Dodaj do ulubionych

Plusów szukam

15.07.26, 12:52
Jak dobrze mieć prąd i gaz i ciepłą wodę, samo dobro,
wobec tego kontekstu, o którym tu pisano.
Obserwuj wątek
    • eurytka Re: Plusów szukam 15.07.26, 12:57
      Zatem idę pranie nastawić, odpowiednio posegregowane,
      program delikatne wybiorę i małą temperaturę.
      Bluzkę w kolorze amarantowym, ręcznie upiorę
      za pomocą pompki gumowej, którą specjalnie do ręcznego prania mam.
      Czasem kolory puszczają.
    • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 13:53
      eurytka napisała:

> Jak dobrze mieć prąd i gaz

Plusy mogą być dodatnie lub ujemne.
      Piecyk łazienkowy może spowodować zaczadzenie a prąd może porazić.
      • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 13:58
        Trzeba się umieć z tym obchodzić.
        • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 14:06
          mifredo napisała:

> Trzeba się umieć z tym obchodzić.

W czasie upałów występuje czasem tak zwana cofka. I nie pomoże na to sprawna instalacja kominowa i wentylacyjna.
          U mnie w bloku administracja wywiesza ostrzeżenia o tym zjawisku.
          • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 14:21
            U mnie również wywiesili informację, prośbę
            by w czasie upałów nie korzystać z piecyka gazowego w łazience.
            • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 14:41
              mifredo napisała:

> U mnie również wywiesili informację, prośbę
              > by w czasie upałów nie korzystać z piecyka gazowego w łazience.

Mój piecyk nie odpala w takich sytuacjach.
              Być może stare nieelektroniczne odpalają, co jest bardzo niebezpieczne.
              • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 14:55
                Co to znaczy nieelektroniczne?
                U mnie iskra powstaje z baterii.

Dawno temu, były piecyki ze stałym płomykiem, na zapałkę odpalanym.
                • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 14:58
                  W nowoczesnych blokach, gazu już nie ma.
                  Wszystko na prąd.
                  • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 15:13
                    mifredo napisała:

> W nowoczesnych blokach, gazu już nie ma.
                    > Wszystko na prąd.

W moim bloku chcieli doprowadzić ciepłą wodę i zlikwidować piecyki gazowe. Ale przeważająca większość mieszkańców nie zgodziła się na to.
                    • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 17:08
                      Masz inteligentny piecyk, skoro nie zapala się kiedy ciągu nie ma.
                      Mnie kominiarz często odwiedza, przewody kominowe sprawne mam,
                      tylko 2 piętra, do strychu blisko.
                      Szkoda, ze gazu nie masz, ani prądu.
                      Bez gazu można żyć, kiedyś miesiąc nie miałam, jak instalacje wymieniali.
                      Na kuchence elektrycznej gotowałam.
                      Bez prądu życia sobie nie wyobrażam.
                      • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 18:30
                        mifredo napisała:

> Mnie kominiarz często odwiedza, przewody kominowe sprawne mam,

U mnie tylko raz na rok.
                        Ale żeby odzyskać gaz, będę musiał zamówić wizytę kominiarza, bo procedura jest taka:
                        1) Sprawdzenie instalacji kominowych i wentylacyjnych.
                        2) Zamówienie gazownika z uprawnieniami do sprawdzenia szczelności instalacji gazowej. Nie jest to takie zwykłe sprawdzenie czujnikiem. Po pożarze napełnia się instalację pod dużym ciśnieniem i czeka dwie godziny. Dopuszczalny jest jakiś mały spadek ciśnienia ale już nie pamiętam jak duży.
                        3) Jeśli wszystko jest w porządku, załatwia się w gazowni montaż nowego licznika. Stary odkręcili strażacy.

Z prądem sprawa jest bardziej skomplikowana, bo stopiły się przewody w połowie mieszkania. Wiąże się to z kuciem ścian i najprawdopodobniej wymianie całej instalacji na miedzianą. Nie jestem gotowy na taką rewolucję.
                        Mieszkanie nie było ubezpieczone, więc koszty też nie są bez znaczenia.
                        • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 18:41
                          Trudna sprawa.Bardzo.
                          Współczuję.
                          U mnie wszelkie liczniki są wmontowane na klatce.
                          • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 18:42
                            Od sąsiada by można prądu pożyczyć, kablem jakimś...
                            • mifredo Re: Plusów szukam 15.07.26, 18:46
                              Można bez skuwania tynków,
                              instalację poprowadzić:
                              kotarbau.pl/modernizacja-instalacji-elektrycznej-bez-niszczenia-scian-jak-to-zrobic.html
                            • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 19:13
                              mifredo napisała:

> Od sąsiada by można prądu pożyczyć, kablem jakimś...

Nie za bardzo. Wprawdzie sąsiad mieszka drzwi naprzeciwko ale między nami jest wejście do zsypu. Na klatce są cztery mieszkania, więc kabel zostałby szybko rozdeptany. A nie daj Boże gdyby kogoś poraził prąd. Nawet boję się o tym myśleć.
                              • irsila Re: Plusów szukam 15.07.26, 19:32

Kabel można górą pociągnąć, jak do kablówki to robią.
                                Teraz mam światłowody i również na wierzchu.

Popytaj o elektryka w spółdzielni czy internecie.

W domach drewnianych z bali, czy w biurach nawet,
                                ciągną kable po ścianach w specjalnych osłonkach.
                                Podobnie w mieszkaniu można tak zrobić.
                                To taniej niż kucie rowków.
                                U mnie licznik elektryczny już dawno z mieszkania usunięty,
                                podobnie gazowy.
                                Odczyty sprawdzają zdalnie.

Dasz radę zapłacić za usługę, MOPS pomoże,
                                albo na raty spłacisz.
                                • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 20:24
                                  irsila napisała:

>
                                  > Kabel można górą pociągnąć,

I wiercić dziury w żelbetonie u sąsiada i u mnie.
                                  No nie, są jakieś granice bezczelności (ja) i uprzejmości (sąsiad).
                                  Poza tym sprawa praktyczna, czyli przydział mocy. Mieszkania w tym bloku mają przydział 4 kilowaty. Na dwa mieszkania, to stanowczo za mało.
                                  Nawet kiedy miałem prąd, musiałem obliczać jakie sprzęty mogę włączać równocześnie.
                                  • irsila Re: Plusów szukam 15.07.26, 20:55
                                    To załatw sobie butlę gazową, piknikową,
                                    albo taką do grilla.
                                    Zawsze to lepsze niż nic.
                                    I pomyśl o elektryku.
                                    • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 21:01
                                      irsila napisała:

> To załatw sobie butlę gazową,

Nie wolno używać butli gazowych w blokach z instalacją gazu ziemnego.
                                      • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 08:51
                                        Pamiętam kuchenkę turystyczną na denaturat,
                                        są gdzieś jeszcze takie.
                                        To by sprawę załatwiło,
                                        ewentualnie na znicze do podgrzewania.
                                        To można samemu zrobić,
                                        wystarczy stojaczek na garnuszek a pod nim świece.
                                        • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 10:16
                                          irsila napisała:

> Pamiętam kuchenkę turystyczną na denaturat,
                                          > są gdzieś jeszcze takie.

Nawet nie wiedziałem o takich. Poszukam na allegro albo w sklepach ze sprzętem turystycznym.
                                          Denaturatu nie wypiję, bo nie piję kolorowych.

> ewentualnie na znicze do podgrzewania.
                                          > To można samemu zrobić,
                                          > wystarczy stojaczek na garnuszek a pod nim świece.

Świece raczej nie. Mają małą wydajność energetyczną i strasznie okapcają naczynia.
                                          Ja pamiętam paliwo turystczne w formie białych tabletek. Może jeszcze to produkują?
                                          Tylko nie wiem czy spaliny z niego nie są toksyczne, bo to raczej było przeznaczone do użycia poza domem.

Kurcze, kiedyś mieszkałem w kamienicy i tam bym nie miał problemu, bo była kuchnia węglowa.
                                          • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 13:18
                                            Przegląd od AI

Zagotowanie wody bez prądu i gazu wymaga użycia alternatywnego źródła ciepła. Najszybsze i najbezpieczniejsze metody to użycie turystycznej kuchenki gazowej na kartusze, rozpalenie ogniska na zewnątrz (lub w specjalnym kominku/grillu) albo użycie kuchenki spirytusowej/na paliwo stałe (np. heksaminę).Woda zacznie wrzeć w ciągu kilku minut, zależnie od wybranej metody.Szybkie i bezpieczne metodyKuchenka turystyczna na kartusze (np. typu Alpen Camping): To najwygodniejsza opcja. Koszt kuchenki to około 50-80 zł, a nabój (kartusz) wystarcza na 1,5 do 3 godzin ciągłego gotowania.Kuchenka na paliwo stałe (Esbit): Niewielkie, składane urządzenie idealne do plecaka. Paliwem są małe tabletki, które po podpaleniu generują płomień.Kuchenka spirytusowa (np. typu Trangia): Używa denaturatu lub spirytusu. Jest cicha i wydajna.Ognisko lub grill ogrodowy: W warunkach zewnętrznych możesz użyć małego paleniska lub grilla węglowego. Użyj suchego drewna, a naczynie (np. menażkę) powieś lub postaw na stabilnym ruszcie.Palnik survivalowy (tzw. "drewniany" lub "twig stove"): To mała metalowa puszka z otworami, w której spalasz drobne gałązki i szyszki, co daje silny płomień do zagotowania kubka wody.
                                            • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 13:38
                                              Zamów elektryka, niech naprawi instalacje.
                                              Bez prądu, żyć się w bloku nie da.
                                              • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 13:59
                                                Dziś słońce praży,
                                                nabierz wody do czego się da,
                                                wystaw na żar i ciepłą kąpiel będziesz miał i praniewink
                                                • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 15:49
                                                  irsila napisała:

> Dziś słońce praży,
                                                  > nabierz wody do czego się da,
                                                  > wystaw na żar i ciepłą kąpiel będziesz miał i praniewink

Tak, najlepiej wystawić wannę pod blokiem
                                                  Tylko że moja moja jest żeliwna i waży pewnie ze sto kilo. Do tego obudowana cegłami i kafelkami. Sam nie dam rady a sąsiad nie pomoże, bo już jest na emeryturze.
                                                  A poza tym gdzie ja potem kupię kafelki z początku lat osiemdziesiątych?
                                                  • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 15:51
                                                    Garnków nie masz?
                                                    Butelek jakichś?
                                                  • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 15:52
                                                    Nikt ci każe wanny wystawiać!
                                                  • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 16:49
                                                    irsila napisała:

> Garnków nie masz?

Mam dużo.
                                                    Ale kuchnia spalona i wszystkie obrosły taką sadzą, że nie da się ich domyć wewnątrz.

• irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 16:55
                                                    Nie przesadzaj!
                                                    Od ciepłej , nagrzanej od słonka wody, by się umyły.
                                                    Zabierasz mi energie, której i tak mało mam.
                                                    Dla ciebie nic nie jest możliwe,
                                                    wszystko na nie!
                                                    Nieraz garnek przypaliłam i odzyskałam,
                                                    za pomocą odmoczenia, octu i sody.
                                                    Żyj w brudzie i smrodzie, widocznie ci to pasuje i takie użalanie się nad sobą.
                                                  • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 16:57
                                                    Nie jesteś inwalidą ruchu, sprawne ręce masz i nogi i hmm h...,
                                                    to kombinuj!
                                                  • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 18:04
                                                    irsila napisała:
                                                    czy pasuje i takie użalanie się nad sobą.

Nie pasuje ale widocznie tak muszę. Czy to moja wina?
                                                    Fornitta mi matkowała. Może czuła taką potrzebę?

Pijany już jestem i możliwe, że piszę bez sensu.

• irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 18:15
                                                    chybagupi napisał:

> irsila napisała:
                                                    > czy pasuje i takie użalanie się nad sobą.
                                                    >
                                                    > Nie pasuje ale widocznie tak muszę. Czy to moja wina?
                                                    Tak, wyłącznie twoja, taki charakter, taki typ.

> Fornitta mi matkowała. Może czuła taką potrzebę?
                                                    surprised Co?
                                                    >
                                                    > Pijany już jestem i możliwe, że piszę bez sensu.
                                                    >
                                                    >
                                                    No właśnie, non stop pijany!

Widocznie to mieszkanie nie jest twoje,
                                                    tylko śp. konkubiny, skoro o nie nie dbasz, prądu nie zaprowadzasz,
                                                    gary do tej pory zakopcone są,
                                                    ale użalać, to się potrafisz.

• chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 18:59
                                                    irsila napisała:

> > Fornitta mi matkowała. Może czuła taką potrzebę?
                                                    > surprised Co?

Tak mi kiedyś napisała.
                                                    >

> No właśnie, non stop pijany!

Praktycznie codziennie jeżdżę samochodem, więc nie mogę być ciągle pijany.
                                                    Ostatnio próbowałem się ratować lekami ale efekt był gorszy od wódki.
                                              • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 15:38
                                                irsila napisała:

> Bez prądu, żyć się w bloku nie da.

Da się. Przecież żyję.
                                            • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 15:35
                                              irsila napisała:

> Przegląd od AI
                                              >Ognisko lub grill ogrodowy

Ta sztuczna inteligencja jest jednak głupia jak but z lewej nogi. Nie wie, że nie wszędzie wolno rozpalić ognisko lub grilla. I że w czasie upałów i suszy obowiązują dodatkowe ograniczenia.
                                              • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 15:54
                                                Do ognisk sa odpowiednie miejsca wyznaczone,
                                                a jak masz ogród, to grilla zawsze możesz zrobić.
                                                • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 16:59
                                                  irsila napisała:

> Do ognisk sa odpowiednie miejsca wyznaczone,

To znajdź mi w Krakowie takie miejsca. W rozsądnej odległości od mojego osiedla.

> a jak masz ogród, to grilla zawsze możesz zrobić.

Nie zawsze.
                                                  • irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 17:19
                                                    www.trasadlabobasa.pl/tab/legenda/legalne_miejsca_na_grilla_lub_ognisko_w_krakowie_i_okolicy/994
                                                  • chybagupi Re: Plusów szukam 16.07.26, 17:36
                                                    irsila napisała:

> www.trasadlabobasa.pl/tab/legenda/legalne_miejsca_na_grilla_lub_ognisko_w_krakowie_i_okolicy/994

Wszystko za daleko.

• irsila Re: Plusów szukam 16.07.26, 17:38
                                                    Ale są!
                                                    Nikt nie powiedział, że na podwórku masz je mieć!
                          • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 19:03
                            mifredo napisała:

> U mnie wszelkie liczniki są wmontowane na klatce.

U mnie gazowy wyprowadzili na klatkę już chyba z 15 lat temu.
                            Ale elektryczny jest w mieszkaniu.
                • chybagupi Re: Plusów szukam 15.07.26, 15:07
                  mifredo napisała:

> Co to znaczy nieelektroniczne?
                  > U mnie iskra powstaje z baterii.

U mnie też iskra z baterii.
                  Ale widocznie jest jeszcze jakiś czujnik, który przy braku ciągu nie pozwala na zapalenie gazu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka