Dodaj do ulubionych

II Wojna Growa

• albinozz Re: II Wojna Growa 01.09.09, 15:52
      "BiA: Hell's Highway", a nie "BiA: Highway to Hell" panie Tadku smile
    • tow.stalin Re: II Wojna Growa 01.09.09, 15:56
      ehhhh... na polygamii też postanowili nas uraczyć swoimi poglądami. pytanie tylko: po co? żeby się zbłaźnićą? trzeba byc naprawdę niezłym naiwniakiem, żeby olać sprawę. przez takie olewanie mamy problem z polskimi obozami koncentracyjnymi. trzeba pamiętać, że o obozach piszą wyksztłceni (ponoć) dziennikarze, więc jak jakiś dzieciak po zagraniu w panzers "odniesie wrażenie" że to polska zaczęła II wojnę światową to to "wrażenie" może być bardzo trwałe. a za 15 lat ten sam gnojek, już jako wykształcony dziennikarz napisze, że polacy zacżeli II wojne i zbudowali obozy koncentracyjne...
    • zooltar Re: II Wojna Growa 01.09.09, 16:28
      @pogranie

po pierwsze zalozenie ze mowie o czyms innym niz postrzeganiu "kolorow wojny" jest dosc karkolomne. obracamy sie w sferze popkultury, caly tekst jest o grach wiec chyba oczywiste, jest ze chodzi o postrzeganie wlasnie, a nie autorytarne stwierdzanie, ze IIWS byla czarno-biala. nie byla, byla brudna i okrutna jak kazda inna. ale z tych ktore toczyly sie w ciagu ostatniego wieku byla z pewnoscia najbardziej jednoznaczna i najprosciej w niej wskazac dobrych i zlych. w przypadku kazdej innej mozna probowac relatywizowac, tu sprawa jest prosta - naziole chcialy lebensraum, alianci im na to nie pozwolili.

co do oceny przelomowosci Szeregowca, to wczytaj sie jeszcze raz dokladnie w to co napisalem, a dopiero potem atakuj. mowilem o filmach wojennych, nie dramatach czy romasidlach osadzonych w wojennych realiach. zestawianie listy schindlera z szeregowcem to jak twierdzenie ze przeminelo z wiatrem to taki sam film o wojnie secesyjnej jak gettysburg. krotko mowiac - daj mi przerwe big_grin

"ja jak mysle zlo - to mysle tez o zsrr."

mam wrazenie ze cale to czepianie sie mialo na celu napisanie tego jednego zdania tongue_out

• tenare Re: II Wojna Growa 01.09.09, 17:20
      Call Of Duty jest jedną z bardziej realistycznych gier video wojennych. Zapycha swoim urokiem nawet gospodynie domowe. 4 i World in War zmiata nawet koneserów bijatyki wojennej, zwłaszcza mających GTX280. Sony PS3 i Xboxy siadają, bo nie są GTX - miód.
    • edredonn Re: II Wojna Growa 01.09.09, 17:45
      Eh, artykuł przekrojowy o grach o tematyce II WŚ bez wspominania o serii Close Combat, to jak brak artykułu. Wstyd... sad
      Wiem, wiem, ktoś powie, że w ten sposób to trzeba by wszystkie gry wymienić, bo każdy by mógł się jakiejś innej dopominać, ale nie będzie to trafny argument, bo mało która gra jest tak wyjątkowa jak seria Close Combat właśnie.

No i druga rzecz "tu sprawa jest prosta - naziole chcialy lebensraum, alianci im na to nie pozwolili" - srututu pęczek drutu. Mam nadzieję, że to nie jest twój pogląd zooltar, tylko twoje odniesienie się do popularności gier IIWŚ?
      Bo przede wszystkim to owym naziolom nie pozwolił na to towarzysz Stalin. To ZSRR jest stroną która faktycznie IIWŚ wygrała. Jak zaliczysz ich do aliantów to już nie masz takiego czystego obrazu wojny dobrzy-źli, bo nagle wśród tych dobrych robi się gnój większy niż u owych nazioli. A jak nie zaliczysz ZSRR do aliantów, to w takim razie nie możesz pisać, że alianci wojnę wygrali.
    • pogranie Re: II Wojna Growa 01.09.09, 18:01
      @zooltar i edredonn
      to zdanie o zsrr jest oczywiscie kluczowe w krytyce Twojego artykulu, bo bez tego zdania jest niepelny, a teza, ktora postawiles nieprawdziwa.

natomiast uzasadnienie: "caly tekst jest o grach wiec chyba oczywiste, jest ze chodzi o postrzeganie wlasnie" to czysta tautologia i uzywajac takich argumentow nie mozna konstruktywnie rozmawiac/krytykowac sie nawzajem, bo wszystko staje sie niepodwazalne.

podobnie robisz z okresleniem "film wojenny". jesli podzielisz wlos na czworo, to kazda produkcje mozesz zakwalifikowac jako "dramat w realiach wojennych", "romansidlo w realiach wojennych", "film akcji w realiach wojennych", "film psychologiczny w realiach wojennych", "kryminal w realiach wojennych", az dojdziesz do kategorii "film wojenny=szeregowiec ryan", ktory bedzie zbiorem z jednym tylko elementem. i znowu trudno w ten sposob dyskutowac
    • karakalla Re: II Wojna Growa 01.09.09, 19:11
      A mnie się cały czas w tym temacie marzy update Close Combat III: The Russian Front. Trochę dopracowana, jednak dekada minęła, grafika, nie musi być nawet trójwymiarowa. Zwiększenie skali działań - niech by to był batalion (pułk to mogłoby być za dużo), a nie pluton-kompania. Nowe procesory i grafiki dałyby sobie chyba radę z 30-50 pododdziałami, z których każdy mógłby liczyć tych 50 elementów, żeby upchnąć w jednym pluton piechoty. Usunięcie buga w postaci bezgłośnych czołgów. Możliwość grupowania jednostek tak, żeby czołgi posuwały się z piechocińcami. Możliwość wchodzenia do budynków czy też rozbijania ich pociskami, a także przewożenia piechoty transporterami - przecież to jest standard w byle RTS-ie z końca lat 90., a la AoE... Cała reszta mogłaby zostać. Ech...
    • 9mm Re: II Wojna Growa 01.09.09, 21:03
      Close Combat, Combat Mission, HELLO!
    • edredonn Re: II Wojna Growa 01.09.09, 21:05
      Ale w CC3 jest możliwość wchodzenia do budynków i rozwalania ich pociskami...
    • jarowars Re: II Wojna Growa 01.09.09, 21:33
      Nom, ciekawy artykuł, ale spoko, z udziałem Polski w serii CoD nie jest tak znowu źle. Kampania polska pojawiła się w trójce, a w jedynce Warszawa (choć, wnioskując z filmów na YT, bo w samą grę nie grałem, coś w podejrzanie dobrym stanie). Spójrzmy na takich Francuzów - co prawda Francja pojawia się w pierwszych trzech częściach, ale sami Francuzi już nie (tylko Kanadyjczycy, ale to przecież nie to samo).
    • david_silbermann Re: II Wojna Growa 01.09.09, 21:38
      KIEDY WYJDZIE KOLEJNA CZĘŚĆ WOLFA???????!!!!!!!!????????????!!!!!!!!!!!!! AAAAAAAAAAA!!!!!!!!!! JA CHCĘ GRAAAAAĆ!!!!!!!!!!!!!!!
    • oduck Re: II Wojna Growa 01.09.09, 21:41
      Swietny tekst!!!! szacunek dla autora.

a propos - polecam gry o WWII w niemieckiej wersji jezykowej smile troche ciezko sie polapac big_grin
    • edredonn Re: II Wojna Growa 01.09.09, 21:41
      Jeśli o Polaków chodzi, to w Steel Panthers była polska kawaleria tongue_out i można było coś tam Polakami zagrać.
    • c00kiemonstah Re: II Wojna Growa 01.09.09, 22:00
      wolf to nie pierwszy FPS, jako gracz pecetowy powinien pan o tym wiedziec wink
    • zooltar Re: II Wojna Growa 01.09.09, 22:09
      oficjalnie posypuje glowe popiolem za brak akapitu o Close Combat. wstyd, wstyd, zly tadzik, zly indifferent
    • karakalla Re: II Wojna Growa 01.09.09, 22:33
      @edredonn

Rzeczywiście, pomerdałem dwie myśli, które chciałem pierwotnie ująć jednocześnie. Oczywiście żołnierze mogą wchodzić w CC3 do budynków, myślałem o wchodzeniu na/do niektórych pojazdów, o czym napisałem oddzielnie poniżej, nie zmieniłem fragmentu wyżej i wyszła bzdura.

Natomiast możliwości rozwalania budynków nie ma - można do nich strzelać, wybijać siłę żywą znajdującą się w środku, natomiast... sławojka czy drzewko trafione pociskiem 150 mm stoją nadal.
    • te_rence Re: II Wojna Growa 01.09.09, 22:47
      a gdzie Close combat?
      dobry artykuł!
      ode mnie dodam, że ubolewam nad tym, ze nikt w Polsce nie zrobił gry o powstaniu warszawskim
    • buliman Re: II Wojna Growa 01.09.09, 22:58
      A ja chcę gry o Grunwaldzie ! Byłoby niezmiernie miło znów dokopać tym cholernym szwabom smile
    • edredonn Re: II Wojna Growa 01.09.09, 23:26
      @karakalla
      No tak, ale wink Ale jednak leje się robią, na teren można wpływać. Jak zrobi się duży lej w ziemi to możesz tam ukryć piechociaka. Natomiast co do budynków to jest jednak tak, że częściowo można je niszczyć, bo jednak dziury w nich zostają jak czymś dużym pacniesz. Tak samo bunkier też możesz zniszczyć. Więc może to bardziej kwestia tego co sobie wyobrażasz co tam się dzieje.
    • fidelxxx Re: II Wojna Growa 02.09.09, 01:22
      Wow, problem w tym, że wojna wybuchła o 4:42, a ostrzał Westerplatte rozpoczął się o 4:48. Godzina 4:45 to wartość uśredniona.
    • noka81 Re: II Wojna Growa 02.09.09, 07:57
      bi.gazeta.pl/im/4/6985/z6985864X.jpg
      Z jakiej gry pochodzi ten obrazek??
      Dzieki za info
    • asherrr Re: II Wojna Growa 02.09.09, 08:35
      buliman, bitwa pod Grunwaldem jest do rozegrania w Total War Medieval II, you welcome
    • d_pawel Re: II Wojna Growa 02.09.09, 09:00
      noka81 -> RUSE.
    • vaderous2 Re: II Wojna Growa 02.09.09, 10:31
      www.youtube.com/watch?v=XtnXrOzXEe0
      to była wspaniała gra smile
    • tow.stalin Re: II Wojna Growa 02.09.09, 11:10
      powracając do tematyki gier. ze strategii zdecydowanie panzer general, no po prostu świetna gierka, zadna inna strategia IIwś nie zapewniła mi tyle dobrej rozrywki. jeśli chodzi o strzelaniny, to zdecydowanie seria call of duty. pierwsza część to była nowa jakość, wszystko było ladniejsze niż w moh:aa, no i wreszcie nie grałeś samotnym wojownikiem jak w moh:aa.
      mocną stroną coda było niesamowite udźwiękowienie, bez którego scena bombardowania artyleryjskiego w stalingradzie byłaby po prostu beznadziejna. ten jazgot niemieckich karabinów maszynowych, no po prostu czujesz się jak w środku bitwy smile

z drugiej części calla pamiętam tylko rosyjskie misje.

w trzeciego nie grałem.

a poza tym przypominam o Red Orchestra!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka