madohora Re: Dla Ciebie Mamo 17.05.12, 12:25 zamknięty Wizja Włodzimierz Perzyński Mojej matki zapłakane oczy Patrzą na mnie z beznadziejną trwogą Słyszę głos jej - głos co we krw broczy "Ja już nie mam na świecie nikogo" Przez otchłanie, przez góry i morza Idzie za mną jak echo tułacze Jen na życia mojego bezdroża Idzie za mną i jak echo płacze... Zdaje mi się czasami w noc ciemną Że jest przy mnie smutna, zapłakana Że pochyla się cicho nade mną I już usnąć nie mogę do rana Jak szaleniec w mroku wyciągam dłonie I odpycham jej wizję od siebie Tę twarz bladą w cierniowej koronie Od łez lśniącą jak rój gwiazd na niebie Odpowiedz Link
madohora Re: Dla Ciebie Mamo 17.05.12, 12:37 zamknięty Zwykłe Matczysko Maria Pawlikowska - Jasnorzewska Matka Grakchów? Rzymska matrona? Propagandowe nazwisko? Nie, to tylko dobroć wcielona Zwykłe matczysko. Wielkość mało dla niej stanowi Do szczęścia jej nie wystarczy Nie ona to rzekła synowi "Z tarczą albo bez tarczy" Mocna nie jest. Wzdycha i płacze Nad poniżeniem jednostki Nad dzieckiem swoim tułaczem Nad zagadką wyroków boskich Lecz za każdą jej łzę spada pocisk! Za westchnienie dymi rumowisko! I cóż na to Anioł Dobroci> Płacze dalej i oto wszystko. Lecą światłem rykoszetów echa Płoną gniewy i odwety Któż by z panów zemsty poniechał Zemsty z Bogiem lub przeciw Bogu? Odpowiedz Link
madohora Re: Dla Ciebie Mamo 22.05.12, 11:51 zamknięty Z wiersza "Pochwała wsi" Jerzy Libert A w oczach miałaś światło i ciszę Wielkiej pogody Któa jak mądre ramię kołysze Lądy i wody A spokój kradłaś Bogu jak słowo Z przepysznej wazy Której rozsiane płyną miarowo Kręcą się głazy A dziś pod miasta kopułą ciemną Serce masz znojne Pochylasz czoło smutne nade mną I niespokojne A ja z twych powiek zgarnąwszy ręką Łzy jak opale Oto je w mowy przeplatam dźwięky Ku wsi pochwale Odpowiedz Link
madohora Re: Dla Ciebie Mamo 22.05.12, 11:58 zamknięty O matce Józef Czechowicz Rano tęcza na ścianeie odbita z lusterka falisty brzęk zegara wydobyty na jaw maj się sadem puszystym jak chmura rozćwierkał w oknie które granicą jest izby i maja powiewają tu matki ciemne ciche ręce przebywają tęczowy refleks czy wodospad nad obrusem ciemnieją ciszej i goręcej mimo zmarszczek - szept smutny nieumyślną groźbą matko! zbudzony patrzę spod rzęs trawy leżąc matko! twe siwe oczy płaczą nade mną może wiatr jestem tu choć daleko na innym wybrzeżu twój ostatni kwiat tak mało wiesz o syny chodząca wśród gromnic tyle że spajam głazy rymów tyle że nie mogę zapomnieć pomienia dymu jak nikt inny jesteś pośród ludzi mówić - cóż mówić - drżeć z niemocy słów żebyś młoda i piękna w uśmiech mogła wrócić znów Odpowiedz Link
madohora Re: Dla Ciebie Mamo 22.05.12, 12:08 zamknięty U moji matusi Józef Czechowicz u moji matusi kwitła jabłóneczka malowane okna wystrugane ściany wystrugane ściany dębowa podłoga stoły modrzewiowe ława modrzywiowa u moji rodzony u moji matuis nosiłam gorsecik połyskiwoł mi się nosiłam warkoczyk zwisał mi do piunt na ucieche drużek na cieche chłopiunt u moji mmatusi kwitła jabłóneczka ceruwne jabłuszka gubięcy po steckach kwitły wielgie malwy i niziutkie różycki gdziem się spotkała z jasieńkiem u rzycki u moji matusu u moji rodzuny uciekłam w sadzie jasio mnie dogunił złapał za awrkoczyk z dwanaście sunzek temi stunzeckami życie mi zawiunzał Odpowiedz Link
madohora Re: Dla Ciebie Mamo 22.05.12, 12:13 zamknięty **** Krzysztof Kamil Baczyński Matko, nie ma już dni, które nas rodzielą Choć upiór dnia stoi w oknie i czeka, Nie doścignie nas nikt na drodze naszej od śmierci Nie ondajdzie nas nikt, bo droga nasza za daleka Odpowiedz Link
madohora Re: Dla Ciebie Mamo 22.05.12, 12:23 zamknięty Mamie - Krzysztof Krzysztof Kamil Baczyński Sny dziecinne pachniały wanilią Jak oderwać to życie od trwogi Te dni jak małe bożki w oliwkowym lesie - - wyrosły z nich dorosłe wilki i ogień opalił sosny strzelistych uniesień Takie to dzieje, matko. Boli wiatru kolec wbity w dwudziestą jesień, kiedy umiem już najtrudniejsze słowa. Na pękniętym stole umierają kwiaty - suche deski trumien Dusi las zdarzeń przerosłych. Nic więcej matko, jeszcze jednym uśmiechem sprzed lat dwudziestu przywróć mi wzrok świata dziecięcy. Odpowiedz Link
madohora Re: Dla Ciebie Mamo 15.04.13, 17:58 zamknięty Święto mamy powinno być codziennie Odpowiedz Link