Dodaj do ulubionych

spadek terenu a piwnica

22.03.11, 08:36
Witam, pod projektowanym budunkiem mam spadek terenu rzędu 1m. Czy warto podpiwniczac budynek, beż częsci garażowej (tam jest wyżej). Dodam, że z jednej strony fundament i ława będą na wierzchu a nawet tzreba będzie wykonać zagęszczenie pod ławe w jednym narożu budynku. Spadek terenu mam po przekątnej budynku. W najwyższym miejscu usytuowania budynku warstwica ma 122 m. n. p. m , w przeciwległym narożu warstwica ma 121 minus zdjęcie humusu 0,4m co daje 121,60 m,.n.p.m, rzędna parteru czyli poziom 0 to 122,5m. n. p. m. Fundament jest zaprojektowany do niej na -1.47 m.. czyli bedzie wszytsko na wierzchu. Co radzicie. Pozwolenie na budowe już mam, architekt odradzał mi piwnice jak projekt był w adaptacji u niego tłumaczac, ze nie warto dla spadku pod budynkiem 1 m tego robic. JEdnka teraz wykonawca zwrócił mi uwagę, ze z jednej strony ława będzie całkowicie odkryta, a wręcz trzeba zrobić pod nią podyspokę i zagęścic grunt, zasugerował, że lepije ławę osadzić na gruncie już istniejącym, czyli ustabilizowanym niż zagęszzcanym mechanicznie. Co radzicie????
Obserwuj wątek
    • agness131f Re: spadek terenu a piwnica 22.03.11, 08:37
      przepraszem warstwica 121 minus 0,4 humus daje 120, 60 m. n. p.m
    • mifff Re: spadek terenu a piwnica 22.03.11, 18:03
      > Witam, pod projektowanym budunkiem mam spadek terenu rzędu 1m. Czy warto podpiw
      > niczac budynek

Buduj, jak jest w projekcie!
      Wybudowanie piwnicy, to jako istotna zmiana, podlega staraniu się o nowe pozwolenie na budowę.

> a teraz wykonawca zwrócił mi uwagę, ze z jednej strony ława będzie całkowicie o
      > dkryta, a wręcz trzeba zrobić pod nią podyspokę i zagęścic grunt

Jak w projekcie. Czy i jak arczi-adaptator rozwiązał ten problem...
      Był na działce, widział, gdzie masz budować....
      Zrobił projekt wykonawczy...
      Ława musi być pod linią przemarzania gruntu. Lepiej, żeby stała na gruncie rodzimym.
      Ława nie może być odkryta, a jak jest w projekcie zagospodarowania przestrzennego działki?
      Za co wziął pieniądze?
      • agness131f Re: spadek terenu a piwnica 22.03.11, 19:08
        nie był na działce
        ława jest odkryta, nie zrobił rysunku wykonawczego do tego, rzędne ternu z mapy same mówią za siebie jak jest i jak będzie po wybudowaniu. Zawarł stosowna informację w opisie, czyli, ze pod ława trzeba dodatkowo zagęsic grunt. Dziś z nim rozmawiałm na ten temat. powiedział, że zrobi niezbedne szkice na etapie budowy dla wykonawcy. Ozav tym on adaptuje projekt budowlany nie wykonawczy, a wykonawca i kiero budowy powinien zgodnie ze sztuką budowlana zastosowac metode posadowienia tego fundamentu, czy na podsypce czy też zagłebiona na gruncie schodkowo.
        Uwazam, ze odwalil maniane, ale wetedy tego nie wiedzialam. Projekt z pozwoleniem juz miałam i dopiero wtedy wykonawca zwrócil mi na to uwage. Uważam, ze taki rysunek powinien byc na etapie projektu posadownia tej ławy.
        Poza tym fundamenty bedą obsypane gruntem..te odkryte. Nie wiem czy powinnam mu zrwróić uwage, ze zrobił to na odwal się. Poza tym projekt wykonaczy to element projektu budowlanego.
        Miff co mi radzisz.???
        zresztą staroswto wydało pozwolenie i nie zauwazyło tego, że nie ma rozwiązania posadownie ławy, która wyjdzie w powietrzu, tylko w opise adnotacja o wykonaniu zageszcenia gruntu pod tą łąwe. Czy to wystarczy???
        • mifff Re: spadek terenu a piwnica 23.03.11, 12:11
          > zresztą staroswto wydało pozwolenie i nie zauwazyło tego, że nie ma rozwiązania

Starostwo najczęściej nie przegląda rys. wykonawczych.

> wy dla wykonawcy. Ozav tym on adaptuje projekt budowlany nie wykonawczy, a wyko
          > nawca i kiero budowy powinien zgodnie ze sztuką budowlana zastosowac metode pos
          > adowienia tego fundamentu

... wg projektu :)
          Kierownik jest od dozoru właściwego wykonania, a architekt od koncepcji

> Miff co mi radzisz.???

Może uda się obniżyć poziom "0" obniżając wysokość n.p.m., żeby wszystko leżało na rodzimym gruncie?
          • agness131f Re: spadek terenu a piwnica 23.03.11, 15:11
            Wieć wysrywoałm sobie sama jak to będzie wyglądać. W najwyższym punkcie działki mam ok122,5 m n.p.m i to bliżej z garnicą z sąsiadem, raczej w górnym narożu. Tam gdzie stawiam budynek to najwyższa rzędna pod nim to 122m.n.pm. a najniższa 121m, fundament jest na -1,47m, humus którego należy zdjąc to 0,4m. Zaprojektował poziom 0 dla rzędnej 125,5 i wyjdzie dużo wsypu od 1,6 do 0,5 wysokosći trzeba zapełnic pod połową budynku. Mysle, ze najrozsądniej będzie zrobić poziom 0 dla rzędnej 122,20, wtedy zaoszczędzę te 30 cm i zrobie troszke głębszy fundament i wszytsko osiądzie na stabilnym gruncie-glina.
            Teraz myśle, ze to jest niezły cwaniak, zrobił adaptację na odwal się, nawet poszerzenia garazu o 60cm nie rozrysował tylko poskreślał na czerwono wymiary i wpisał nowe. Tak to się bierze znajomych znajomego do czegośmiff czy ja mogę przestrzen między fundamentami wypełnić piaskiem przesiewanym a nie pospółką, mam blisko żwirownie a oni mają zaglinioną pospólkę i jej juz nie sprzedają z powodu reklamacji. Zaproponowali piasek przesiewany, który podobno dobrze się zagęszcza????
            Architekt cały czas sie tłumaczy, że ta ława jak bedzie osadzona wyjdzie dopiero na etapie przynjamniej tyczenia budynku, zresztą wyraża chęc wspólpracy i konsultacji w tej sprawie ze zrobieniem schematów w razie potrzeby dla wykonawcy. Mógł rysunki zrobić do projektu a nie na etapie budowy dorabiać będzie
            • jadwiszka Re: spadek terenu a piwnica 23.03.11, 17:43
              kurde nie rozumiem, a miał mape wysokosciową od geodety jak robił adaptacje?
            • mifff Re: spadek terenu a piwnica 25.03.11, 21:50
              > dla rzędnej 122,20, wtedy zaoszczędzę te 30 cm i zrobie troszke głębszy fundam
              > ent i wszytsko osiądzie na stabilnym gruncie-glina.

Nie da się więcej obniżyć zera? Trzeba przezbroić stopę, o ile są takie wymagania.
              Wykop tylko rowy pod fundament + miejsce na szalunki. Nie kop całej dziury. Po zdjęciu szalunków możesz od razu od zewnątrz ocieplić fundamenty i położyć drenaż... po co kopać 2 razy. W fundamencie zostaw otwory na przyłącza (woda idzie pod fundamentami, kanalizacja, gaz i prąd nieco wyżej).

> blisko żwirownie a oni mają zaglinioną pospólkę

Pod ławy tak, przy fundamentach i drenażu raczej pospółka.
              Zaczynają się problemy wykonania z gotowca... ile jeszcze niespodzianek... :(
              • agness131f Re: spadek terenu a piwnica 28.03.11, 16:38
                Miff... kwestie poziomu zero były ustalane z architektem w trakcie adaptacji. On nam zalecil ten poziom, bo wtedy z tyłu domy nie wkopiemy się w działkę.
                Działka sąsiednia ma max 123 m n. p.m.. Ja mysle, ze po wytyczeniu domu jednak obnizymy poziom zero o jakieś 30cm, tak aby uzyskac 122.20 - tak miało być pierwotnie podczas omawiania projektu, wtedy nie myslałam o ławie w powietrzu. W zasadzie nie było jeszcze odwiertów zrobionych, po których wyszło, że humusu jest ok 40cm i który oczywiscie trzeba zdjąc. W sumie nie będzie problemu, jak obniże ławe o jakieś 30 cm nawet kosztem wkopania się w działkę przy jednym narożu działki.
                Mama nadzieję, ze ze spływem wód powierzchniwoych tez nie będzie problemu???
                • mifff Re: spadek terenu a piwnica 29.03.11, 07:55
                  > Działka sąsiednia ma max 123 m n. p.m.. Ja mysle, ze po wytyczeniu domu
                  > Mama nadzieję, ze ze spływem wód powierzchniwoych tez nie będzie problemu???
                  > obnizymy poziom zero o jakieś 30cm, tak aby uzyskac 122.20 -

Istnieje jeszcze możliwość kształtowania powierzchni ogrodu, począwszy od ogrodzenia z wysoką podmurówką, ścieżki, odprowadzające nadmiar wody opadowej itd.
                  Niech arczi ruszy dupę, jak ciężko mu ruszyć głową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka