Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie:))

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 22:57
    Ja za to jestem pierwsza merytorycznie:)). Otóż, chciałabym zrobić w tym roku
    kurs wspinaczki skałkowej, najchętniej w Podlesicach. A w każdym razie w
    skqłkach, a nie na sztucznnej scianie. Moje pytanko - czy powinnam wybrać się
    w "parze" aby mieć osobę która będzie mnie asekurowć ( i odwrotnie), i wogóle
    jakieś wskazówki - jaka szkółka, jak się przygotować - także fizycznie lepsza
    joga czy siłownia? Dzięki z góry.
    Obserwuj wątek
      • marcin.gala Re: pytanie:)) 05.06.02, 18:41
        Od tego roku program PZA dopuszcza różne rodzaje kursów. Jeżli nie wspinałaś
        się wcześniej w skałkach, sugeruję ci wybranie się na taki, na którym będziesz
        się wspinać wyłącznie na drogach ubezpieczonych. Taki kurs trwa 3-4 dni. Jeżeli
        Dużo wspinałaś się już skałkowo i teraz myślisz o górach, to wybierz
        sześciodniowy kurs przygotowujący do kursu tatrzańskiego.

Grupy kursowe są zbierane przez instruktora, także możesz zgłosić się
        samodzielnie. Przypilnuj tylko, żeby w twojej grupie była parzysta liczba osób,
        inaczej mniej skorzystasz na kursie.

Przygotować możesz się chodząc na ściankę wspinaczkową, poprawiając ogólną
        kondycję a i joga nie zaszkodzi.

Jeśli chodzi o wybór szkoły, to popytaj się znajomych wspinaczy kogo polecają.
        Wybierz doświadczonego instruktora, dobrze spotkać się z nim (lub z nią) przed
        kursem, żeby zobaczyć, czy odpowiada ci jego temperament (brzmi jak wybór
        narzeczonego:))Sposób poprowadzenia kursu bardziej zależy od instruktora niż
        szkoły, w której pracuje.

Podlesice to dobre miejsce na kurs wspinaczki skałkowej. Natomiast jeśli
        myślisz o przygotowaniu w góry - jedź w Sokoliki! Namów instuktora i resztę
        grupy, żeby odwiedzić jak najwięcej rejonów.
        pozdrawiam i życzę miłej zabawy
      • Gość: mirrek Re: pytanie:)) IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 21:28
        na ogolne rozciagniecie polecam kamasutre

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka