red39
05.06.12, 18:09
Prosze o opinie.
Sugerując się radami z forum planuję następujące zmiany w projekcie Karmelita Mała, po wczorajszym spotkaniu z panem, który mi ten projekt ma zaadaptować. Notabene projekt nie został jeszcze kupiony ;)
www.extradom.pl/projekt-domu-karmelita-mala-wok1022
Zmiany:
- część garazowa poszerzona o 1,2 m i planuję jeden dach z częścią mieszkalną (jedna kalenica)
- architekt mi doradził, żeby wyrównać tylną część garażu z bryła budynku a przednią zostawić bez zmien. uzyska się w ten sposób wsuniętą część garażową przednią z podcieniem z dachu nad wjazdem do garażu, co urozmaici budynek, bo likwiduję lukarnę z przodu
- wspomniana likwidacja lukarny z przodu razem z balkonem, a w zamian albo wydłużony daszek lub (moim zdaniem efektowniejszy) daszek coś w stylu lukarnianego nad drzwiami wejściowymi (ale nie wiem jeszcze czy przejdzie w urzędzie, bo zostawiamy lukarnę z tyłu domu a w planie zagospodarowania dopuszczają tylko jedna lukarnę w budynku :(
- dodanie okien z boku domu w sypialniach, likwidacja balkonu
- na parterze zmiana biegu schodów i zamknięcie pomieszczenia gospodarczego ścianką, co zrobi coś w rodzaju śluzy oddzielającej część garażową od części mieszkalnej (mam nadzieję, że będzie mniejszy smrodek ;)
- kotlownię pozostawię bez zmian, z tyłu za garażem. Pan archi twierdzi, że nie ma to znaczenia i bez sensu przenosić kotlownię
- drzwi zewnętrzne otwierane do srodka, poszerzę wiatrolap poprzez przesunięcie ścianki dzialowej łaczącej wiatrołap z łazienką. mam więcej miejsca na holu po zmianie biegu schodów. Wydłużam w ten sposób wiatrołap i łazienkę (pan twierdzi, że wystarczy nawet 30 cm).
Prosze o opinie.
Zmiany mają mnie kosztowac jakieś 2,5 tys. + drugie tyle projekt
Indywidualny projekt ok. 7 tys.
Układ mi odpowiada, oczywiście po zmianach. Pytanie czy warto w takim razie robić indywidualny?