nowanowa5 02.03.07, 16:16 macie cos takiego, planujecie ? warto ? ile to może kosztować ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_de Re: inteligentny dom 02.03.07, 17:18 ja planuję mieć coś w ten deseń ;-) ale w granicach przyzwoitości ;-) i tylko dlatego, że w pewnym zakresie mój mąż robi zawodowo takie rzeczy i chce się w domu "pobawić" ;-) na razie wymyśla w ramach dowcipów jak to mnie w tym domu "urządzi" ;-) a ponieważ ma skłonność do oszczędzania, hehe, więc pomysły są takie : jak za dużo wody będę wlewać do wanny to mi w pewnym momencie system zakręci kran ;-) albo światła się będą co jakiś czas wyłączać (bo ja wychodze i nie gaszę) więc będę musiała ponownie zapalić żeby mieć jasno ;-) na razie to żarty, ale coś tam się bedziie sterowało, np zapalanie pieca gazowego SMS-em ;-) Odpowiedz Link
nowanowa5 Re: inteligentny dom 02.03.07, 17:41 a gdyby założyć taką opcję "w granicach rozsądku" -( kurczę,co to właściwie znaczy), na przykład jakies załączanie alarmu zewnętrznego, światła na zewnątrz i w domu jakos sterowane (sms?), muzyka na żądanie, opuszczanie rolet -no nie wiem co jeszcze warto, to ile by mogło kosztować jakies projektowanie takiego ustrojstwa a potem wykonanie ? cha cha , łatwo powiedzieć , co ? Odpowiedz Link
mifff Re: inteligentny dom 02.03.07, 18:05 > a gdyby założyć taką opcję "w granicach rozsądku" -( kurczę,co to właściwie > znaczy) Żeby imteligencja domu nie przewyższała inteligencji inwestora :) Odpowiedz Link
nowanowa5 Re: inteligentny dom 02.03.07, 18:23 dobre ! ale ze "swojom ymtelygencję" cenię wysoko, to mam załozyć duże koszta? Odpowiedz Link
magdamaidee Re: inteligentny dom 03.03.07, 17:56 Ja bym się niezdecydowała. We niektórych biurowcach w których pracuję są proste sterowane systemy i fioła można od nich dostać. W moim biurowcu światła się gaszą same z siebie i o dziwo zapalenie nie jest łatwe (nie raz korzystałam z toalety po ciemku na początku bo się ustrojstwo psuło). Żaluzje spadają nagle z hukiem i się przekręcają w zależności od słońca (na prośbę pracowników unieruchomono system, bo zawał serca był gotowy i tak nigdy dobrze nie było). U jednego z klientów od którejś tam godziny są czujniki ruchu i muszę co 15-20 minut wstać i pomachać ręką żeby dalej pracować. Toaleta też na czujniki ruchu, z tym że ja się chyba za szybko poruszam, bo muszę odczekać, aż się zapali i się denerwuję. Na podstawie tych doświadczeń za nic bym się nie pakowała w te ustrojstwa w domu. Odpowiedz Link
mifff Re: inteligentny dom 03.03.07, 19:56 > sterowane systemy i fioła można od nich dostać. W moim biurowcu światła się > gaszą same z siebie i o dziwo zapalenie nie jest łatwe (nie raz korzystałam z > toalety po ciemku na początku bo się ustrojstwo psuło). Żaluzje spadają nagle z > > hukiem i się przekręcają w zależności od słońca (na prośbę pracowników > unieruchomono system, bo zawał serca był gotowy i tak nigdy dobrze nie było). U > > jednego z klientów od którejś tam godziny są czujniki ruchu i muszę co 15-20 > minut wstać i pomachać ręką żeby dalej pracować. Toaleta też na czujniki ruchu, > > z tym że ja się chyba za szybko poruszam, bo muszę odczekać, aż się zapali i To podpada pod imteligencję nabytą :) Odpowiedz Link
asia255 Re: inteligentny dom 04.03.07, 10:23 Ja jestem ostrożna, co do takich wynalazkó. Wszystko jest łądnie fajnie jak działa ale jak sie nie daj Boze cos schrzani to potem tylko problemy zanim sie żaluzje naprawi - trzeba zyc w ciemni itp. Po co az tak uzależniac sie od techniki? W końcu zaciągnięcie zasłon czy spuszczenie wody w toalecie to nie jest az tak wielki wysiłek.... Odpowiedz Link
nowanowa5 cóż 05.03.07, 12:22 no to mnie nie pocieszyłyście, mniejsza o wode w toalecie, chodziłoby mi raczej o sprawy wyjazdów (na przykład), ustaliłabym kiedy rolety maja się opuścić (może codziennie trochę inaczej) światło zapalić albo radio właczyć, może trochę zgłębię temat u fachowców ,do remontu i rozbudowy trochę czasu jeszcze, co prawda u moich sąsiadów alarm uruchamia się czasem nagle, nie wiadomo o co chodzi Odpowiedz Link
lelo107 Re: inteligentny dom 27.04.16, 18:31 Sprawdź sobie system wihouse.pl ja to mam i jestem zadowolony cena rozsądna i obeszło się bez przeróbek w instalacji. Odpowiedz Link