Dodaj do ulubionych

drewniany taras nad garażem

08.02.11, 09:35
witam,
jestem tu pierwszy raz;
chciałabym zrobić drewniany taras nad garażem; garaż przylega do ściany budynku , jest murowany, ma dach; wymyśliliśmy,że może udałoby się zrobić taki drewniany taras nad dachem garażu, ale czy coś takiego ma sens? jak się do tego zabrać?
Obserwuj wątek
    • mehil.dam Re: drewniany taras nad garażem 08.02.11, 22:13
      Hehe czytając ten opis wyobraziło mi się coś takiego :D

img600.imageshack.us/i/garaz.jpg/
      Jakże cudne, budowlane rysunki to obrazują ;)
      • werualta Re: drewniany taras nad garażem 09.02.11, 18:04
        :D :D
        nie , nie wygląda to tak; dach nie jest taki stromy...
        garaż ma dach prawie płaski z jednym spadem, częścią przylega do budynku; jest konstrukcja krokiew - na tym jest blacha, ale.. już pytałam kilku osób - da się zrobić; dach - blachę trzeba zdjąć...
    • mehil.dam Re: drewniany taras nad garażem 08.02.11, 22:16
      A tak całkiem serio - jaka jest konstrukcja dachu, czy jest strop nad garażem, w jaki sposób przylega?
      Przydałby się rzut budynku. Z dachem to niestety nie zagra - trzeba by zdemontować, ewentualnie wylać strop i dopiero taras robić. Wydaje mi się, że Ty chcesz skonstruować coś jak na moim "rysunku" :)
      • mehil.dam Re: drewniany taras nad garażem 08.02.11, 22:34
        Kurcze, można przecież normalny balkon zrobić jak jest duża odległość w pionie od dachu, ael koszt też duży ;)

Przepraszam, ze 3 posty pod rząd, jak jakoś wolno dzisiaj myślę.
    • mifff Re: drewniany taras nad garażem 09.02.11, 13:09
      Taras/balkon, na wysokościach, w domku jednorodzinnym, jest bez sensu.
      • werualta Re: drewniany taras nad garażem 09.02.11, 18:04
        ma sens.
        wszystko zależy od nieruchomości, działki, itp.
        • mifff Re: drewniany taras nad garażem 09.02.11, 21:17
          > wszystko zależy od nieruchomości, działki

Działka jest nieruchoma w odniesieniu do budynku, który się na niej znajduje.
          W odniesieniu do słońca podlega takiemu samemu ruchowi, jak dowolne punkty znajdujące się na jej i okolicznej powierzchni.

Ciśnie się powiedzenie: "Nie miała baba kłopotu...."
          • werualta Re: drewniany taras nad garażem 09.02.11, 22:08
            przepraszam, ale nie po to tu napisałam.. żeby dyskutować czy jest sens czy nie ma sensu robić taras nad garażem, jeśli jest to dom jednorodzinny?? dla mnie Ma sens. I chcę/chcemy. Za konkretne podpowiedzi ewentualnie dziękuję. Trochę już wiem.. A taras drewniany przyda mi się ;-)

Pozdrawiam
            • mifff Re: drewniany taras nad garażem 10.02.11, 13:51
              > już wiem.. A taras drewniany przyda mi się ;-)

Jak odśnieżać drewnianą powierzchnię ze szczelinami?
              Jak wyciągać śnieg spod desek?
              Jak zaizolować strop przed wodą pozostającą po stopionym śniegu?
              itd.
              • alex_k Re: drewniany taras nad garażem 10.02.11, 14:16
                Nie rozumiem, po co odśnieżać taras "w szczelinach" i wyciągać śnieg spod desek?
                Wszystkie tarasy mamy drewniane i szczerze mówiąc, prócz tradycyjnego zamiatania śniegu celem zwyczajnego ich odciążenia, nigdy nie odczuwaliśmy potrzeby wymiatania śniegu ze szczelin. Rozpuszcza się z czasem i sam spływa.
                Co do zabezpieczenia tarasu przed wilgocią, zabezpiecza się go tak samo, jak przed położeniem płytek.
                • mifff Re: drewniany taras nad garażem 10.02.11, 22:28
                  > Nie rozumiem, po co odśnieżać taras "w szczelinach" i wyciągać śnieg spod desek
                  > ?

Aby jak najmniej zostało śniegu, a z niego stopionej wody na stropie

> atania śniegu ze szczelin. Rozpuszcza się z czasem i sam spływa.

Tylko gdzie?
                  Płytki odpadają na skutek wnikania wody w szczeliny fug. Tam woda przymarza i jako lód powiększa swoją objętość i w ten sposób draży coraz większe kanały. Z czasem znajdzie miejsce pod płytką i lód uszkadza ceramikę.
                  To samo dzieje się w warstwie izolacji. Najmniejsza niedokładność wykonania, szczelina i ... Potem ludzie się dziwią, że mają grzyba w pomieszczeniu pod tarasem.
                  Zjawisko przeciekania nie wystąpi od razu, ale "kropla dąży skałę".
                  Lepszym rozwiązaniem od płytek i drewna jest
                  - płyta kamienna
                  - cegła klinkierowa
                  (z racji ciężaru i wysokości materiału, a zarazem fugi).
                  • alex_k Re: drewniany taras nad garażem 11.02.11, 08:53
                    mifff napisał:
                    > Płytki odpadają na skutek wnikania wody w szczeliny fug. Tam woda przymarza i j
                    > ako lód powiększa swoją objętość i w ten sposób draży coraz większe kanały. Z c
                    > zasem znajdzie miejsce pod płytką i lód uszkadza ceramikę.
                    Masz absolutną rację, właśnie z tego powodu pozbyliśmy się płytek, ponieważ wg mnie nie da się zrobić tak szczelnej fugi, żeby woda nie przedostała sie pod płytkę. Co by nie robić, kiedyś i tak odpadnie.
                    Podłoga z drewna jest montowana na specjalnym stelażu, pod drewnem jest przestrzeń, woda swobodnie pod nim spływa. Elementy montowane na klipsy, podłogę mozna w razie czego zdjąć, jeśli zaszłaby potrzeba konserwacji tego, co pod nią.

> To samo dzieje się w warstwie izolacji. Najmniejsza niedokładność wykonania, sz
                    > czelina i ... Potem ludzie się dziwią, że mają grzyba w pomieszczeniu pod taras
                    > em.
                    Zgadza się, też się tego obawiałam, jednak mimo, że mały fragment pokoju jest pod tarasem od 9 lat nic nie przecieka. W poprzednim domu miałam taras na garażu, z maleńkim spadkiem i też nic się nie działo. Kwestia naprawdę porządnej izolacji. Moi rodzice też nad dobudówką mają taras, od 25 lat i grzyba nie ma, ani wilgoci. Jest tylko nieco chłodniej, niż w reszcie mieszkania.
                    > Lepszym rozwiązaniem od płytek i drewna jest
                    > - płyta kamienna
                    > - cegła klinkierowa
                    No pewnie, że są trwalsze, ale nie tak przyjemne i ciepłe w dotyku jak drewno :-) Moje dzieci siedzą często w majtkach na tarasie, biegają boso. Sądzę, że na cegle czy kamieniu nie byłoby to ani zbyt zdrowe ani miłe.
                    • mifff Re: drewniany taras nad garażem 11.02.11, 10:10
                      > zeń, woda swobodnie pod nim spływa

Gdzie?

> w razie czego zdjąć, jeśli zaszłaby potrzeba konserwacji tego, co pod nią.
                      > acji. Moi rodzice też nad dobudówką mają taras, od 25 lat i grzyba nie ma, ani
                      > wilgoci.

Należy się cieszyć. Nigdy nie pisałem, że musi być grzyb, ale może - licho nie śpi. Przy objawach zacieków, może być za późno :(
                      • alex_k Re: drewniany taras nad garażem 11.02.11, 10:48
                        mifff napisał:

> > zeń, woda swobodnie pod nim spływa
                        >
                        > Gdzie?
                        >

W dół. ;-)
                        • mifff Re: drewniany taras nad garażem 13.02.11, 20:40
                          > > Gdzie?
                          > >
                          >
                          > W dół. ;-)

To Ameryki nie odkryłaś. Jasne, że w dół :)
                          Tylko, czy:
                          - całość wody do rynienek ściekowych?
                          - gdzieś na tarasie, pod deskami tworzą się kałuże, kałużki itp?
                          Reasumując, czy wszystka woda podąża w prawidłowym kierunku, czy czasem w niepożądanym, tzn w dół, ale w pory izolacji?
                          Dlatego ważne jest, żeby śniegu zostawić jak najmniej.
    • alex_k Re: drewniany taras nad garażem 09.02.11, 18:18
      Co do tego, że na garażu, to się nie wypowiem, bo się nie znam (jedynie to, że się da, bo w poprzednim domu taki miałam).
      Co do drewna na tarasie, pomysł zdecydowanie popieram Po 8 latach przyklejania na tarasach wciąż odpadających płytek, zdecydowaliśmy się na drewno egzotyczne. Jest bez porównania lepiej i w eksploatacji i w komforcie użytkowania.
      • jadwiszka Alex 10.02.11, 14:58
        a taras masz na wyższej kondygnacji nad jakimś pomieszczeniem, czy na parterze?
        • alex_k Re: Alex 10.02.11, 16:17
          Dwa są tylko ok 20 cm ponad poziomem ogrodu, tzn nie ma schodów, górny to w zasadzie balkon, z tym że pod jego częścią jest okno wykuszowe.
          • mifff Re: Alex 10.02.11, 22:06
            > Dwa są tylko ok 20 cm ponad poziomem ogrodu

Tych nie trzeba odśnieżać :)
            • alex_k Re: Alex 11.02.11, 08:37
              No nie tak do końca, jeden z nich jest przy drzwiach wejściowych :-)
              • 1nova Re: Alex 11.02.11, 19:59
                Wtrace sie, bo taras drewniany to moje marzenie. Bede miala taras w poziomie ogrodu i chce zeby to bylo plynne przejscie pomiedzy domem a ogrodem. Zastanawialam sie nad drewnem egzotycznym, ale ostatnio ktos sie przy mnie zachwycal jakas deska kompozytowa (zalety drewna, wieksza trwalosc). No, na pewno nie jest to tak piekne jak naturalne drewno, ale moze warto. Wiecie cos na ten temat? Nova
                ---------------------------------------
                Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy
                Waznych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy
                • alex_k Re: Alex 11.02.11, 22:26
                  Mój taras jest właśnie płynnym przejściem z salonu do ogrodu, a ogród tak zarośnięty krzaczorami, że latem jem śniadanie w szlafroku na tarasie :-)
                  Co do trwałości - mój ma dopiero 2 lata, ale widziałam to samo drewno w hotelu przy basenie zewnętrznym, gdzie jest intensywnie użytkowane od 7 lat i wcale nie wygląda gorzej od mojego.
                  Trzeba to to tylko raz w roku konserwować specjalnym preparatem i polewać wodą w czasie długotrwałych upałów.
                  Tutaj kawałek tarasu:
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614517,2,1,038.html
                  • 1nova Re: Alex 12.02.11, 08:47
                    Piekny :-). A co to za drewno? Troche mnie koszt przeraza, wiec mysle, ze nie zrobie od razu, tylko pewnie rok poczekam. Snieg pewnie trzeba usuwac w zimie, zeby jednak sie nie niszczyl? Czy moze po prostu czyms przykrywasz? Nova

-------------------------------------
                    Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy
                    Waznych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy
                    • alex_k Re: Alex 12.02.11, 11:12
                      Drewno to Bangkirai.
                      Koszt niemały, ale biorąc pod uwagę to, że nie potrzebujesz kleju (elementy układa się jak puzzle, na klipsy), fachowca (to proste, można ułożyć samemu), można je ułożyć na niemal każdej równej, powierzchni (beton, płytki, kostka itp) - dużo kosztów odpada, więc po obliczeniu ostatecznych kosztów nie jest aż tak drogo.
                      Poza tym nie ma takiego problemu, że coś ci po zimie odpadnie, a jeśli nawet coś ci się zniszczy, wymieniasz niedużym kosztem tylko ten jeden zniszczony element.
                      Tarasy odśnieżamy, mimo, że sprzedawca zapewniał, że nie jest to konieczne. Wilgoć za to mu nie szkodzi wcale, a wręcz jest potrzebna. Na zimę nie przykrywam niczym, przy drzwiach wejściwych jest normalnie eksploatowany, nie jest też śliski jak płytki. Wiosną robi się nieco matowy, trzeba go przemalować tym preparatem, który go nabłyszcza i zabezpiecza do następnej wiosny.
                      • 2-qwerty stropodach odwrócony 15.02.11, 06:26
                        wykonać w systemie stropodachu odwróconego. Obecnie bardzo często stosowane rozwiązania.
    • zawszetaras Re: drewniany taras nad garażem 13.01.12, 00:54
      wykonywałem ostatnio taras nad częścią mieszkalną

technologia
      papa
      styrodur
      geowłóknina
      legary
      deska
      efekt i izolacja
      bardzo zadowalająca

co do rodzaju desek
      każda deska nadaje się na taras wszystko zależy od portfela inwestora
      deska krajowa
      świerk od 50złm2
      modrzew 80złm2
      egzotyk od 210 do380złm2
      kompozyt pełny struktura drewna egzotycznego usłojenie i kolor kilka gatunków
      ifotos.pl/zobacz/85jpg_rrpewhh.jpg/
      z bardzo dobrą gwarancja od 320zł netto
      można wyginać po łuku ifotos.pl/zobacz/314151106_rrpewha.jpg/
      co do konserwacji
      pierwsze 2 lata drewno olejować
      ile razy?
      jak nie masz co robić to mopa i olej na deski
      na wiosne przed zimą w lecie na jesien kiedy chcecie
      potem deski się uspokajają i wystarczy zwykła konserwacja
      olej nie jest drogi ale pamietać trzeba że olejem się nie maluje olej się wciera

deska kompozytowa zwykła woda detergent

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka