Dodaj do ulubionych

dobór kolorów

08.05.11, 21:33
Witam ,mam dylemat - chcę w tym roku przemalować pokój Syna, tzn. tylko dolną część ścian, ponieważ są one pomalowane od podłogi do połowy na kolor fioletowy , a od połowy do sufitu na zielony. I ten nieszczęsny fiolet jest już taki usmarowany przez mojego Małego Artystę że jesteśmy zmuszeni go przemalować, tylko nie wiemy jaki kolor będzie pasował do zieleni ? Penie napiszecie że niebieski, ale to taki zimny kolor... A może jakiż beż? Dodam że Syn ma 6 lat i chcielibyśmy jakiś stonowany kolor... ech ,sama nie wiem...doradźcie, proszę
Obserwuj wątek
    • eri22 Re: dobór kolorów 09.05.11, 06:49
      Szary.
    • robitussin Re: dobór kolorów 09.05.11, 10:13
      Ale jaki to konkretnie zielony, bo odcieni zieleni jest przynajmniej kilkadziesiąt i do każdego pasuje coś innego :)
      Może tutaj znajdziesz jakąś pomoc?
      www.dulux.pl/c_cs_index.html
      albo tutaj:
      www.dulux.pl/c_oc_green_rich.html
      Znajdź kolor najbardziej zbliżony do "Waszej" zieleni, kliknij na ten kolor i wyskoczą Ci zestawienia kolorystyczne harmonizujące z nim albo kontrastujące. Miłej zabawy :)

My pokój syna pomalowaliśmy [na jego życzenie] na 3 różne tony morskiego lazuru. Podłoga w ciemnym, cieniowanym brązie, a do tego limonkowo-trawiaste dodatki - lampy, część mebli, pościel itp. Wygląda to razem rewelacyjnie, a w każdym razie najważniejsze, że podoba się synowi :)
    • turnesolka Re: dobór kolorów 09.05.11, 10:16
      Zobacz na to, może Cię zainspiruje.
      www.dulux.pl/c_cs_index.html
      www.dulux.pl/i_ci_violet.html
      Na stornie Dulux'a są też inne "inspiracje" a jak byś była w sklepie typu Castorama to warto wziąć ich katalog bo bardzo ładne są tam zestawienia. Jak masz niechęć to Duluxa to malować potem możesz inną farbą chociaż my akurat malowaliśmy ich gotowymi kolorami i wyszło świetnie
      • dorjana1 Re: dobór kolorów 10.05.11, 10:40
        Możesz zamknąć oczy i poszubować nad Amazonią...Zieleń -dużo w sumie znaczy jaki jej odcień ale jak taki leśny to może dolną lamperię zrób w brązie.Meble też wazne jakie ale generalnie zrobiłabym klimat domku na drzewie w dżungli amazońskiej :)Ja to już widzę:))
        • aaa11144 Re: dobór kolorów 22.05.11, 20:40
          jeśli chodzi o kolor to myślę, że jakiś inny odcień zieleni będzie ok. myślę, że ciekawym a zarówno praktycznym (zwłaszcza jeśli syn lubi rysować) mogłoby być pomalowanie dolnej części ściany na czarno. Nie mam tu na myśli zwykłej czarnej farby ale takiej po której można rysować kredą (szkolną), kreda łatwo się ściera mokrą szmatką. Krótko mówiąc możnaby zrobić synowi jego prywatną tablicę, na której się będzie mógł wyżywać. Nie polecę ci żadnej firmy, która produkuje takie farby bo nie mam pojęcia, ale na pewno coś znajdziesz jak poszperasz. Szwagier tak zrobił u siebie w mieszkaniu i problem malowania po ścianach się skończył. Innym rozwiązaniem problemu mogłaby się okazać farba olejna wtedy lamperia też będzie łatwa do czyszczenia. Jeśli się nie zdecydujesz na takie rozwiązanie tylko na tradycyjną farbę to zdecydowanie odradzam dulux. Fakt - mają dużo kolorów ale źle się nią maluje, jest bardzo gęsta. Z doświadczenia polecam śnieżkę (tańsza) lub bekersa (ciut droższa ale bardzo ok). Pozdrawiam - remontująca po kolei całe mieszkanie Ewelina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka