagl Re: Usg połówkowe 18.05.17, 20:05 Będzie piękny ns pewno. Ale zaczyna się powoli ciążowa wszystko rozkręcać 😀 Brzuchy do przodu Dziewczyny!!!😉 Odpowiedz Link
aniak37 Re: Usg połówkowe 18.05.17, 21:09 Ja miałam wczoraj usg, wszystko dobrze i w normie, płec nadal nieznana bo dziecko tak się ułożyło że nie było widać. Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 19.05.17, 11:47 Najwazniejsze ze z dzieckiem wszystko dobrze Odpowiedz Link
wesoladama24 Re: Usg połówkowe 25.05.17, 20:35 I ja również po usg. Dzidziuś zdrowy, rośnie jak na drożdzach wg tego dokładnego usg ma już 700 gram a przed wczoraj na wizycie u mojego gina wyszło nawet niecałe 800 gram. Ale na tym etapie może być +/- 100 gram. Maluch pięknie pozowal do zdjęc nawet uśmiechnął się do nas. Widok niezapomniany. Odpowiedz Link
nastka1980 Re: Usg połówkowe 31.05.17, 07:26 Jak fajnie. Duzy bobas. Ja bylam wczoraj.na 3d i wyszlo ze mala ma 689g. Jest slodka. Ma wydatne usta i nos po tacie. Super sprawa. Odpowiedz Link