indeed44
05.03.12, 13:54
No więc co w końcu z tym barakiem? Trzeba coś zdecydować.
Wczoraj w Salonie24 pojawiły się dwa stanowiska - pierwsze, można rzec argumentowane ekonomicznie, izraelskiego dziennikarza Eli Barbura, który pisze tak:
"Żydzi z Ameryki nie chcą oddać, żeby Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie nie „zatraciło autentyczności” - z drugiej strony Ameryka daje dolce, bez których autentyczność mogłoby zatracić muzeum w Auschwitz."
prawdalezynawierzchu.salon24.pl/396209,pol-baraku-z-birkenau
I drugie, szanowanego przeze mnie Forum Żydów Polskich, które przedstawiło projekt pozostawienia w baraku w Muzeum Waszyngtońskim, w zamian za urządzenie w nim stałej ekspozycji poświęconej pamięci rotmistrza Pileckiego.
"Jak ten konflikt można rozwiązać? Odpowiedź zawarta jest być może w słowie "kompromis". Właśnie czciliśmy w Polsce pamięć o Żołnierzach Wyklętych. Poczesne miejsce wśród nich zajmuje rotmistrz Pilecki. Jest to postać godna najwyższych honorów, także godna honorów ze strony Żydów. Jest to postać zapomniana wśród Żydów, a przecież jest ona tak ważna jak postać Jana Karskiego. A kto wie, czy w swoim cichym dziele nie ważniejsza i niezwykle tragiczna. Swoim życiem zapłacił on za wierność ideałom. Wiemy jednocześnie, że świadomość tej postaci oraz czynu Rotmistrza wśród Żydów nie jest dostatecznie rozpowszechniona.
Połączenie tych dwóch spraw - baraku i pamięci o rtm. Pileckim podpowiada moim zdaniem dobre rozwiązanie: niech barak prze kolejne 99 lat zostanie w Waszyngtonie, a Muzeum Waszyngtońskie niech udostępni część jego przestrzeni na ekspozycję Muzeum Auschwitz poświęconą rtm. Pileckiemu"
fzp.salon24.pl/396249,sprobujmy-z-niezgody-uczynic-zgode
Co ja o tym myślę pisałem już kilka dni temu - barak jako obiekt przedstawiający dla Żydów wartość historyczną i sentymentalną powinien zostać nieodpłatnie przekazany USA i tyle.
A jeśli ktoś ma co do tego jakieś wątpliwości, to niech sobie zada pytanie, czy chciałby, żeby kiedyś Rosja zażądała od nas gratyfikacji za pamiątki związane z katastrofą w Smoleńsku...