Dodaj do ulubionych

II Wojna Growa

01.09.09, 06:36
Fajny tekst, choć myślałem że już dawno minął czas, gdy Wolfa uważano powszechnie za pierwszego FPSa.smile
Obserwuj wątek
    • psychol324 Re: II Wojna Growa 01.09.09, 06:49
      04:45? o której autor chodzi spać o 8? big_grin
    • hidden_pl Re: II Wojna Growa 01.09.09, 07:05
      "Ostatnio"? Artykuł o tym na GC był już trochę dawno...
    • glupota_mnie_drazni Re: II Wojna Growa 01.09.09, 08:46
      "czego dowodem jest niedawna premiera Ił-2 Sturmovik na konsole nowej generacji Xbox 360 i Playstation 3"

poprawione tongue_out
    • glupota_mnie_drazni Re: II Wojna Growa 01.09.09, 08:46
      psychol - nic Ci ta godzina nie mowi?
    • kamsonowicz Re: II Wojna Growa 01.09.09, 09:17
      To już nie felieton, to wręcz rozprawa naukowa. ;P Thumbs up.
    • szydelko.dariusz Re: II Wojna Growa 01.09.09, 09:18
      Witam! Mimo, że czytam Polygamie od ponad 1,5 roku do tej pory nie miałem potrzeby zakładania konta. Ostatnie wydarzenia wewnątrz społeczności polygamistów dodatkowo mnie do tego zniechęcały. Jednak tego tematu nie mogłem sobie podarować. Co do godziny rozpoczęcia II wojny światowej, rzeczywiście, symbolicznie przyjmuje się 4:45 czyli ostrzał ze "szkoleniowego" pancernika "Schleswig-Holstein", jednak,tutaj ciekawostka, działania zbrojne rozpoczeły się parę minut wcześniej od bombardowania Wielunia przeprowadzonego przez Luftwaffe. Tekst bardzo fajny jednak mam jedną małą uwagę merytoryczną, Panie Tadeuszu, w plecy krasnoarmistom strzelali pracownicy formacji NKWD, a nie Bezpieki. Przepraszam za moje czepialstwo, ale nie mogłem się powstrzymać smile Gratuluje napisania ciekawego tesktu i czekam na więcej tak udanych prac na Poly. Pozdrawiam, Dariusz Szydełko.
    • screwbalski Re: II Wojna Growa 01.09.09, 09:23
      Fajny tekst z ładnie trafioną, oczywiście nieprzypadkową godziną publikacji wink

pozdr
    • simplex Re: II Wojna Growa 01.09.09, 10:22
      psychol324: "04:45? o której autor chodzi spać o 8? big_grin"

Fail za nierozpoznanie symboliki tej godziny wink

A Brothers in Arms to nie do konca byla strzelanina, sporo tam bylo taktyki, czyli "supress and flank".
    • pogranie Re: II Wojna Growa 01.09.09, 10:22
      najbardziej czarno-bialy konflikt w historii?! ten sam, w ktorym ci niby-absolutnie-dobrzy amerykanie zrzucaja bomby atomowe na da japonskie miasta, a wojne wygrywaja dzieki wspolpracy z jednym z najwiekszym zbrodniarzy w historii? i ten sam konflikt, ktory podzielil swiat na pol? to jest takie czarno-biale?

wolne zarty panie kolego. dales sie poniesc jakiejs swojej literackiej wizji i postanowiles lansowac teze, ktora ostrym lukiem mija sie z rzeczywistoscia.

warto tez zwrocic uwage, ze w II wojnie brali udzial tzw. sowieci, wsrod ktorych byli i rosjanie i inni ruscy, tworzacy zwarta mase miesa armatniego.

z kolei teza, ze to szeregowiec przywrocil druga wojne jest nieweryfikowalna. cztery lata przed nim byl forrest gump, moze to ten film jest temu winny. a moze nie bylo zadnego przywracania popkulturze, bo temat nigdy nie zostal wyczerpany.
    • julmar7 Re: II Wojna Growa 01.09.09, 10:25
      Od czasów Ryana może nie pojawił się film który odniósłby podobny sukces, jednak trzeba wspomnieć o serialu który zdobył chyba nawet jeszcze większy sukces i uznanie widzów.
      Kompania Braci. Tytułu chyba nie trzeba nikomu przedstawiać?
      @szydelko.dariusz
      Masz rację że godzina rozpoczęcia IIwś jest inna i zaczęła się nie na Westerplatte, jednak to tam był pierwszy kontakt zbrojny, masz raję NKWD to nie Bezpieka.
      Fajnie że jednak nie wszyscy gracze to ignoranci którzy wiedzą więcej o budowie konsoli niż historii swojego kraju.
      @Tadeusz
      Bardzo fajny artykuł, masz lekką rękę do pisania.Czytało się bardzo przyjemnie.
    • julmar7 Re: II Wojna Growa 01.09.09, 10:32
      @pogranie
      Może poczytasz czemu Amerykanie uciekli się aż do takich metod jak bomba atomowa?
      Może poczytasz że Japończycy nigdy by się nie poddali.
      Tu kłania się historia i kultura Japonii.
      forrest gump i druga wojna światowa? To tak jakby powiedzieć że po Plutonie , forrest gump to najlepszy film o wojnie w Vietnamie.
      Bo pisać o czymś to trzeba wiedzieć..
    • lee_van_dowski Re: II Wojna Growa 01.09.09, 10:56
      Bardzo fajny tekst, masz browara Tadek przy najbliższej okazji.
    • szydelko.dariusz Re: II Wojna Growa 01.09.09, 11:14
      Hmm, w Forest Gumpie przypominam sobie jedną scenę z II wojny światowej. Przedstawiała ona śmierć jednego z przodków Pułkownika. Trudno przyznać racje, że ten króciutki fragment mógł być kluczowy dla powrotu II wojny światowej do popkultury, a już z pewnością nie miał większego niż Szeregowiec Ryan. Rzeczywiście, bum na tematykę drugo wojenną moim zdaniem rozpoczął się wraz z Szeregowcem.

Dzięki julmar7 za słowa uznania. Od wielu lat interesuje się historią, szczególnie II wojny światowej. Co do historycznej świadomości naszego narodu chyba jeszcze nie jest tak źle (mam nadzieje, że nie mam błędu perspektywy, większość moich znajomych zna dobrze historie). Nie możemy wymagać od przeciętnego "dresa" (nikogo nie obrażając) doskonałej znajomości swojej historii. Na zachodzie jest podobnie, o ile nie gorzej. Pamiętam sondaż przeprowadzony w Wielkiej Brytanii. Ogromna większość ankietowanych twierdziła, że Sherlock Holmes czy Robin Hood to postacie historyczne, jednocześnie nigdy nie słysząc o Wilhelmie Zdobywcy, którego jeżeli miałbym już porównać z kimś z polskiej historii to byłby to Mieszko I. Jeszcze gorzej jest w Grecji, moja znajoma pracowała w hotelu który nazywał się Arystoteles. Wyobraźcie sobie drodzy polygamiści, że znajoma pytała bardzo wielu greków czy wiedzą kim był Arystoteles i tylko jeden miał jakieś blade pojęcie! Dlatego uważam, że bardzo ważne jest, aby historia przenikała do popkultury. Z ogromną radością obserwuje akcje takie jak promowanie zespołu Sabaton i ich utworu 40:1 (kto nie słyszał, polecam) czy tworzenie komiksu o Powstaniu Warszawskim. Bardzo dobrze również dzieje się, że media zwalczają kłamstwa rosyjskich "historyków", gdyż jak mawiał Goebbels kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą. Przepraszam za ten wywód i odejście od tematu okołogrowego. Mam nadzieje, że autor pisząc ten artykuł liczył się z takim obrotem spraw.
    • lee_van_dowski Re: II Wojna Growa 01.09.09, 11:31
      Akurat komiksów o Powstaniu Warszawskim jest już na pęczki, więc ze skrajności w skrajność. Komiksiarze dali się porwać modzie, jakby brakowało innych tematów.
    • julmar7 Re: II Wojna Growa 01.09.09, 11:36
      szydelko.dariusz
      Jeśli dobrze pamiętam to 80% ankietowanych Anglików jest święcie przekonana że Ryszard Lwie Serce był ich kochającym rodakiem i oczywiście świetnie mówił po angielsku i jak na Króla przystało kochał "swój" krajwink
      Parę lat mieszkałem w Hiszpanii i mogę tylko powiedzieć że wielka szkoda że naród z taką historią nie ma o niej bladego pojęcia.
      W Japonii jest już lepiej, ale tylko wśród ludzi powyżej 30 wiosenwinkNa temat IIwś wiedzą a raczej nie wiedzą prawie nic,odcinają się od tamtego okresu. Czasami ze wstydem czasami z własnej ignorancji. Nie mówiąc już o datach 6 i 9 sierpnia 1945. Ciężko winić szarego obywatela skoro własny rząd patrzy bardzo krzywym okiem na tych którzy przeżyli. Są nie wygodnymi świadkami zakończenia wojny w której Japonia okryła się hańbą.
    • johnnyyy Re: II Wojna Growa 01.09.09, 11:59
      z jakiej gry to jest:
      bi.gazeta.pl/im/4/6926/z6926614X.jpg
    • beniamin.durski Re: II Wojna Growa 01.09.09, 12:18
      Z tej:
      polygamia.pl/Polygamia/1,95335,6926600,Panzer_General_trafi_do_XBLA.html
    • pogranie Re: II Wojna Growa 01.09.09, 13:02
      @julmar7
      nie rozsmieszaj mnie, masowe ludobojstwo tlumaczone tym, ze nigdy by sie nie poddali? to moze stalin tez powinien byl zbombardowac warszawe, bo jak sie okazalo, do 89. roku sie nie poddalismy.

oprocz czytania, trzeba jeszcze myslec, ale to tez trzeba potrafic. natomiast, jesli chcesz koniecznie czytac, to poczytaj prace ruth benedict, ktora jako antropolog byla zatrudniona do opisania wlasnie japonskiej kultury przez amerykanski rzad. z jej ustaleniami jednak nikt sie nie liczyl, bo z punktu widzenia geopolityki uznano, ze lepiej nukowac.

a moze zwroc mi jeszcze uwage, zebym poczytal o stalinie, jakim to on byl sztandarem wolnosci? do tego watku juz sie nawiazac nie dalo?

natomiast przyklad z z forrestem gumpem mial pokazac, ze o popkulturze trudno mowic w kategoriach przelomow. filmy o ww2 powstawaly przed i po szeregowcu ryanie, kiazki tez, gier moze i zaczelo powstawac wiecej. ale o jakimis mitologicznym "przywracaniu popkulturze", to nie swiadczy
    • julmar7 Re: II Wojna Growa 01.09.09, 13:28
      @pogranie
      O czym Ty piszesz? Huczysz za tego monitorka i rzucasz się na wszystko nie podając niczego konkretnego oprócz własnej ambicji.
      Nie muszę czytać prac kogoś kto widział wojnę za biurka, w gran zero rozmawiałem z ludźmi którzy przeżyli atak atomowy.
      Przykład książki jaką podałeś The Chrysanthemum and the Sword, nie tłumaczy sceny politycznej w roku 1945. A tu właśnie masz odpowiedź na użycie broni atomowej.Czy była to dobra decyzja czy nie historia pokazała. Użycie atomu zabrało setki tysięcy istnień ludzkich ale i uratowało być może jeszcze więcej. To był dylemat który został kiedyś przez kogoś podjęty. IIwś pokazała że ludzi można traktować przedmiotowo. Że wojna nie toczy się gdzieś na froncie ale wchodzi do miast, do mieszkań.Ciężko jednak rozmawiać z kimś o historii kto wiedzę czerpie w Wikipedii.
      Gdzie Tadeusz napisał że filmy o wojnie nie powstawały przed czy po szeregowcu Ryanie? Zaznaczyły że ten film pokazał nam inne spojrzenie na wojnę. Ty znowu pienisz się na coś czego nie rozumiesz bo masz problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu.
      Stalin i sztandar wolności? Brałeś coś dziś czy masz tak od urodzenia?
      Za bardzo cenię sobie mój czas abym tracił go na takiego ignoranta jak ty.
      Tłumacz sobie historię na własne potrzeby według,własnego widzi mi się i potrzeb.
      Ostatnio to bardzo modne zwłaszcza za wschodnią granicą.
      Ja trzymam się od takiego bagna z daleka.
    • dunhill_oceano Re: II Wojna Growa 01.09.09, 14:11
      świetny felieton. z gier strategicznych wyróżniłbym jeszcze serię Close Combat za fenomenalne oddanie atmosfery wojennych zmagań. była to chyba pierwsza gra w której twoi żołnierze odmawiali czasem egzekucji jakiegoś rozkazu przez bardzo niskie morale, bądź strach.

@pogranie
      II Wojna Światowa jest POSTRZEGANA jako wojna 'czarno-biała' czyli źli kontra dobrzy. duża w tym zasługa filmów. kiedy myślisz 'zło' to 'nazizm' jest jedną z pierwszych rzeczy, która przychodzi ci do głowy. kiedy myślisz o Vietnamie to pierwsze skojarzenia to Amerykanie palący wioski bogu winnych wieśniaków, z kolei Irak to rzeź zacofanych technologicznie żołnierzy. IIWŚ to natomiast obraz starcia równych siebie gigantów z których jedni niosą sztandar wolności (alianci) drudzy sztandar totalitaryzmu (naziści). Zooltar w swoim felietonie uważa, że ten obraz, to wyobrażenie (nie rzeczywistość)
      przyczyniło się do popularności gier o tematyce IIWŚ.

co do wkładu Szeregowca Ryana w popkulturę to sprawdź sobie ile filmów o II Wojnie Światowej powstało na 10 lat przed premierą Szeregowca Ryana i ile 10 lat po premierze...
    • pogranie Re: II Wojna Growa 01.09.09, 14:55
      @julmar7
      w poprzednim komentarzu powolywales sie na kulture japonii, ktora to miala byc powoem ataku jadrowego, to podalem ci przyklad pracy, ktora opisywala wlasnie te kulture. i robila to w latach, ktore byly juz przedmiotem analizy do podjecia bombardowania.

jesli masz swoj czas marnowac wylacznie na obrazanie innych forumowiczow (w tym wypadku mnie), to rzeczywiscie lepiej sobie daruj. gdybys sam nie czerpal wiedzy z wikipedii/google, to pewnie wiedzial bys tez, ze ksiazka ta byla tlumaczona na polski i nie musialbys rzucac angielskim tytulem. no chyba, ze dzieki temu czujesz sie madrzejszy.

o sens uzycia broni jadrowej przez amerykanow mozna sie spierac, ale to juz dowodzi tego, ze nie byla ona czarno-biala

@dunhill
      cytat z zooltara, niewyrwany z kontekstu wypowiedzi, podaje caly akapit:

Dlaczego ta wojna a nie inna? Na najbardziej podstawowym poziomie - dlatego, że jest najbardziej czarno-biała. Jak mówi pewien bardzo cyniczny angielski krytyk gier:
      "bo to był ostatni konflikt, w którym amerykanie byli tak naprawdę tymi dobrymi, tak naprawdę wygrali i tak naprawdę zrobili to pokonując jednoznacznie złego przeciwnika"

co tu wiele komentowac, zooltar nie pisze o czarno-bialym postrzeganiu wojny, a o samej wojnie. a ze tak jest postrzegana, to oczywiscie prawda, ale i banal. przez cala zimna wojne obie strony zelaznej kurtyny dbaly, aby tak wlasnie byla postrzegana. dominacja amerykanskiej wersji historii w popkulturze jest bezdyskusyjna. a juz w tej kierowanej do graczy, a wiec - badzmy szczerzy - niskich lotow, w szczegolnosci. ja jak mysle zlo - to mysle tez o zsrr.

jak chcesz liczyc ile wszystkich filmow o ww2 powstalo w latach 1988-98, a ile w kolejnej dekadzie, to powodzenia, ja sie nie podejmuje. ale sprawdzilem na szybko liste 50 najwazniejszych filmow wojennych na imdb. sposrod nich, tych o ww2 nakreconych 10 lat przed szeregowcem sa 4, a 10 lat po nim - 3. no i gdzie tu przelom? pierwszy film na tej liscie, to nota bene lista schindlera, z 1993 roku, jesli nie pasuje przyklad z forrestem gumpem, to wezcie sobie ten. chyba nie ma watpliwosci, ze jest o ww2
    • dzikq Re: II Wojna Growa 01.09.09, 15:33
      Dobry tekst, czytalo sie bardzo fajnie. Czekam na wiecej big_grin
    • aardwolf Re: II Wojna Growa 01.09.09, 15:36
      Jak dla mnie Korea, Wietnam i Grenada to były konflikty w których Amerykanie byli tymi zdecydowanie dobrymi.
    • magnacki Re: II Wojna Growa 01.09.09, 15:51
      Podoba mi sie tytul na stronie glownej gazety: ''gry wojenne''. Do tego brakuje tylko ''gier platformowych'' lub np. ''gry karate'', ''strzelancko - napadalskie'' itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka