Dodaj do ulubionych

inteligentny dom

02.03.07, 16:16
macie cos takiego, planujecie ? warto ? ile to może kosztować ?
Obserwuj wątek
    • kasia_de Re: inteligentny dom 02.03.07, 17:18
      ja planuję mieć coś w ten deseń ;-) ale w granicach przyzwoitości ;-) i tylko
      dlatego, że w pewnym zakresie mój mąż robi zawodowo takie rzeczy i chce się w
      domu "pobawić" ;-) na razie wymyśla w ramach dowcipów jak to mnie w tym
      domu "urządzi" ;-) a ponieważ ma skłonność do oszczędzania, hehe, więc pomysły
      są takie : jak za dużo wody będę wlewać do wanny to mi w pewnym momencie system
      zakręci kran ;-) albo światła się będą co jakiś czas wyłączać (bo ja wychodze i
      nie gaszę) więc będę musiała ponownie zapalić żeby mieć jasno ;-) na razie to
      żarty, ale coś tam się bedziie sterowało, np zapalanie pieca gazowego SMS-em ;-)
    • nowanowa5 Re: inteligentny dom 02.03.07, 17:41
      a gdyby założyć taką opcję "w granicach rozsądku" -( kurczę,co to właściwie
      znaczy), na przykład jakies załączanie alarmu zewnętrznego, światła na zewnątrz
      i w domu jakos sterowane (sms?), muzyka na żądanie, opuszczanie rolet -no nie
      wiem co jeszcze warto, to ile by mogło kosztować jakies projektowanie takiego
      ustrojstwa a potem wykonanie ? cha cha , łatwo powiedzieć , co ?
      • mifff Re: inteligentny dom 02.03.07, 18:05
        > a gdyby założyć taką opcję "w granicach rozsądku" -( kurczę,co to właściwie
        > znaczy)

Żeby imteligencja domu nie przewyższała inteligencji inwestora :)
    • nowanowa5 Re: inteligentny dom 02.03.07, 18:23
      dobre ! ale ze "swojom ymtelygencję" cenię wysoko, to mam załozyć duże koszta?
      • magdamaidee Re: inteligentny dom 03.03.07, 17:56
        Ja bym się niezdecydowała. We niektórych biurowcach w których pracuję są proste
        sterowane systemy i fioła można od nich dostać. W moim biurowcu światła się
        gaszą same z siebie i o dziwo zapalenie nie jest łatwe (nie raz korzystałam z
        toalety po ciemku na początku bo się ustrojstwo psuło). Żaluzje spadają nagle z
        hukiem i się przekręcają w zależności od słońca (na prośbę pracowników
        unieruchomono system, bo zawał serca był gotowy i tak nigdy dobrze nie było). U
        jednego z klientów od którejś tam godziny są czujniki ruchu i muszę co 15-20
        minut wstać i pomachać ręką żeby dalej pracować. Toaleta też na czujniki ruchu,
        z tym że ja się chyba za szybko poruszam, bo muszę odczekać, aż się zapali i
        się denerwuję.

Na podstawie tych doświadczeń za nic bym się nie pakowała w te ustrojstwa w
        domu.
        • mifff Re: inteligentny dom 03.03.07, 19:56
          > sterowane systemy i fioła można od nich dostać. W moim biurowcu światła się
          > gaszą same z siebie i o dziwo zapalenie nie jest łatwe (nie raz korzystałam z
          > toalety po ciemku na początku bo się ustrojstwo psuło). Żaluzje spadają nagle
          z
          >
          > hukiem i się przekręcają w zależności od słońca (na prośbę pracowników
          > unieruchomono system, bo zawał serca był gotowy i tak nigdy dobrze nie było).
          U
          >
          > jednego z klientów od którejś tam godziny są czujniki ruchu i muszę co 15-20
          > minut wstać i pomachać ręką żeby dalej pracować. Toaleta też na czujniki
          ruchu,
          >
          > z tym że ja się chyba za szybko poruszam, bo muszę odczekać, aż się zapali i

To podpada pod imteligencję nabytą :)
    • asia255 Re: inteligentny dom 04.03.07, 10:23
      Ja jestem ostrożna, co do takich wynalazkó.
      Wszystko jest łądnie fajnie jak działa
      ale jak sie nie daj Boze cos schrzani to potem tylko problemy
      zanim sie żaluzje naprawi - trzeba zyc w ciemni itp.
      Po co az tak uzależniac sie od techniki?
      W końcu zaciągnięcie zasłon czy spuszczenie wody w toalecie
      to nie jest az tak wielki wysiłek....
    • nowanowa5 cóż 05.03.07, 12:22
      no to mnie nie pocieszyłyście, mniejsza o wode w toalecie, chodziłoby mi raczej
      o sprawy wyjazdów (na przykład), ustaliłabym kiedy rolety maja się opuścić
      (może codziennie trochę inaczej) światło zapalić albo radio właczyć, może
      trochę zgłębię temat u fachowców ,do remontu i rozbudowy trochę czasu jeszcze,
      co prawda u moich sąsiadów alarm uruchamia się czasem nagle, nie wiadomo o co
      chodzi
    • lelo107 Re: inteligentny dom 27.04.16, 18:31
      Sprawdź sobie system wihouse.pl ja to mam i jestem zadowolony cena rozsądna i obeszło się bez przeróbek w instalacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka