carte_blanche_2025 09.01.26, 10:40 Tym razem blikowy, choć mechanizm też zadziała w klasycznych przelewach. Za to nazwa ładnie się wiąże, bo przecież blik to także "odbicie" bigbaddice.pl/nowe-oszustwo-blik-w-polsce Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borsuczyca.klusek Re: Nowy (?) scam 09.01.26, 10:55 Ja jestem kobietą jaskiniową i nie mam blika jeszcze Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Nowy (?) scam 09.01.26, 15:57 posun sie w tej jaskini ;) blika u nas nie ma, ale aplikacje/platnosci telefonem i owszem a ja cierpie gdyz nie znosze jak cos mi nakazuja zrobic (bez apki nie zadzialaja np platnosci miedzynarodowe karta, bo 'dla mojego bezpieczenstwa' potwierdzic musze,ze to ja uzylam karty) kiedys kod dochodzil mailem/sms a teraz apka 😤 ale $%$%&... jak, zupelnie od czapy, zablokuje mi po jakiejs platnosci karte to musze gnac do banku, zeby potwierdzili, ze ja to ja i to moja tranzakcja i tu juz apka sie nie sprawdza????? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Nowy (?) scam 10.01.26, 12:19 Mnie jeszcze na szczęście nikt nie zmusił do aplikacji bankowej - kod przychodzi smsem. Ale już płacąc za telefon muszę użyć aplikacji Play co mnie niesamowicie wkurza. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Nowy (?) scam 09.01.26, 11:30 Budujące jest to, że kłopoty miewa uczciwy, który musi udowodnić swoją uczciwość, działanie w dobrej wierze, a nie nieuczciwy, który niczego nie musi udowadniać. Domniemanie niewinności odchodzi do lamusa. Przechodziłeś obok okradanego sklepu, jesteś zamieszany w kradzież. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Stary scam, sytuacja prawdziwa 10.01.26, 11:58 Żona widziała się wczoraj z koleżanką, co była na szkoleniu z muzyki, wyłączyła telefon i nie zaglądała w przerwach. Po powrocie do domu odkryła 16 połączeń od swojej mamy. - Co się stało?! - O wypuścili cię! To dobrze, że zapłaciłam. Przyszło 2 facetów, uwiarygodnili się wiedzą, że córka pojechała do Warszawy. Tam ją aresztowano za _tu wstaw cokolwiek_ i potrzebna jest kasa na coś w rodzaju kaucji. Wobec braku kontaktu z córką, bez próby kontaktu choćby z najbliższym komisariatem - wręczyła im w końcu, oczywiście gotówką... 150 tysięcy. Córka w ciężkim szoku - nie, że mama się dała nabrać. Skąd ona nagle wzięła tak kasę?! A teraz dzwonicie do rodziców i znanych Wam starszych osób i tłuczecie w głowę! To się zdarza i jak widać nadal czasem działa. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Stary scam, sytuacja prawdziwa 10.01.26, 12:21 Mój ojciec miał taki telefon, że córka, że wypadek, że pieniądze potrzebne, ale się od razu rozłączył. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Stary scam, sytuacja prawdziwa 10.01.26, 12:25 Scamerowi nie przeszkadza, że 999 razy na 1000 się nie uda. Żyje z tych, co się udadzą. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Stary scam, sytuacja prawdziwa 10.01.26, 14:22 Czasem nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Choć trzeba przynać, że rozeznanie maja dobre, czasem lepsze niż policja państwowa. — Pan X? — Tak. — Pana syn miał wypadek. — No i? — No i potrzebuje pieniędzy za odholowanie bo uszkodzeniu uległ telefon z aplikacją bankową. — To proszę go dać do telefonu. — Nie może podejść, nie ma go tutaj. — To proszę go pozdrowić jak się pojawi i niech zadzwoni. — Ale... Szczerze powiedziawszy, a nie mam powodu być nieszczery, nie spodziewałem się, że kiedyś przeprowadzę podobną rozmowę. A skoro już o tym mowa to czy ktokolwiek kiedykolwiek dostał SMS-a bez numeru, z samą nazwą? Przy próbie zapisania w kontaktach w polu z numerem telefonu pojawiła się ta nazwa. Można dodać do kontaktów, ale nie można zadzwonić... Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Stary scam, sytuacja prawdziwa 10.01.26, 14:55 oby.watel napisał: > trzeba przynać, że rozeznanie maja dobre, czasem lepsze niż policja państwowa. Otóż wcale nie... - Dzień dobry, tu Bank X, zaobserwowaliśmy podejrzane działanie na Pana koncie. - Ale ja nie mam u was konta przecież?! - Bardzo przepraszam, mamy jakiś błąd w systemie, już usuwam Pana dane. > czy ktokolwiek kiedykolwiek dostał SMS-a bez numeru, z samą nazwą? Oczywiście, co chwilę. > Przy próbie zapisania w kontaktach w polu z numerem telefonu pojawiła się ta nazwa. Nie wiem, bo nie próbowałem. Bo na końcu jest a) zadzwoń na numer... b) info Nie możesz odpowiedzieć na ten krótki kod. I tak, to legalne info wysyłane przez automaty firm, w których się rejestrowałem. Odpowiedz Link