Dodaj do ulubionych

Forum kuchnia

28.12.12, 14:03
Od pewnego czasu nie mogę przeglądać forum Kuchnia-dyskusje o przepisach i potrawach
Pojawia się komunikat "Podane forum nie istnieje lub jest niedostępne".
Co się stało?
Obserwuj wątek
    • marrant Re: Forum kuchnia 28.12.12, 14:33
      Problemy z przekierowaniami. Trzeba wyczyścić ciasteczka i cache
      • kornel-1 Ale które ciasteczka? 29.12.12, 11:39
        Ale które ciasteczka?
        Tu rozwinięcie mojego pytania

Kornel
        • giwi Re: Ale które ciasteczka? 29.12.12, 20:12
          Nasze forumowe. To oczywiste, mowa jest o zakłóceniach na forum na naszym portalu a nie na np. salonie 24
          • kornel-1 Konkrety poproszę! 29.12.12, 21:33
            giwi napisała:
            > Nasze forumowe. To oczywiste, mowa jest o zakłóceniach na forum na naszym porta
            > lu a nie na np. salonie 24

To oczywiste, że nie przeczytałaś mojej wypowiedzi nt. ciasteczek w linkowanym poście.
            Zacytuję fragment:
            "Także usunięcie "jak leci" ciasteczek zawierających słowo "forum" w nazwie jest szkodliwe. Nie ma potrzeby ani powodu usuwania ciasteczek kontrolujących np. listę ostatnio odwiedzanych wątków. Należy usunąć ciasteczka związane z problemem. "

Ja obecnie mam następujące ciasteczka w domenie .forum.gazeta.pl:
            * __utma
            * __utmb
            * __utmc
            * __utmv
            * __utmz
            * UserID
            * USER_CIA
            * ForumThreads
            * hp_boxnews_ban

Ponieważ obecny komputer używam zaledwie od kilku dni, to podejrzewam, że przeciętny użytkownik forumowych ciasteczek ma więcej.

Które ciasteczka z powyższej listy ma usunąć pliszka13, żeby rozwiązał się jej problem?

Kornel
            • stefan4 Re: Konkrety poproszę! 30.12.12, 01:03
              kornel-1:
              > Które ciasteczka z powyższej listy ma usunąć pliszka13, żeby rozwiązał się jej problem?

Pytasz nie w tą stronę, w której są odpowiedzi...

Mam ustawione (w Ognistym Lisie) przechowywanie ciasteczek tylko do najbliższego zamknięcia przeglądarki. Wobec tego zawsze startuję bez ciasteczek. W tej chwili, po wejściu na Forum, mam w domenie forum.gazeta.pl następujące:
              * UserID
              * ForumThreads
              * __utma
              * __utmb
              * __utmc
              * __utmz
              * _chartbeat2
              Kiedy zamknę przeglądarkę, to znikną.

Otóż nie zauważyłem, żeby tak częste zabijanie ciasteczek upośledzało jakąś przydatną funkcję.

kornel-1:
              > Nie ma potrzeby ani powodu usuwania ciasteczek kontrolujących np. listę ostatnio odwiedzanych
              > wątków.

Lista ostatnio odwiedzonych wątków jest zapewne pamiętana w ciasteczkach, bo u mnie nie jest przechowywana z sesji na sesję. Ale na co Ci ona? Wymień inne ustawienia portalu, na których Ci zależy, to ustalimy, które z nich są przechowywane w ciasteczkach.

Przypuszczam, że Pliszka13 może usunąć wszystkie ciasteczka gazetowe i cennych ustawień na tym nie straci. Przypuszczam dalej, że jeśli z zabijaniem ciasteczek wyjdzie poza forum.gazeta.pl do innych domen gazetowych, takich jak
              * analytics.gazeta.pl
              * gazeta.pl
              * hit.gemius.pl
              to straci dopasowanie reklamowego spamu do ,,targetu''; czyli zaczną jej zawracać gitarę wszystkim jak leci. Jeśli jest normalnym forumowiczem, używającym Adbloka jak wszyscy, to tej zmiany nawet nie zauważy.

- Stefan
              Zwalczaj biurokrację!
              • kornel-1 Re: Konkrety poproszę! 30.12.12, 09:34
                Stefanie, należysz do osób, które nie potrzebują ciasteczek (internetowych), o czym wnioskuję na podstawie tego, ze wyłączyłeś funkcję zapamiętywania ciasteczek. Przydatność ciasteczek to temat podlegający dyskusji. Ja widzę ich pewną użyteczność. Na przykład - zapamiętują u mnie wersję językową danego portalu. Pliszka13 - o ile świadoma, że można korzystać lub nie z cookies - najwyraźniej też ich potrzebuje, skoro wystąpił u niej problem z forum, dla którego remedium ma być usunięcie ciasteczek.

Można sprawdzić, że ciasteczko
                * ForumThreads
                kontroluje wyświetlanie listy ostatnio odwiedzonych wątków. Czy usunięcie ich pomoże w czymkolwiek trzynastej Pliszce? Nie: po prostu straci historię odwiedzin.

To jest mniej więcej tak jak z zaleceniem alergologa: "Proszę unikać zwierząt futerkowych, kwiatów, jajek, czekolady, salicylanów, spermy i słońca", podczas gdy pacjent uczulony jest tylko na kawę. Albo w ogóle nie ma alergii! Inaczej mówiąc niekompetencja lekarza zmusza pacjenta do rezygnacji z wielu życiowych przyjemności.

Nie wiem, co kontrolują pozostałe ciasteczka. W szczególności nie wiem, które ciasteczko zawiaduje ustawieniami forum związanymi z przekierowaniem, o którym pisała Marrant.
                Być może Pliszka13 miała ciasteczka, których ja nie mam lub nie miałem.

Podtrzymuję swoje zdanie, że ogólne zalecenie "wyczyść ciasteczka" (bez wyjaśnienia, że nie chodzi o wszystkie ciasteczka ustawione przez przeglądarkę) jest szkodliwe.

Usłyszeliśmy, że do rozwiązania problemu Pliszki13 potrzebne jest wyczyszczenie cache'u i cookies. Uważasz, że należy wykonać obie czynności? A nie np. jedną z nich?

Kornel
                PS. Znałem informatyka, którego podstawową radą na trudniejsze problemy było formatowanie dysku...
                • stefan4 Re: Konkrety poproszę! 30.12.12, 20:48
                  kornel-1:
                  > Przydatność ciasteczek to temat podlegający dyskusji. Ja widzę ich pewną
                  > użyteczność.

OK, ale chyba nie liczysz na to, że Marrant albo Kasi.aa same Ci podadzą nazwy konkretnych ciasteczek do usunięcia. Albo że przestaną doradzać mordowanie wszystkich ciasteczek i całego kaszu jak leci
                  • kornel-1 Re: Konkrety poproszę! 31.12.12, 10:44
                    kornel-1:
                    > > Nie wiem, co kontrolują pozostałe ciasteczka.

Stefan4:
                    > W takim razie należy przeprowadzić badania. Selektywnie usuwać ciasteczko i sp
                    > rawdzać, jaka funkcjonalność Forum została sparaliżowana. Jest tylko kwestia,
                    > czy bardziej warto stracić na to czas, czy lepiej się przyzwyczaić do status quo
                    .

Jest jednak coś, co może Ciebie zainteresuje. Mianowicie, zastanawia mnie, jak wygląda ciasteczko ustawiające wyświetlanie listy wątków na forum wg ostatniej wypowiedzi. Mając takie ciasteczko zadeklarowałbyś odległe wygaśnięcie i może wówczas wątki na FoF (i FoM) byłyby wyświetlane normalnie. Może warto byłoby stworzyć takie ciasteczko na przekór ;-)
                    Notabene, mamy tu do czynienia ze swoistym paradoksem: domyślne sortowanie wg daty założenia wątku na forach pomocowych jest egoistycznie ustawione dla wygody administracji - chociaż forum jest przeznaczone dla pomocy użytkownikom (i powinno być im przyjazne).

Kornel
                    • stefan4 Re: Konkrety poproszę! 31.12.12, 19:00
                      kornel-1:
                      > zastanawia mnie, jak wygląda ciasteczko ustawiające wyświetlanie listy wątków na
                      > forum wg ostatniej wypowiedzi.

Dlaczego sądzisz, że tym zawiaduje ciasteczko? Ciasteczka są chyba od indywidualizacji witryny, a nie od ustaleń, które są takie same dla wszystkich.

Np. Pajacyk używa ciasteczek do tego, żeby wiedzieć, czy Ty akurat już dzisiaj deptałeś go po brzuchu (nie wiem, którego konkretnie ciasteczka). Usuń ciasteczka, a będziesz mógł to uczynić ponownie tego samego dnia.

- Stefan
                      Zwalczaj biurokrację!
                      • Gość: janek Re: Konkrety poproszę! IP: *.agora.pl 13.02.13, 16:19
                        ja się na tym nei znam :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka