Dodaj do ulubionych

Po kolendzie!

10.01.06, 11:54
Mam taką propozycję, abyśmy się podzielili wiedzą kiedy nasi dobrodzieje duchowni, jakie rejony bedą odwiedzać. Może być to komuś pomocne w ustaleniu terminu odwiedzenia znajomych, czy rodziny i zaoszczędzieniu paru złotych. Prosiłbym o jakąś aktywność w tym temacie! Pozdrawiam!;)
Obserwuj wątek
    • bloodedhabit Re: Po kolendzie! 11.01.06, 10:15
      Rozumiem, że nikt nic jeszce na ten temat nie wie! OK!
    • deni8 Re: Po kolendzie! 11.01.06, 17:59
      jak się chce wiedzieć to trzeba wreszcie odwiedzić kościół lub cerkiew bo nie
      wiem jakiego jestes wyznania i wtedy będziesz wiedział kiedy masz iść do
      znajomych czy rodziny jeżeli nie chcesz przyjmować popa czy księdza w domu.
    • deni8 Re: Po kolendzie! 11.01.06, 18:02
      a co do pieniędzy to nic nikomu nieubędzie jeżeli da dla popa czy księdza 20
      złoty za kolęde.
    • bloodedhabit Re: Po kolendzie! 12.01.06, 15:21
      Dzięki za dobre rady ale wydaje mi się, że żyjesz w obłędzie! Co 20 zł. od duszy chyba! A jak ktoś ma przyjąć obu? A zresztą na takie biedne rodziny jak są w Gródku to i dwie dych dużo. Czy ty wiesz ile można przeżyć za tyle?
      • konfederata Re: Po kolędzie *** 12.01.06, 18:41
        pozdrawiam
        • deni8 Re: Po kolędzie *** 12.01.06, 19:01
          myśle że stać cię na 20 i więcej dać po kolędzie bo od tego nikt niezbiedniał,
          pieniądze rzecz nabyta, a żeby tak przejżeć ludzi konta w banku, to nie wiem
          czy gródeckie społeczeństwo jest takie biedne.uwież mi że tak nie jest
          • obserwer11 Re: Po kolędzie *** 12.01.06, 22:13
            przejrzeć *
            pozdrawiam
            • antybioticmax Re: Po kolędzie *** 17.01.06, 12:06
              "bloodedhabit" ma rację te ich coroczne odwiedziny u wiernych kojarzą się jednoznacznie i nie ulega to najmniejszej wątpliwości o co tu właściwie chodzi!Ja się nie orientuję w temacie kolend, gdyż nigdy nikogo nie przyjmowałem i nie będę przyjmował!
    • karolcia59 Re: Po kolendzie! 17.01.06, 12:51
      Znajomi katolicy z miasta B-stok,opowiadali jak to ich ksiądz,po modlitwie
      wyciągał zeszyt i w różnych ramkach miał odnotowane ile i kto z parafi
      dał.Kwota niby dobrowolna,ale ustalona przez księdza.Można ponoć było płacić w
      ratach,a nawet dostać zaświadczenie o datku:)Co roku inna rodzina musiała
      przygotować poczęstunek(niekoniecznie skromny),za to było wiadomo ,gdzie i o
      której należy księdza oczekiwać.Od jutra prawosławni zaczną z niepokojem
      oczekiwać na batiuszkę,a chleb na stole nie raz zaschnie.
      • bloodedhabit Re: Po kolendzie! 17.01.06, 13:22
        No i właśnie o to chodzi, że nie wszystkim to sie podoba a na pewno zdecydowana większość jest przeciw niby dobrowolnym datkom "co łaska" na utrzymywanie rodzin i nie tylko czarnego duchowieństwa. Bo za 20zł. to ja już wolę napić się piwa lub dać je na jakiś szczytny cel albo kupię flaszkę i jak pasterz będzie szedł pójdę do kumpla i ją obalę! Hough! Jak mawiali wielcy indianie!
        A ty deni8 żyj dalej w swoim zakłamaniu i jeżeli napisałem post i proszę forumowiczów o konkrety to takowych się spodzewam a nie wykładów dot. przybliżonej moralności o której na szczęście ja mam jakieś pojęcie, w przeciwieństwie do ciebie! Przygotuj kasiejkę i oczekuj na swego pana dobrodzieja, bo tak naprawdę to on ma ciebie i twoją duszę w d.... ale pieniążki to już co innego! I ty o tym dobrze wiesz i dletego żyjesz w obłudzie i zakłamaniu! Hough! Jak mawiali starzy indianie!
        • deni8 Re: Po kolendzie! 18.01.06, 20:25
          Bo za 20zł. to ja już wolę napić się pi
          > wa lub dać je na jakiś szczytny cel albo kupię flaszkę i jak pasterz będzie
          sze
          > dł pójdę do kumpla i ją obalę! Hough! Jak mawiali wielcy indianie!
          żenada
          • bloodedhabit Re: Po kolendzie! 19.01.06, 09:21
            No widzisz, co ty odpisujesz? Nawet sie dobrze nie wczytasz. Ja podałem skrajne przypadki które uważam , że jeżeli są prawdziwe to jest lepiej iż dobrze udawany fałsz! Nie bierz tego do siebie , bo cię nie znam, pisze ogólnie. Pozdrawiam.
            • karolcia59 Re: Po kolendzie! 19.01.06, 11:26
              Bolesna prawda wyszła na jaw,znam to z własnego otoczenia.
              • deni8 Re: Po kolendzie! 19.01.06, 20:28
                Bolesna prawda wyszła na jaw,znam to z własnego otoczenia
                co ma znaczyć ta bolesna prawda??? bo nie bardzo rozumiem
                • antybioticmax Re: Po kolendzie! 19.01.06, 23:31
                  A co tu rozumieć? Nie trzeba zbytnio wytężać umysłu, każdy dorosły człowiek powinien wiedzieć o co chodzi.
    • hallszka Re: Po kolendzie! 24.01.06, 09:39
      odczytałam ten wątek jako stricto informacyjny i gdyby taki pozostał w dyskusji
      zapewne byłby bardzo uzyteczny/sama miałam problem z ustaleniem kiedy ksiądz
      będzie w Zarzeczanach:))był wczoraj/.Szkoda ze niektórzy rozwinęli to w
      uzupełnienie o tanie -proste mentorzenie typu"idz do kosciola czy do
      cerkwi "albo skupienie się na intencjonalnosci "dawania-brania"/notabene jesli
      jest dający -jest i biorący...to kazdego sprawa indywidualna/
      A temat uwazam , mogł byc bardzo istotną i pomocną informacją. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka