-
Witam,
szukam ciekawego przepisu na pieczonego indyka do kanapek, z jakimiś ciekawymi przyprawami, dodatkami.
Z góry dziękuję
-
W związku z terminem przedświątecznym uprzejmie informuję, że upiekłam i zamroziłam (o zgrozo) mięsiwo na święta.
Gęś mrożoną pozbawiam kości- tak jak to robi się z kurczakiem. Gęś ponad 4 kg ma straszną ilość kości, bo ponad 2 kg. Do tego podroby. Zostaje na desce worek ze skóry z tłuszczykiem i nie za dużo mięsa, sterczą pozostawione pałki skrzydeł i nóg. Wkładałam kiedyś mięso z kurczaka do środka. Tym razem pierś z indyka... i to jest dopiero lepsze rozwiązanie. Ponad kilogram piersi. ...
-
Z czym podać na nieco bardziej uroczysty obiad? Ziemniaki w jakiejś postaci? jakie warzywa, surówka, co według Was pasuje?
-
Proszę o pilną odpowiedź, czy mogę włożyć pierś z indyka do solanki na noc a rano natrzeć przyprawami i upiec? chodzi mi o to, że do najbliższego sklepu mam 20 minut drogi autem a nie mam odpowiednich przypraw, nie chce też by mięso sie zepsuło
-
Mam pytanie do bardziej doświadczonych: jak należycie upiec ww mięso? Nie mogę jeść smażonego, więc nie obsmażam przed wrzuceniem do rękawa. Wcześniej marynuję w zalewie (troszkę oliwy, przyprawy). Potem rozgrzewam piekarnik do 190-200C i w tej temp. piekę kwadrans, po czym zmniejszam temp. do 180C i piekę tak przez godzinę. Efekt - mięso suche jak wiór:P Może coś doradzicie? Pozdrawiam
-
szanowny malz upolowal w sklepie pare sktzydełek z indyka, macie jakies
pomysly obiadowe na oporzadzenie tego trofeum?
dzieki, indyczka
-
Dziewczyny w tym roku chcialam upiec na swieta indyka ale nie wiem
jak sie do tego zabrac. po pierwsze nie mam nic tak duzego wiec moje
pytanie czy moge go piec na takiej grubej blasze do ciasta? a obok
polozyc warzywa? czy warzywa sie nie spalá i czy polozyc je od razu
czy pozniej i moze macie pomysly na farsz? dzieku za rady
-
Mam pytanie w jaki sposób usmażyć kawałki fileta z kurczaka lub indyka, tak,
aby były miękkie i usmażone. Niestety jak ja je smażę w woku to twardnieją.
Może za długo, albo za mała temperatura lub za mało oleju?
-
Poprzedni wątek się zagubił.
Napiszcie, proszę, czy można zrobić (ma być SMACZNE!) gulasz lub większe
kawałki indyka (uda) w sosie z pieczarek? I jak to zrobić lub na co zamienić
lepszego? Jakie przyprawy oprócz soli?
Dziękuję bardzo,
Żyra
-
Witam,
Z reguły przyrzadzałam potrawy z piersi indyka lub kurzych.Wczoraj maz kupił skrzydełka indyka,ugotowałam wywar i podczas gotowania ten smrodek.Czy taki sie wydobywa zawsze z indyka,bo nie sadze by były zepsute nie było ich czuc.Prosze o info.Bo jezeli tak brzydko on pachnie za kazdym razem to wole wcinac "pedzonego kuraka" :-)
-
Jutro mamy gości - przyjaciół, z którymi nie zobaczymy się do Nowego
Roku. Czeka nas miły wieczór i przegadana/przejedzona noc, wino
oczywiście czerwone.
Chciałabym zrobić pieczeń z piersi z indyka - taką by były w niej
goździki, miód ale nie wiem, co konkretnie jeszcze, czym jeszcze
przyprawić, jak to się w ogóle robi, ile piecze, jaka temperatura
(żeby nie była za sucha).
Może macie jakies przepisy?
No i co jeszcze można podac do takiej pieczeni? Ziemniaki? Może
jakąs p...
-
kupiłam dzisiaj i ...co z nim zrobić?? dusić tak jak normalne mięso?? a może
macie jakiś fajny pomysł :) była bym wdzięczna :)
-
Raz do roku moja mama organizuje "familiadę" i przygotowuje
pysznego, pieczonego indyka z żurawiną według starego, rodzinnego
przepisu. Zwykle nabywałem butelczynę merlota z różnych krajów lub
też dobrego portugalczyka z Dao. Raz postawiłem Chablis. Jakie
byłyby Wasze propozyzje? Brakuje mi pomysłu. Rodzinka jest wyrobiona
w zakresie win. Zatem nie mogę zaliczyć wpadki:-)Aha, wino do 100
zeta.
-
Zawsze przyprawiam, obsmażam w cebuli i dusze. Podpowie mi ktoś co
moge zrobić aby było jeszcze lepsze;? ;-)
-
Wydaje się, że trzymałam się przepisu: rozgrzany do 200 stopni piekarnik, piec
ok.1,5 i polewać sosem. Polewałam co 30 min. i przekręcałam (miałam udziec) i
wyszedł suchy jak wiór. Co ile polewać? Może to wina indyka?
-
Mam zamiar przerobic kilo albo dwa moroznych indyczych cyckow, i wpadl mi w oko watek o klopsikach w piekarniku. Ale nigdy nie robilam klopskikow z indyczej piersi - z uda tak, ale to inne mieso, bardziej suche, o innym smaku, i nie bardzo wiem jak sie do niego zabrac, boje sie ze sie rozsypia (moje klopsiki maja takie dziwne tendencje, mimo jajka i bulki). Chcialabym zrobic kilka wersji smakowych, czesc z koperkiem, czesc z curry...i tu wlasnie koncza sie moje pomysly. Co polecacie dodac do ...
-
mam przepis na keks z indyka. potrzebuje do niego 4 eskalopków z piersi indyczej. sprawdzałam co to są eskalopki i trochę jestem zamotana. raz pisze, że to cienkie kotleciki smażone bez panierki, innym razem, że zawijane z nadzieniem itp.
czy użyć do keksu po prostu surową pierś indyczą, czy zmielić dopiero po obsmażeniu?
-
Czym faszerujecie świątecznego indyka. Wątróbka, jajko i bułka, ale
co jeszcze?
-
Filet z indyka w kostkę, pieczarki przesmażone z cebulą... No i co
dalej, mam jeszcze przygotowaną paprykę pokrojoną, ew. kukurydza,
groszek. Macie jakiś pomysł, jak to połączyć, ew, co do czego
pasuje, tzn. tradycyjny gulasz, czy może da się zrobić coś innego,
pomóżcie, proszę !!
-
Najlepiej coś oryginalnego i smacznego:D
I serdecznie z góry dziękuję za rady w stylu"jest wyszukiwarka"...bo wiem:D