Dodaj do ulubionych

POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe

10.09.13, 12:20
zamknięty
Szanowni,
Zaczynamy nowy cykl na Forum. Zaproszone osoby opowiedzą Wam o tym, czym się zajmują i na czym znają się najlepiej.

W tym wątku na pytania odpowiada Tebe, jeden z twórców Forum.gazeta.pl, który dziś jest dyrektorem ds. rozwoju produktów w Gazeta.pl. Tebe odpowie na Wasze pytania do 12 września.

POW planujemy organizować cyklicznie. Jako, że to szczególny wątek, prosimy o zachowanie wysokiej kultury dyskusji.

Jeśli macie pomysł kogo zaprosić - piszcie: forum@gazeta.pl
Pozostałe sugestie co do POW zgłaszajcie w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • oszolom-z-radia-maryja dlaczego wciąż jestem zabanowany na moim komputerz 10.09.13, 14:05
      zamknięty
      na forum religia? (tymczasowo korzystam z komputera żony)
      • tebe Re: dlaczego wciąż jestem zabanowany na moim komp 10.09.13, 14:41
        zamknięty
        Oszołomie Szanowny,

Wiem, że powody znasz.
        Gdybyś był naprawdę zabanowany nie mógłbyś napisać nawet z komputera żony.

Nie powinniśmy i nie będziemy teraz zmieniać zasady mówiącej, że admini publicznie nie tłumaczą powodów banów i usunięć. Nic dobrego z tego nigdy nie wyszło.
        Oczywiście pytać można i na forum@agora.pl zawsze odpowiadamy.

pozdrawiam
        • oszolom-z-radia-maryja Re: dlaczego wciąż jestem zabanowany na moim komp 11.09.13, 11:16
          zamknięty
          to jak to jest ze z tego tu kompa co teraz pisze nie mogę pisac na religii z kompa zony mogę?
    • mika_p Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 15:48
      zamknięty
      1. Jaki jest sens wyprowadzenia komentarzy do artykułów z forów, skoro stworzona została prężnie działająca siatka AES-ów?

2. Jaki jest sens wyprowadzenia komentarzy do artykułów z forów i zatrudnienia Community Managera, żeby rozkręcał na forum dyskusje na temat tychże artykułów?

3. Dlaczego CM musiał być z Warszawy?
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 16:00
        zamknięty
        Witaj,

Bardzo dobre pytania, dzięki. Widzę, że sporo wiesz :-)

1. Wyprowadzenie komentarzy z forów, ponieważ
        - cała dyskusja trafia na stronę z treścią artykułu (wszystko w jednym miejscu)
        - tak jest wszędzie (internet jednak ewoluował)
        - model z forum był sztuczny i już dość przestarzały
        Mocno wierzę w tę zmianę.
        Patrząc na to co się dzieje z komentarzami - to działa (oceny, jakość komentarzy itp.).
        Będziemy w to jeszcze inwestować, bo poziom komentarzy jest u nas znakomity (dzięki użytkownikom).

2. Ciekawa konstrukcja, ale to nie do końca tak - zależy nam na żywych forach, nie na tym, żeby na forach były dyskusje o artykułach.
        Nie są tak cenne dyskusje o tym, o czym ktoś napisał, tylko dyskusje które rozpoczynają użytkownicy. Do tej pory opinie spełniły swoją rolę, ale nie pozwalały się takim spontanicznym, rozpoczynanym przez użytkowników dyskusjom - tam gdzie były - rozwinąć.

3. Nie musiał (w sumie ja w jakimś sensie też nie jestem), ale akurat się znalazł.
        Gdyby byli skłonni przyjść kolejni, spoza Warszawy - zapraszam do zgłaszania się.

pozdrawiam
        • mika_p Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 20:13
          zamknięty
          > Bardzo dobre pytania, dzięki. Widzę, że sporo wiesz :-)

Po tylu latach wiem :)

> 1. Wyprowadzenie komentarzy z forów, ponieważ
          > - cała dyskusja trafia na stronę z treścią artykułu (wszystko w jednym miejscu)

Z punktu widzenia użytkownika:
          - kiedyś potrzebne były dwa kliki, żeby rozwinąć całą dyskusję
          - teraz, jeśli komentujący polemizują ze sobą, to w "pokaż odpowiedzi" trzeba się naklikać a naklikać.
          Może i jedno miejsce, ale roboty jakby więcej.

> - tak jest wszędzie (internet jednak ewoluował)

"Miliony much nie mogą się mylić"

Ad 2 i 3. Chyba mówimy o różnych rzeczach. Ja mam na myśli głównie eDziecko.
          Gdzie CM zajawia artykuł na forum i zadaje pytanie "zachęcające" do dyskusji. Z napięciem czekam na artykuł, napisany na podstawie dyskusji rozpoczętej przez Agatę, zajawiającą artykuł napisany na podstawie forum :D

Co do niemuśności bycia z Warszawy, chcesz linka do ogłoszenia? Admin na bloxa rok temu też musiał być tambylczy (warszawski w sensie). Juz ładnych parę lat temu o północy admin był zdalny, bo się przyznał ;)

A, i ja nie jestem agresywna personalnie, agresywność jeden, tylko mi się nie podoba ogólny kierunek zmian.

Jeszcze bym chciała wiedzieć:
          4. czemu zniknęło forum o portalu? teraz człowiek nawet nie ma gdzie życzliwie zwrócić uwagi
          5. czemu Widelec został zamknięty i został tylko Deser, który niedługo zbliży się do środka Ziemi? Widelec był fajny!
          6. czym zajmuje się dyrektor rozwijający produkty?
          • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 07:58
            zamknięty
            Dużo więcej pytań ciekawych.

Co do much, znam to podejście, ale nie podjęliśmy tej decyzji wyłącznie na podstawie obserwacji much. Od pierwszej zmiany, na Wiadomościach, do całkowitego wyjścia z opini minie więcej niż 2 lata. To bardzo długo.
            To ma też aspekt utrzymaniowo-użytecznościowy. W pewnych miejscach opinie nie mogły być na forum a my jako Agora nie możemy utrzymywać iluś różnych aplikacji opiniowych, to nieefektywne.

Rzeczywiście mówimy o różnych tematach. Zatrudniamy sporo ludzi poza Warszawą, ale do pewnych rzeczy potrzebujemy ludzi na miejscu. Przypadek, o którym piszesz mnie zainteresował - dowiem się więcej i zobaczę czy to nie bez sensu z tymi artykułami. Tym bardziej, że na eDziecko CM-owanie wcale nie musi na tym polegać.

Co do forum o portalu - można pisać uwagi tu, zachęcam. Jeśli ktoś twierdził inaczej, mylił się. Przekażemy wszystko, sprawię, żeby kto trzeba odpowiedział.

Widelec był fajny, ale.. to jest też biznes. Policzyliśmy rzeczy i musieliśmy zamknąć. Najlepszy był widelec na samym początku, wtedy kiedy Michał dał Polsce Jozina z Bazin, o czym rzadko kto już pamieta :-)

6. Czym się zajmuje?
            Kasuje maile i bez przerwy rozmawia z ludźmi :-)
            A poważnie:
            - odpowiadam za to jak działa proces rozwojowy (jak podejmujemy decyzje o tym co rozwijać, jak wygląda sama realizacja i jak nam wychodzi)
            - nadzoruję działy projektowy (projektanci czyli UX, graficy), project managerów (wiadomo), oraz technologię
            - pilnuję systemu (jeśli mamy kilkadziesiąt różnych portali, ktoś musi myśleć o całości) - w tym są takie rozrywki jak odpowiedzialność za realizację pasonującego komunikatu o cookier
            - a na dodatek, ponieważ okazało się to być sensowne i sam chciałem, od roku odpowiadam za produkty społecznościowe i tzw. konta użytkowników. To oznacza też, że po 5 latach wróciła do mnie w tym roku odpowiedzialność za Forum. Więc co złego, to ja.

pozdrawiam
    • kasz0 no to odpadam 10.09.13, 16:30
      zamknięty
      pow_redakcja napisał:

> prosimy o zachowanie wysokiej kultury dyskusji.

Czyzby redachcja nie potrafila dyskutowac sama ze soba na zebraniach pismactwa?
    • porannakawa01 Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 17:01
      zamknięty
      Czy na forum stosowane są zapisy cenzury znane tylko cenzorom i nieopublikowane?
      Jest wiele wątków przenoszonych ni z gruchy, ni z pietruchy na oślą.
      Choć nie naruszają regulaminu.
      Może te sekretne reguły upublicznić?
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 17:33
        zamknięty
        Nie ma takich.

To, że w ogóle cokolwiek jest usuwane - a pewne rzeczy muszą być - wywołuje stan, w którym dyskusje tego typu można prowadzić w nieskończoność, nic przy tym nie poprawiając.
        Kiedyś często tłumaczyłem podobne rzeczy na Forum (w szczególności na FoF), równocześnie broniąc F przed zarzutami mówiącymi, że "pozwalamy na zbyt wiele".

pozdrawiam
    • Gość: aga1 Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 17:38
      zamknięty
      jak mam usunąć wpis, zapomniałam maila i loginu oraz hasła. Wpis jest sprzed 3 lat?
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 08:00
        zamknięty
        to sytuacja beznadziejna, być może nawet przedawniona
        spróbuj na forum@agora.pl, w beznadziejnych też staramy się pomóc
    • bartoszcze Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 17:43
      zamknięty
      Jakiej decyzji dotyczącej rozwoju Forum żałujesz najbardziej? ;-)
      • tetika Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 18:23
        zamknięty
        Witam
        Jestem adminka mojego malutkiego forum i brakuje mi troche mozliwosci szerszego moderowania. Konkretnie? np. czasem piszac zrobi sie blad, albo napisze cos nie tak i moi Forumkowie prosza mnie zebym poprawila a ja nie mam takiej mozliwosci. mozna tylko napisac jeszcze raz.
        Bardzo brakuje mi mozliwosci zajrzenia do poczatkow mojego forum, zniklo gdzies w odmetach archiwizacji a ja nie umiem sie tam doszukac.
        To samo dotyczy czlonkow bylych i obecnych, POza biezacym rokiem nie mam mozliwosci czy ten ktos juz u mnie byl i go wypisalam czy tylko mi sie nick kojarzy gdzies z forum.
        I na koniec jeszcze jedna sprawa. Czy mozna sprawic aby fora zamkniete ( te bez mozliwosci odwrotu sytuacji) jednak "odmykac"?
        Wprawdzie moi forumkowie tego nie chca, ale chcialabym miec taka mozliwosc.
        • misterni Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 08:40
          zamknięty
          I na koniec jeszcze jedna sprawa. Czy mozna sprawic aby fora zamkniete ( te bez mozliwosci odwrotu sytuacji) jednak "odmykac"?
          Wprawdzie moi forumkowie tego nie chca, ale chcialabym miec taka mozliwosc.

Ale po co ci ona? Na forum ukrytym ludzie piszą bardziej otwarcie, wiele z nich nie napisałoby tego samego na forum otwartym. To byłoby bardzo nie w porządku ujawniać ich wpisy.
        • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 16:08
          zamknięty
          Dzięki za propozycje i pomysły

To są dość trudne wybory, bo te rzeczy działają w skali całego forum. Od lat trzymamy się zasady, że treści postów, wątków, po opublikowaniu się nie zmienia, a edytuje przed a nie po. Zmiana tego musiałaby uwzględniać zachowania użytkowników różnież na forach politycznych, gdzie czasem każde słowo waży. Jeśli mielibyśmy to robić, musielibyśmy jakoś pokazać, że treść była edytowana. Na pewno to kosztowne, nie wiem, czy korzyść by to uzasadniała, a tak musimy o tym myśleć.
          Może musimy lepiej zadbać o to, żeby było jasne, że nie można edytować.

Jeśli jest coś dalej, do czego nie dojdziesz idąc po kolejnych stronach na dole forum, to pozostaje wyszukiwarka. Jak znam życie, wypowiadałaś się we wczesnych wątkach. Zacznij szukać ze swojego forum, pobaw się datami w nawigacji wyszukiwarki i dojdziesz do starych treści. W ten sposób w pewnym momencie odtwarzaliśmy bardzo wczesne etapy rozwoju całego forum i to działa nadal.

Na pewno nie możemy pozwolić na otwieranie ukrytych - to jest jakaś umowa z Twoimi i naszymi użytkownikami, że tylko Ci, którzy mają dostęp mogą czytać i w szczególność np. nie ma tego w googla. A umów się dotrzymuje.
      • Gość: MACIEJ Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 10.09.13, 21:15
        zamknięty
        Podpadles mnie kiedys na forum gospodarka.Czepialski jestes.
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 08:20
        zamknięty
        Bartoszcze,

:-)

Bardzo trudne pytanie.
        Staram się nie rozpamiętywać i żałować, tylko zmieniać i poprawiać jeśli coś okazało się pomyłką.

Patrząc w bardzo długiej perspektywie, żałuję, że około 2005 nie przewidzieliśmy co się stanie i nie postawiliśmy na to. Byliśmy w "socialu" zanim on istniał i mogliśmy być na nim lepsi dziś, mając taką pozycję wyjściową, gdybyśmy zrobili więcej.

Gdyby można było, w większym stopniu zainwestowałbym wtedy w "ekspansję", zagospodarowywanie kolejnych tematów, o których ludzie chcą rozmawiać u nas - pod pseudonimami (ale niekoniecznie) i z dużym zaangażowaniem. To, że przyszedł Facebook nie oznacza - dla mnie - że ludzie będą pisać u nas mniej. To raczej oznacza, że więcej ludzi uczy się pisać rzeczy w sieci.

Dziś mamy fantastyczne fora w tematach związanych z dziećmi, dotyczących podróży czy tzw. związków. Mogłoby być tego jeszcze więcej i wierzę, że jeszcze będzie - szczególnie np. w zakresie forów miast, miasteczek i osiedli.
        • bartoszcze dlaczego piszesz na niebiesko? 11.09.13, 22:58
          zamknięty
          ;-)
          • tebe Re: dlaczego piszesz na niebiesko? 12.09.13, 08:38
            zamknięty
            od małego nie lubię czerwonego, więc skoro nie muszę...
          • allegro.con.brio Re: dlaczego piszesz na niebiesko? 13.09.13, 23:25
            zamknięty
            Moim zdaniem ściemnia i najbardziej żałuje zmiany nazwy forum "Aktualności" na "Aquanet". Tyle że się nie przyzna.
    • roseanne Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 18:30
      zamknięty
      z Tebe i Maas nagadalam sie wystarczajaco lata temu
      czy mozna sobie jakos wylaczyc komunikat o zadawaniu pytan, ktory pojawia sie pod kazdym odslonieciem forum?
      • elwira667 Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 20:22
        zamknięty
        Witam,01.07.2012 sprzedalam mieszkanie.Rok potem,urzod przysyla mi rachunek za caly rok,ktory ja musialam zaplacic.Pani w urzedzie mowi,ze za drugo polowe roku musze sama od nowego wlasciciela pisac o zwrot pieniedzy.
        Czy to jest poprawne?Kto ma mi teraz zwrocic nadplate za grunt?
        • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 08:22
          zamknięty
          Pojęcia nie mam. Nie wydaje się to fair. Wiele zależy od tego, jaki to kraj, urząd i za co rachunek.
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 08:24
        zamknięty
        Roseanne,

Chwilowo nie - ale to słuszna uwaga. Testujemy formułę takiej dyskusji, szukamy też dobrych sposobów na jej promowanie. Jeśli ten okaże się skuteczny rozwiniemy go do formy, która może uwzględni Twój postulat.

Czy mogę wiedzieć, w czym on Ci przeszkadza?
        • roseanne Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 14:21
          zamknięty
          wizualnie mi tego za duzo
          widze zarowno nad okienkiem ulubionch forumow, jak i na dole kazdego odsloniecia
          • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 14:52
            zamknięty
            ok, rozumiem
            z drugiej strony to znaczy też, że na pewno jest to skuteczne (choć może po 2-3 odsłonach powinno znikać).
            • roseanne Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 15:46
              zamknięty
              pojedynczy komunikat nad ulubionymi chyba by wystarczyl?
              :-)
              • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 15:47
                zamknięty
                Ja nie wiem co by wystarczyło.
                Też warto spróbować.
                Nawet to, jak coś jest w widocznym miejscu pokazane i napisane ma znaczenie :-)
                • roseanne Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 13.09.13, 01:40
                  zamknięty
                  jako, ze doba konczy sie u mnie z szesciogodzinnym opoznieniem to sie dopisze - dziekuje, za zdjecie nadmiaru :-)
    • soczek_bez_gazu Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 18:34
      zamknięty
      Skąd decyzja o odarchiwizowaniu starych wątków? Nie widzę żadnych korzyści ani dla administracji ani dla użytkowników (może za wyjątkiem spamerów).
      • tetika Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 18:40
        zamknięty
        Soczku u mnie na forum czasami wracamy do zamierzchlej przeszlosci bo czesc z nas w jednym skladzie jest od poczatku .Dla nas to kawalek wspolnie spedzonego czasu i dobrze jest czegos tam poszukac o czym kiedys rozmawialismy.
      • arana Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 18:46
        zamknięty
        A mnie podoba się ten zabieg. Wróciłam na forum po latach, ale wszystko mam w pamięci i mogę dyskutować z przeszłością. To ciekawe.
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 08:09
        zamknięty
        Dobre pytanie i ciekawy temat.

To decyzja o archiwizowaniu była błędna - okazało się po czasie. Może dlatego, że kiedy ją podejmowaliśmy google nie miały tak dużego wpływu na to, jak ludzie docierają do różnych serwisów.

Są lepsze sposoby "zamykania" dyskusji niż wynikające z braku aktywności na wątku i aktywności danego forum - a tak to działało.

Ten błąd też wziął się stąd, że kiedy to robiliśmy służyło wydajności forum. Teraz znaleźliśmy na to sposób, równocześnie umożliwiając wyciąganie najbardziej soczystych treści. Bardzo często ludzie np. szukali informacji o jakimś przedszkolu, szkole, znajdywali wątek na forum i nie byli w stanie nic do niego dodać. Teraz to robią i mamy więcej ciekawych treści.
        Skala powrotów z przeszłości nie jest jakaś gigantyczna, a jeśli wraca coś co nie ma sensu (albo ktoś nie zauważył, że dotyczy zdarzenia z 2005) interweniujemy.
    • guodny007 wygląd forum i rozwoj 10.09.13, 20:37
      zamknięty
      1. Czy planowane są jakieś zmiany w wyglądzie forum? Imho ciężko się połapać w "drzewku".
      2. Jakie masz plany na rozwój forum?
      • tebe Re: wygląd forum i rozwoj 11.09.13, 08:38
        zamknięty
        Dzięki za to pytanie :-)

1.
        Tak, przymierzamy się i myślę, że zaczynamy się rozpędzać ze zmianami.
        Sama zmiana wyglądu takich stron jak wątek, to jedna z trudniejszych rzeczy jaką będziemy robić i w jakiej będę uczestniczył od lat.
        Chcemy poprawić i zrobić coś lepszego równocześnie nie szkodząc użytkownikom i szanując ich przyzwyczajenia.

2.
        Mamy plany, ale raczej nie chcemy mówić dokładnie co kiedy chcemy wdrożyć. Próbujemy różnych rzeczy i patrzymy jak ludzie reagują. W ostatnich tygodniach np. testowaliśmy różne warianty zachęt na odpowiedzi w wątku. Ale pokazywaliśmy je tylko osobom wchodzącym pierwszy raz z googla. Teraz dyskutujemy o tym, co wynika z ich reakcji.
        Zupełnie inaczej robi się te rzeczy teraz niż kiedyś. 5 lat temu decydował instynkt, teraz to już cała dziedzina wiedzy.
        Kierunek, w którym idziemy pokazują ostatnie zmiany - forum jest w pełni mobilne, za pomocą geolokalizacji staramy się przybliżać fora lokalne użytkownikom (żeby łatwiej było im je znaleźć). Zapewne jakoś dotkniemy wyszukiwarki - zauważyliśmy np. że cała masa ludzi wchodzi przez nią na fantastyczne forum "Oszczędzamy"

• polski_francuz Zadowolony 10.09.13, 20:39
      zamknięty
      z tego jak ewoluuja fora gazety? Tak to sobie wyobrazales jak je tworzyles?

PF
      • tebe Re: Zadowolony 11.09.13, 08:43
        zamknięty
        Gdy je tworzyliśmy nie mieliśmy wielkiej strategii i wizji.
        To, że tak urosło przerosło nasze oczekiwania, jakiekolwiek mieliśmy.
        Taka była perspektywa 2001-2010.

To jak dziś ewoluują - właśnie próbujemy sobie odpowiedzieć na to pytanie - jak ewoluują i jak powinny.
    • hummer Co się stało z kartą Agory 10.09.13, 21:09
      zamknięty
      tiny.pl/h3lsf
      Już się nie wywodzicie z Solidarności?
      • tebe Re: Co się stało z kartą Agory 11.09.13, 08:55
        zamknięty
        No to jest kawałek pytania

Są dwa aspekty.

"Techniczny", tak nazwijmy go.
        - To jest karta Gazety Wyborczej
        - Są Wartości Agory, opublikowane w czasie zmian na stronach.

Wartości - myślę, że wiele się nie zmieniło.

Jeśli to nie wystarczy, popytam.
    • tomek854 Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 10.09.13, 22:45
      zamknięty
      To ja mam kilka pytań:

1. Dlaczego niektóre usuwane wpisy znikają bez śladu, a niektóre z adnotacją "post usunięty za złamanie prawa lub regulaminu"? Czy nie mogłaby się taka adnotacja zawsze pojawiać przy kasowaniu czegoś, bo czasami znikające posty zaburzają sens dyskusji?

2. Czy skoro już koniecznie musimy mieć ten nowy system komentarzy pod artykułami, czy nie można by zrobić tak, żeby po jednym kliknięciu się rozwijały całkowicie tak jak posty na "normalnym" forum? I czy jest jakaś opcja, żeby je "wpisywać" w historię forum, żeby można było powrócić do dyskusji nie szukając artykułu po całym portalu?

3. Czy naprawdę konieczne jest wymyślanie nowych rzeczy? Najpierw te profile - probowaliście udawać facebooka, nie przyjęlo się, teraz te nowe komentarze pod artykułem... Przecież Wasza siła polega własnie na tym, że macie genialne forum, po co to psuć?

I trochę inne rzeczy:

4. Fajniej się pracowało jak forum było małe i kameralne, ludzie się znali itd? Czy fajniej jest teraz, jak jest to gigantyczny moloch?

5. Czy pomysł na forum internetowe wyszedł "od dołu" czy "od góry"?

6. Jaka była największa forumowa "wojenka" w której administracja forum musiała rozsądzać spory? :)
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 12:06
        zamknięty
        Tomku,

1.
        Powinna pojawiać się praktycznie zawsze, ale nie zawsze to wychodzi - czasem jest to pomyłka ludzka, przy tej skali możliwa, czasem rzeczy usunięte automatem, masowo. Spam reklamowy w ten sposób często się czyści.

2.
        To jest jakiś pomysł, pomyślimy nad tym. To jest o tyle ciekawe, że w porównaniu z ilością odsłon artykułu, relatywnie dość niewielu użytkowników przechodzi do strony "Pokaż wszystkie komentarze".
        Zrobimy coś z tym wkrótce, żeby
        - lepiej się czytało
        - lepiej się rozkładały oceny (więcej wypowiedzi miało plusy i minusy).

Z tym wpisywaniem w historię forum jest tak, że nie wszyscy tego chcą, albo wręcz wielu tego nie chce. Bo "śledzienie" i "dlaczego pokazujecie co piszę na Plotku". Oczywiście warto rozważyć zrobienie do wszystkiego co w gazeta.pl. Gdyby się udało sprawić, że profile naprawdę odżyją, pomyślimy o tym.

3.
        Profile były w jakiś sposób przed FB. Mówię o "Ludzie". Tu przedobrzyliśmy, bo nie mieliśmy za bardzo mocy, by kontynuować rozwój tego. Zgadzam się, że mamy za dużo nawymyślane i trzeba przyciąć. Jednak komentarze - mieliśmy kilka różnych modeli (patrze na wszystkie aplikacje jakie utrzymujemy w Gazeta.pl i okolicach typu sport.pl), udało nam się doprowadzić do jednego, który co ważne wszędzie działa tak samo i w którym zmiany możemy wprowadząć za jednym zamachem (po trzetestowaniu gdzieś, jak działa).

A mówiąc krótko: wymyślanie i próbowanie jest konieczne. Bez tego zaczęlibyśmy się cofać.

4.
        Teraz to już nie jest taki moloch jak parę lat temu. Nie chodzi mi o zasięg i ilość wpisów. Mówię o aktywności. Najlepiej było gdy rosło jak szalone. I będzie dobrze gdy znowu będzie :-)

5.
        Od dołu - z zespołu. Był wątkiem pobocznym nie wymyślonym w całej wielkiej strategii portalu. I nie udałby się, gdyby nie świetna robota dj-a, który to wymyślił funkcjonalnie, Adama, który aplikację od początku - i robi to nadal - rozwijał całym swoim programistycznym talentem i Marty (Maas), która jeśli chodzi o rozwijanie społeczności miała fenomenalny talent, czuja i oko. Robiła to, zanim ktokolwiek wymyślił, że może to być zawód.

6.
        Nie było takiej największej. Wszystkie były dość średnie :-)
        • tomek854 Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 15:00
          zamknięty
          To ja jeszcze mam taki pomysł co do klasycznego forum: jak się rozwija drzewko i odpowiada się na post numer pięćset kofnaście, potem się ląduje znowu na górze strony i trzeba szukać gdzie się było. Czy nie można by po odpisaniu na konkretny post lądować w miejscu, na które się odpowiadało? To chyba nie jest wielka filozofia to zrobić? :)
          • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 15:10
            zamknięty
            Tak, nie jest i pomysł jest ok
            Wybór takich rzeczy, które można byłoby zrobić jest bardzo duży.
            I pytanie jakie sobie zadajemy, to która najwięcej da i którą najszybciej zrobimy bardzo dobrze. Bo to coś pewnego dnia nagle objawi się tym tysiącom ludzi, którzy codziennie na Forum coś piszą. I muszą widzieć, gdy to zadziała, że lepiej jest.
            No i robiąc tę rzecz, musimy sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie "ok, a z komórki to jak".
            Dziś, choćby tylko do forum mobilnego mamy 10 takich "konceptów", poprawek.
            Do geolokalizacji wybraliśmy już 1-3. itd. to bardzo fajne zajęcie, ale nie działa na zasadzie tylko "fajnie byłoby zrobić" :-)
            • Gość: = Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.13, 02:02
              zamknięty
              I. Odnośnie komentarzy pod artykułami + zagadnienie okołotematyczne.

Komentarze czasem bywają, a czasem nie ma możliwości komentowania. marrant ostatnimi czasy stwierdziła, że komentarze są domyślnie wyłączone. Nie wiem jak odbywa się ich włączanie, ale chyba dobrą praktyką byłoby opcjonalne zapytanie redaktora czy chce je włączyć czy nie. Co prawda problem wydaje się znikomy. Inną, blisko związaną sprawą jest włączenie "fajne to" oraz "wkurza to". Kiedyś zdarzyło się, że nieco zbulwersowany napisałem (bodajże do dyrekcji, bo siwa niespecjalnie się tym przejmowała), że często nie na miejscu jest możliwość punktowania "zabawne to" (np. na policyjnych). Po interwencji to coś zniknęło. Nadal jednak mierzi "fajne to", np. tutaj wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,14566451,Tragiczny_wypadek_w_Czarnym_Dunajcu__Trzy_ofiary_smiertelne.html (to ei tylko na regionalnych) Czy redaktor nie mógłby obowiązkowo odhaczać, czy chce takie wodotryski pod artykułem ?

II. "Forum dla użytkowników, czy użytkownicy dla forum ?"

Za czasów (znowu) siwej pytałem czy nie zachciałaby utworzyć forum "innowacyjnego". Jej podejście było bezzasadnie niechętne. Widać, że użytkownik (np. tomek854 z rozwijaniem komentarzy) też czasem może wpaść na pomysł lub podpowiedzieć co jest do bani. Na moje oko w przypadku takiego tworu jak to forum, gdyby zdarzyło się, że 1 na 100 pomysłów jest choć w połowie trafiony, to chyba zawsze jakiś sukces. Zresztą wpisuje się to poniekąd w Twoje "A krótko mówiąc..." itd. Chyba, że dokładnie sami wiecie czego ludziom potrzeba.

III. Półmartwa netykieta

Bywa (być może to ewoluowało), że realia dość drastycznie weryfikują zasadność istnienia netykiety. Dlaczego w netykiecie są zapisy, które niekiedy są egzekwowane, a niekiedy nie. Ok, czasem trudno wyłapać pewne rzeczy. Nigdy nie przestanie mnie dziwić punkt dotyczący przekleństw. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę pierwszy z brzegu wulgaryzm, posortować wg daty i voila - generuje się zbiorek do kasacji. Dlaczego nie skorzystacie ze skryptu, który podrzucałby dyżurnemu taki zestawik. Chyba, że ramach podążania za ogólnymi trendami w rozwoju języka polskiego jest nieśmiałe przyzwolenie na wylewające się zewsząd bluzgi.

IV. Drobna uwaga

Myślę, że dość mocno ograniczylibyście frustracje użytkowników lepiej moderując, czy to przez skuteczne usuwanie śmieci (częste skargi na nieskuteczny kosz), czy też poprzez zostawianie śladu po wątku (usuniętym/przeniesionym) przynajmniej czasowo dopóki ludzie nie zorientują się jakie są jego losy. Wręcz miłe byłoby drobne uzasadnienie tak jak w przypadku łamania regulaminu (np. "powielenie wątku" czy coś w ten deseń).

V. Nakłady

Agora obecnie przeżywa chyba bessę. Mocno to rzutuję na pracę przy takim forum ? Po jakości artykułów (wielopłaszczyznowo) widać, że na gazetowych odcisnęło to swoje piętno.

VI. POW

Jak długo trwa taki POW z jednym zawodnikiem ?

PS.
              "Podgląd" postu nie działa. Chyba jest zbyt obszerny.
              Generalnie lista rzeczy, które słabiej funkcjonują jest dłuższa, a przynajmniej kiedyś była.
              • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 08:18
                zamknięty
                Bardzo wartościowa wypowiedź. Musimy zmienić coś w podejściu, żeby więcej takiej rozmowy z nami było znowu, nie tylko od święta.

I.
                Domyślnie są włączone, są określone sytuacje kiedy powinno ich nie być, ale zdarzają się wyjątki w jedną i drugą stronę. Bo np. jest żałoba, ktoś zapomni, a we wszystkich komentarzach jest tylko żal i smutek (a wiemy, że bywa różnie).
                Przekażę to o wodotryskach szefowi Gazeta.pl. Fajne razi i mnie. Ale ja już mam parę lat i często razi mnie więcej.

II.
                Dla użytkowników - tak jest, tylko z realizacją bywają kłopoty.
                Chcemy stworzyć taką grupę, ale chcemy, by to nie była dyskusja o tym, dlaczego post został usunięty. No i jasno trzeba powiedzieć, że czas realizacji pewnych rzeczy nie jest natychmiastowy - to złożony system, trzeba dać o detale i sporo testować by nie popsuć.
                Jest też trudna sztuka prowadzenia rozmowy z masą ludzi.
                Czasem nasze cele nie są w pełni zgodne z tym co interesuje obecnych użytkowników forów, bo widzimy więcej i interesują nas też tacy, którzy dopiero mogliby dołączyć. Ale nie wiemy wszystkiego.
                Ten temat wróci, obiecuję.

III.
                Zgadzam się. Poprawimy to. Są miejsca, gdzie dyskusja może być ostra, ale nie ad personam, ale po całości dziś ludzie oczekują już większego poziomu. Zwłaszcza dorośli, a u nas młodzieży nie jest bardzo dużo, raczej 25+

IV.
                To zbieżny temat - myślę, ze parę rzeczy w tym i w III. jest do zrobienia.

V.
                Nie jest to funkcja nakładów tylko, one nigdy nie są odcięte - to za duży serwis. Tu raczej liczy się to jak wybieramy to co robić i jak to realizujemy. Nie ma bessy, albo skończyła się jakiś czas temu.
                To jest dłuższa rozmowa i dla kogoś, kto nie styka się z tymi problemami może być dziwna, ale określonym zespołem programistów itp można robić w danym czasie 10 i 5 projektów. Ale lepiej jest robić 5 i lepiej wybierać. Osobiście lubię ograniczenia i małe, ale bardzo szybkie zespoły.

VI.
                Zawsze będziemy podawali do kiedy ktoś odpowiada. Tym razem trochę dłużej niż zawsze, bo pierwszy raz, bo to ja (co też oznacza, że nie mogę siedzieć cały czas). Podaliśmy, że do dziś trwa POW, w praktyce skończę odpowiadać ok. 17 - stopniowo wygasimy też promocję wątku.

Podgląd tego postu zadziałał, podwójnego nie, ale sprawdzimy dokładnie jak jest.
      • ass-am Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 12:15
        zamknięty
        Dlaczego nie ma obowiązku wypowiadania się na forach podpisując się stałym, zarejestrowanym loginem, wówczas może byłoby mniej agrestii, chamstwa.
        Zglądając na różne fora, zauważyłam, że na tych forach gdzie uczestnicy są zobowiązani
        do powyższego, agrsji jest mniej.
        Czy na wszystkich forach są moderatorzy? Chodzi mi głównie o fora na których wypowiadają się mieszkańcy danego miasta ?

• tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 12:40
          zamknięty
          Zawsze było tak, że gdy tworzyliśmy jakieś forum "redakcyjne" na początku mógł pisać każdy - bez loginu, jako gość. Gdy takie forum stawało się popularne, wprowadzany był obowiązek logowania, który zapewnia to o czym piszesz.
          Dziś:
          - na wielu aktywnych forach ta możliwość jeszcze została np. Praga Południe (warszawska Praga)
          - pewnie stopniowo będziemy ją likwidować
          - być może zrobimy tak, że damy możliwość wypowiadania się inną tożsamością niż z gazeta.pl. Ludzie mają dziś konta np. w google, czy na FB i chcieli by móc nimi się posługiwać, nie tworząc kolejnego u nas. Może stworzymy formę "gościa", która daje możliwość uczestniczenia w forum a równocześnie jednoznacznie określa tożsamość piszącego.

Nie na wszystkich forach są, ale uważam, że powinni być i powinni to być aesi. Tylko nie pełniący funkcji policyjnej, a raczej dający pomoc i podpowiadający jak się na forum poruszać. Zwłaszcza na lokalnych jest tu sporo luk, co często kończy się tym, że przekształcają się w tablicę ogłoszeniową.
    • g-48 Re:Tygodnik Solidarnosc...... 11.09.13, 10:45
      zamknięty
      ,,,,,,,,,,ktory powstal z skladek czlonkow NSZZ "Solidarnosc" byl prekursorem Gazety Wyborczej i oddawal oczekiwania spoleczenstwa. Pieniadze i gazeta zostaly skasowane dla Gazety Wyborczej.
      I moje pytanie kiedy pieniadze i czasopismo wroci do zwiazku "Solidarnosc" aby znow bylo glosem spolecznym bez cenzorow ale z dziennikarzami na poziomie:
      Na łamach tygodnika publikowali w przeszłości m.in.: Alain Besançon, Władimir Bukowski, Zbigniew Herbert, Andrzej Tadeusz Kijowski - także jako KAT, Waldemar Łysiak, Jerzy Robert Nowak pod pseudonimem Maron, Bernard Margueritte, Zdzisław Najder, Krzysztof Piesiewicz, Jan Pietrzak, Andrzej Urbański, Marcin Wolski, Marek Nowakowski, Kazimierz Orłoś, Agnieszka Kobylińska, Jadwiga Staniszkis.
      • tebe Re:Tygodnik Solidarnosc...... 11.09.13, 12:08
        zamknięty
        Dziękuję za zaufanie i wiarę w moje możliwości, ale odpowiedź na pytanie czy i kiedy jest całkowicie poza moim zasięgiem.
    • zeusek2013 podatek Vat od przyłączy wodociągowych i kanalizac 11.09.13, 13:07
      zamknięty
      czy wpłaty za przyłącza wodociągowe i kanalizacyjne powinny być ewidencjonowane przy zastosowaniu kas fiskalnych
      • tebe Re: podatek Vat od przyłączy wodociągowych i kana 11.09.13, 13:21
        zamknięty
        Wg dyr izby skarbowej w Katowicach, to zależy
      • dzidzia_bojowa Skoro można pytać o wszystko 11.09.13, 13:39
        zamknięty
        to zamierzam skorzystać:)
        Jestem starą omszałą już nieco forumą, pół życia przesiedziałam na forum Mam pytanie:
        - czy macie gdzieś zarejestrowany pierwszy, ale taki najpierwszy wpis na forum dokonany przez prawdziwego forowicza, nie-admina? Ciekawa jestem...
        Zmiana tematyki:
        - czy polskim piłkarzom kopanym uda się, mimo wszystkich przeciwności, pojechać do Brazylii i pograć w gałę( a nie tylko na trybuny?)
        Kolejny temat:
        -dlaczego zdarza się tak, że umieszczam jakiś komentarz, filmowy na przykład a potem paczę, a on w mojej wizytówce w aktywności widnieje jako komentarz do całkiem innego tematu, o którym nie miałam pojęcia, że istnieje. O! Znalazłam! Cytuję:
        Na pewno obejrzę kilka odcinków. Chcę zobaczyć na własne oczy gniota wszech czasów. Wiem, że często na podobne produkcje można trafić w telewizorze, jednak nikt mnie jeszcze tak pięknie nie zachęcił jak Zamaskowany Widz więc sama z siebie omijałam je szerokim łukiem. Teraz chcę zobaczyć to dziwowisko, naprawdę! Zobaczę "a potem to opiszę". Może jakoś przeboleję te stracone 20 minut życia:))) Czymże jest 20 minut wobec potęgi wszechświata?

10 dni temu wpis
        Kampania dotycząca profilaktyki wad postawy w Łódzkiem

Nie mam nic przeciwko profilaktyce wad postawy w Łódzkiem, ale moja wypowiedź dotyczy czego innego:)))
        -
        • tebe Re: Skoro można pytać o wszystko 11.09.13, 13:59
          zamknięty
          Login masz znakomity :-)

Taka jest formuła. I choć osoba trochę określa temat, można o wszystko.
          Co nie znaczy, że będzie komplet sensownych odpowiedzi.

Mamy zarejestrowany, mamy zapisany w bazie, ale nie ma prostego sposobu, żeby go odtworzyć. Pod ręką są np. takie "pierwsze".
          Adama, który testuje to co zrobił
          Darka, który pyta, jak się podoba portal
          Oni nie jako admini to napisali - ale samym początku pracownicy Gazeta.pl zaczynali dyskusje. Czasem nawet prowadzili je między sobą. A potem się zaczęło...

Przykro mi, ale nie uda się. Może to nawet i dobrze. Dla mnie osobiście to zbyt duży wysiłek na to spoglądać co oni tam robią. Pocieszajmy się BVB.

To ciekawe, nie wiedziałem, że tak się dzieje. To ma chyba związek z tymi "blogami", które powstały na serwisach. Może to poprawimy ale jakoś na pewno nie pilnie. Poziom szkodliwości jest w okolicach zera.
          Zauważ, że on linkuje we właściwe miejsce, tylko tytuł ma nie ten :-)
          I naprawdę nie katowałbym się tym serialem.
          • dwellajna Re: Skoro można pytać o wszystko 11.09.13, 14:31
            zamknięty
            Dlaczego w wersji mobilnej nie ma wyszukiwarki? Dlaczego wyszukiwarka w wersji niemobilnej jest tak toporna i awaryjna?
            • tebe Re: Skoro można pytać o wszystko 11.09.13, 14:51
              zamknięty
              A co lubisz w wersji mobilnej?

Na pewno zajmiemy się tą wyszukiwarką, bo rzeczywiście jest słaba. Nie wiem jeszcze kiedy - staramy się robić rzeczy w takiej kolejności, by dawały jak największy wpływ na wzrost Forum.

Niestety odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie jest w drugim: nie daliśmy jej tam, bo jest słaba.

Co do wersji mobilnej: zrobiliśmy ją i obserwujemy jak używacie. Ruch z komórek na f osiągnął taki poziom, że postanowiliśmy ułatwić korzystającym życie. To się udało, widać w statystykach. Przy okazji trochę rzeczy uporządkowaliśmy - jak choćby katalog forum.

Tutaj namawiam: jeśli są jakieś uwagi nt. tego co jest dobre, a co nie - to zapraszam do komunikacji, tu na FoF. Na razie widziałem sporo głosów krytycznych, ale Twoje pytanie i kilka jeszcze podobnych oraz wspomniane statystyki pokazują, że to miało sens.
              • dwellajna Re: Skoro można pytać o wszystko 12.09.13, 09:27
                zamknięty
                Lubię to, że w ogóle jest. Prócz braku wyszukiwarki - choćby słabej - wszystko jest raczej ok. Choć opcja przeglądania wątków powyżej 100 postów chyba została dodana niedawno ;)
                • tebe Re: Skoro można pytać o wszystko 12.09.13, 14:52
                  zamknięty
                  Bardzo niedawno. Jakoś wcześniej umknęła naszej uwadze.
    • krasnaladamu stare komentarze 11.09.13, 16:14
      zamknięty
      Czy stare komentarze muszą znikać? Przykładowo w swoim profilu widzę chyba zawsze 14 stron komentarzy: trochę ponad sto ostatnich komentarzy i - co zastanawiające - kilka sporo starszych, z różnych okresów. Niedawno próbowałem wyszukać te zaginione, tzn. wejść na starszy artykuł, który komentowałem, i sprawdzić, co pod nim jest. Artykuł znalazłem, komentarzy już nie.
      • tebe Re: stare komentarze 12.09.13, 08:20
        zamknięty
        Naprawdę muszą - jako funkcja na portalu.
        To nie znaczy jednak, że przestają istnieć.
        Jeśli chcesz szukać takich, próbuj to robić przez forum, a nie przez artykuł.
        Napisz do nas jeśli sobie nie poradzisz - może jakoś pomożemy.
    • w_v_w Mam nadzieje, ze wroca watki wawerskie... 11.09.13, 16:49
      zamknięty
      ...na Forum Wawra, skoro nastapila "secesja" ;)

Pozdrawiam
      Wawerka
      • tebe Re: Mam nadzieje, ze wroca watki wawerskie... 12.09.13, 08:28
        zamknięty
        Mogą wrócić, ale prosimy o pomoc.

Przenieśliśmy jakieś 2000 wypowiedzi posługując się na początku geografią w tytułach wątków, najpierw oczywistą (Wawer) potem mniej (nazwy ulic), potem poszliśmy po loginach autorów i mamy wrażenie, że to już.
        Jeśli czegoś brakuje, prosimy byś nam to wskazała. Inaczej - nie ma szans, że ktoś coś jeszcze znajdzie. My możemy działać systemowo i starać się by więcej ludzi zainteresowanych okolicą trafiało na to forum. Samo dbanie o to, co się na nim dzieje w największym stopniu zależy od zaangażowania użytkowników.

To tak od zawsze działało, że ludzie, którzy coś chcą uzyskać na forum, pomagają nam sobie pomóc.
        Samo żądanie nie działa :-)
        • w_v_w Re: Mam nadzieje, ze wroca watki wawerskie... 12.09.13, 13:50
          zamknięty
          Proponowalam, "w_v_w" mam spory dorobek na Forum Wawra, czasem wpisy kontrowersyjne i dyskusje burzliwe ;) Bynajmniej nie jestem megalomanka, lubie Forum Wawra od lat :)
          Dobrze, ze trzeba logowac sie :)

Pozdrawiam

Wawerka
          • tebe Re: Mam nadzieje, ze wroca watki wawerskie... 12.09.13, 14:27
            zamknięty
            Propnowałaś, żeby poszukać.
            My przeglądaliśmy przenieśliśmy sporo, ale jeśli jeszcze jakieś są - wskaż :-)
            Nie ma na to prostych automatów.
    • muchma69 Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 16:58
      zamknięty
      Wyszłam od laryngologa z bazgrołami na kartce i z ulotką. Mam zatoki czołowe, duże zgrubienia przyścienne błony śluzowej w obu zatokach szczękowych. Widoczny płyn w zachyłku zębodołowym prawej zatoki szczękowej. Ból głowy nie od zatok. Chrypa nie od zatok itd. Nie mam się czym przejmować. Co 2 osoba ma taki rtg zatok i według pani doktor normalka.

Proszę o podpowiedź. Czy mam się martwić, czy nie. I niekorzystac z laryngologa, bo i po co.
      Pozdrowiam
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 08:37
        zamknięty
        Przede wszystkim nie podejmuj decyzji dotyczących własnego zdrowia na podstawie tego co ktoś napisze do Ciebie w internecie.
        Zdrowiej :-)
    • Gość: 802.11n Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: *.multimo.pl 11.09.13, 17:17
      zamknięty
      Jak o wszystko, to o wszystko. Dlaczego stąd forum.gazeta.pl/forum/w,383,117326220,146800742,Re_Ametyst_ubezpieczenie.html wyleciał mój "demaskatorski" post?
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 08:39
        zamknięty
        Można pytać, ale nie zmieniamy zasady, że publicznie nie dyskutujemy o powodach banów i usunięć.
    • Gość: Mod Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: 91.240.248.* 11.09.13, 18:39
      zamknięty
      Witam,
      na prywatnym forum, które moderuję, brakuje mi zamknięcia wątku, aby trolle nie mogły więcej wpisywać głupich komentarzy.
      Samo blokowanie uczestników jest tylko półśrodkiem.

Czy można skorzystać z mechanizmów ułatwiających zarządzanie forum? Jeżeli tak to gdzie ich szukać i jak zaimplementować na forum?
      • Gość: Mod Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: 91.240.248.* 11.09.13, 19:33
        zamknięty
        Witam ponownie,

nadal walczę z trollem, który niczym króliki mnoży swoje Nicki.

Jak sprawić, aby rejestracja odbywała się nie jak dotychczas, ale w wyniku podania adresu e-mail i akceptacji Moda.
        W tej chwili mamy klasyczny bardak, bo burdel jest porządną instytucją. Troll po zablokowaniu tworzy kolejny byt, który po skasowaniu odradza się z kolejna cyfrą i tak bez końca.

Chyba, że Agora ma na celu promowanie naruszania regulaminu i prawa.
        • leziox Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 20:39
          zamknięty
          Osobiscie jestem zdania,ze gdy tenze watek o zadawanie pytan dla Tebe zrobi sie bardziej popularny,to Tebe bedzie musial sie sklonowac,aby dac rade odpowiedziec na wszystkie pytania,lub dokooptowac sobie paru kolegów.Bo sie czlowiek inaczej nie wyrobi.
          Ja tez mam pytanie:
          Czy redakcja przewiduje dla szczególnie zatwardzialych forumowiczów,bedacych z Gazeta juz od lat,jakis piknik w redakcji albo przynajmniej mozliwosc postawienia moderatorom piwka?
          A tak na powaznie,od lat targa mna mysl jakiegos wielkiego spotkania forumowego, zainicjowanego przez Gazete.Zeby wszyscy ci,którzy chcieliby sie w jakis sposob zapoznac z Redakcja,mogli to zrobic oficjalnie i na luzie,a przy tym troche sie posmiac i podyskutowac.
          Mysle ze i dla Was,jako redaktorów,mogloby to miec calkiem spory wydzwiek a tego rodzaju impreza przynioslaby z pewnoscia sporo dobrego dla dalszej popularnosci Gazety.Wiecie,rozumiecie,czasy sa ciezkie,trzeba walczyc o czytelnika.
          Z góry dziekuje za trud odpowiedzi,pozdrawiajac Tebe oraz wypowiadajacych sie tutaj forumowiczow.
          • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 08:48
            zamknięty
            Pomyślimy - myślę, że coś takiego powinno się wydarzyć.

Czas mojej aktywności w tym wątku jest ograniczony, na pewno nie omieszkam w stosownym momencie dać znać, że to już koniec.

pozdrawiam!
        • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 08:46
          zamknięty
          Mod,

Trudno mi odpowiedzieć na podstawie "gościa".
          Czy możesz na forum@agora.pl napisać o co chodzi?
          Ja później dopytam kolegów o co szło i zastanowimy się co możemy zrobić oraz co powinniśmy zmienić, by było wam łatwiej.

pewnie po wszystkim tak czy siak będę musiał zrobić z tego listę rzeczy do załatwienia, to będzie jedna z nich

pozdr
          • Gość: Mod Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: 91.240.248.* 12.09.13, 10:50
            zamknięty
            Autor: tebe napisał:☺ 12.09.13, 08:46

Mod,

Trudno mi odpowiedzieć na podstawie "gościa".
            Czy możesz na forum@agora.pl napisać o co chodzi?
            Ja później dopytam kolegów o co szło i zastanowimy się co możemy zrobić oraz co powinniśmy zmienić, by było wam łatwiej.

pewnie po wszystkim tak czy siak będę musiał zrobić z tego listę rzeczy do załatwienia, to będzie jedna z nich

Pisałem e-maile i nie mam chęci więcej. Nawet pisałem listem poleconym.
            Fora oparte na innym silniku dają możliwość zamykania wątku, aby nie było można dodawać wpisów. Dotyczy tematów, do których podpinają się trolle. Wczoraj kasowałem trolla, który ok. 10 x rejestrował się pod nowymi nickami i zamieszczał obelżywy spam. Gdyby rejestracja na forum odbywała się po akceptacji Admina, lub Moda, problemu by nie było.

Istotnym się wydaje obligatoryjne ujawnianie adresów IP z blokadą tych przez proxy.

Czasem odnoszę wrażenie, iż Agorze są na rękę fora służące jedynie do publikacji obelg, szerzeniu nienawiści i naruszaniu wszelkich zasad.
            Brakuje konsekwencji w działaniu. Kiedy jest zgłoszenie o naruszaniu regulaminu, założyciel forum powinien dostawać ujemną punktację, skoro sam nie zareagował. Po przekroczeniu ustalonej granicy, forum powinno zniknąć, a używane na nim nicki pozostać nieaktywne.

Inną kategorią czynów jest naruszanie prawa karnego zamieszczanymi wpisami. W takich przypadkach reakcja powinna być zgodna z literą prawa. Samo skasowanie wpisu, który prawo naruszył nie kasuje bezprawności czynu. Czyn został popełniony i późniejsze działania nie zmieniają tego faktu.

Znane są mi prawne przepychanki Agory z instytucjami i prywatnymi osobami domagającymi się ujawnienia danych osób naruszających prawo, aby wejść na drogę sądową.
            Tak nie może być, że właściciel serwerów daje trybunę do obelg, pomówień czy naruszania dóbr osobistych. Jeżeli nie reaguje zgodnie z prawem, to działa jako pomocnik.

Mam nadzieję, że rygorystyczne przestrzeganie prawa oraz regulaminu będzie z korzyścią dla Agory i użytkowników forum. Chyba, że fora nie są dla normalnych uczestników, ale promują tych aspołecznych.

Pozdrawiam
            • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 14:56
              zamknięty
              OK, już wiem o co chodzi

Myślę, że warto dodać jakieś narzędzia, które to usprawnią i poprawią skuteczność działań z trollami.

Natomiast Ty idziesz bardzo radykalnie w stronę kontroli - trochę tak to odczytuję. Aż tak daleko raczej nie pójdziemy, w żadnym wypadku nie realizując przy tym polityki promocji aspołecznych użytkowników.
              • Gość: Mod Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: 91.240.248.* 12.09.13, 16:48
                zamknięty
                Witaj ponownie,

dobrze, że wiesz o co chodzi. Ja w porozumieniu z prawnikiem, po otrzymaniu odpowiedzi z Agory postanowiłem skierować się na drogę prawną. Chyba, że przedstawione argumenty sprawia, że zostaną podjęte skuteczne działania.

Mam dość chamstwa połączonego z naruszaniem prawa. Ostatecznym organem jest prokurator, którzy stwierdzi, czy zostały wyczerpane znamiona przestępstwa.

Nie wolno doprowadzać do tego, że większość jest zastraszana i opluwana przez nielicznych. Jeden, czy kilka wyroków skazujących (zwykle kary pieniężne) poprawi tok myślenia i zmusi do zastanowienia pozostałych, czy aby swoimi słowami nie wchodzą w kolizję z prawem.
                Jeżeli nie wolno przejść, czy przejechać przez ulicę na czerwonym świetle, bo za ten czyn grozi kara, to analogicznie powinno być z wypowiadanymi słowami.
                Każdy ponowi odpowiedzialność za swoje czyny.

Ja już zdecydowałem - zapłaciłem 200zł + VAT za poradę prawną i jestem gotów na dalsze koszta obsługi prawnej, aby udowodnić, że Polska jest państwem prawa.

Skutku nie jestem w stanie przewidzieć, ale inne media już mi kibicują.

Pozdrawiam
    • Gość: miałczyński Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.13, 21:45
      zamknięty
      Dlaczego blokowana jest możliwość dodawania komentarzy pod niektórymi artykułami np. dotyczącymi poczynań red.Michnika. Rozumiem, że zbyt wiele opinii negatywnych ale zakrawa to na cenzurę.
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 08:52
        zamknięty
        Wielokrotnie to omawialiśmy, zasady od lat są te same i niekoniecznie dotyczy to sytuacji, o której piszesz.
        Musimy zapewnić określony poziom i staramy się ograniczać sytuację, w których nasze działanie nie daje szans na sukces.
    • podkocem Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 21:56
      zamknięty
      Forum emama to specyficzne forum na którym rozmawia się o wszystkim, nie tylko o macierzyństwie. Jedyne, co łączy użytkowników to posiadanie potomstwa oraz płeć. Dyskutujemy o wszystkim: o gotowaniu, zakupach, podatkach, polityce, religii, dzieciach, zwykłych problemach codziennych jak i światowych, relacjonujemy mecze piłkarskie itd. To właśnie ogromna różnorodność tematów podnosi atrakcyjność i przyciąga użytkowników.

Niestety z zupełnie niezrozumiałych powodów od czasu do czasu na forum wkraczają moderatorki i tną jak leci. Wywalają całe wątki na zupełnie martwe fora albo w ogóle wysyłają je do kosza. Działania te są zupełnie nieskooordynowane, chaotyczne i spotykają się z negatywnym odbiorem ze strony użytkowników. Nigdy nie wiadomo kiedy i dlaczego dany wątek zostanie usunięty. Nie mam nic przeciwko usuwaniu obraźliwych postów, ale nie rozumiem jaki jest cel usuwania poszczególnych tematów? Odpowiedzi w stylu: wątek nie zwiazany z tematyką forum do mnie nie przemawia, gdyż tam co drugi temat "nie jest związany z tematyką forum". Wystarczy spojrzeć.
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 13:45
        zamknięty
        Dzięki za opis problemu

Ten wątek już się tu pojawia wyżej, niekoniecznie tak wprost.
        Zajmę się całością - porozmawiam o tym jak jest i spróbuję sprawić, by było tak, jak powinno.

Jeśli coś próbujemy osiągnąć, a nie udało nam się tego sensownie przekazać, to w końcu nie uda nam się osiągnąć, więc musimy się zmienić, zmienić sposób działania.
    • Gość: protest Forum Ciechanów IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.13, 22:06
      zamknięty
      Dlaczego na tym forum moderatorem został uwikłany politycznie człowiek który kasuje wątki dotyczące tylko jednej partii - PiS ?
      • tebe Re: Forum Ciechanów 12.09.13, 16:00
        zamknięty
        To jest Twoja opinia, sprawdzimy, czy rzeczywiście tak się dzieje i jeśli będzie potrzeba, zareagujemy.
        Dzięki za wskazówkę.
    • mika_p Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 22:29
      zamknięty
      W niektórych serwisach z "artykułami" slajdowymi pojawił się bardzo fajny gadżet, "pokaż wszystko na jednej stronie"
      Kiedy to będzie w pozostałych?
      Bo w okolicach 4. odechciewa mi się klikania, zwłaszcza jak slajdów 25
      • bartoszcze Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 11.09.13, 22:57
        zamknięty
        Jednym z niewielu gadżetów jakie dołączyłem do swojej przeglądarki, był eliminator slajdów na gazecie...
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 13:41
        zamknięty
        Nazywamy to fotostory :-)
        Ta opcja utknęła, bo umownie "prawie nikt" jej nie używał.
        Powstała - bo sporo osób pisało o tych wtyczkach, o których wspomina Bartoszcze. Uznaliśmy, że jest więc potrzeba, którą trzeba zaspokoić.
        To nie są bardzo proste decyzje funkcjonalne - czy coś czego "nikt" nie używa zostawiać czy nie.
        Niestety przy tej skali "nikt" to może być czasem parę tysięcy użytkowników.
        Będziemy pracowali jeszcze nad tym fotostory, spróbujemy zrobić coś co wyeliminuje potrzebę wyłączania slajdów.
        • mika_p Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 15:46
          zamknięty
          Tebe, Bogiem a prawdą, ja nie instaluję tej wtyczki tylko dlatego, że mi komputer ledwie zipie. Jak będę mieć lepszy, to i wtyczkę.
          Natomiast opcja jest słabo widoczna i - o ile się nie mylę - dostępna tylko pod pierwszym slajdem.

Takie coś, co wczoraj było na głównej:
          katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,14582520,Maszynki_do_tatuazu_i_grzalki_z_puszek__Wiezniowie.html
          tez w sumie ujdzie - miniaturki opisane tekstem, człowiek może przeczytać wszytsko na raz, a obrazki obejrzeć na życzenie.
          Ale wolę "pokaż wszystko na raz"
          • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 15:57
            zamknięty
            To prawda, nie było to świetnie zrobione.

To co pokazujesz jest "zwykłą" galerią. Fotostory to trochę dłuższa forma.
    • maas Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 00:30
      zamknięty
      Pozdrawiam historycznie i gratuluje prawie 150 na liczniku :D
      • tebe Re: POW: Pytaj O Wszystko - na początek Tebe 12.09.13, 07:57
        zamknięty
        Miło widzieć. Pozdrawiamy :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka