05.03.12, 13:54
No więc co w końcu z tym barakiem? Trzeba coś zdecydować.

Wczoraj w Salonie24 pojawiły się dwa stanowiska - pierwsze, można rzec argumentowane ekonomicznie, izraelskiego dziennikarza Eli Barbura, który pisze tak:

"Żydzi z Ameryki nie chcą oddać, żeby Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie nie „zatraciło autentyczności” - z drugiej strony Ameryka daje dolce, bez których autentyczność mogłoby zatracić muzeum w Auschwitz."

prawdalezynawierzchu.salon24.pl/396209,pol-baraku-z-birkenau

I drugie, szanowanego przeze mnie Forum Żydów Polskich, które przedstawiło projekt pozostawienia w baraku w Muzeum Waszyngtońskim, w zamian za urządzenie w nim stałej ekspozycji poświęconej pamięci rotmistrza Pileckiego.

"Jak ten konflikt można rozwiązać? Odpowiedź zawarta jest być może w słowie "kompromis". Właśnie czciliśmy w Polsce pamięć o Żołnierzach Wyklętych. Poczesne miejsce wśród nich zajmuje rotmistrz Pilecki. Jest to postać godna najwyższych honorów, także godna honorów ze strony Żydów. Jest to postać zapomniana wśród Żydów, a przecież jest ona tak ważna jak postać Jana Karskiego. A kto wie, czy w swoim cichym dziele nie ważniejsza i niezwykle tragiczna. Swoim życiem zapłacił on za wierność ideałom. Wiemy jednocześnie, że świadomość tej postaci oraz czynu Rotmistrza wśród Żydów nie jest dostatecznie rozpowszechniona.

Połączenie tych dwóch spraw - baraku i pamięci o rtm. Pileckim podpowiada moim zdaniem dobre rozwiązanie: niech barak prze kolejne 99 lat zostanie w Waszyngtonie, a Muzeum Waszyngtońskie niech udostępni część jego przestrzeni na ekspozycję Muzeum Auschwitz poświęconą rtm. Pileckiemu"

fzp.salon24.pl/396249,sprobujmy-z-niezgody-uczynic-zgode

Co ja o tym myślę pisałem już kilka dni temu - barak jako obiekt przedstawiający dla Żydów wartość historyczną i sentymentalną powinien zostać nieodpłatnie przekazany USA i tyle.

A jeśli ktoś ma co do tego jakieś wątpliwości, to niech sobie zada pytanie, czy chciałby, żeby kiedyś Rosja zażądała od nas gratyfikacji za pamiątki związane z katastrofą w Smoleńsku...

Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Barak. 05.03.12, 13:56
      na razie stan jest taki, że nie chcą nam oddać pożyczonego eksponatu.
      • indeed4 Re: Barak. 05.03.12, 14:14
        Nie bądź taki formalista, bo zawężasz istotę problemu, tu chodzi o dużo ważniejsze rzeczy.
    • ex.mila A propos Baraka 05.03.12, 14:02
      z rekomendacji na fimwebie - świetna funkcja, polecam wszystkim kinomanom

www.filmweb.pl/recommendations
      wyświetliło mi się, ze film Baraka ma z moimi gustami filmowymi 97% zgodności i koniecznie powinnam go obejrzeć. Już go namierzyłam, więc zapewne tak zrobię:-)

www.filmweb.pl/Baraka
      Na Koyaanisqatsi byłam w kinie.

Scoutku, widziałaś ten film?
    • losiu4 Re: Barak. 05.03.12, 14:30
      Judejczykowie znowu kradną? Jakoś mnie to nie dziwi.

Pozdrawiam

Losiu
      • aniechto.only Re: Barak. 05.03.12, 18:34
        losiu4 napisał:

> Judejczykowie znowu kradną? Jakoś mnie to nie dziwi.

Antysemiciki znów lżą? Jakoś mnie to nie dziwi.
        • losiu4 Re: Barak. 05.03.12, 20:31
          czemu lżą? Ukradli czy nie, się pytam?

Pozdrawiam

Losiu
    • indeed4 Re: Barak. 05.03.12, 17:13
      Ok, w skrócie pomysł zgłoszony przez Forum Żydów Polskich jest taki:

"niech barak prze kolejne 99 lat zostanie w Waszyngtonie, a Muzeum Waszyngtońskie niech udostępni część jego przestrzeni na ekspozycję Muzeum Auschwitz poświęconą rtm. Pileckiemu"

fzp.salon24.pl/396249,sprobujmy-z-niezgody-uczynic-zgode

Nie wiem, co o tym myślicie, moim zdaniem to całkiem niezła, kompromisowa propozycja.
    • wlodzimierz.ilicz Jakiś maniak chce wcisnąć Amerykanom Pileckiego 05.03.12, 17:24
      do baraku?
      Mam nadzieję, że Barak się na to nie zgodzi.
      • indeed4 To nie musi być akurat Pilecki... 05.03.12, 17:41
        Forum Żydów Polskich zachowało się ( nie po raz pierwszy zresztą ) wyjątkowo przyzwoicie proponując właśnie jego, żołnierza AK zamordowanego przez UB, kojarzone z tzw. żydokomuną, ale przeforsowanie tej kandydatury może stwarzać problemy, biorąc pod uwagę stanowisko części lewicy w sprawie Żołnierzy Wyklętych.

Można pomyśleć o jakiejś innej, mniej kontrowersyjnej postaci.
        • chateau Re: To nie musi być akurat Pilecki... 05.03.12, 17:49
          A co jest, przepraszam, kontrowersyjnego w Pileckim?

