Dodaj do ulubionych

schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary

07.08.11, 10:19
Interesują mnie wymiary...
Architekt naszkicował na schody o długości na rzucie 375cm, widzę, że jest jakiś przyjęty standard:
www.dom-bud.eu/schody/schody-co-warto-wiedziec.html
Jak zlecałam projekt to wydawało mi się, że schody zajmą mniej miejsca tzn będą krótsze. Ciekawa jestem jak wygląda to w rzeczywistości w domach - czy faktycznie stawia się schody wg wyżej linkowanych standardów czy jednak nie. Oglądałam mnóstwo wizualizacji, w których schody zajmują niewiele miejsca (są wtedy bardziej strome). Chętnie te moje bym skróciła, ale nie wiem na ile mogę sobie pozwolić.
Obserwuj wątek
    • mifff Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 07.08.11, 13:25
      > ziej strome). Chętnie te moje bym skróciła, ale nie wiem na ile mogę sobie pozw
      > olić.

W ogóle bez schodów. Przystawiaj drabinę.
      • jadwiszka Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 07.08.11, 23:13
        no nie bardzo chodzi o przyjęty standard, ale również o przepisy prawa budowlanego...

do tego dochodzi wygoda , wysokośc kondygnacji... są darmowe programy do przeliczania schodów, sama ręcznie tez mozesz wyliczyć - skrócisz schody, będą strome, niewygodne... jesli z tych schodów będziesz korzystać codziennie - kilka razy dziennie - nie warto je obcinać...

jaką masz wysokość stopnia zaprojektowaną?
        • joana.mz Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 07.08.11, 23:36
          Na razie mam wstępną propozycję architekta do naszej akceptacji i nie jest ona tak szczegółowa tzn nie ma podanej wysokości stopnia. Wysokość to 260-270?cm a długość schodów na rzucie to 375cm
          Schody zajmują za dużo miejsca i coś na pewno będziemy musieli zrobić. Jakimś rozwiązaniem są schody spiralne - one zajmują mniej miejsca ale nie przekonuje mnie ta "krętość" choć byłyby mniej strome niż skrócone schody jednobiegowe.
          Najchętniej popróbowałabym na żywo takie schody, może się do nich przekonam...

W tej chwili mamy schody 2-biegowe i w sumie długość ich to 480cm a szerokie są na 150cm, więc w porównaniu do nich cokolwiek byśmy nie zrobili będzie dla nas mniej wygodne. No ale budujemy dużo mniejszy dom.
          • joana.mz Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 08.08.11, 09:47
            acha, żeby było jasne - nie mam zamiaru stawiać schodów niezgodnie z projektem :-) wszystko ma być uzgodnione z architektem, tylko chcę coś więcej wiedzieć przed kolejnym z nim spotkaniem. Z czegoś będziemy musieli zrezygnować, tylko kwestia wyboru - z czego?
            • mehil.dam Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 08.08.11, 17:02
              Normy normami, ale w kwestii schodów najważniejszym wyznacznikiem jest komfort chodzenia po nich. Jeśli to jakieś schodki na rzadko używany strych, czy tylko to pomieszczeń sypialnych i na piętrze będzie łazienka i wszystko potrzebne, żeby po nocach tam nie chodzić myślę, że nie ma problemu ze zwężeniem pewnym. Trochę miejsca mogą zaoszczędzić jeszcze schody takie tylko z biegów t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGY4Vs_bwz5a-BiOI94edjTb-TiqEkZCFPhGdt87XtPzrRKSe6Zw
              Jeśli będziecie często korzystać z tych schodów nie ma sensu kombinować, bo na pewno pożałujecie. Zawsze jeszcze możecie sobie strzelić kręcone, ona bardzo mało miejsca zajmują ;)
    • 5awa Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 08.08.11, 20:45
      Popatrz na różne projekty domów typowych ze stron, np.
      gotowe projekty
      extradom
      kbprojekt
      archon
      archeton
      mtmstyl

itp
    • mifff Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 09.08.11, 00:15
      > Interesują mnie wymiary...

Wszystkie wymiary na stronie dombudu są prawidłowe, optymalne lub minimalne.
      Schody powinny zapewnić bezpieczeństwo i ergonomię poruszania się po nich. Niestety starzejemy się i stajemy się mniej sprawni (nie wspomnę o niesprawności/okresowym inwalidztwie, bo wszystko może się zdarzyć) i poddasze może być niedostępne dla takiej osoby.
      Najwygodniejsze są schody ze spocznikiem i szerokości minimum 1m.
      Zabiegowe są najczęstszą przyczyną upadków i czasem poważnego kalectwa.
      Schody kręte są bezpieczniejsze od zabiegowych, ale przed ich montażem trzeba wszystkie przedmioty wielkogabarytowe (np. meble) umieścić na górze.
      Projekt jest u architekta, więc nie ma problemu przesunąć ścianki działowe, czy nawet poszerzyć budynek o kilkadziesiąt cm na których Ci zależy.
      Ładujesz kupę pieniędzy i przez "drobiazg" stwarzasz sobie i domownikom piekło. Warto?
    • 2-qwerty Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 09.08.11, 07:18
      wzór wg którego liczy się schody 2h+s=60-65cm h-wysokoc sxhodów, s-szerokość schodów. Wymiar jaki zajmują schody jednobiegowe to jest illoczyn szerokości stopnia razy ilość stopni pomniejszina 0 liczbę 1. Np. jeśli ilośc stopni wynosi 18 to liczysz 178szerokość stopnia.To daje wymiar z góry.
      • 2-qwerty Re: schody jednobiegowe zabiegowe - wymiary 09.08.11, 08:12
        pomyłka: oczywiście 17 * szerokość stopnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka