Dodaj do ulubionych

Serial na dziś – The Last of Us

17.05.25, 12:31
Po nadrabianiu staroci teraz przyszedł czas na coś bardziej na czasie. The Last of Us (w skrócie TLOU) to serial na podstawie gry, więc mamy tu takie standardowe growe questy typu przejdź cicho przez ciemne pomieszczenie, z którego zakamarków atakują ludzie – grzyby i tym podobne. Poza tym to jest to typowe kino drogi z apokalipsą zombie w tle i to szczerze mówiąc takie, które nie dodaje od siebie wiele. Bo tak pewną innowacją jest, że światową pandemię zombie nie spowodowały wirusy jak to zazwyczaj bywa w takich historiach tylko właśnie grzyby, ale poza tym mamy to co już dobrze znamy i nie raz widzieliśmy. Czyli infekcja przenosi się przez ugryzienie, po którym zarażony w krótkim czasie zmienia się w bezwolną, krwiożerczą bestię…
Sam design postaci jest ciekawy, ale też trochę tandetny i bardziej jednak śmieszy niż przerażą.

Co ciekawe, mimo że to HBO Max a nie Netflix to w trzecim odcinku wjeżdża długaśny wątek LGBT. I nie miałabym nic przeciwko temu gdyby nie to, że ten wątek niczego nie buduje, nie popycha w żadnej sposób fabuły do przodu a jedynie serwuje szereg wyjątkowo niezręcznych scen, których raczej niekoniecznie chcielibyśmy oglądać.

Podsumowując można obejrzeć, ale jest to produkcja, która absolutnie nic nowego do naszego życia nie wniesie.

Obserwuj wątek
    • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś – The Last of Us 17.05.25, 12:37
      Widziałem. Takie sobie.

" Bo tak pewną innowacją jest, że światową pandemię zombie nie spowodowały wirusy jak to zazwyczaj bywa w takich historiach tylko właśnie grzyby".

Nie, to już nieraz było. I to w sumie nawet bardziej sensowne.

pl.wikipedia.org/wiki/Ophiocordyceps_unilateralis
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś – The Last of Us 17.05.25, 12:39
        A drugi sezon widziałeś? Bo ja na razie pierwszy skończyłam
        • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś – The Last of Us 17.05.25, 12:42
          Nie, i nie wiem czy mi się chce...
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś – The Last of Us 26.05.25, 09:46
      Drugi odcinek drugiego sezonu podnosi stawkę i zagęszcza atmosferę. Jest więcej ludzi - grzybów, robią się też groźniejsi i zaczynają ewoluować. I to chyba najciekawszy aspekt serialu. Poza tym mógłby mieć po prostu tytuł "Miłość LGBT w czasach zarazy".
      Do końca zostały mi jeszcze dwa odcinki i pewnie obejrzę, ale jak na razie całość bez rewelacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka