-
Ostatnio u mnie w pracy rozmawiałyśmy na temat kawy. W pracy pijemy kawę z ekspresu. Jest też automat z kawą na monety.
Jedna z koleżanek taka trochę ą ę otwarcie zaczęła szydzić z kawy tzw. zalewajki, zmielonej (nie tej rozpuszczalnej). Podobo to straszny obiciach to to pić. Wcale się nie przyznałam, że lubię zalewajkę. Ale tylko zwykłą zmieloną, rozpuszczalna mi nie smakuje. W domu robię sobie robię zalewajkę, choć mam dobrej marki ekspres. Ale to przeważnie jak przychodzą goście idzie w r...
-
skąd pochodzi autorka, bo chyba nie z okolic świętokrzyskich, gdzie zalewajka
to tradycja? bo tu nawet nie ma kiełbasy, ani jajka...
-
jadłam to .było dobre-kluseczki,ziemniaczki,skwareczki...czy ktoś zna
przepis??będę wdzięczna
-
Gwiazdko, zakładam nowy wątek, żeby się nie pogubić.
O jakieś rozróżnienie typologiczne między żurem białym a zalewajką poproszę.
Był tu wątek o regionalnych nazwach potraw - może tu tkwi problem?
A póki co - może przepis na biały żur poproszę.
-
No normalnie zalamka..fakt gotowac zbytnio nie potrafię i nie lubie ale nie
wiemc zemu wyszła mi zalewajka taka wodnista..dałam przeciez kiełbaske
białą,majeranek,sól,pieprz,cebulke,ziele ang,liśc laurowy i dupa wodnisty ta
zalewajka..moze za mało zakwasu (1 na 1.5 l wody albo na 2 mitry ) brrr
-
uwielbiam tę zupę!!nawet w wersji bieda-zupa, czyli bez boczku!
-
Czy może ktoś wie z jakiego regionu Polski pochodzi zalewajka. A może jest
znana w całej Polsce?
-
no właśnie jak?
-
Czy może ktoś wie? Bo ponoć się czymś więcej poza nazwą róznią.
-
tak mnie naszlo ale co i jak nie mam pojecia
kto poratuje?? dzieki
-
Dostałam dużo surowej, białej kiełbasy. Do jakiej zupy, oprócz żuru,
można by jej użyć? Bardzo proszę o podpowiedzi.
-
może wiecie jak go zrobić, mój mąż przyniósł wczoraj do domu grzybki kurki i
informację, że rosół z kurkami jest przepyszny.
Czy gotuje się go tak samo jak zwykły rosół i po prostu dodaje kurki?
Bardzo proszę o rady.
-
moze ktos juz kiedys pytal, ale ja tu na tym forum jestem moze z 10 raz w
ciagu 2 lat. a pytanie moje: czym sie rozni żurek od barszczu białego?
-
Jak się gotuje i jaka jest różnica między tym i innymi?