Dodaj do ulubionych

Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu

11.12.11, 18:00
www.archeton.pl/projekt-domu-modrzykkarbo_1109_opisogolny
proszę o ocenę projektu, bo sama już głupieję, przeszukałam neta, ale info o tym projekcie są śladowe:(

ma być dla rodziny 2+2( wiem, że mały, ale finanse grają tu istotną rolę, a także prosta bryła, dach dwuspadowy i to, że system własnołapny u nas górą:)), ale, co dla mnie ważne, ma kotłownię na paliwo stałe, gazu się boję do ogrzewania domu( i to nie podlega dyskusji)
nie ma spiżarki, ale dla mnie to nie problem,
garażu też brak, ale może kiedyś wolnostojący, ew. myślałam o wiacie od strony kotłowni
myślałam też, aby podnieść nieco dach i na strychy zrobić rupieciarnię tylko gdzie wtedy schody? w kotłowni?
patrząc na niego nie widzę żadnych wad, ale może ktoś z zewnątrz spojrzy chłodnym okiem i coś dojrzy, czego ja nie widzę?
Obserwuj wątek
    • m.dymek Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 11.12.11, 18:23
      Możesz go przesłać tu: blog.vincidesign.pl/kontakt.html jeśli zależy Ci na opinii architektki.
    • turnesolka Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 11.12.11, 20:13
      Od razu zlikwidowałabym podcień od przodu, chyba że jesteście fanami siedzenia na ganku i faktycznie będziecie go używać. Jak dla mnie to jest ogromna zmarnowana przestrzeń (bo i tak płacisz za fundament pod nią i dach nad nią.

Wiatrołap i WC są mikroskopijne, a jak zlikwidujesz ten podcień to może po lekkiej reorganizacji ścian da się je powiększyć. Przy 2+2 macie póki co tylko 1 sensowną umywalkę i miejsce do mycia - wannę. W dużej łazience zlikwidowałabym pralkę (dać ja do kotłowni), wstawić tam normalną wannę a nie zawalającą i upierdliwą do mycia narożną. Dodać jeszcze jedną umywalkę. Zrobić prysznic w powiększonym WC.

Dom jest faktycznie mały i wiele więcej się moim zdaniem z niego nie wyciśnie, to jest bardziej taki projekt na działkę, będziecie musieli ostro kombinować żeby poupychać wszystkie graty, które jak się mieszka w domu w cudowny sposób się rozmnażają. Ale może na działce postawicie jakąś szopę. Osobiście nienawidzę szop ale może dlatego że ich widokiem "uszczęśliwiali" moi sąsiedzi a pasowały one stylem i jakością jak pięść do oka.

Aha wiata na samochód przy domu świetnie się sprawdza i większości wystarcza, zwłaszcza że macie tam wejście do domu przez kotłownie.
      • joana.mz Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 11.12.11, 21:10
        Pralka w kotłowni na paliwo stałe to nie jest dobry pomysł moim zdaniem.
        • edziakrys Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 12.12.11, 09:24
          To chciałam napisać. W kotłowni na paliwo stałe kurzy sie strasznie i pralka może tego nie przeżyć. A wejście na strych możesz zrobić w suficie w korytarzu. Np takie:

www.okpol.pl/schody/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=11
        • turnesolka Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 12.12.11, 19:15
          faktycznie o tym nie pomyślałam, niestety to paliwo stałe mocno wszystko komplikuje.
      • agik82 Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 15.12.11, 20:38
        turnesolka napisała:

> Wiatrołap i WC są mikroskopijne, a jak zlikwidujesz ten podcień to może po lekk
        > iej reorganizacji ścian da się je powiększyć. Przy 2+2 macie póki co tylko 1 se
        > nsowną umywalkę i miejsce do mycia - wannę. W dużej łazience zlikwidowałabym pr
        > alkę (dać ja do kotłowni), wstawić tam normalną wannę a nie zawalającą i upierd
        > liwą do mycia narożną. Dodać jeszcze jedną umywalkę. Zrobić prysznic w powiększ
        > onym WC.
        >
        wanna narożna napweno do likwidacji, myślałam raczej o prysznicu z głębokim brodzikiem,
        pralki nie wywalę do kotłowni, bo sie nie da - będzie cała zapaskudzona, a poliwo stałe to u nas póki co priorytet

będziecie musieli ostro kombinować że
        > by poupychać wszystkie graty, które jak się mieszka w domu w cudowny sposób się
        > rozmnażają.
        no, niestety rupiecie mają tę "cudowną" właściwość, dobrze, że nie jestem typem chomika, jednak pewnw rzeczy grzieś trzeba będzie składować, dlatego właśnie jakiś szałas
        A
        >
        > Aha wiata na samochód przy domu świetnie się sprawdza i większości wystarcza, z
        > właszcza że macie tam wejście do domu przez kotłownie.

i to jest kolejny, jak dla mnie plus modrzyka, że jest możliwość postwienia takiej wiaty
        • turnesolka Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 16.12.11, 14:10
          Ale chcecie się całkowicie wanny z domu pozbyć? W wannie prysznic można wziąć a w głebokim brodziku nie da się w ciepełku poleżeć. Poza tym do brodzika pewnie będzie trzeba jakąś kabinę, a ładne kabiny kosztują majątek; a i w tych ładnych w każdym zakamarku odkłada się kamień i syf, koszmar do czyszczenia. My teraz ćwiczymy inny patent, mamy w łazience normalną wanne, która stoki przy oknie. Bateria i prysznic jest na końcu a po obu bokach normalne zasłonki na patykach rozporowych. Sprawdza się świetnie. Zasłonki jak się zasyfią to wrzycam do pralki na 60 stopni, rozwieszam mokre i są jak nowe, a jak mi się za parę lat znudzą/zniszczą to wyrzucę bez żalu.
          • robitussin Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 19.12.11, 10:59
            Ładne kabiny nie muszą kosztować majątku (oczywiście zależy, co dla kogo znaczy majątek ;-). 16 lat mieszkałam tylko z prysznicem i da się :) Owszem - czasem ma się ochotę na kąpiel z pianką, ale ochota szybko przechodzi wraz z uświadomieniem sobie, ile wody i gazu wówczas się marnuje ;-)

> a po obu bokach normalne zasłonki na patykach rozporowych.

Wszytko przeżyję, tylko nie zasłonki zawieszone na kiju nad wanną :)
            • turnesolka Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 20.12.11, 12:07
              Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, mi się akurat zasłonki podobają i pasują do mojego domu. Co do cen kabin to ja najtańszą "ładną" znalazłam z koła:

www.kolo.com.pl/produkt/kabina_kwadratowa_next_90_z_drzwiami_skrzydlowymi/35494
              i dla mnie 3 tyś na kabinę to jest majątek. Zwłaszcza, że nawet w tej mega prostej też są zakamarki (uszczelki) w których zbiera się syf a w dodatku te uszczelki się szybko (1-2 lata) psują. Teraz mam w domu filtr wody i pewnie nie byłoby aż takiego problemu ale w mieszkaniu nie dało się go sensownie zainstalować a woda wodociągowa była koszmarna.

Mycie kabiny prysznicowej środkami o zapachu i właściwościach domestosu to przeżycie niezapomniane.
    • yasminuml Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 12.12.11, 14:09
      Faktycznie, też przeszukałam neta w celu znalezienia jakiś pomocnych informacji i nie ma ich prawie w ogóle ;/
      Ja bym zrezygnowała z wiaty i zabudowała ją. I tak będziesz miała mały metraż, dzięki temu zyskasz dodatkowe miejsce na schody. Z podniesieniem dachu to całkiem dobry pomysł. Zwłaszcza, że jakby sie uparł możesz je przeznaczyx do celów mieszkalnych, trzebabyłoby tylko, albo i aż okna wstawic. Stanowczo schody na strych w kotłowni to zły pomysł. Tak szczerze, jeszcze zastanowiłabym się nad tym projektem - sporo trzeba zmieniać, może poszukaj bardziej optymalnego projekt domu murator Bez wątpienia zaletą tego projektu jest to, że nie jest tak trudno dostosować go do swoich potrzeb.
    • j-a-g-n-a7 Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 15.12.11, 17:48
      jestem w trakcie budowy tego modrzyka i myślę, że dla rodziny 2+2 będzie jednak za mały.
      najmniejszy pokoik jest naprawdę mikroskopijny, może służyć za pokój komputerowy, albo garderobę co najwyżej
      podobnie kuchnia, bardzo mała, pierników raczej we czworo nie upieczecie :)
      a likwidacja podcienia wiąże się ze zmianą kubatury budynku, to pewnie zwiększa koszty adaptacji, chyba już lepiej poszukać czegoś większego...
      widziałaś anulkę?
      www.wybieramydom.pl/projekty_domow/8804-anulka-z-garazem.html
      • agik82 Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 15.12.11, 20:26
        Dzięki za opinie:)

j-a-g-n-a7 napisała:

> jestem w trakcie budowy tego modrzyka

wreszcie ktoś go buduje:)

i jak wam idzie? na jakim etapie jesteście? wprowadzaliście jakieś zmiany? a koszty?
        jak możesz to się podziel jakimikolwiek info, będę wdzięczna

Anulkę widziałam, podoba mi się, ale musimy ciąć koszty, zwłaszcza, że cyrograf z bankiem nas czeka:( i będziemy sami budować, dlatego ew. wiata w modrzyku to plan na kiedyś

co do likwidacji podcienia, to nie wiem, właśnie on ma dla mnie to "coś", ale nie jest niezbędny

kuchnia niezbyt duża, ale i teraz nie mam większej, więc dam radę
        w najmniejszym pokoju byłaby nasza sypialnia, pozostałe dwa dla młodych
        • j-a-g-n-a7 Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 20.12.11, 13:42
          jesteśmy na etapie ,,stan surowy zamknięty" i dobijamy do 100 tys :)

a jeżeli chodzi o zmiany to:
          zrezygnowaliśmy z kominka,
          kuchnię zamknęliśmy,
          w miejscu wc mamy spiżarkę,
          strop nad salonem mamy na takiej samej wysokości, co w pozostałej części domu, czyli bez okien dachowych,
          komin przesunięty jest w głąb kotłowni, dzięki temu w łazience zmieści się i kabina prysznicowa i mała narożna wanna.
          • agik82 Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 21.12.11, 16:58
            dzięki za info:)

też myślałam o zamknięciu kuchni, co do likwidacji kominka, to się zastanawiam, ale nie wiem, jako dodatkowe źródło ciepła nie byłby zły

> strop nad salonem mamy na takiej samej wysokości, co w pozostałej części domu,
            > czyli bez okien dachowych,

nie wiedziałam, że strop jest na różnej wysokości, jakoś nie znalazłam o tym info

a gdzie budujesz swojego modrzyka? i z czego? jaki macie strop? mogę prosić więcej info na priw? przepraszam, że tak cię nagabuję, ale w necie nfo szczątkowe:(
    • lopez27.1 Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 25.12.11, 22:27
      Ja ostatnio też szukałam idealnego projektu dla siebie i znalazłam (kupiłam taki )
      www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-509-Krasnal-II,568,lustro.html#rzuty
      Naszym wymaganiom odpowiada.
    • niebieskaa4 Re: Modrzyk karbo prośba o ocenę projektu 30.12.11, 09:43
      Witam podaję Ci linka do forum Modrzyka - inna wersja ale zawsze coś.
      forum.archeton.pl/viewtopic.php?t=434
      Ja wybudowałam i mieszkam w tym domu już ponad 2 lata. Trochę w środku pozmieniałam. Wejście na strych mam w kotłowni - ogrzewanie gazowe. W moim Modrzyku strych jest wysoki nie ma potrzeby podwyższania go jeszcze bardziej. Z werandy korzystamy bardzo często i nigdy bym z niej nie zrezygnowała. Co bym zmieniła - chociaż cześć budynku bym podpiwniczyła!!! Na strychu wszystkiego się nie przechowa a dodatkowo schody spuszczane są średnio wygodne. Wtedy kocioł i wszystkie liczniki wylądowały by w piwnicy.No i zadaszyłabym taras- mam go od południowej strony i latem żaden parasol nie daje rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka