agness131f
22.03.11, 08:36
Witam, pod projektowanym budunkiem mam spadek terenu rzędu 1m. Czy warto podpiwniczac budynek, beż częsci garażowej (tam jest wyżej). Dodam, że z jednej strony fundament i ława będą na wierzchu a nawet tzreba będzie wykonać zagęszczenie pod ławe w jednym narożu budynku. Spadek terenu mam po przekątnej budynku. W najwyższym miejscu usytuowania budynku warstwica ma 122 m. n. p. m , w przeciwległym narożu warstwica ma 121 minus zdjęcie humusu 0,4m co daje 121,60 m,.n.p.m, rzędna parteru czyli poziom 0 to 122,5m. n. p. m. Fundament jest zaprojektowany do niej na -1.47 m.. czyli bedzie wszytsko na wierzchu. Co radzicie. Pozwolenie na budowe już mam, architekt odradzał mi piwnice jak projekt był w adaptacji u niego tłumaczac, ze nie warto dla spadku pod budynkiem 1 m tego robic. JEdnka teraz wykonawca zwrócił mi uwagę, ze z jednej strony ława będzie całkowicie odkryta, a wręcz trzeba zrobić pod nią podyspokę i zagęścic grunt, zasugerował, że lepije ławę osadzić na gruncie już istniejącym, czyli ustabilizowanym niż zagęszzcanym mechanicznie. Co radzicie????