Dodaj do ulubionych

dylemat działkowy

23.05.07, 21:20
Kochane "baby", podczytuję forum z dużym zainteresowniem i śledzę losy Waszych
działek, pozwoleń, projektów i wreszcie rosnących domków. Sama mam nadzieję
dołączyć do klubu budowniczych;-),ale najpierw działka... I tu mam pytanie do
Was - czy jest sens zakupić działkę o wymiarach 15,50 na 29,15? Lokalizacja
bajeczna, pełne uzbrojenie, znajomi sąsiedzi. Planujemy mały dom - do 110
metrów, bez garażu, z poddaszem użytkowym, projekt indywidualny. Czy da się
postawić sensowny dom na takiej przestrzeni, czy lepiej dać sobie spokój?
Proszę o opinie, pozdrawiam enona
Obserwuj wątek
    • enona Re: dylemat działkowy 23.05.07, 22:10
      Mam nadzieję, że ktoś się zlituje i coś podpowie...
      • mifff Re: dylemat działkowy 23.05.07, 22:24
        Wąski (8,5m przy jednej ścianie bez okien, lub 7,5m z oknami na dłuższe
        granice; wnętrze odpowiednio 7,4 lub 6,4 m).
        Komunikacja więcej zajmie powierchni, niż w domu na rzucie proporcjonalnego
        prostokąta.
        Szukaj innej działki :(
        • enona Re: dylemat działkowy 23.05.07, 22:29
          dzięki mifff, kto jeszcze się odezwie...?
    • dibianka Re: dylemat działkowy 23.05.07, 22:41
      jak chcecie projekt indywidulany, to lec z tym dylematem do projektanta. On Ci
      odpowie co moze na takiej dzialce "wyczarowac" i bedziesz wiedziala juz na czym
      stoisz. Proponuje tez rozejrzec sie troszeczke w projektach gotowych, abyscie
      chociaz w przyblizeniu wiedzieli co chcecie, jak ten dom ma wygladac, jaki duzy
      itd. Jasne, ze na takiej dzialce da rade upchnac dom, ale juz od razu wiadomo,
      ze nie jest to rozwiazanie dla kogos, kto chce miec np. duzy ogrod albo dla
      kogos komu jest wazna prywatnosc.
      • enona Re: dylemat działkowy 23.05.07, 22:50
        Oj poleciałabym, ale obecnie przebywam za granicą i nie mam takiej możliwości.
        Sąsiadami z jednej strony byłaby rodzina. Liczymy się z małym ogrodem, ale
        obawiamy się, że mimo to metraż jest za mały... Przejrzałam projekty - nie ma
        dużego wyboru na tę szerokość działki.
        • kasia_de Re: dylemat działkowy 24.05.07, 09:22
          ha, to ja się wypowiem...

moja działka ma 13,3 m ;-)

i jak mi ktoś powie że nie da się na niem budowac to pogryzę ;-))))

jak dom będzie wyglądać możesz zobaczyć klikając na "dziennik" w moim podpisie.

Ja wiem, że nie każdemu taki dom się może podobać, ale jest dowodem na to że
          można ;-) dodam, że komunikacja w domu jest ograniczona do minimum (chodzi mi o
          korytarze, bo z mężem ciągle jeszcze gadam ;-))))aczkolwiek nie wiem jak długo
          jeszcze ;-)

Ciężko Ci jednak będzie znaleźć dom gotowy, myślę że lepiej będzie
          zaprojektować "od podstaw". Możesz to zrobić "korespondencyjnie" - wiem, ż enp
          nasz architekt robi projekty dla ludzi z całej Polski, musisz mieć tylko
          informacje co możesz na działce wybudować (plan zagospodarowania czy warunki
          zabudowy) no i wiedzieć czego oczekujesz ;-)

Jeśli działka ma dobrą lokalizację a przy tym korzystną cenę (moja miała te 2
          atuty, z naciskiem na 2 - kosztowała 30% tego co działki położone obok), to się
          nie zastanawiaj.
          • enona Re: dylemat działkowy 24.05.07, 17:33
            Kasia, liczyłam, że właśnie Ty się wypowiesz, bo pamiętałam, że masz wąską
            działkę.W dzienniku przeczytałam, że w sumie ma 1300 m2, choć chcecie połowę
            sprzedać. Ile dokładnie sobie zostawiacie? Bo moja wątpliwość oprócz szerokości
            działki tyczy się jej wielkości... Ta nasz jest taka samo ustawiona do stron
            świata.
            • kasia_de Re: dylemat działkowy 25.05.07, 08:41
              u nas w planie zagospodarowania przewidziano 600 m na dom jednorodzinny. Na
              razie zabudujemy jedną część, zobaczymy jak nam wyjdzie rozplanowanie
              wszystkiego, ogrodu, garażu itp. No ale nie mniej niż 600 musimy zostawić. Ja
              nie chcę dużej działki bo lubię co prawda ogród, ale już robotę przy nim
              niekoniecznie ;-)
              Przez to że dom jest wąski i wciśnięty w jeden kąt (tak specjalnie go
              zlokalizowaliśmy), to nie ma dwóch małych ogródków z 2 stron, tylko z jednej
              zostanie całkiem spory kawał ogrodu. Mam tam zaplanowany placyk zabaw dla
              dziecka i altankę z murowanym grillem.
              Podejrzewam, że w sumie będą chyba 2 działki po 65o m2.

Ale to jeszcze długo potrwa bo działka jest wkładem własnym w kredyt i jego
              zabezpieczeniem. Pozwiedziano nam w banku, że jak dom zostanie wybudowany to
              jego wartość wraz z małym kawałkiem działki na którym stanie będzie taka, że
              wystarczy na zabezpieczenie kredytu.
              Wtedy "wyciągniemy" resztę działki z hipoteki i podzielimy działkę notarialnie.

To podobno realne, ale formalności z rok mogą potrwać ;-) już się boję ;-)
              pociesza mnie tylko cena m2 tej sprzedanej później działki ;-) hehehe

Co do ustawienia względem stron świata - trochę się boję, że będzie ciemno w
              domu... ale miałam wybór między oknami z salonu i tarasem od wsch lub zach.
              Zach mi się nie podobał, moi rodzice mają tak taras i mnie to nie pasuje.
              Mam tez tarasik malutki od południa i duże okno z tej strony, liczę, ze
              doświetli dół.
              W poniedziałek chłopaki ruszają do boju to zdam relację za niedługo czy
              faktycznie jest ciemno ;-)))
              • walnientaenta Re: dylemat działkowy 25.05.07, 12:59
                ja bardzo przepraszam za krytykę ale ten dom jest brzydki, mniej świadomość ze
                aby jakoś wyglądał musisz nad nim popracować - dobór materiałów
                wykończeniowych, chodniki, drewniane pergoe.........bo sam dom się nie obroni
                jako bryła :-(
                ale na takiej działce owszem można coś postawić, no i cenne sąsiedztwo jak ktoś
                jest rodzinny :-)
                • enona Re: dylemat działkowy 25.05.07, 14:37
                  Tak naprawdę to marzył nam się dom parterowy...Ale ta działka ma genialną
                  lokalizację. 15 minut pieszo do pracy, 10 do sklepu, 20 pieszo do centrum
                  miasta. Odpadłby koszt kupienia auta. Ale, kurczę, to tylko 451m2...
    • jkl13 Re: dylemat działkowy 28.05.07, 08:50
      Jak macie w planach projekt indywidualny, to każdy dom zmieści się na takiej
      działce. Musicie sobie tylko zdawać sprawę, że działka jest wąska i z bryłą
      domu po prostu nie poszalejecie.
      O ile nic się nie zmieniło, to od granicy działki do ściany musicie zachować
      odstęp 4 metrów (ewentualnie 3 metry, gdy ściana nie ma okien).
      Najlepiej na kartce papieru wyrysuj sobie powierzchnię działki (np. 1 cm to 1
      metr) i wrysuj dom, pamiętając o zachowaniu proporcji i odległości od granicy
      działki. Będziesz wiedziała, jaki kształ domu musisz zachować. Potem powiększ
      rzut domu (ale przy zachowaniu proporcji) i spróbuj umiejscowić pomieszczenia
      (sypialnie, kuchnia, łazienka, salon i co tam jeszcze chcesz). Zobaczysz, czy w
      takiej bryle jesteś w stanie zmieścić pomieszczenia i ich ilość, czy wyjdą w
      miarę ustawne, niezbyt małe. Z tego co piszesz to planujecie raczej mały domek,
      więc pewnie nie chcecie zbyt wielu pomieszczeń o dużej powierzchni. Jednak nie
      warto też robić z domku małego mieszkanka, o ślepej kuchni czy pokojach
      przejściowych, bo chyba nie po to człowiek dom buduje.
      Jeśli twoje rysunki (nie muszą być specjalistyczne, ale raczej poglądowe) będą
      świadczyły, że zmieścisz się na działce, to projektant na pewno też zrobi taki
      projekt, że będziesz zadowolona.
      Wybrana przez ciebie działka ma tyle zalet, że warto poświęcić się trochę z
      bryłą domu i roszmiezczeniem pomieszczeń, choć wydaje mi się, że nie powinno
      być z tym większych problemów.

Powodzenia
      • enona Re: dylemat działkowy 29.05.07, 10:14
        Już mieliśmy zarzucić ten pomysł..., ale zastosuję się do Twojej rady i
        spróbuję to rozrysować. Dziękuję za podpowiedź:-), pozdrawiam
        • jkl13 Re: dylemat działkowy 29.05.07, 11:14
          Ja właśnie w taki sposób wymyśliłam nasz dom. Rysowałam tak długo, aż w końcu
          pasowała mi bryła domu oraz rozkład i wielkość pomieszczeń. Projekt mamy
          indywiualny i dokładnie taki, jaki sobie wymyśliliśmy. Działkę mamy co prawda
          większą niż wy, ale i dom większy (razem z garażem 230 m2 - parterówka).

Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka