borsuczyca.klusek 01.01.26, 17:18 Aaaa prawie zapomniałam, że tu nowy miesiąc się zaczął 😱 A tu nie tylko nowy miesiąc, ale też nowy rok, ależ ten czas zachrzania drodzy państwo... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 01.01.26, 17:19 Przyznać się kto walczy dzisiaj z kacem 🙄 Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 01.01.26, 17:35 z kacem to nie ale z migrena gigantem - wieje, w porywach ponoc ponad 40km/h i tak od wczorajszego wieczora Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 01.01.26, 17:41 Ja wczoraj naprawdę mało wypiłam, ale niestety moim błędem było wybranie wina. Gdybym piła plebejskie piwo to w ogóle nie byłoby problemu 😓 Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 01.01.26, 19:49 Ajaj , mroz dopiero do nas nadciaga nocne temp. -3, -5 , tak ,ze ten...znowu bedzie ogloszony 'dizaster '! Postanowien noworocznych nigdy nie robilam , bo w zyciu nie dotrzymam :D A chrust dopiero na ...Wielkanoc ;) Odpowiedz Link
mala200333 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 01.01.26, 19:33 W ostry mróz chłopek wiózł Z lasu chrust na wozie, Skrzypi coś, oś nie oś, Trzaska chrust na mrozie... Dobrego Stycznia.. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 01.01.26, 19:50 Trzaska chrust na mrozie. 🤣🤣 a to dopiero poczatek 😤 lata Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 02.01.26, 10:33 Błeeee! To już wiadomo, kto nam ciepło ukradł! :> Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 11:15 Styczeń - śniegi, mrozy, ogólnie nie najlepsze warunki drogowe a ja jadąc do pracy mijałam rowerzystę. Oczywiście posuwał jezdnią nie ścieżką rowerową 🙄 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 11:26 borsuczyca.klusek napisała: > Styczeń - śniegi, mrozy, ogólnie nie najlepsze warunki drogowe a ja jadąc do pr > acy mijałam rowerzystę. Oczywiście posuwał jezdnią nie ścieżką rowerową 🙄 > Moe dlatego, że jezdnia była posypana a przynajmniej rozjeżdżona a na ścieżce szklanka? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:16 No nie wiem dla mnie to w ogóle nie jest pogoda na rower i stwarzanie zagrożenia dla siebie i innych Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:18 Ale jak nie mówimy o pedalarzach to niektórzy tak dojeżdżają do pracy/sklepu. Bo na puszkę ich nie stać. Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:19 Albo lubią. Co nie zwalnia ich z obowiązku zachowania zasad bezpieczeństwa. Jak wszystkich uczestników ruchu. Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:10 😍 warto mieć poupychane po kątach smakołyki dla gości 😄 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:17 Nie chcę tu nikomu wypominać gabarytów, ale ten wiewiór to chyba często po prośbie zachodzi 😉 Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:21 Możliwe, że wiewiór zasugerował się nocnymi wpisami o żarciu w niejakiej Norze Borsuczej... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:30 Możliwe, bo borsuki i wiewióry to kumple są 🙄 Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:45 W takim razie nie czekajmy do nocy. Po powrocie ze spaceru czas na śniegowiec z kawą. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:25 borsuczyca.klusek napisała: > Nie chcę tu nikomu wypominać gabarytów, ale ten wiewiór to chyba często po proś > bie zachodzi 😉 > Zimna zima to zapas tłuszczu się przyda. Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:11 U nas zima więc korzystamy. Na szczęście mam dzieci więc mogę udawać że sanki, łyżwy i inne doopoloty to dla nich ... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:18 No i fajnie, korzystajcie. Ja bym chętnie poszła na łyżwy, ale jestem za leniwa 🙄 Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 07.01.26, 13:35 Ja raz w życiu poszedłem na łyżwy, jako mały Lezio. Drugi raz już nie próbowałem. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 08.01.26, 09:58 Leziu czy możesz zweryfikować ile w tym prawdy? Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 08.01.26, 10:37 Drachenfutter - niemiecki idiom oznaczający drobny upominek (np. kwiaty, czekoladki), który ktoś przynosi, aby udobruchać rozgniewaną osobę (często partnera, albo teściową), naprawić szkody lub przeprosić za spóźnienie lub błąd. Termin ten tłumaczy się jako „Drachenfutter" (pokarm dla smoka). Termin ten jest również używany w odniesieniu do różnych produktów, takich jak papryczki chili, lukrecja czy ciastka, które często są reklamowane jako „pikantniejsze” lub „egzotyczne”. Hausdrache - smok domowy, to taki zwrot towarzyszący, określający mamusię żony. :) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 08.01.26, 10:43 Zajebiste, patrz Niemcy jednak mają poczucie humoru 😃 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 08.01.26, 21:36 Przynajmniej te dranie mają radochę z zimy: x.com/flankes838811/status/2009196750838616159 Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 10.01.26, 21:22 Pod śniegiem to było w 1981. Teraz to pikuś, a nie śnieg. :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 10.01.26, 22:05 a74-7 napisał: > Jak tam zycie pod sniegiem ? Jak się nie wychodzi z domu to super 🥶 Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 11.01.26, 16:07 No tak ; Biszkopt w pieknych okolicznosciach przyrody...:) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 11.01.26, 22:05 Dopiero jak napisałaś to przyuważyłam Biszkopta, ale ja nigdy spostrzegawcza nie byłam 😁 Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 11.01.26, 19:58 Pogoda wzgledna , ponuro i zimny wiatr , wiec krecilam piruety w kuchni , chcial nie chcial ,trza bylo cus wyczarowac ... Zwlaszcza, ze stary zlowil ,juz po raz trzeci od Swiat , pieknego bialego amura :)Oczywista zlowil to duza przesada - nabyl w arabskim sklepie ze swieza rybka . My z frakcji karpia , , amura nie jedlismy bo Karp to Swietosc ;) i smak i nic sie nie umywa ...I tu musze uderzyc sie w piersi .Fantastyczna rybka ten amur.Polecam - smak super, mieso slodkie i smaczne , podobne do karpia - ale bije go na glowe . Starym zwyczajem: pokroic posolic , w make i na patelnie .Paluszki lizac jesli ktos lubi rybki . Czestujcie sie :) , Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 11.01.26, 21:58 Mógłbym całe życie wpieprzać ryby. Tylko nie stać mnie na taką rozpustę. :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 11.01.26, 22:06 Chyba nigdy nie jadłam, ale pysznie to wygląda Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 11.01.26, 23:03 Zawsze ten pierwszy raz ...;). Warto :D Jak podzielisz rozpuste na 2- 3 dni - wyjdzie calkiem tanio ,leziu :D Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 11.01.26, 23:47 Ja mówiłem o trzydziestu dniach. Czy nadal wychodzi Ci tanio? :> Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 12.01.26, 01:05 Podobno właściwie zainwestowany, czyli wrzucony do wody granat obronny czyni cuda, będąc o wiele bardziej efektywnym, niż wędka. :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 12.01.26, 17:16 Czy u was też tak kurde zimno!? Mieszkam w docieplonym bloku, mam nowe szczelne okna, kaloryfer lata jak łopata a pełnej mocy a ja siedzę pod kołdrą i szczękam zębami 🥶 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 12.01.26, 17:47 Tu jest na zewnątrz -6. Oficjalnie, bo mama nie ma czujki za oknem. A w środku to zależy... Jeszcze przed chwilą stary alkoholowy pokazywał +15... Co kuwa? Koło gorącego kaloryfera? No bo równocześnie wisiał kilka cm od okna, które pamięta lata 50. Teraz jest przeniesiony na środek pokoju i już mu naszło do 18. No tak, od dawna wiadomo, że w lecie trzeba będzie zainwestować w to okno. Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 12.01.26, 19:57 Moim marzeniem jest ogrzewanie podłogowe w całym domu. Mamy w nowej części i jest bez porównania z kaloryferami. carte_blanche_2025 napisał: > No tak, od dawna wiadomo, że w lecie trzeba będzie zainwestować w to okno. Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 12.01.26, 19:50 W dzień do 20st, w nocy 19,5. Dla nas to optymalnie. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 13.01.26, 11:30 louger.n napisała: > W dzień do 20st, w nocy 19,5. Dla nas to optymalnie. Kiedyś to mieliśmy idealnie. Takie pudełeczko na ścianie co miało możliwość ustawienia 2 stref czasowych grzania i sterowała zaworem na całe mieszkanie. W dzień 21, w nocy 18 nawet sobie zrobiliśmy i tak godzinę przed wstaniem rano zaczynało grzać znów do 21. Tera to niestety mam niezależne głowice na każdym kaloryferze. Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 13.01.26, 13:04 U nas też podział na godziny i dni tygodnia. Przydatne rozwiązanie. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 09:05 Zaraz oszaleję 😭 Siedzę w pociągu a facet naprzeciwko cały czas głośno chrząka 🤬😓 Jesou jak ja nienawidzę wszelkiego podróżowania. Jak nie niemowlak w samolocie to chrząkacz w pociągu. No szlag mnie zaraz trafi... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 09:12 A czy wspomniałam, że pociąg był opóźniony o 110 minut? I dlaczego jest tak mało miejsca na nogi? Nie jestem wielkoludem a muszę siedzieć bokiem by nie zahaczać o typa z przodu 😓 Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 10:07 Odgłosy wydawane przez pasażerów w pociągu często wołają opomstę do nieba. A co do wymiarów w wagonie - kiedyś jechałem włoskim Pendolino - i okazało się, że kibel zrobiony jest dla jakichś Pigmejów, albo mikrusów. Jakoś się wtłoczyłem, przypłacając to paroma siniakami. Ale następnym razem w tym pociągu stanę w drzwiach i tak będę lać. Nieważne, czy trafię w kibel. :) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 10:15 Ale ty leziu jesteś przynajmniej chłopem słusznego wzrostu a ja kobitą 165 🙄 I się muszę naginać... Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 10:18 To co to za pociąg był, że Ty się tam nie mieściłaś? Ps. Lubię małe kobietki. :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 10:21 leziox napisał: > To co to za pociąg był, że Ty się tam nie mieściłaś? > Ps. Lubię małe kobietki. Intercity 🙄 Ale ostatnio w Cinema City miałam ten sam problem, że na kopyta było za mało miejsca. A ty to akurat wszystkie kobitki lubisz 😉 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 10:55 Uwaga to nie chmury to Pałac Kultury: Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 12:13 Pekin? Też mam fotki... A co Ty robisz w Wawce? :> Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 16:36 Twój lepszy, bo coś widać. U mnie mgła jak w Smoleńsku: Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 17:23 Stoisz chyba na ulicy Zlotej , z widokiem na Sale Kongresowa ? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 18:37 Tak, stałam pod wejściem do Złotych Tarasów a teraz już w pociągu w drodze do domu 😊 Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 17:59 U mnie od 2pm niebo zasloniete czarnym kolorem , ciemno , lampy trzeba zapalac ...I pada .10 stopni , na plusie . Pierwsze zonkile . Upieklam takie cus, feta w filo , a stary mowi ,ze upieklam menore ...:-/ Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 18:38 Jakie śliczne świeczniki, aż żal w nich coś palić Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 15.01.26, 19:17 Mam znowu głupie skojarzenia i to nie przez wczesną wiosnę. Zobaczyłem tam ładnie upieczone kawałeczki dwunastnicy. Smacznego także. :> Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 19:22 Jutro Blue Monday . Po polsku - smutny poniedzialek .Podobno najbardziej depresyjny dzien w roku ... Moj stary zadbal , zeby nie bylo az tak smutno : zakupil kwiatki i faworki :) nie jest zle ...;) Nie ulegajmy propagandzie ... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 19:49 blu mondaje mnie nie ruszaja ale.. sciela mnie rwa kulszowa albo inne cholerstwo, butami mi sie chcialo szpanowac :P wygodne i owszem ale nie na kamienista droge z gorki :P w czwartek dojechal nowy piekarnik i dzisiaj przy okazji paru godzin braku pradu trwala walka z kablami do polaczni, tzn zrobienie porzadku z podlaczeniem, poprzedni byl .. hmm. tymczasowo, bo sie na miejsce nie moglam zdecydowac z obu powodow 'do kawusi' reszta jagodowego paja, a na obiad pierogi z kapusta i grzybami z zamrazarki i barszczyk ze sloika :P Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 20:40 bierz jakies 'narkotyki' na rwe , znaczy siem - tabletki ,czy co tam macie , bo to swinstwo potrafi i kilka tygodni trzymac ,jak nie jest leczone . Zwroc uwage na te nasze faworki - ja rozumiem ,ze faworki sa kruche , ale nie twarde , a na tych zabki mozna bylo stracic, ech , babcie i mamuski to potrafily robic faworki , mlode pokolenie - ekhmmm;):D Do starosci pewnie naucza sie :) Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 21:45 Rwa jest do dupy. I to można by rzec - dosłownie. Ani z tym spać, ani leżeć, ani siedzieć. A już skręcić nieopatrznie ciało w którąś stronę - zaraz ból dźgnie jak nożem. U mnie się sprawdzała maść z jadem żmiji, albo podobnie rozgrzewająca. Tak, czy siak, parę dni trzeba się leczyć. Zdruffka życzę! Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 22:43 pisalam nizej, ze az tak mnie zlamalo bo moge lezec😉 Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 22:42 biore, biore - mam zaprzyjazniona farmaceutke i jak trzeba to i solidnym lekiem poratuje nie jest jakos tragicznie, moge lezec 😋 gorzej jest przy chodzeniu a masakra przy wchodzeniu po schodach a sypialnie i lazienke mam na pietrze, na dole jest ale ciasna i nie lubie jej uzywac w watku ciastowym podrzucilam super przepis na faworki, sa tak kruche, ze delikatnie trzeba je do paszczy wkladac 😜 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 23:31 mysiulek08 napisała: > w watku ciastowym podrzucilam super przepis na faworki, sa tak kruche, ze delik > atnie trzeba je do paszczy wkladac 😜 > Ech musiałabym mamę wrobić, bo sama na pewno nie dam rady 🙄 Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 23:46 dasz, to jest prosta robota, nawet wybijac ciasta nie trzeba, tylko bardzo cienko walkowac, najlepiej meska reka, wiec niech Borsuk sie wykaze 🙂 jak walkuje maszynka do makaronu ale wczesniej nie bylo zmiluj - chcecie faworki? to do walkowania przystap ! Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 18.01.26, 21:46 a74-7 napisał: > Jutro Blue Monday . Po polsku - smutny poniedzialek .Podobno najbardziej depre > syjny dzien w roku ... A ja w sobotę byłam jakaś podejrzanie szczęśliwa. Aż sobie podśpiewywałam pod nosem, więc pewnie jutro rzeczywiście jakiś dołek mnie zetnie Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 13:22 Uwaga na wyjątkowo dorodne sikorki tej zimy: Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 14:06 A tak w ogóle to dzisiaj Blue Monday czyli najgorszy dzień w roku 🙄 Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 17:33 Aaaa ...to slynny 'Grey Road Slush' smak :D. I tipp -ex pazy :D, wiem nie twoje , nie przepadasz za almonds shape :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 17:41 A co bylo robic w tak ponury dzien jak blue monday ? Just to go with the flow:) No i poplynelismy .... Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 20:49 A jak tam u Was z psami? Są jeszcze na ulicach? Pytam dla kolegi. :> Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 22:10 Taaa, chodza na krotkiej smyczce na wszelki wypadek :P Przeciez ta rybka na talerzu nie merda , to Chinczyki , Wietnamczyki maja tendencje do jedzenia wszystkiego co sie rusza ;) Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 22:51 No fakt, dziwnym trafem w Wietnamie psy wieczorami wcale nie szczekają. Bo ich nie ma. :D Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 22:52 Aaaa, jeszcze! -Był taki polski film, komedia. Facet prowadził restaurację, cielęcinkę miał zawsze w ofercie, ludzie chętnie tam chodzili. I ktoś otworzył kiedyś szafkę w piwnicy, z której się masami wysypały kagańce, smycze i obrożki... Nie pamiętam niestety, tytułu. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 20.01.26, 00:55 leziox napisał: > Aaaa, jeszcze! -Był taki polski film, komedia. > Facet prowadził restaurację, cielęcinkę miał zawsze w ofercie, ludzie chętnie t > am chodzili. > I ktoś otworzył kiedyś szafkę w piwnicy, z której się masami wysypały kagańce, > smycze i obrożki... > Nie pamiętam niestety, tytułu. Czat GPT też nie wie 🙄 Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 23:12 Well, to juz nie zart , ale mieszkajac w calkiem dobrej dzielnicy Chiswick ,mielismy jakas mala azjatycka restauracyjke , gdzie mozna bylo wparowac z wlasnym alko, brali za to tylko £1, i serwowali nawet ciekawe dania w azjatyckim curry , bardzo popularna byla . Tylko ,ze na latarniach na ulicy ciagle pojawialy sie ogloszenia o zaginieciu lokalnych kotow ...:-/ Z kolei Soho mialo pasje do serwowania turystom deep fry szczurow .... Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 19.01.26, 22:11 U mnie tez juz pierwsze daff's , hiacynty wypuscily listki , moze to oznaka wczesnej wiosny ? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 20.01.26, 16:43 Tymczasem na Kamczatce: LIVE: Snow Apocalypse Hits Kamchatka, Russia Buried Under Heavy Snow, Residents Flee Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 20.01.26, 17:17 a u nas pozary, tzn okolo 900 km od, pozary sa co roku ale tym razem na skale niespotykana, prezio oglosil stan wyjatkowy w regionach ale chyba supertanka tym razem nie sprowadzi Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 20.01.26, 17:21 www.national-geographic.pl/przyroda/chile-oglasza-stan-wyjatkowy-pozary-zabily-juz-przynajmniej-18-osob-a-ogien-ciagle-nie-daje-za-wygrana/ tylko z tym poludniem autor troche przestrzelil strefa poludniowa zaczyna sie od regionu los lagos Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 14:51 Ależ to przedziwny kraj. W sensie kształtu oczywiście... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 15:53 a jaki piekny :) i w sumie spokojny i bezpieczny - (bez regionu metropolitana - niestety fama najbardziej stabilnego kraju ampld zrobila swoje i od kilku lat naplyw emigrantow (glownie z kolumbii i wenezueli) bezpieczenstwo i spokoj w tamtej czesci kraju i na wysokiej polnocy bardzo mocno naruszyl a obecny prezio i nastepny niewiele z tym zrobia Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 16:32 borsuczyca.klusek napisała: > Ależ to przedziwny kraj. W sensie kształtu oczywiście... > Zobacz sobie mapę fizyczną - od wschodu masz wielkie góry, od zachodu bezmiar wód. Trudno ich atakować a łatwo się bronić. No trochę taka Szwajcaria. Gorąco to im się zrobi jak globalne ocieplenie podniesie sporo poziom wód w oceanach Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 17:08 nie, w wiekszosci wybrzeza linia brzegowa jest taka, ze podniesienie poziomu oceanu niewiele zmieni, to nie karaiby gdzie masz wielke polacie piaszczych plaz wiekszym problemem sa i owszem trzesienia/tsunami/wulkany carte, mieszkam w tym kraju ponad 20lat i mimo, ze jestem uchodza klimatycznym z powodu upalow to jednak oceanem sie nie martwie Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 17:20 poogoladaj sobie cordillera de la costa, pionowym scianom wybrzeza nawet tsunami 15lat nie dalo rady - ucierpial maly wycinek portowy zapewne jakies kawalki na polnocy moga byc zagrozne tyle, ze to w wiekszosci rejony slabo zaludnione w kazdym razie to co masz na mysli, to nam nie grozi Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 14:43 Ja dzis od rana bylam na zakupach , pozdrawiaja Was przygodnie spotkane pingwinki w deszczowej aurze ... Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 16:42 a74-7 napisał: > Ja dzis od rana bylam na zakupach , pozdrawiaja Was przygodnie spotkane ping > winki w deszczowej aurze ... Stop ukrainizacji UK!!! :D Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 16:42 a74-7 napisał: > Ja dzis od rana bylam na zakupach , pozdrawiaja Was przygodnie spotkane ping > winki w deszczowej aurze ... Stop ukrainizacji UK!!! :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 17:24 A nie,nie :D Meet Kevin the Kinguin 😆 Half penguin, Half Kingfisher. A brilliant diver and surprisingly light on his feet. His fishing skills are second to none. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 17:52 To pa to: wiadomosci.wp.pl/afera-w-przemyslu-poszlo-o-kolor-szalika-na-misiu-7231023146376128a Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 18:29 A co dopiero Śląsk. Nie dość że ukryta opcja niemiecka to jeszcze jakie ma barwy 🤷🤦 Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 19:22 Ciii,chopie, bo zara przyleci tu jaka franca i ciebie podkabluje gdzie trzeba za takie pozdro :-/ Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 19:25 Ale to nie ja. Ja tylko w kontekście szaliczka na misiu. To w każdym bądź razie nie ja, być może to Stefan Lecz w każdym bądź razie nie ja. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 21.01.26, 20:28 louger.n napisała: > A co dopiero Śląsk. Nie dość że ukryta opcja niemiecka to jeszcze jakie ma barw > y 🤷🤦 Jaka ukryta? Tam od zawsze sporo ludzi miało z urodzenia podwójne obywatelstwo i potem szczegółowe sprawy (na przykład służba wojskowa) określały umowy międzynarodowe. Na wschodzie to całkiem inna historia. Z Przemyśla do granic Ukrainy masz obecnie 15 km a historycznie to wiele się działo. Barwy błękitu nieba i złota zbóż no jakoś nie są wyjątkowym pomysłem. Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 22.01.26, 12:02 Jak szybko leci czas , juz 22 stycznia . U mnie wreszcie przestalo padac , witam kwiatkami :) Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 22.01.26, 12:10 O, jakie ładne ciatki! Przez chwilę poczułem się jak w dżungli na Tahiti. :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 08:18 Lądowanie na zadzie dziś zaliczyłam 🙄 Dobrze, że zad pokaźny to się bez strat w ludziach obyło... Odpowiedz Link
louger.n Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 11:37 Witaj w klubie 😄 a z trzy tygodnie temu miałam zamiar kupić nakładki na buty 🤷 borsuczyca.klusek napisała: > Lądowanie na zadzie dziś zaliczyłam 🙄 > Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 11:40 U nas niby cieplej, niby powoli się rozpuszcza, ale niestety może to być zwodnicze, bo lód dalej zalega na chodnikach. Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 11:56 Lód podstępny czyha na borsuka Czai się pod śniegiem jak rekin na żabę Czy odejdzie wkrótce ta zimowa suka Czy dla zadów dalej nieść będzie zagładę? :> Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 12:31 Moja mama już w niedzielę. I to nie zadem, tylko kolano i głowa. Mówiłem - jedziemy na SOR, to nie i już. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 12:37 No u was w Poznaniu to podobno prawdziwa masakra. Filmiki krążą jak się ludzie na chodnikach wywracają. Uważajcie tam na siebie 🙏 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 13:00 To pewnie z wczoraj. W niedzielę po południu było spoko. Dopiero jak była msza to zaczęło lekko padać - po drodze mówi, że ślisko nie było; była na jezdni i stawiała drugą nogę na chodnik - i ta pierwsza jej odjechała. Musiała być jakaś "koleina" która zdążyła podmarznąć. Albo zwyczajnie nie trafiła dobrze stopą na chodnik i nie chce się przyznać... Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 12:28 U nas storm Chandra zagraza zdrowiu i zyciu ... ale leci bokami wyspy , nas omija . Mialo lac , a tylko pada ,mialo wiac , a palmy ledwo sie kolysza za oknem . Za to zdjecie z miejsc , gdzie sztorm szaleje - pieknie ujete :) Prawie boska ta dlon ,choc palec Bozy juz chyba obcieli ... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 12:38 Kawał drzewa... Kilka lat temu takie się u nas na cmentarzu zwaliło, niszcząc kilka nagrobków. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: ⛸ Styczeń ⛸ 27.01.26, 13:24 leziox napisał: > Pewnie do dzisiaj w tym miejscu straszy... > :> Ja tam lubię chodzić, bo można spotkać lisa albo wiewióreczki Odpowiedz Link
a74-7 Re: ⛸ Styczeń ⛸ 28.01.26, 13:30 Slonce laskawie zaszczycilo swoim blaskiem ...i od razu radosniej , budzi sie zycie . Bez kwiatkow nie da sie ...;) Odpowiedz Link
leziox Re: ⛸ Styczeń ⛸ 28.01.26, 13:37 Nie ciesz się na zaś. Za dwie godziny będziesz miała chemtrailsy nad głową i koniec pogody. :D Odpowiedz Link