Może Ogień aka Tewje Rzeźnik byłby mniej kontrowersyjny ;-)
          • indeed4 Re: To nie musi być akurat Pilecki... 05.03.12, 18:04
            A ja wiem co? Ilicz oprotestował, no to co miałem zrobić - uznałem, że Pilecki też coś nie za bardzo...

Ale intencje FŻP naprawdę podziwiam i mam dla nich ogromny szacunek, do tej pory chyba jako jedyni, mówiąc o pojednaniu polsko - żydowskim otwarcie mówią o tym, co było złego również po drugiej stronie, czyli o Polakach zamordowanych przez UB.
          • wlodzimierz.ilicz Zapytaj raczej co jest idiotycznego we 05.03.12, 18:15
            wciskaniu Amerykanom do baraku osobistości, które są im najzupełniej obojęte i w ogóle nie znane.
            Równie dobrze można im zaproponowac zbudowanie pomnika Lecha Kaczyńskiego w Central Parku.
            • chateau Re: Zapytaj raczej co jest idiotycznego we 05.03.12, 18:26
              Bez obrazy, ale nie nic kumasz.

Dla większości Żydów Auschwitz = Birkenau. A to nieprawda.
              Pilecki był jednym z nielicznych (dwóch?), którzy poszli do KL Auschwitz z własnej woli w celu wykonania zadania. Ta "osobistość" jest jak najbardziej a propos, bo wydobywa na światło dzienne fakt, iż obok obozu zagłady Birkenau funkcjonował obóz koncentracyjny, w którym Polaków nie zabijano gazem lecz pracą ponad siły, nędzną namiastką jedzenia oraz sadyzmem kapo i strażników. Piece były te same.
              • wlodzimierz.ilicz Niestety po wojnie Pilecki przybył do Polski 05.03.12, 21:55
                z zadaniem szpiegowskim i dywersyjnym.
                Zakładał składy broni i chciał tu prowadzić kolejną wojnę.
                Kara śmierci była zupełnie uzasadniona.
            • indeed4 Re: Zapytaj raczej co jest idiotycznego we 05.03.12, 20:21
              > wciskaniu Amerykanom do baraku osobistości, które są im najzupełniej obojęte i w ogóle nie znane.

No nie wiem, idea takiego "kącika pamięci" chyba nie zawsze polega na propagowaniu czegoś, co już jest dobrze znane - ok, to kogo byś proponował? Rzuć jakimś pomysłem, bo nie przypuszczam, żeby ci chodziło o kolejną 20746 wystawę poświęconą JPII, Wałęsie, albo twórczości Chopina.
    • rozkoszny_bobasek Burak. 05.03.12, 17:54
      namawiasz do zalegalizowania przestępstwa?
      • indeed4 A to przeczytałeś? 05.03.12, 18:14
        Detali finansowych nie znam, ale Eli Barbur ma rację, jak by nie patrzeć ta sprawa ma również aspekt ekonomiczny

"Żydzi z Ameryki nie chcą oddać, żeby Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie nie „zatraciło autentyczności” - z drugiej strony Ameryka daje dolce, bez których autentyczność mogłoby zatracić muzeum w Auschwitz."

prawdalezynawierzchu.salon24.pl/396209,pol-baraku-z-birkenau
    • aniechto.only Re: Barak. 05.03.12, 18:38
      Pomysł Forum Żydów Polskich wart rozważenia, tylko czemu Elie Wiesel musiał pojechać po bandzie...
      • indeed4 Re: Barak. 05.03.12, 19:52
        No pojechał, trudno. Nic na to nie poradzimy, Żydzi to taki sam naród jak każdy inny i oprócz umiarkowanego mainstreamu mają też swoich radykałów - Niemcy mają Steinbach, my Kaczyńskiego czy Rydzyka, a oni Wiesela; ja bym się tym nie przejmował, wyobrażasz sobie, co by było, gdyby Polskę i Polaków oceniać po tym co czasem wygaduje Kaczyński... ;-)
    • remez2 Re: Barak. 05.03.12, 20:28
      Wśród cywilizowanych narodów/ludzi istnieje zasada - pożyczki się zwraca. A zainteresowani tą sprawą do takich się, mam nadzieję, zaliczają (cywilizowanych).
      ----------------
      • indeed4 Re: Barak. 05.03.12, 20:51
        Remez, daj spokój, ile baraków wciąż stoi w Oświęcimiu, czy brak tego jednego został w ogóle zauważony? Obniżył zabytkową wartość Oświęcimia, pozbawił go autentyzmu? Nie targujmy się jak na bazarze, nic się nie stanie, jeśli ten jeden zostanie tam, gdzie stoi od 20 lat, miejcie ludzie trochę wyczucia i klasy, oni też w takich barakach ginęli...
        • remez2 Re: Barak. 05.03.12, 21:09
          indeed4 napisał:

> Remez, daj spokój, ile baraków wciąż stoi w Oświęcimiu, czy brak tego jednego z
          > ostał w ogóle zauważony? Obniżył zabytkową wartość Oświęcimia, pozbawił go aute
          > ntyzmu?
          Wybacz ale do takich argumentów nie mogę/chcę się odnieść.
          > Nie targujmy się jak na bazarze, nic się nie stanie, jeśli ten jeden zo
          > stanie tam, gdzie stoi od 20 lat, miejcie ludzie trochę wyczucia i klasy,
          Kto tu się targuje? Raczej należy mówić o przywłaszczeniu. Bo o klasie - nie.
          > oni też w takich barakach ginęli...
          W Stanach?
          ---------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka