beataf1 25.03.11, 10:16 bardzo prosze o poradę - właśnie ułożone zostały płytki - z jasną fugą - jaśmin mapei - czy dobrym pomysłem jest ich zaimpregnowanie- jaeżeli taki to jaki preparat polecacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woda.lekko.gazowana Re: impregnacja fug 25.03.11, 14:01 kazde fugi warto zaimpregnować, a białe zwłaszcza. ja u nas pokrywałam je jakims preparatem HG czy HD, w kazdym razie dwuliterowym, i sprawdza się swietnie. Niestety, za dawno to było, i nie pamiętam :/ Odpowiedz Link
matt.j Re: impregnacja fug 26.03.11, 13:56 woda.lekko.gazowana napisała: > ja u nas pokrywałam je jakim > s preparatem HG czy HD, w kazdym razie dwuliterowym, i sprawdza się swietnie. N > iestety, za dawno to było, i nie pamiętam :/ Nakładałem to chyba łącznie z 3 razy, już nawet nie wsiąkał ale kiepsko zaimpregnowało, może to powinno się powtarzać co roku żeby trzymało. Fugi są (były :( jasne – kolor mięta. Co jakiś czas są czyszczone porządnie szczoteczką albo ostrym czyścikiem bo strasznie brud się na nich trzyma. Ten preparat ma taki plus, że nie zmienia koloru fug. Ale i tak pewnie się wnerwię i pociągnę je po którymś czyszczeniu Delfinem Atlasu. Na starym mieszkaniu po położeniu podług zaimpregnowałem właśnie Delfinem. Trochę pociemniały, tak jakby były mokre. Ale przez kilka lat mieszkania tam normalnie zmywało się podłogę jednocześnie czyszcząc mopem fugi. Nie trzeba było ich osobno szorować bo brud się do nich nie przyczepiał. Delfin to coś w rodzaju płynnego silikonu. Wsiąka w fugi impregnując ich powierzchnię, która staje się śliska i nie łapie brudu. Preparat HG niestety nie chroni przed przyczepianiem brudu do powierzchni, a niby miał być taki dobry (znacznie lepszy od Delfina) jak go kupowałem. Odpowiedz Link
mifff Re: impregnacja fug 25.03.11, 22:52 Mapeia ma odpowiedni grunt. Zawsze stosuje się chemię producenta położonego materiału. Odpowiedz Link
maki-chan Re: impregnacja fug 20.05.11, 11:34 nie wiem czy o taki impregnat ci chodzi ale ja stosuję impregnat sopro do fug i okładzin chłonnych. Odpowiedz Link