Dodaj do ulubionych

SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.03, 16:49
mOIM ZDANIE TORUN JEST WIĘKSZ KULTURALNIE,NAUKOWO A NIE JAK BYDGOSZCZJAKIMŚ
TAM POLEM COIM TEN POLE DA JAK NIC TAM SIĘ NIE NEDZIEJE
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiech Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 217.97.134.* 17.02.03, 08:57

Weź Chłopczyku swoje capslocki, zdanie 'cenne' i idź stąd grzecznie, proszę!
      • awronia Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ 18.02.03, 14:46
        Gość portalu: Wiech napisał(a):

>
        > Weź Chłopczyku swoje capslocki, zdanie 'cenne' i idź stąd grzecznie, proszę!

ZGADZAM SIĘ Z PRZEDMÓWCĄ!!! (TEŻ SE NAPISAŁAM Z CAPSLOKIEM, A CO, NIE STAĆ
        MNIE?)
    • Gość: mangusta Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 193.0.110.* 17.02.03, 11:10
      Gość portalu: MANGUSTA
      prawda jest taka ,że pojedyńczo i bydgoszcz i toruń to nic nie znaczą, bo co za
      centrum kultury z jednym uniwerkiem ,kilkoma salami kinowymi ,paroma
      zabytkami.to wszystko można zwiedzic w 4 godziny, a co za metropolia bez
      uniwersytetu? Przyszłość dla regionu to współpraca obu miast. TOruN kształci ,
      bydgoszcz daje miejsca pracy.
      • Gość: Jasiu Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 14:29
        Myślę,że dyskusja o tym "co większe a co mniejsze" itp. nie ma kompletnego
        sensu.Moim skromnym zdaniem powinniśmy rozmawiać o tym co należy zrobić w
        najbliższej przyszłości doprowadzić do pełnej współpracy tych ośrodków.Gdyż
        jeśli do tego nie dojdzie to obydwa te "miasteczka" pogrążą się w jeszcze
        większym maraźmie niż są w chwili obecnej.
        • gulczas87 Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ 22.02.03, 22:50
          Ta sprawa to moja wina, stworzyłem forum w Poznaniu... Co jest większe...
          gdyż jak romawialiśmy to wielu z nas zna ludzi którzy myśleli że Toruń!!! W
          innych miastach było OK, ale w poznaniu zbluzgali mnie... że mam kompleks... a
          wśrod nich Wiech co się pod poznaniaka podszywał... pustak jeden!

cze
          • Gość: SDB Apel- zaufajcie doswiadczeniu IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 12:18
            Nie piszcie juz nic w tym watku- cokolwiek bedzie w nim napisane nie bedzie
            zrodlem niczego dobrego. STOP!!!
        • Gość: lolek Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 20:23
          JAŚIU TO TY CHYBA MIESZKASZ W ,,MIASTECZKU"
      • maja2475 Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ 02.06.03, 18:57
        Juz to widze, jak Bydgoszcz odpuszcza uniwerstytet i daje miejsca pracy
        toruniakom. W cuda wierzysz? A jak myslisz ile uniwersytetow musi posiadac
        miasto, by stalo sie centrum kultury (pytanie podchwytliwe, ale mam nadzieje,
        ze nie jestes z Bydgoszczy). Torun, nawet bez uniwersytetu, zawsze bedzie
        miastem kultury, nauki i sztuki, a bydgoszcz nawet jak zbuduje sobie ich
        kilka i tak nie zmieni swojego wizerunku. Bo jak to ktos powiedzial:" i w
        Paryzu nie zrobia z owsa ryzu".
        • Gość: * Re: W TORUNIU: technikum budowlane! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.19.* 14.09.03, 22:26
          W Toruniu wszystko przebiega wzdłuż układów rodzinno-koleżeńskich. To jest
          źródłem odrzucania wszystkiego co obce - taka mentalność zbudowała Toruń
          miastem zaściankowym. Tam nawet studentów nie widać, chociaż jest ich tam
          prawie połowa liczebności studentów w Bydgoszczy!
      • Gość: monk Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 158.75.53.* 12.07.03, 20:58
        Gość portalu: mangusta napisał(a):centrum kultury z jednym
        uniwerkiem lepiej mieć jeden ale dobry ,zresztą liczebnie i
        tak jest większy od wszystkich byle jakich uczelni wyższych bydgoszczy
        > Gość portalu: MANGUSTA
        > prawda jest taka ,że pojedyńczo i bydgoszcz i toruń to nic nie znaczą, bo co
        za
        >
        > centrum kultury z jednym uniwerkiem ,kilkoma salami kinowymi ,paroma
        > zabytkami.to wszystko można zwiedzic w 4 godziny, a co za metropolia bez
        > uniwersytetu? Przyszłość dla regionu to współpraca obu miast. TOruN
        kształci ,
        > bydgoszcz daje miejsca pracy.
    • Gość: Łuczniczka Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.tvgawex.pl 14.07.03, 16:29
      Zanim się wypowiesz o Bydgoszczy to lepiej pomyśl. Znam To ruń i znam też i
      Bydgoszcz oba miasta maja swoje zalety iwady, Ale nie zgadzam się z tym że
      Bydgoszcz to kulturalnie puste pole!!!!Mamy najwspanialszą Filharmonię w
      Europie, Prężnie działający Teatr i Nowoczesną Halę widowiskowo sportową,
      Cztery wyższe uczelnie(a nie tylko jeden marny uniwersytet),i operę na miarę
      tych czasów, która ciągle się rozrasta!!!
      • genuine44 Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ 14.07.03, 16:47
        A ja mam ...

ochote na piwo
        • Gość: Wiech Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.tvk.torun.pl / 172.19.15.* 14.07.03, 19:22
          genuine44 napisał:

> A ja mam ...
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > ochote na piwo

a jesteś.....

może

w Ojczyźnie?
          ;)
          • genuine44 Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ 15.07.03, 14:09

>
            > w Ojczyźnie?
            > ;)

Not yet. jak tylko skoncze kontrakt. Jakies 2-3 tygodnie.
      • Gość: Copernicus Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.iweb.pl 13.10.03, 21:16
        luczniczka napisała(a), że w B mają:

"Cztery wyższe uczelnie(a nie tylko jeden marny uniwersytet),
        i operę na miarę tych czasów, która ciągle się rozrasta!!!"

Pominę, że jak na Bydgoszczanina przystało, nie zna zasad gramatyki polskiej
        i od raz przejdę do sedna sprawy wyższa uczelnia w Bydgoszczy na dobrą sprawę
        to jest tylko jedna: ATR. Akademia Bydgoska oczywiście też, ale to zupełnie
        inna uczelnia. Pozostałe "uczelnie" Bydgoszczy to... niech inteligentnym,
        pozdrawiam Torunian wystarczy trzykropek.
        Przejdę teraz do sprawy "stale rozrastającej się" opery. no cóż jeśli za
        chlubę miasta uznajesz jej największą kompromitację to przepraszam.
        Pozdrawiam, Torunianin na stałe zamieszkały w Bydgoszczy

• Gość: JotZet Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 213.77.40.* 14.11.03, 14:13
        oprócz tego operę, stadion i wielkie tradycje sportowe(gdzie Toruniowi do
        superligi, ligi światowej, Grand Prix, ME w lekkiej atletyce, międzypaństwowych
        meczy w piłce nożnej, koszykówce i tylu znanych- także na świecie-
        sportowców ?) oraz mnóstwo festiwali, a jeżeli (w porównaniu do Torunia)
        jesteśmy pustynią kulturalną to takimi festiwalami mierzyłoby się nie wielkość
        a "niskość" ośrodków.
        Są rzeczy w których Bydgoszcz wyraźnie ustępuje Toruniowi i odwrotnie. Trudno
        rozstrzygnąć, które miasto ma więcej potencjału licząc wszystkie dziedziny.
      • Gość: Torunianka Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 14:51
        Ale nie zgadzam się z tym że
        > Bydgoszcz to kulturalnie puste pole!!!!Mamy najwspanialszą Filharmonię w
        > Europie, Cztery wyższe uczelnie(a nie tylko jeden marny uniwersytet),i operę
        na miarę tych czasów, która ciągle się rozrasta!!!

Bądźmy ściśli: macie najdłużej budującą się filharmonię w Europie. A wyższą
        uczelnią nazywasz Akademię Bydgoską? To chyba nie wiesz, co to jest uczelnia,
        nie tylko wyższa.
        • bogini_s Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ 23.04.04, 18:57
          Gość portalu: Torunianka napisał(a):

> Ale nie zgadzam się z tym że
          > > Bydgoszcz to kulturalnie puste pole!!!!Mamy najwspanialszą Filharmonię w
          > > Europie, Cztery wyższe uczelnie(a nie tylko jeden marny uniwersytet),i ope
          > rę
          > na miarę tych czasów, która ciągle się rozrasta!!!
          >
          >
          > Bądźmy ściśli: macie najdłużej budującą się filharmonię w Europie. A wyższą
          > uczelnią nazywasz Akademię Bydgoską? To chyba nie wiesz, co to jest uczelnia,
          > nie tylko wyższa.

Filharmonia już się "zbudowała", miałaś chyba na myśli Operę Nova? A czym,
          według Ciebie, jest Akademia Bydgoska?
          • Gość: andrzej Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 21:26
            akademia bydgoska to dla mnie filia torunskiego UMK :-)

tyle lat Bydgoszcz marzyła o uniwerku i proszę: Torun mu sam podsunął, tworząc
            filę.

Czy nie powinniście być wdzieczni Brzydgoszczacy, że Torun eksportuje naukę na
            poziomie wyższym na ta wasza pełną afer, robotniczą pustynię?
    • Gość: szejq [...] IP: *.tvgawex.pl 14.07.03, 16:34
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: robert Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 08:33
      Z ciebie jest taki warszawiak jak ze mnie torunianin
    • Gość: Gall Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 217.97.147.* 10.10.03, 09:12
      Warszawiaku piszący z Torunia.
      Forma Twej wypowiedzi nie zachęca do merytorycznej dyskusji i dlatego nie
      szukaj odzewu na Tym foroom
      Napisz jak dorośniesz.
      Pozdrawiam
      Gall
    • Gość: ' Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.proxyplus.cz / 192.168.19.* 19.10.03, 14:50
      Gość portalu: WARSZAWIAK napisał(a):

Tak nie mógł napisać Warszawiak - to toruńskie myślenie!
      • Gość: Tomek Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 21:37
        Może kiedyś doczekamy takich pięknych czasów, że toruniacy mówiąc o Bydgoszczy
        nie będą używać samych wyzwisk i obelg ("bydłoszcz" "tyfusy" itp. itd.).
        Współpraca lub choćby zgodne sąsiedztwo wymaga jakiegoś minimum taktu, kultury
        i szacunku.
        Czyżby w "Grodzie Kopernika" nie było miejsca dla tych zasad ?

• Gość: czesiu Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.hipernet.ras.pl 28.10.03, 21:29
      Ty nie jestes zaden warszawiak tylko toruniak z burakowa. Swiadczy o tym twoje
      ip. Czyzbys wstydzil sie swojej wsi? Na twoim miejscu tez bym sie wstydzil:)
      Kto jest wiekszy mozna stwierdzic porownujac obiekty sportowe. W Bydgoszczy
      Łuczniczka, Polonia, Zawisza. A w toruniu? zdemolowany stadion apatora i slynny
      obiekt elany z widownia na 2500 miejsc:) Hali brak.
      • Gość: warszawiak Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 195.117.95.* 06.12.03, 22:40
        O nie kłam kłamczóhu chala targowa jezd.
    • Gość: Slazak Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 10.30.133.* 12.12.03, 12:47
      Jestem z gornego slaska,ale znam doskonale jedno i drugie miasto,mysle,ze takie
      klotnie i bojki mosza byc miedzy miastamiaby bylo weselej.
      U Nas taka sama sytuacja jest pomiedzy KATOWICAMI a sosnowcem i nic z
      tego nie wynika oprocz zlosliwych uwag.Zarowno jednym jak i w drogim
      przypadku miasta sie wzajemnie uzupeliaja musza ze soba wspolistniec,a
      ludzie coz zawsze cos wymysla,aby umilic sobie zycie. Z PODROWIENIAMI Z
      KATOWIC SLAZAK
      • Gość: Zagłębiak Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 18:17
        Gość portalu: Slazak napisał(a):

> Jestem z gornego slaska,ale znam doskonale jedno i drugie miasto,mysle,ze
        takie
        > klotnie i bojki mosza byc miedzy miastamiaby bylo weselej.
        > U Nas taka sama sytuacja jest pomiedzy KATOWICAMI a sosnowcem i nic z
        > tego nie wynika oprocz zlosliwych uwag.Zarowno jednym jak i w drogim
        > przypadku miasta sie wzajemnie uzupeliaja musza ze soba wspolistniec,a
        > ludzie coz zawsze cos wymysla,aby umilic sobie zycie. Z PODROWIENIAMI
        > Z
        > KATOWIC SLAZAK

Uzupełniają się, bo Katowice eksportują węgiel, a Sosnowiec przywódców.
        Podobnie Toruń Kopernika, a Bydgoszcz Marcinkowskiego. Taka drobna różnica
        • Gość: bydgoszczanin Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 212.122.214.* 23.12.03, 21:00
          co za skromnośc w tym eksporcie "autorytetów" przez toruń sa jeszcze wielkie
          takie jak senator Grzeskowiak ktorej cień nad RP był wiekszy niz ten który
          zasłania od czasu do czasu słońce, no i pierwszy hohsztapler III RP ks rydzyk.
          oczywiście to jest tylko kwestia oceny osób nie chodzi o to żeby przerzucać
          kamyczki z ogródka do ogródka - samo hasło jest prookacyjne i dązy do
          wywyższania jednej ze stron kosztem drugiej a chyba nie o to chodzi. w
          małżeństwie jest tak że jak nastapi zmęczenie materiału to strony sie
          rozwodzą. może po prostu należy przeprowadzić rozwód całkowity i ostateczny i
          wtedy nastapi spokój. w tym konflikcie niewątpliwe słychać w tle chichot
          historii. jest prawdą że bydhgoszcz circa 100 lat powstała po toruniu.
          bydgoszcz powstała z woli Kazimierza Wielkiego celem osłabiebia roli i
          znaczenia torunia.problem w tym że było to w czasie kiedy torun był częścia
          państwa krzyżackiego. teraz jednak obydwa miasta leżą w głebi aństwa polskiego
          i na dobrą sprawe nie ma powodów racjonalnych do dalszej ryalizacji. ale
          faktycznie ona nadal trwa. i w jednym i drugim mieście mówie się że można
          przegrać rywalizacje jako miasto z każdym miastem tylko nie tym zza miedzy
        • Gość: Slazak Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 10.30.133.* 29.12.03, 17:38
          Zaglebiak,dziekuje za przepisanie i przypomnienie mojego tekst.
          Coz,mozna powiedziec,wegiel jak wydobywalismy tak wydobywamy,tylko przywodcy
          z sosnowca jakby sie wykroszyli. Pozdrawiam Slazak
          • Gość: Zagłębiak Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 13:45
            Niektórzy jednak są senatorami, jeśli się nie mylę
            • Gość: Slazak Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: 10.30.133.* 06.01.04, 10:34
              Dzieki,za takich senatorow.Naprawde nie masz czym lub kim sie chwalic.
    • Gość: lolek Re: SPRAW TORUN-BYDGOSZCZ CO WIĘKSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 20:19
      JESTEŚ WIĘKSZYM WIEŚNIAKIEM NIŻ TORUNIANIN !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka