woda.lekko.gazowana 26.03.10, 10:37 znajoma wynalazła link: szukajfachowca.gazetadom.pl/ i pozytywnie go opiniuje, wiec wklejam - czesto pojawiaja sie tu pytania o fachowców, moze wiec to miejsce sie przyda. znacie podobne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 26.03.10, 19:20 kolezanka pozytywnie opiniuje pozytywnie opiniowac mozna prace instalacyjne nie widac ich ale sprawnie dzialaja wszelkie zdobienia i wykonczeniowki podpadaja wrazeniom subiektywnym opiniowanie wrazen to niebezpieczna sciezka pzdr. Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: dla szukających fachowca 27.03.10, 19:10 hem.. opinia to opis własnych wrazen, czyli supiektywna ocena, prawdaz? kolezanka nie opiniuje z resztą wykonawcy (vel: nie poleca nikogo), a serwis internetowy, czyli narzędzie do wyszukiwania wykonawców, ktore jest potrzebne i sprawnie działa - przynajmniej na tym etapie wyboru wykonawcy, do ktorego zostało stworzone. jako takie - warte jest polecenia. imho :) Odpowiedz Link
dorjana1 Re: dla szukających fachowca 27.03.10, 23:55 Warte,warte Sama szukałam glazurnika to nie dosyć że grzebałam w niewiadomym to jeszcze 120 zl od metra krzyknął jeden koleś.Potem tez nie było lepiej.W końcu ktoś polecił,że dokładny,( pierwszy raz zapytałam czy pijący :)) bo mnie nie stać znowu na wywóz kilku kontenerów śmieci i puszek)-że zna swoją robotę.Zadzwoniliśmy ,przyjechał i będzie robił za 45 zł /metr Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 13:36 moja opinia na temat szukania zlecen w internecie jest niezmienna albo to jakis amator albo dorabiajacy nocami albo partacz dobry fachowiec nie szuka klienta wiec sila rzeczy tych dobrych na stronie bedzie co kot naplakal pisz co chcesz ta strona to dodatkowa okazja zeby skroic inwestora pzdr. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:03 za jakiś miesiąc będę mogła opisać, jak wygląda wykonanie prac i jak z ich jakością, ale na razie jestem zachwycona precedurą szukania fachowców przez internet. Jestem na etapie rozpatrywania ofert, "oględzin" mojego lokalu do remontu i spotkań. Jestem zachwycona. W ciągu dwóch dni zgłosiło się kilka firm, to one zabiegają o zlecenie a nie na odwrót. Są rzeczowi a ich oferty są przygotowane dokładnie pod moje wymagania. Panowie, którzy zauważyli, że ze mnie imbecyl remontowy, w swoich ofertach zamieścili szczegółowe zapisy, co i dlaczego, i dlaczego tak a nie inaczej, jakie dane rozwiązanie ma wady, jakie zalety, dlaczego niektóre moje pomysły uważają za złe itp. Oferty zawierają szczegółowe tabele z dokładnymi danymi, względem powierzchni, która ma być remontowana. Oczywiście wszystkie ustalenia dokonane ustnie - zostały powtórzone na piśmie, włącznie z określeniem terminów gwarancji. Panowie, którzy mieli umówione ze mną spotkania nie spóźniali się, ew dzwonili, że się spóżnią 5 min. Każdy z wykonawców wyszukanych na linkowanej stronie, których biorę pod uwagę, ma swoją stronę internetową, w której chwali się swoimi pracami lub przyznaje, że firma jest nowa, ale ma doświadczenie nabyte w pracy w większych firmach. Oczywiście udostępniają kontakt do swoich poprzednich zleceniodawców. Każdy z wybranych przeze mnie wykonawców sam z siebie wykładał do wglądu wszelkie dyplomy, certyfikaty, uprawnienia. 10 min korzystania z linkowanej strony i mam już za sobą 10 spotkań, 12 ofert - siedzę i przebieram. To się nazywa rynek klienta. Zaczyna być w tej branży tak, jak powinno być, przynajmniej na etapie wyboru wykonawcy. Nie muszę się narażać na poniżające gadki, z panami Stasiami czy Józkami (z całym szacunkiem dla wszystkich Józefów i Stanisławów), którzy podpici, nie mogą sklecić zdania, nigdy nie mają czasu i oczywiście nie traktują kobiety poważnie, "bo kobiety to, pani, powinny w garach siedzieć. Co ja tu pani będę tłumaczył, przecież i tak pani nie rozumie..." Którzy nie widzą potrzeby podpisywania umowy, na hasło gwarancja robią dziwną minę i obiecują gruszki na wierzbie. Tam, na tej stronie chyba zbiera się specyficzna grupa wykonawców - młodzi, zaznajomieni z internetem i komputerem - jako środkami komunikacji, pracujący wcześniej w jakichś firmach budowlanych, a od niedawna prowadzący samodzielne działalności gospodarcze, zapewne na środkach z Unii, zapewne po jakichś szkoleniach z komunikacji z klientem,robienia ofert itp., "jeszcze" zaangażowani i w różowych okularach, przejęci i strasznie napaleni na dobrą współpracę w nadziei na dobre opinie zwrotne w necie i reklamę szeptaną. Nie piszę, że są dobrzy i że wszyscy są tacy, ale jest z czego wybierać. O jakości wykonania napiszę za miesiąc:) Odpowiedz Link
dorjana1 Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:15 najgorzej to jest z gustem wykonawców... Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:39 "> najgorzej to jest z gustem wykonawców..." :D Taaaa. A już nie daj Bóg zażyczyć sobie u panów Stasiów czy Józków czegoś niestandardowego. Np. zamiast kafelków od podłogi po sufit i w kuchni i łazience inne nowoczesne materiały: "Kto to widział pani jakiś metal, czy szkło za kuchenkę wstawiać...":D Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:24 > O jakości wykonania napiszę za miesiąc:) napisz koniecznie nawet jak bedzie wstyd podstawa do wynajecia firmy jest WERYFIKACJA UMIEJETNOSCI u poprzednich klientow i to nie jednego bo ten moze miec spole marketingowy belkot swiadczy ze oszusci doszlusowali do bankowych zlodziei zbyt dlugo siedze na forach budowlanych zeby nagle zmienic zdanie pzdr. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:42 "bo ten moze miec spole marketingowy belkot swiadczy ze oszusci doszlusowali do bankowych zlodziei zbyt dlugo siedze na forach budowlanych zeby nagle zmienic zdanie" Każdy, posiadający minimum inteligencji, potrafi odróżnić marketingowy bełkot od rzeczowej inforamcji klienta. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:55 > Każdy, posiadający minimum inteligencji, potrafi odróżnić > marketingowy bełkot od rzeczowej inforamcji klienta. nie mam wiecej pytan zycze powodzenia z pewnoscia sie przyda pzdr. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:06 "> Każdy, posiadający minimum inteligencji, potrafi odróżnić > marketingowy bełkot od rzeczowej inforamcji klienta. nie mam wiecej pytan zycze powodzenia z pewnoscia sie przyda" Piszesz tak, jakbyś zupełnie nie doczytał, że internet nie służy weryfikacji jakości pracy wykonawcy, tylko nawiązywaniu kontaktów z wykonawcami. Jakbyś w ogóle nie doczytał, że umawiam się na spotkania, że mam całą listę poprzednich zleceniodawców danego wykonawcy i że dla każdego oczywistą sprawą jest, że trzeba wykonawcę sprawdzić:D Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:13 he, he, a jak już napiszę za ten miesiąc o rzetelnym wykonaniu prac, to pewnie stwierdzisz, że miałam szczęście i to nie miało nic wspólnego z racjonalnym wyborem?:D Oj Cromwell, Cromwell:D Trzeba zaakceptować, że świat się zmienia, nawet ten świat w budowlance i nawet najlepszy fachura, straci niedługo rację bytu, jeśli nie przystosuje się do tych zmian. Mamy teraz rynek klienta i to klient chce wybierać, przebierać i być zachęcanym przez wykonawcę a nie na odwrót. Na założeniu, że klient to idiota, szczególnie taki, który chce mieć rzetelną ofertę, ze szczegółowym opisem wszystkich prac, z podaniem warunków wykonania i konsekwencji prawnych nierzetelnego wykonania - długo rynek budowlany nie pojedzie. Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:29 > nawet najlepszy fachura, straci niedługo rację bytu, jeśli nie > przystosuje się do tych zmian. Zamówiłem u stolarza stół z drobnym wymaganiem sprawdzającym fachowość wykonawcy.... długo czekałem i się nie doczekałem :) Zrobił szafki kuchenne, po montarzu zasmarował bejcą (wyrównanie koloru) i... szybko zdemontował :) Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:34 "Zamówiłem u stolarza stół z drobnym wymaganiem sprawdzającym fachowość wykonawcy.... długo czekałem i się nie doczekałem :) Zrobił szafki kuchenne, po montarzu zasmarował bejcą (wyrównanie koloru) i... szybko zdemontował :) " Gdybyś pamiętał o rzetelnej umowie, gwarancji i innych formalnoprawnych dokumentach to byś miał przynajmniej możliwość dochodzenia roszczeń. Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:57 > Gdybyś pamiętał o rzetelnej umowie, gwarancji i innych gra nie warta świeczki Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 17:07 "gra nie warta świeczki " u wielu wykonawców nie jest to żadna gra ani świeczka, a STANDARD, po prostu. Standard, czyli sprawa o którą nie trzeba prosić, tłumaczyć zasadności, znosić fochy i negocjować podpisywanie. Zabezpieczenie formalnoprawne nabywasz nawet przy kupnie jajka za 60 grosz w sklepie i jest to warte świeczki w każdym przypadku. Ciągle właśnie o tym tu piszę. Że wreszcie, zauważyłam to po doświadczeniach z tą linkowaną stroną - coś się zmienia. Mam kontakt z wykonawcami, dla których umowa jest standardem i sprawą co do której nie ma żadnej dyskusji. Po prostu jest i ma być, bo dla obu stron jest zabezpieczeniem rzetelności strony. A przynajmniej zapewnieniem wywiązania się stron ze swoich obowiązków. To musi być standard. Panowie Józkowie, super fachury niedługo nie przeżyją na rynku. Wykoszą ich młode firmy, chociażby z takich stron, jak ta linkowana, dla których internet, dobrze przygotowana oferta, porządnie sformułowana umowa jest standardem i nie jest żadną grą ani świeczką. Bo przygotowanie tego trwać może kilka minut. To wszystko połączone z porządną jakością usługi i wreszcie będzie tak, jak powinno być. Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 17:45 > Zabezpieczenie formalnoprawne nabywasz nawet przy kupnie jajka za 60 > grosz w sklepie i jest to warte świeczki w każdym przypadku. Gdybym to zrobił, musiałbym egzekwować sądownie zadośćuczynienie i uzyskałbym odszkodowanie niewspółmierne do straconego czasu. Szkoda chłopa, szkoda nerwów, szkoda czasu. Dostał nauczkę i wystarczy. To są właśnie fachowcy (początkujące firmy, zdobyte doświadczenia, zapał, bajery marketingowe, tylko brak wiedzy). Szkoła udaje, że uczy - młodziesz udaje, że umie. Kursy też nie są skarbnicą wiedzy. Brak fachowców wiąże się z upadkiem struktury rzemiosła (cechy, mistrzowie czeladnicy). Nowe technologie też są diabła warte, jeżeli nie trzymają reżimu technologicznego. Pomysły inwestora mogą przyprawić o zawrót głowy. Sklepy pękają w szwach od różnego badziewia, a jak chce się coś kupić, trzeba się nachodzić. Rynek wymusza kupno rzeczy niechcianych, bo zachwycony błyskotkami klient, wybiera nierdzewkę, kosmiczną formę, a sprawdzone artykuły "nie idą". Potem klnie, wyrzuca, kupuje nowe i jakoś to się kręci. Coraz trudniej mi się w tym świecie poruszać :( Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 17:52 O matko! Jaka czarna wizja. Nie jest tak źle. Są też firmy młode, nowe, których założycielami są wieloletni, doświadczeni pracownicy innych firm, skostniałych firm. Te nowe, młode firmy nie popełniają błędów skostniałych firm. Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:19 > weryfikacji jakości pracy wykonawcy, tylko nawiązywaniu kontaktów z > wykonawcami. Dobrzy fachowcy nie mają czasu na umawianie, nie szukają roboty, wręcz opędzają się od klientów. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:22 "Dobrzy fachowcy nie mają czasu na umawianie, nie szukają roboty, wręcz opędzają się od klientów" No właśnie nie zawsze. Czasami "lecą na opinii", bo ludzie owczym pędem ich zatrudniają - gdyż tak zrobił sąsiad, to i ja zrobię. To niestety często ma niewiele wspólnego z rzetelnym sprawdzeniem jakości wykonanych robót Obserwuję to wszędzie. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:15 "dobry fachowiec nie szuka klienta" Nie byłabym tego taka pewna. Przenieśmy to stwierdzenie na grunt projektów architektonicznych. Czy mam w takim razie rozumieć, że wszyscy mocno zajęci architekci, u których projekty gotowe kupuje 95% Polaków to świetni i rzetelni fachowcy? ;) Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:41 mylisz usluge z produkcja gotowce to sztampa dla wszystkich indywidualny projekt ma wszelkie cechy uslugi w dodatku gotowce sa projektami studentow sygnowanymi przez biura projektowe poszerzajace oferte za cene renomy pzdr. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:56 "mylisz usluge z produkcja". Nie nie:D Dyskutuję tylko z ogólnikowością twoich twierdzeń, wypowiadanych tonem wszechwiedzącego. Poczynając od twierdzenia, że nie znajdę dobrego fachowca w sieci, kończąc na nazywaniu projektu indywidualnego "prawdziwą" usługą. Nie każdy projekt indywidualny jest dobry, tak jak nie każdy gotowiec jest zły. Wątek jest o stronie, która pomoże w znalezieniu i wyborze wykonawcy, a nie o właściwych sposobach weryfikacji. Czasy się zmieniają, wykonawców jest od cholery. Ja wolę mieć do czynienia z rzeczowymi, miłymi fachowcami, którzy się starają o moje zlecenie i sporządzają konkurencyjne oferty a jednocześnie jakość ich usług jest wysoka, niż z podpitymi panami Józkami, rozchwytywanymi od lat przez sąsiadów, a wybieranymi niekoniecznie ze względu na jakość ich wykonania, a dlatego, że skoro wszyscy wybrali, to na pewno jest dobry. Odpowiedz Link
ola_rataj Re: dla szukających fachowca 01.04.10, 13:06 Piszesz Fiziu: Ja wolę mieć do czynienia z > rzeczowymi, miłymi fachowcami, którzy się starają o moje zlecenie i > sporządzają konkurencyjne oferty a jednocześnie jakość ich usług > jest wysoka, niż z podpitymi panami Józkami, rozchwytywanymi od lat > przez sąsiadów, a wybieranymi niekoniecznie ze względu na jakość ich > wykonania, a dlatego, że skoro wszyscy wybrali, to na pewno jest > dobry. I ja się z Tobą w 100% zgadzam. Bardzo się cieszę, że taka strona jest i można w cywilizowany sposób szukać fachowca. Jaki będzie, to się okaże ale zawarcie umowy, gwarancja robią o wiele lepsze wrażenie niż stwierdzenie, że 'się da, się zrobi'. Efekty - nie sądzę żeby miały być gorsze niż tych którzy pracowali u mnie do tej pory. Jeden z rozchwytywanych panów fachowców zrobił mi z niewiedzy własnej takie kuku, że do tej pory zgrzytam zębami, więc ja w istnienie tylko świetnych bo rozchwytywanych nie wierzę. Słabo też wierzę w referencje od ludzi których nie znam. Uwierzę jak zobaczę robotę wykonaną u mnie. A i tak w przypadku panów fachowców najlepszą formą zaufania jest kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola. To przykre ale nabawiłam się tego właśnie podczas współpracy z fachowcami. Pozdrawiam serdecznie :-) o. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 01.04.10, 14:25 streszczajac niejaka ola rataj kilka razy zostala oszukana przez fachowcow KILKA RAZY jakie wyciagnela wniosi? kontrola umowa i gwarancja wspolczuje jesli do tej pory tego nie robila > Słabo też > wierzę w referencje od ludzi których nie znam. Uwierzę jak zobaczę > robotę wykonaną u mnie. dobrze sie czujesz czy moze cierpisz na obrzek mozgu? pzdr. Odpowiedz Link
ola_rataj Re: dla szukających fachowca 01.04.10, 15:16 Niejaki cromwell'u1 odkryłeś mą straszliwą tajmnicę: cierpię na obrzęk mózgu. Nie rozumiem dlaczego w taki sposób (nie)radzisz robie z osobami o odmiennym od Ciebie zdaniu. Masz z tym problem? Przecież jesteś dużym chłopcem? wracając do moich wniosków to takie wyciągnęłam ponieważ polecani fachowcy nie podpisywali umów (bo tacy byli solidni, że ponoć na słowo można było im wierzyć a kolejni klienci się o nich bili) o gwarancji chyba nigdy nie słyszeli bo przecież są tacy świetni a jeśli by się zdarzyło, że coś będzie nie tak to przecież poprawią bo są solidni. Owszem poprawiali niektórzy ale już jakoś bez przekonania a i naczekać się na te poprawki trzeba było nieźle. Dlatego kontroluję najlepszych nawet i po 10x każę sobie tłumaczyć dlaczego jest tak jak widzę a nie tak jak na planie. Dlatego słabo wierzę w referencje od obcych ludzi bo ci się zaklinali, że fachowcy świetni, np jedna z sąsiadek była bardzo zadowolona, widziałam wykonaną u niej pracę było ok. Na oko bo przecież nie wiem czy tak jak chciała i czy miała plan czy też panowie w trakcie prac zrobili jak uważali. Dopiero jak przyszło do pracy u mnie i panowie zaczęli szaleć jak im się wydawało i rozjechali się z projketem w kilku miejscach nagły szlag mnie trafił. Na proste pytanie dlaczego jest inaczej niż w projekcie pan miał jedno zdanie: bo tak się nie robi, bo musi większy odstęp bo najmniejsza futryna ma jakiś tam rozmiar a u Pani wg planu to nawet taka by się nie zmieściła. Pan nie wiedział, zapomniał, że drzwi mają być na zamówienie i bez futryny itd itp Dlatego uwierzyłam w referencje moich bliskich przyjaciół ponieważ wiem, że pan jest szczególarzem niemożebnym i jeśli on jest zadowolony to znaczy że naprawdę jest ok. Tyle tylko, że ta firma bierze tylko domy i tylko na południu warszawy. Do mniejszych prac muszę brać mniejsze firmy i tyle. Jeśli ze mną cromwell'u1 nie zgadzasz Twoje prawo ale daruj sobie impertynencje... Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 01.04.10, 18:35 z przykroscia stwierdzam ze nic nie wnioslas do dyskusji lecisz po lbach fachowcow mimo powtarzajacych sie przypadkow nagminnie olewalas podpisanie umowy sporym naciagnieciem jest ze panowie rozjechali sie z projektem niby jak mozna sie rozjechac z projektem w lazience? i ta nieszczesna oscieznica niby co? panowie dojechali kaflami 5 cm przed oscieznica bo niby drzwi szesciesiatek teraz sie nie robi w lazienkach? mnie nie zaskoczysz na rozmiarze drzwi wiec sobie daruj"fachowe uwagi" "jedna sasiadka byla zadowolana panowie zaczeli szalec" wybacz moja droga panowie pewnie licza koszty na szalenstwa sobie nie pozwola czuc falszem na kilometr i na koniec przyznajesz mi racje jest taka firma mimo wszystko polecana przez znajomych mimo wszystko pan jest szczegolarzem nawet nie piszesz czy podpisuje umowe bo zwyczajnie nie pytalas skoro chlop ci pasi jaki problem go przekonac? albo szukac podobnych widac obrzek nie ustapil pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 01.04.10, 23:28 Z fachowcami różnie bywa :) - gamoniowi się uda - fachura coś sknoci - czasem fachura uprze się przy swoim, bo on wie lepiej i faktycznie wie lepiej. > szaleć jak im się wydawało i rozjechali się z projketem w kilku > miejscach nagły szlag mnie trafił. Na proste pytanie dlaczego jest > inaczej niż w projekcie pan miał jedno zdanie: bo tak się nie robi, Powinien robić zgodnie z projektem, poczym okazałoby się, że projekt jest do d..., poczym zmiana projektu, zerwanie wszystkiego, nowy materiał, dodatkowa robocizna .... wszystko na koszt inwestora (do cholery, drzwi muszą się czegoś trzymać i włożyć coś do pomieszczenie też trzeba, nie mówiąc o swobodnym wchodzeniu.) > fachowcy nie podpisywali umów (bo tacy byli solidni, że ponoć na > słowo można było im wierzyć a kolejni klienci się o nich bili) o > gwarancji chyba nigdy nie słyszeli bo przecież są tacy świetni Umowa pisemna, gwarancja - ważna przy wykonaniu istotnych, dużych (kosztownych) pracach. Ustna też jest obowiązująca, w myśl prawa. A wszystko psu na buty. Podpisałem umowę na wykonaie dachu z orynnowaniem. Firma wykonała, ja zapłaciłem, ok. 5 lat gwarancji. Przy czyszczeniu rynien z liści, okazało się, że w jednym odcinku stoi woda. Albo wadliwe wykonawstwo, albo śnieg naruszył rynnę. Koszt naprawy - góra 600 zł. Będę się sądził? Więcej nerwów, kosztów dojazdu. Będę czekał z naprawą na ekspertyzę, kto zawinił? Rynna naprawiona :) W kotłowni płytki nad drzwiami nieco opadły. Czekały 6 lat na poprawienie (umowa ustna z gwarancją), ale się doczekały :) Doklejenie paska g/k nad futryną na strychu czaka 7 lat... w tym roku będzie zrobione. Wiąże się to z dojazdem kilkudziesięciu kilometrów... nie mam sumienia ciągnąć chłopa do takiej pierdółki. Żeby tylko takie "nieszczęścia" Was spotkały przy budowie/remoncie :) Ostrożnie z firmami z ogłoszeń internetowych. Może zrobią poprawnie "na oko" i będzie wyglądać cacy, ale wymienić coś/przerobić, to po nich będzie już sztuką. Czasem błędy wychodzą po jakimś czasie, pieniądze wypłacone, firmy nie ma. W nowowybudowanym domu usterki wychodzą szybciej, najczęściej z powodu osiadanie budynku (nie podlega gwarancji). PS > Niejaki cromwell'u1 odkryłeś mą straszliwą tajmnicę: > cierpię na obrzęk mózgu. Cromwell, jesteś budowlańcem, a nie znachorem. Swją drogą, że sam bym dostał obrzęku, przy kontroli po dziesięć razy z zapytaniami i nie od pytań i kontroli. Od wyciągania wniosków :( Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:09 forum.gazeta.pl/forum/w,156,47667814,48051092,Re_architekta_poszukuje.html To samo dotyczy innych wykonawców budowlanych i nie tylko. Szukanie fachowców przez internet, to gra hazardowa, a przegrana może być większa od założeń. .......................... Z mojego podwórka: W lutym postanowiłem umówić się z dobrą ekipą na ocieplenie budynku z terminem letnio-jesiennym. Facet miał zaklepane terminy od listopada poprzedniego roku :( Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:14 "Szukanie fachowców przez internet," Ooo:D Następny pan nie doczytał, że internet nie służy weryfikacji doświadczeń wykonawców a tylko nawiązywaniu kontaktów z nimi:D Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 16:22 > Ooo:D Następny pan nie doczytał Czytałem. Internet jest szybszy niż szlifowanie bruku, ale niewiele z tego wynika. Efekt ten sam :( Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 28.03.10, 15:57 "podstawa do wynajecia firmy jest WERYFIKACJA UMIEJETNOSCI u poprzednich klientow i to nie jednego" Z tym to nikt nie dyskutuje, to jest oczywiste, że tak najlepiej i jedynie słusznie. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 16:29 tylko do solidnego rzemieslnika sa kolejki nie lapiesz goscia z ogloszenia ten przybiega ustala termin cene i za tydzien wpadaja robotnicy dopiero co kolezanka podawala namiary na firme brukarska zastrzegajac polroczny poslizg w realizacji w mojej ukochanej hondzie padla skrzynia mialem 3 wyjscia wymiana w serwisie za 6 tysiakow albo wymiana w zwyklym zakladzie nowej za 5 tysiakow starej /pol roku gwarancji 1.5 tysiaka/ w serwisie trzeba czekac 2 tygodnie naprawa 2 dni w zakladzie zrobia od kopa naprawa 2-1 dzien wybralem wariant 3 umowilen sie z artysta po 2 miesiacach podrzucilem auto naprawa trwala 10 dni zaplacilem 1.5 tysiaka majac pewnosc ze skrzynia jest jak nowa wiec mi nie pitol glodnych kawalkow ze w necie znajdziesz prawdziwych fachowcow dorabiasz teorie do skurwysynstwa nie chce sie popytac znajomych lepiej zapytac wujka gugla zadzwonic i po klopocie coz twoje mieszkanie i twoja kasa pzdr. Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 19:14 cromwell, proszę, powstrzymaj swoje palce przed pisaniem tekstów obraźliwych. nie kasuję Twojego posta, bo jednak cos wnosi do tematu, ale nie podoba mi się ton, w jaki uderzasz, spasuj, proszę. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 19:33 cos wnosze? dobre sobie to fundamentalne zasady wyboru fachowca myslalem ze oczywiste widac sie mylilem pzdr. Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 20:32 wiesz dobrze, że nie chodzi o "fundamentalne zasady wyboru fachowca", bo nikt nie neguje Twojej fachowości, a o kulturę osobistą, która w Twoim wykonaniu czasem kłóci sie z moimi wzorami. tyle. jesli masz ochotę dalej ciagnąć tę rozmowę, proszę o prv. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 20:40 cromwell1 napisał: > cos wnosze? > dobre sobie > to fundamentalne zasady wyboru fachowca > myslalem ze oczywiste > widac sie mylilem A ja napisałam wcześniej: "podstawa do wynajecia firmy jest WERYFIKACJA UMIEJETNOSCI u poprzednich klientow i to nie jednego" Z tym to nikt nie dyskutuje, to jest OCZYWISTE, że tak najlepiej i jedynie słusznie. I jeszcze to: "Piszesz tak, jakbyś zupełnie nie doczytał, że internet nie służy weryfikacji jakości pracy wykonawcy, tylko nawiązywaniu kontaktów z wykonawcami. Jakbyś w ogóle nie doczytał, że umawiam się na spotkania, że mam całą listę poprzednich zleceniodawców danego wykonawcy i że dla każdego oczywistą sprawą jest, że trzeba wykonawcę sprawdzić:D " Cromwell, ty w ogóle czytałeś treść tego wątku? Czy wchodzisz do niego, by wygłaszać swoje filozofie i walczyć o nie, nie zważając na to, że nie masz w wątku żadnego przeciwnika, bo dla wszystkich te twoje mundrości są oczywiste i nikt z nimi nie dyskutuje? Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 20:30 "wiec mi nie pitol glodnych kawalkow ze w necie znajdziesz prawdziwych fachowcow dorabiasz teorie do skurwysynstwa" taaaa...:) Pan wszechwiedzący wszystko wie i nie poczeka nawet na ten mój remont, by poznać FAKTY. Obiecałam przecież donieść, czy udało mi się znaleźć dobrego fachowca czy nie. A to, czy był dobry to pokaże rzeczywistość a nie pitolenie jakiegoś Cromwella;) Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 21:08 > ten mój remont, by poznać FAKTY. Obiecałam przecież donieść, czy > udało mi się znaleźć dobrego fachowca czy nie. A to, czy był dobry > to pokaże rzeczywistość ... po roku/kilku latach. Wtedy wyłażą niedoróbki. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 29.03.10, 21:12 może być i pierwsze wrażenie zaraz po i po roku i po dwóch - wedle życzeń. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 09.04.10, 12:11 Uwaga! Piszę o pierwszym wrażeniu z wykonywania robót. Jest suuuuuper. Ja się za bardzo nie znam, ale pan mnie poprosił o możliwość pokazywania swych robót w moim lokalu - innym potencjalnym klientom. Raz dziennie jest więc jakaś osoba, która krytycznym okiem patrzy na jego prace. Pan się więc stara i chwali a ja się cieszę. Tak, tak, wiem, że to jeszcze nic nie znaczy, i jaka była jakość prac, to się okaże po latach. Niemniej jednak, jak na razie - jestem zachwycona. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 09.04.10, 18:12 kolej na mnie pierwsze wrazenie klienta super gosciu zadowolony z referencji same ochy nawet mnie podbudowal cytuje: u nasz we wloszach jak maestro nie przyjdzie 2 dnia nie trzeba pytac maestro sie obrazic dostalem projekt branzowy/to wasza wina/ zaczalem w srode dzisiaj nagle 2 telefony maestro prosie prosie balkon na cala dlugoscia domu bo sie podoba ledwie ochlonalem maestro nad drzwi dach nad dach okno prosie prosie bo sie podoba zmiana elewacji - wiadoma rzecz dzwonie do sukinkota od projektu branzowego niech uzgodni z kwestie z inwestorem i podesle papier maestro nie przyjdzie 4 dni bo ma inna robote pzdr. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 17.04.10, 16:55 Roboty w toku. Jestem nadal zachwycona. Trafiła mi się firma solidna, perfekcyjna z olbrzymim poczuciem odpowiedzialności i uczciwości. Jakość wykonywania prac (wg teścia, bo ja się nie znam) super. Udało mi się! Odpowiedz Link
mifff Re: dla szukających fachowca 17.04.10, 22:32 Cieszę się, że Ci się udało :) Nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: dla szukających fachowca 18.04.10, 11:59 >Udało mi się! to wlasciwe okreslenie pzdr. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: dla szukających fachowca 20.04.10, 14:36 ">Udało mi się! to wlasciwe okreslenie Tyle, że ja byłam w 90% przekonana, że właśnie tym sposobem się uda. W końcu przestudiowałam kilka ofert złożonych przez tę linkowaną stronę, porozmawiałam ze wszystkimi składającymi ofertę i zrobiłam "wywiad środowiskowy" badając referencje tych wykonawców. Wybierając najlepszego z nich nie mogło się nie udać. Odpowiedz Link
kara13 Re: dla szukających fachowca 22.04.10, 09:18 Dobry fachowiec nie szuka ale są też takie sytuacje, że na rynek probuje się wbić nowy dobry fachowiec i on musi szukać i jest naprawde ciezko. Wiem co mowie bo w takiej sytuacji jest moj maz i pomimo tego ze jest dobry w tym co robi to jest starsznie ciezko Odpowiedz Link
darwapl Re: dla szukających fachowca 14.01.20, 07:19 DARWA Hydrokanalizacja – Dariusz Walczak TEL- 668718661 Hydraulik Wrocław Kanalizacja Wrocław Pogotowie kanalizacyjne i Hydrauliczne działające na terenie Wrocławia 24h na dobę. Usuwamy Awarie Kanalizacji, świadczymy usługi Pogotowia Kanalizacyjnego - Czyszczenie rur, WC, brodziki, zlewozmywaki, studzienki, nieczystości, Wuko, kamerowanie kanalizacji, filmowanie rur i kanałów, udrożnianie zatorów w studniach. Używamy spirali elektromechanicznej i elektrycznej oraz urządzeń do ciśnieniowego czyszczenia kanałów WUKO 200 bar Dariusz Walczak Profesjonalnie i fachowo Złotniki, Leśnica, Kąty Wrocławskie, Kobierzyce, Miękinia, Lutynia, Fabryczna-Wrocław, Centrum Wrocław. Współpracujemy z firmami na terenie Dolnego Śląska . Wystawiamy faktury Vat całodobowo 24h maps – www.darwa.pl Pogotowie Hydraulicy Wrocław czyszczenie kanalizacji na terenie Wrocławia i okolic 24h. Przykładowe usługi Hydrauliczne i Kanalizacyjne świadczone przez firmę DARWA HYDROKANALIZACJA Odpowiedz Link
darwapl Re: dla szukających fachowca 16.01.20, 14:46 Pogotowie Kanalizacji we Wrocławiu . Profesjonalne czyszczenie oraz udrażnianie kanalizacji systemem ciśnieniowym typu WUKO oraz przy użyciu mocnych elektrycznych agregatów (spiral elektrycznych Rothenberger oraz Rems Special Plus ). Zgłaszamy awarie na telefon 668718661* . Rozbijanie Dolnośląskie: beton, korzenie, szkło, osady proszkowe, osady tłuszczowe, włókna, drewno, metale jak i inne przyczyny zatorów znajdujących się w kanalizacji. W trudnych przypadkach używamy kamer do inspekcji rur jak i sondy do wykrywania błędów kanalizacji. Prowadzimy Pogotowie Kanalizacyjne Wrocław w systemie całodobowym we Wrocławiu jak i okolice Wrocławia. Hydraulicy Wrocław od 1995 roku świadczą usługi z zakresu : czyszczenie kanalizacji, czyszczenie kanałów, czyszczenie pionów kanalizacyjnych, usuwanie awarii, usługi wodkan, udrażnianie kanalizacji, udrażnianie rur, przepychanie rur, usługi kanalizacyjne, obsługa Marketów, skraplacze lodówek, obsługa firm, pogotowie kanalizacji, pogotowie wodkan, spiralowanie kanalizacji, kanalizacja Wrocław, inspekcja kanalizacji, obsługa firm, usuwanie awarii, kamerowanie kanalizacji, usługi dla firm, czyszczenie kanałów, studnie rewizyjne, obsługa Marketów, Odpowiedz Link