zycie_is_simple 09.06.09, 02:25 Mi w sim city 4 nigdy nie szło.. nie umiałem bardziej rozbudować tego ustrojstwa. A w faraonie to wymiatałem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venmort Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 02:36 Podzielam Pawle twoje podejście do sposobu grania w tego typu produkcje - raz a dobrze. A że jest trudniej i mózg się trochę lasuje, to chyba o to chodzi Ciekawi mnie jak wygląda kwestia ilości dostępnych budynków i potrzeb, których zaspokojenia wymagają nasi podopieczni. Czy coś się znacząco tutaj zmieniło? I jeszcze, czy w grze są przypominacze, mówiące jak długo już ciśniemy stołek? W 1701 ich działanie wywierało na mnie odmienny od zamierzonego efekt - Co? 10 godzin, przerwa, jaka przerwa?! Tak będę siedział! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schulz Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.chello.pl 09.06.09, 04:49 Środowe zaliczenie z materiałoznawstwa nie pozwala mi przemilczeć jednej kwestii. Żelaza się nie wydobywa, co najwyżej rudy żelaza, a samo żelazo otrzymuje się w procesach metalurgicznych. Wiem, czepiam się szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: 212.180.146.* 09.06.09, 08:50 Autentycznie źle się ten tekst czyta. Już na samym początku oczy aż bolą: "Gra wywołuje mnóstwo dylematów"... Czy jest to kwestia ograniczonego słownictwa, staranie się o bycie zabawnym, czy może po prostu brak jakiegokolwiek planu/konspektu artykułu i pisanie co akurat do głowy przyjdzie - ciężko powiedzieć. Jedno jest pewne - ci którym bozia talentu poskąpiła, powinni sie 2x mocniej przyłozyć do pisania tekstów i nie wypuszczać gniotów pisanych na kolanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.09, 09:25 Mam dla was fajny link www.gizmos.pl/index.php/2009/06/08/sterowanie-bez-gamepada-microsoft-project-natal/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raywen Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 09:28 @DMG Autentycznie źle się ten komentarz czyta. Już w środku oczy aż bolą: "brak jakiegokolwiek planu/konspektu artykułu". Czy jest to kwestia ratowania własnego ego czy ambicji, tudzież próba łagodzenia zazdrości, że Paweł pisze na GC a ty nie? Za to mi się tekst czytało bardzo dobrze;] Anno 1602, 2000 rok i pierwsza gra na mojego pierwszego pc. Potem Faraon, Sim City 3000 i 4, Anno 1701. Kocham city-buildery i aż płakać mi się chce na myśl, że Anno 1404 jeszcze nie ma a ja już je chce Odpowiedz Link Zgłoś
crank127 Re: Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 09:42 Faraon... ahh... ile ja przy tym godzin spędziłem ) Simcity również uwielbiam, ale grałem tylko w simcity 3000, bo na 4 część miałem za słabego kompa... może teraz sobie zainstaluję i pogram bez ciągłych przycinek?? A w Anno nigdy nie grałem, ale będę musiał się bliżej zainteresować tym tytułem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: 212.180.146.* 09.06.09, 09:50 @raywen Próbujesz się komuś podlizać czy jak? Atakujesz mnie (b. nieudolnie), a nie problem - to podstawowy błąd w każdej próbie polemiki (bez urazy - ale to bardzo typowe głównie dla dzieci). Nie rozumiem też od czego cie bolą oczy? Zapewne nie zrozumiałeś jakiegoś słowa - sprawdz w wikipedii, unikniesz niepotrzebnego stresu. Nie sądziłem też, że można komus zazdrościć 'pisania na GC' - myślę, że w powszechnym mniemaniu nie jest to funkcja ani trochę nobilitująca (ale oczywiscie bardzo pozyteczna dla czytelników), co innego gdyby był np. właścicielem Agory - wtedy zazdościłbym, a nawet skrycie podziwiał Pozdrawiam i życze nabrania umiejętności konstruktywnej polemiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emte Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.chello.pl 09.06.09, 10:51 no patrz Paweł myślisz o tym co ja... czas zainstalować SimCity4... albo Anno 1602 Odpowiedz Link Zgłoś
mietas2 Re: Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 11:02 Ale ładna grafikaaa =D Nigdy nie lubiłem takich gier (bo nie potrafiłem być w kilku miejscach na raz ) ale gra wygląda bardzo ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q800 Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.legendgroup.pl 09.06.09, 11:25 No nie wiem...pograłem trochę w 1701 i wróciłem do 1503. Raziły mnie trochę uproszczenia (typowe, kurna, ładniejsza grafika i kolejne uproszczenia w rozgrywce) i spowolnienia na sprzęcie, który kilka lat tą grę wyprzedzał i był jakiś rok temu specjalnie pod gry składany bez specjalnego patrzenia na koszty. Mam nadzieje że w 1404 będzie z tym lepiej, choć szczerze mówiąc średniowiecze i stary kontynent obrzydły mi strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
mis_iu Re: Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 13:05 Wygląda zajebiście sympatycznie! W Anno grałem dosyć dawno i tylko w jedną z jego części, wrażenia pozostały jednak pozytywne. Ta gra będzie walczyć razem z nadchodzącym Tropico, o tytuł pozycji, która spróbuje odciągnąć mnie od cRPGów, hehe ;P (tyle mam zaległości, że łeb boli, no i kilka gier się zbliża do tego ;D). Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 13:55 DMG -> "życze nabrania umiejętności konstruktywnej polemiki." No popatrz, tobie też życzę! Dzisiaj dzień życzeń jest. Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 14:16 venmort -> Są 4 stopnie rozwoju cywilizacyjnego (z tego co sobie przypominałem w sieci w Anno 1701 był o jeden więcej), ale są dostępne budynki także 2 frakcji (Orientu na pewno, na zwiastunach widziałem jeszcze jedną ikonkę do budowania, ale nie sprawdziłem tego jeszcze). Co do potrzeb, tak jak pisałem w tekście - potrzeby rozbito na poszczególne produkty. Spełnisz potrzebę tylko wtedy, kiedy będą mieli dostęp do wszystkich produktów. Oprócz tego nic się nie zmieniło, nadal budujesz kościoły itp. I tak, gra cię informuje, że zbyt długo grasz. Już po 2 godzinach . schulz -> Dzięki . Raywen -> Thx (DMG pewnie się oburzy za te Thx). crank127 -> Jeśli nie grałeś w 4, warto . Szkoda, że nie zrobili pełnoprawnej 5... emte -> Oj czas . Może wreszcie zacznę robić wokół miasta-olbrzyma mniejsze miasta, aby zaczęła kolej działać i inne bzdety . q800 -> Nie grałem w 1503, więc nie mogę ocenić tych uproszczeń. Ale podzielenie potrzeb na produkty naprawdę trochę komplikuje sprawy. Zapewne zostanie wydane demo gry i sam zdecydujesz . Aha, też się obawiałem, że średniowiecze to i nudno będzie - nic z tych rzeczy. Nadal jest świetnie . mis_iu -> Musiałeś wspomnieć o Tropico? Przez Ciebie kupię chyba antologię i znowu zagram . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dROMAS Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 15:36 Drogi Pawle! Za zamiłowanie do gier z serii Sim City, a zwłaszcza czwórki - SZAKUNEC! Za zamiłowanie do serii ANNO - FULL RESPECT! Jesli tyczy się zaś mojej swoistej opinii na rzecz ANNO, to tak jak wspomniałeś na początku, jednak wolałem ten "dreszczyk emocji" spowodowany stawianiem pierwszych kroków na białej plaży, gdzie nasze były pierwszymi jakie odciskał Europejczyk w NOWYM ŚWIECIE... Nasze statki były pierwszymi, które zmąciły przejrzyste dziewicze wody... Natomiast Anno 1404 nie urzekła mnie mimo porządnego silnika grafy i jakiejś tam - na swój sposób - innowacyjności... Wydaje mi się, że to jest poprostu "reanimacja" kultowej serii - nic poza tym... Jak śpiewa Markowski "trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym". boję się, że zbytni przesyt i banalność pomysłowa w kilku następnych seriach może zrazić wiernych fanów do tej pięknej SUPERPRODUKCJI... Nie wiem dlaczego, ale chyba każdy reaguje w sposób sentymentalny wspominając ANNO 1602! Moja przygoda z Anno 1602 była pierwszą zarazem z całym światem gier, komputeryzacji... Pamiętam jak dziś dołączone demo do lipcowego wydania CD-ACTION z 1998 roku - Ach... Choć później porównywana była do - i tu cytat pewnego internauty - "biednej kuzynki i to w dodatku z prowincji" - w stosunku do Anno 1503, to jednak mam ją w swojej kolekcji po dziś dzień i po dziś dzień wracam do niej z pełnym namaszczeniem Najpiekniejsze było to, że "piraty" tej wersji przysporzyły mnóstwo goryczy setkom ludzi ;D - Nikt bowiem nie wiedział jak zaokrętować ludzi! Był to banał, bo wystarczyło zaznaczyć wojaków i z przytrzymanym CTRL kliknąć na statek ) pieknie wraca się po latach do takich historii... No nic rozmarzyłem sie za bardzo xD Wracamy twardo na ziemię! cyt. "(...) Do przetestowania jest jeszcze parę spraw, m.in. jak sprawuje się armia (kompletnie skopana w 1701 i 1602 oraz zapewne 1503, nie grałem(...)" Co tyczy sie samej armii to masz rację, że w Anno 1701 została spier... do zenitu NIESTETY... Natomiast w 1503 wypadła najlepiej z całej produkcji! Do dyspozycji miałeś kawalerię, łuczników, pikinierów, halabardzistów, kuszników, szermierzy, muszkieterów, załogę obsługującą działa oraz możdzierze! WYPAS w Anno 1503 można było oblegać mury obronne (specjalne maszyny oblężnicze do umiejscawiania ludzi na murach, walki na samych murach, ostrzał wroga z murów, ostrzał z ziemi na mury! zwiadowcy, którzy mogli przeprowadzać skoordynowane działania z innymi wojskami i w rezultacie szybko przejmować targowiska nieprzyjaciela bez utraty domów gospodarstw ktore znalazły się w zasięgu danego targu!! no i na sam koniec medyka opatrującego rany rannym odziałom - takiej opcji nie widziałem w ANNO 1701! strasznie zepsuli... strasznie...Niektórzy twierdzą ze A1503 była cholernie trudna przez co ludzie przyzwyczajeni do łatwizny i działania na kodach dostawali potezne ciegi...same kampanie bitewne - COS PIEKNEGO - zwłaszcza gdfy gra sie przez LAN - cały czas mowa o A1503 oczywiście Jeśli lubisz hardkorowe wyzwania to graj koniecznie! Koniecznie w Anno 1503!! Boze! Mozna tam było dokonywac abordazy i przejmowac ładunek statkow (dodatek skarby, potwory i piraci - ale teraz dostaniesz to wszystko w jednym pakiecie za smieszna sume - moim zdaniem za taka gre taka cena...?! Smieszne! To nawet Anno 1701 sie nie umywa! Anno 1701 zbyt Disney'owska dla mnie była grafa urzekajaca, ale jakas taka... obca była memu sercu Jeszcze co mnie urzekło w A1503 to to, że miałeś zwiadowce ktory musiał wysiaść na wyspe aby dowiedzieć sie wiecej o niej; jakie ma surowce, czy jest zamieszkała itp, a że wyspy były tegich rozmiarow tak troche bywało zanim ludzik wrócił na statek z rozpoznania; szedłes sobie to tu, to tam - w ANNO 1701 zlikwidowano ta opcje... Ograniczyła sie (jak w przypadku Anno 1602) do ikonki "sprawdz zasoby wyspy" - BACH! i gotowe... Uwazam ze Anno 1503 byla najlepsza w historii calej tej serii i KONIECZNIE MUSISZ ZAGRAC, bo CHOLERNIE DUZO CIE OMINELO CZLOWIEKU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: 212.180.146.* 09.06.09, 15:59 @d_pawel Kolejna 'na siłę śmieszna'odpowiedz na konstruktywną krytykę. Ręce opadają. Podziękowania wobec osoby która próbowała nieudolnie się podlizać też dość smutne. Skąd to się u ciebie bierze? Przejrzałem moje własne recenzje które młodzieńcem będąc popełniłem w pewnym szacownym piśmie (szacownym w każdym razie wg czytelników GC co pokazał DM =) i mimo zupełnie innych czasów, braku przygotowania, wzorców, 'ściągawek' z sieci, są nieskromnie mówiąc o kilka klas lepsze niż np. powyższy artykuł. Jednocześnie mimo, że w tamtych czasach pisma były trzy a chętnych do pisania w nich dziesiątki tysięcy (dosłownie) to jakoś nigdy sodówka mi do głowy nie uderzyła, a nad każdym tekstem ciężko pracowałem szlifując jego ostateczną formę. Autentycznie zdegusotwany jestem twoją postawą, bezczelnym brakiem samokrytycyzmu (wynikającym zapewne z głosu jednego 'lizusa') i braku chęci pracy nad sobą i swoim jakże ubogim w chwili obecnej warsztatem. U mnie nie przepracowałbyś nawet tygodnia. Ale nie mój cyrk, nie moje małpy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 16:36 dROMAS -> Dzięki za komentarz, w Anno 1503 z pewnością zagram. Anno 1602 czytałem zapowiedzi w CDA, czekałem na tę grę, jak na nic innego . I również miałem problem z zaokrętowaniem ludzi, dopiero po wielu miesiącach skusiłem się sprawdzić recenzję . A co do Anno 1404, nie nastawiaj się negatywnie, wyjdzie demo i sam się przekonasz, że źle nie jest . DMG -> Załamany jestem tym, że albo jesteś hipokrytą, albo nie rozumiesz pojęć. Twoja krytyka NIE jest konstruktywna. To, że napiszesz jeden zarzut nie czyni z niej konstruktywnej. Przyjąłbym twoją krytykę z najwyższą pokorą, gdybyś po prostu napisał "nie podoba mi się tekst", ale kiedy zaczynasz mydlić oczy, że za "nie podoba mi się tekst" kryje się coś wielkiego (większego niż twoja opinia), coś konstruktywnego, coś mnie skręca. Może rozbiję twój komentarz na części: "Autentycznie źle się ten tekst czyta." Słowo "autentycznie" nie sprawia, że krytyka staje się konstruktywna. Brakuje też jednego słowa - "mnie", "mnie się źle czyta". "Już na samym początku oczy aż bolą: "Gra wywołuje mnóstwo dylematów"... Czy jest to kwestia ograniczonego słownictwa, staranie się o bycie zabawnym" Zacytowałeś 1, słownie jedno zdanie i podałeś go krytyce. I tylko do tego mogę się odnieść. I się odnoszę - nie wiem czy ograniczone słownictwo sprawia, że nie wiesz co znaczy dylemat, SJP służy ci pomocą. Jeśli nadal nie będziesz przekonany, pamiętaj, dla niektórych opcje "łatwej" i "trudnej" gry mają takie same racje. "czy może po prostu brak jakiegokolwiek planu/konspektu artykułu i pisanie co akurat do głowy przyjdzie - ciężko powiedzieć." Od kiedy uczą, że sformułowanie "ciężko powiedzieć" czyni z krytyki konstruktywną? Do czego mam się odnieść? Do twojego widzimisie? "Jedno jest pewne - ci którym bozia talentu poskąpiła, powinni sie 2x mocniej przyłozyć do pisania tekstów i nie wypuszczać gniotów pisanych na kolanie." Argument ad personam (wiki służy pomocą). Też nie ma nic do konstruktywnej krytyki. Krótko pisząc - szanuję DMG twoje prawo do krytyki (i nie, nie dlatego, że gdzieś kiedyś pisałeś, bo to mnie nie interesuje). Możesz mnie nazwać idiotą, jak chcesz, to najwyżej będzie świadczyć o tobie, ale jako czytelnik masz prawo do nawet najbardziej debilnego komentarzu. Tylko proszę, nie myl pojęć i nie rób z siebie wyroczni. Chcesz robić za konstruktywnego krytyka, to konstruktywnie krytykuj, a nie robisz widowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Wrażenia z bety Anno 1404 09.06.09, 18:37 @DMG facet... przy******sz sie... mi, gościowi grającemu w fpp, więc z założenia "ograniczonemu umysłowo", czytało się ten tekst dobrze a Tobie źle? czy możesz konstruktywnie wyjawić aspekty niewłaściwej formy językowej użytej przez redaktora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schulz Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.chello.pl 09.06.09, 19:16 @DMG eee ale o so chozi? Tekst jest dobry, słownictwo odpowiednie, czyta się lekko, łatwo i przyjemnie. Treść jest bogata w informacje o samym Anno i zachęca do poznania poprzednich części oraz gatunku. Czego więcej chcieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dROMAS Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 15:29 @DMG Człowieku nie bądź okrutny jak "dziennikarz TVNu" xD (cyt. SS z przygód Krzysia Nolajfa - THE SIMS 3) Chłopak całkiem fajnie napisał arta!!! Skoro ja nie przypieprzyłem się do treści (a przypierniczam się nieraz niemalże do wszystkiego ) ), to Ty tym bardziej powinieneś dać mu spokój Nie popełnił kłujących w oko literówek, a ze stylem też było wporządku, swobodnie i płynnie - DOPRAWDY NIEWIEM, CO TAM ZOBACZYŁEŚ "NA NIE"... :] BO Z RECENZJAMI TO JEST TAK: Z recenzjami jest jak z wypracowaniami w szkole; jedni piszą PRZEPIĘKNIE z "bzyków", a inni troszkę koślawiej, ALE z główki... Wolę poczytać TE BARDZIEJ AMATORSKIE, gdyż w ten sposób widzę, że KTOŚ zapoznał się z lekturą (w tym przypadku z grą) Czytając taki tekst wiem, że "koleś" osobiście zagrał i teraz dzieli się własnymi odczuciami z widownią! Niektórzy "RECENZENCI POCZYTNYCH GAZET" dostają grę na biurko, a że nie zamierzają zawracać sobie d.. daną pozycją, odpalają neta - BACH - i gotowe: "WYTNIJ/WKLEJ" - RECENZJA jest, a szef nie poleci po premii... ;D - No! czasem (ci mniej bezczelni, którym jednak trochę na robocie zależy), zmienią "tu i ówdzie" kolejność czy sformułowanie... WYBÓR GRY: Osobiście, gdy zastanawiam się nad zakupem jakiejś gry to co robie?! Odpalam GOOGLE rzecz jasna! A gdy widzę PO RAZ "ENTY" ten sam tekst, to co robie?! Szukam tekstów "mniej profesjonalnych" - celowo użyłem cudzysłowia dla podkreślenia, że MNIEJ PROFESJONALNY nie oznacza GORSZY... Przykład?! Zamieszczę LINK z prywatnych odczuć chłopaka grającego w FALLOUT'a 3! Mimo, że gość nie pisze zawodowo, to jednak ukazał CAŁĄ OBIEKTYWNĄ PRAWDĘ o TEJ POZYCJI. UWAGA! Materiał dla ludzi o mocnych nerwach, bowiem wszystko to, czego dowiedziałeś się o FALLOUT'cie 3 z "RECENZJI" okazuje się utopią... forum.pclab.pl/index.php?showtopic=445313&mode=threaded No! I dlatego łowię tylko takie teksty w sieci ;D hehe P.S. Pawle! Zapomniałem dodać, że w ANNO 1503 można fajnie pofreestyle'ować statkami, tzn. możesz zatopić większą jednostkę wroga, samemu wychodząc z walki bez jednego zadraśnięcia - wymaga to jednak wprawy i cierpliwości Musisz jednak zaatakować jedną banderą, gdyż kilku już nie skontrolujesz Statki w Anno 1503 strzelają bowiem pojedynczymi pociskami, a nie kanonadą jak w przypadku A1602 czy A1701. Zabawa polega na tym, że - strzelasz i odskakujesz - najlepiej zataczając koła wokół statku nieprzyjaciela, i tak: gdy on wystrzeli pocisk, Ty jesteś już w ruchu, a jego pocisk który miał trafić Cię w rufę, "znika w odmentach oceanu"... heh troszeczkę przypomina to zabawę z prastarej gierki PIRATES (jeszcze na COMMODORE) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczula Re: Wrażenia z bety Anno 1404 IP: *.claranet.co.uk 10.06.09, 15:49 @dROMAS: z całym szacunkiem dla Ciebie, ale pier*** jak potłuczony. Już widzę tych "RECENZENTÓW POCZYTNYCH GAZET" piszących teksty metodą kopiuj/wklej.. Odpowiedz Link Zgłoś
janekfighterpl Re: Wrażenia z bety Anno 1404 25.07.10, 18:21 czekam na inny dodatek z niecierpliwoscią do anno bo 1-wszy mi sie jusz znudzil ... oby jak najszybciej powstal bo nie mam w co grac a moze jeszcze raz prrzejde anno 1404 a moze nie . Kto mi doradzi ? Ogulnie ciekawa grafika i grywalnosc tez duza,szkoda ze nie ma ,,fabuly" ale gra mi sie bardzo podoba i polecam ja wszystkim ktuzy w nia nie grali !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś