Dodaj do ulubionych

xbox live gold a xbla

18.05.12, 18:39
Noszę się z zamiarem kupna xboxa, i zastanawiam się: czy do nabywania gier na XBLA wiąże się z koniecznością wykupienia abonamentu XBOX live gold, czy są to usługi od siebie niezależne?
Obserwuj wątek
    • hmental Re: xbox live gold a xbla 18.05.12, 23:59
      Nie zależne - gierki spokojnie możesz zakupić z LIVE bez posiadania konta gold
    • cichoociemny Re: xbox live gold a xbla 19.05.12, 14:07
      Zagrać można ale w"singla".Sporo z tych gier oferuje multi po sieci więc GOLD abonament jest tu mile widzianywink
      I moim zdaniem warto w niego zainwestować,w tej chwili znajdziesz Gold-a za ok.140zł za 14 miesięcy więc wydatek rzędu 10zł miesięcznie nie jest specjalnie wygórowany a tzw."content" i jakość usługi bije na głowę znane mi pozostałe choć darmowe lub tylko w częściwink
      • fps1980 Re: xbox live gold a xbla 21.05.12, 09:26
        Może się wydawać że 140 PLN za rok (czy nawet 14 mies) to nie dużo ale konsoli nie kupujesz na rok. Za 3 lata grania w sieci zapłacisz już extra ponad 400 PLN. Czy to mało ? Dla porównania na PSN nie zapłacisz nic - i nie ma co tu porównywać "online-passów" one są niezależne od platformy.
        Natomiast gadanie o "nieporównywalnej jakości kontentu" to lipa. Na PSN czy XBL gra się dokładnie tak samo w multi. Do tego dochodzi taki psychologiczny dyskomfort że czasem będziesz płacił za coś czego nie będziesz używał bo np wsiąkniesz na miesiąc w grę ze świetną singlową kampanią albo zwyczajnie nie będziesz miał czasu grać albo będziesz wolał pojeździć na rowerze czy posiedzieć przy grillu (no dobra to już nie na temat smile )
        • turbogadkotick Re: xbox live gold a xbla 21.05.12, 11:08
          Gold to nie tylko granie online (z bezproblemową obsługą headseta),a le też sporo innych usług oraz wcześniejszy/wyłączny i często tańszy dostęp do ciekawej zawartości.
          • fps1980 Re: xbox live gold a xbla 21.05.12, 11:24
            Jakie usługi masz na myśli, które działają w Polsce ? (chodzi mi o jakieś ciekawe usługi)
            • mathu Re: xbox live gold a xbla 22.05.12, 02:18
              Youtube, które działa bez zająknięcia w HD razem z pełną obsługą subskrypcji, czego nie oferuje PS3.
              • turbogadkotick Re: xbox live gold a xbla 22.05.12, 09:29
                Do tego Twitter, Skype, Facebook i masa innych aplikacji tego typu. Na zachodnich Live jest jeszcze mnóstwo rozmaitych serwisów i kanałów (np. ESPN).
                • fps1980 Re: xbox live gold a xbla 22.05.12, 09:52
                  Akurat facebooka czy tweetera można odpalić na najsłabszym smartfonie.
                  Zgadzam się że lepiej jak jakakolwiek dodatkowa funkcjonalność jest na konsoli niż jak jej nie ma. Nie musimy używać ale mamy wybór.

Ale czy warte to jest takiej kasy ? Powtarzam: przynajmniej 400 PLN za 3 lata.
                  Szczególnie kiedy ktoś kupuje konsolę do grania. Szybko okazuje się wtedy że klocek wcale już nie jest tańszy od chlebaka.
              • fps1980 Re: xbox live gold a xbla 22.05.12, 09:32
                Chodziło mi o jakieś ciekawe usługi a nie o takie które można uruchomić na niemal każdym sprzęcie (no może poza żelazkiem i czajnikiem elektrycznym - przynajmniej na razie). Akurat youtube nie daje żadnej przewagi nad ps3, które ma choćby przeglądarkę i jakieś tam VOD z polsatu chyba, axn (nie wiem bo nie używam - do tego jest TV i komputer)
                • turbogadkotick Re: xbox live gold a xbla 22.05.12, 10:27
                  Dostęp do "chmury" na przykład. Ponadto (a dla mnie przede wszystkim) Gold uprawnia do wcześniejszego dostępu do wersji demo i częstych promocji, gdzie gry arcade lub DLC można nabyć za np. połowę nominalnej ceny. Zdarza się też, że posiadacze Golda dostaną jakiś dodatek za darmo (np. DLC z Kane i Lynchem do Lary Croft).
                • mathu Re: xbox live gold a xbla 23.05.12, 13:57
                  To sobie najpierw zobacz jak działa ta przeglądarka na PS3 i co oferuje. YT na tym normalnie nie pooglądasz.

Jeżeli chcesz oglądać YT na TV w HD, to albo musisz mieć odpowiedni telewizor lub przystawkę, albo wykupić XBLA.
                  • fps1980 Re: xbox live gold a xbla 23.05.12, 15:15
                    Nigdy nie patrzyłem na youtube jako coś co jest samo w sobie ciekawe. Raczej jako na linki wywoływane z innych stron www. Więc trochę nie kumam: odpalasz youtube i co ? Oglądasz co popadnie ? Dlatego że coś jest akurat w HD ? Przecież teraz w kablówkach jest co najmniej kilkanaście kanałów w HD.

Żeby nie było - mam obecnie aktywnego golda i stąd mój sceptycyzm
                    • mathu Re: xbox live gold a xbla 23.05.12, 20:32
                      Na YT są na przykład całe dwugodzinne koncerty w HD.

www.youtube.com/watch?v=yMErlmflV1M&hd=1
                      Do tego recenzje gier, gdzie można sobie zobaczyć, jak grafika wygląda na TV.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka