azaheca 23.01.08, 00:46 zamknięty Kuchnia śląska pyszna,a mało rozpropagowana,co Ty na to Madohoro? Link Obserwuj wątek
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 23.01.08, 16:51 zamknięty Zgadzam się jak najbardziej Ale ja lubię wszystkie kuchnie świata Więc może oprócz śląskiej także inne. Serdecznie zapraszam do podawania przepisów Link
azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 23.01.08, 19:18 zamknięty No to zaczynamy,mam prostą radę dla leni,zapracowanych lub gospodarnych. Kupuję gotowe ciasto francuskie,schłodzone lub mrożone,mało miejsca zajmuje w lodówce,jest zrolowane.Robimy przegląd resztek i właściwie wszystko da się w takie ciasto zapakować,najczęściej zlepiam prostokąty wielkości sporego pieroga,nie marnuje się nawet skrawek ciasta,można posmarować jajkiem dla ładnego koloru.Pieczenie trwa 15-20 minut w zależności od rodzaju farszu.Świetnym lepiszczem do farszu ze szpinaku,mięsa,warzyw jest oczywiście żółty ser,ale może być jajko. A teraz podrzucam kilka sugestii: resztki mięsa i warzyw z rosołu,innej zupy mięso mielone,resztki gulaszu,ryby,nawet sałatki jarzynowej pyszny jest szpinak z czosnkiem i żółtym serem,resztka kapusty z grzybami a nawet bigosu,zwykła parówka z dodatkiem sera,plaster szynki albo innej wędliny z dodatkami według uznania na słodko:najlepszy jest gęsty budyń,można poszaleć z dodatki typu kawałki brzoskwini albo innych owoców,czekolada,orzechy,migdały,może być nawet konfitura biały ser, też z dodatkami typu rodzynki,skórka pomarańczowa,to co akurat mamy w domu Polecam,tanie,sprawdzone a goście kunszt kulinarny podziwiają.. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 06.10.08, 16:57 zamknięty Kurczak z szafranem 1 kurczak, 8 łyżek oleju, szklanka ryżu, ½ szklanki rodzynek, ½ szklanki migdałów, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta szafranu, sól, imbir, pieprz, sok z ½ cytryny Ryż umyć, wsypać do ½ ł wrzącej osolonej wody z dodatkiem szafranu. Zamieszać, gotować 15-20 minut, aż wchłonie wodę. Rodzynki opłukać w gorącej wodzie, migdały zrumienić na suchej patelni. Na farsz wymieszać gorący ryż z migdałami i rodzynkami, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i sokiem z cytryny. Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem, imbirem i cynamonem, napełnić przygotowanym nadzieniem. Zszyć lub spiąć wykałaczką, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Polać kurczaka rozgrzanym na patelni olejem, przełożonym do brytfanny, podkładając skrzydełka pod tuszkę. Piec około godziny w temperaturze 180-200 stopni, polewająć kurczaka najpierw wodą a potem sosem z pieczenia. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 09.02.09, 15:32 zamknięty WARZYWA Z WOŁOWINĄ 2 marchewki, kalarepka, cebula, 2 ząbki czosnku, łodyga selera naciowego, 10 dag mrożonej fasolki szparagowej, duży pomidor, 5 dag kukurydzy z puszki, 1,5 litra bulionu wołowego, 20 dag gotowanej wołowiny, 2 łyżki oliwy, 5 ziaren pieprzu, sól, po łyżce bazylii i antki, 2 łyżki startego parmezanu. Marchewkę i kalarepki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Seler naciowy oczyścić, przekroić na pół, pokroić w pół plasterki. Pomidor sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wołowinę pokroić w niedużą kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć pokrojone warzywa wraz z mrożoną fasolką, chwilę podsmażać. Bulion zagotować w rondku. Dodać podsmażone warzywa, ziarenka pieprzu i połowę posiekanych ziół, wymieszać. Gotować 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojoną wołowinę, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać resztą ziół i startym parmezanem. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 16.12.08, 15:36 zamknięty BARSZCZ Z USZKAMI Składniki ½ kg buraków, włoszczyzna, cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziarenka pieprzu, 2 łyżki koncentratu buraczanego. Uszka: Szklanka mąki, sól, pieprz, 3 dag ugotowanych szuszonych grzybów, cebula, łyżka posiekanej natki, jajko, łyżka oleju Włoszczyznę oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa i przyprawy zalać 1,5 litra wody, ugotować wywar. Dodać starte buraki, gotować 30 minut. Przecedzić, dodać koncentrat buraczany, przyprawić. Uszka: Mąkę zagnieść ze szczyptą soli i taką ilością wody by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Grzyby posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, wymieszać z grzybami, natką i jajkiem, wymieszać, przyprawić. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraciki. Na każdym ułożyć nadzienie, uformować uszka, zlepić. Ugotować. Podać do barszczu. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 16.12.08, 15:49 zamknięty CIASTO BANANOWE Składniki: 1 i ½ szklanki cukru, 6 jajek, po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 6 łyżek oleju, Krem: 6 jajek, 5 bananów, sok bananowy, ½ torebki budyniu bananowego, 2 opakowania kremu śmietankowego Ciasta: Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować z cukrem aż się rozpuści. Miksując, dodawać po jednym żółtka, po łyżce przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie zmiksować. Dno i boki blachy posmarować olejem, posypać tartą bułką. Wlać ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 40 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić. Kremy śmietankowe przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać proszek budyniowy, zmiksować. Jeden banan obrać, pokroić w małą kostkę, wymieszać z kremem śmietankowym, schłodzić w lodówce. Pozostałe banany pokroić na plasterki. Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć sokiem bananowym. Na spodzie ułożyć plasterki bananów, posmarować kremem bananowym, przykryć ciastem, wyłożyć resztę bananów i krem. Ozdobić Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 23.12.08, 13:45 zamknięty FASZEROWANE DAKTYLE Składniki: 40 dag daktyli (be pestek), 10 dag wyłuskanych orzechów pistacji, 35 dag masy marcepanowej, 80 ml likieru wiśniowego, 2 tabliczki czekolady deserowej, 5 dag białej czekolady, kilka pistacji i cukier puder do dekoracji Pistacje bardzo drobno posiekać lub zemleć. Dodać masę marcepanową i likier, dokładnie zagnieść. Masę podzielić na połowę, jedną część odłożyć do dekoracji. Pozostałą napełnić daktyle, lekko ścisnąć, by nadzienie nie wypadło. Czekoladę deserową stopić na małym ogniu, zdjąć. Połowę daktyli nabić na długie wykałaczki, zanurzyć w stopionej czekoladzie. Udekorować posiekanymi pistacjami, odłożyć do wystygnięcia. Resztę masy marcepanowej włożyć do woreczka, odciąć róg, wycisnąć paski wokół pozostałych daktyli. Białą czekoladę stopić, dodatkowo udekorować daktyle. Ewentualnie oprószyć je cukrem pudrem. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 09.02.09, 15:15 zamknięty FASOLA Z INDYKIEM Składniki: 40 dag filetu z piersi indyka, po 30 dag czerwonej i białej fasoli z puszki, w czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mielona chilii, 4 łyżki oleju, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 40 dag pomidorów z puszki, 4oo ml bulionu, 2 dymki. 25 dag gęstej śmietany 22% Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Filet z indyka umyć, pokroić w małą kostkę. Wymieszać z cebulą, czosnkiem, oprószyć chili, solą i pieprzem, wlać 2 łyżki oleju, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Resztę oleju rozgrzać w rondlu, przesmażyć mięso. Dodać paprykę, razem podsmażyć. Wlać bulion i pomidory z puszki razem z zalewą, gotować 10 minut. Obie fasole osączyć z zalewy, opłukać. Wsypać do zupy, gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku. Dymkę umyć, pokroić razem ze szczypiorkiem. Zupę wlać do talerzy, posypać posiekaną dymką, podać ze śmietaną. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 08.04.09, 15:11 zamknięty JAJKA W SOSIE CURRY 8 jajek, 50 dag marchewki, 30 dag mrożonego groszku, 1 średnia cebula, 20 dag długoziarnistego ryżu, 1 i 1/2 szklanki rosołu, 1 szklanka mleka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, 1 łyżka curry, sól, biały pieprz Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo,zalać wodą, przestudzić. Obrać, podzielić na połówki. Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki. Zagotować w garnku rosół, wrzucić marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 8 minut. W połowie czasu gotowania dodać mrożony groszek. Jarzynkę odcedzić na sitku, wywar zlać do drugiego naczynia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu. Oprószyć mąką i curry, zasmażyć. Cienkim strumieniem wlewać powoli do garnka wywar warzywny i mleko. stale mieszając, tak aby nie utworzyły się grudki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 5 minut. Do sosu wrzucić jarzynkę i połówki jajek, krótko podgrzewać całość. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu razem z ryżem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 20.10.08, 16:06 zamknięty Krem Brokułowy Składniki: filety z kurczaka, 3 brokuły, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 i1/2 litra bulionu drobiowego, szklanka śmietany 18%, czubata łyżka mąki, sól, pieprz Brokuły podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać, pokroić w pół plasterki. Filety umyć, pokroić w plasterki. Bulion zagotować w rondlu, dodać ziemniaki, gotować 20 minut. W drugim rondlu ugotować w osolonej wodzie różyczki brokułów. Odcedzić, przelać zimną wodą. Pokrojonego kurczaka dodać do gotujących się warzyw, gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Dodać Brokuły. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy. Wlać do pozostałej zupy, zmiksować na gładki krem. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut a następnie po porcji rozlać do talerzy. Udekorować odłożonymi różyczkami. Podawać z pieczywem Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 20.10.08, 16:07 zamknięty Marchewka na słodko: Składniki: 50 dag soczystej marchewki, 10 dag rodzynek, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, szczypta soli, cukier, 4 pszenne tosty Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki opłukać, zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. Orzechy grubo posiekać, zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Orzechy i rodzynki odcedzić, dokładnie osuszyć papierem kuchennym. Orzechy i rodzynki dodać do marchewki, wymieszać. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać, przyprawić do smaku solą oraz cukrem. Odstawić na 20 minut. Tosty zrumienić w piekarniku lub tosterze. Na gorące nałożyć po porcji surówki. Surówkę marchewkową można przyrządzić w kilku wariantach smakowych: warto do niej dodać kwaskowate starte jabłko. Zamiast oleju można 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany i przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 14.11.08, 16:12 zamknięty Łosoś po norwesku Składniki: 30 dag wędzonego łososia, 1 kg ogórków, cebula, łyżka masła, 400 ml bulionu, koperek, 2 łyżki musztardy, 15 dag śmietany, sól, pieprz Ogórki obrać, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle z ogórkami. Wlać gorący bulion, dusić 5 minut, przyprawić. Dodać musztardę, śmietanę koperek, zagotować. Dodać kawa4ki łososia, przyprawić. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.02.09, 15:38 zamknięty MEKSYKAŃSKIE Z PATELNI Składniki: Ciasto; 25 dag mąki, 12 dag masła, łyżeczka soli, Farsz: 25 dag mielonego mięsa, 2 duże cebule, 2 łyżeczki rodzynek, łyżeczka oliwy, po ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ostrej papryki i soli, tłuszcz do smażenia Farsz: rodzynki sparzyć, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę, dodać mielone mięso, smażyć co jakiś czas mieszając. Wlać ½ litra gorącej wody i dusić na małym ogniu aż woda odparuje. Dodać rodzynki, przyprawy, dokładnie wymieszać. Ciasto: Podane składniki zagnieść, dolewając tyle wody by ciasto miało elastyczną konsystencję. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Z ciasta wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładać porcje farszu, krążki ciasta składać na pół, zlepiać brzegi, formując pierożki. Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni, usmażyć pierożki z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z tłuszczu. Pierożki podawać z ostrymi sosami. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 24.01.08, 18:14 zamknięty Od jutra ruszam ze ślonskimi potrawami a tymczasem podaję mój przepis na bardzo szybki i cyganiony makowiec. Babka makowa Pół szklanki maku przemielić przez maszynkę, następnie sparzyć. Dodać do niego szklankę cukru, trzy żółtka, bakalie oraz pół szklanki tartej bułki. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Na koniec dodać pianę z białek ubitą z odrobiną cukru. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. W drugiej wersji wszystko zrobić jak wyżej ale dodatkowo dodać przyprawy korzenne. Po upieczeniu polukrować białym lukrem. Link
azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 24.01.08, 19:40 zamknięty Odpadam w przedbiegach,nie mam maszynki a może być taki gotowy mak w puszce? wiem, sama chemia pewnie.. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 25.01.08, 18:30 zamknięty Myślę, że może ja też czasami "oszukuję" w gotowaniu czy pieczeniu. Dla mnie to ciasto to taka bardziej skomplikowana "makówka" Link
azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 28.01.08, 01:12 zamknięty Małże,może ktoś lubi? Kupiłam w Championie,mrożone,podgotowane,duże.Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy zamrożone małże,po ok.trzech minutach odlewamy wodę,dodajemy posiekany czosnek (ja duużo),masło,dużo zielonej pietruszki,smażymy jeszcze 2-3 minuty.Najlepiej podawać na gorącej patelni z bagietką lub ciemnym chlebem,do tego wino lub piwo.Szybkie,inne,pyszne Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 28.01.08, 16:54 zamknięty Aż mi ślinka leci. Na pewno spróbuję, tylko z winem bo ja nie lubię piwa. Link
azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 28.01.08, 18:16 zamknięty Dziwaczenia ciąg dalszymamy niby styczeń,ale jest w sklepach szpinak "baby",świeże ,maleńkie listki prosto z Hiszpanii.Nie warto tego katować zbyt długą obróbką,wyjąć z torby,opłukać,podsuszyć na ścierce.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku,lekko zrumienić,dodać masło,wsypać listeczki szpinaku,przemieszać z tłuszczem,wkruszyć ser pleśniowy (bardzo pasuje "Lazur"),ewentualnie może być jeszcze inny tarty żółty,na minutkę przykryć,tak by ser miał szansę się rozpuścić i już.Ja to traktuję jako samodzielne danie,ale można też podawać z oryginalnym włoskim makaronem typu wstążki.Brakuje w przepisie soli,bo sery są słone dostatecznie,ale jeśli ktoś lubi to czemu nie?Podałam przepis "minimum",do modyfikacji,czas wykonania,łącznie z gotowaniem makaronu, to 10 minut,uda się nawet antytalentowi kuchennemu. Link
azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 28.01.08, 20:01 zamknięty Dodam jeszcze do przepisu powyżej drobną radę:jeżeli danie ma być z mięsem,to wystarczy obrać z kości pieczone skrzydełka,dorzucić do makaronu,domieszać szpinak i jeść.Przepis dla leniów (ja),albo słomianych wdowców. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 29.01.08, 10:46 zamknięty Jako, że kończy się karnawał ja pozostanę jak na razie przy rzeczach słodkich.O obietnicy pamiętam i za kilka dni pociągnę wątek kuchni ślaskiej. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Faworki 29.01.08, 10:54 zamknięty Składniki: 25 dag mąki, 4 dag cukru pudru, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka octu, 2 jaja, 10 dag śmietany, szczypta soli, smalec do smażenia, cukier puder do posypania. Przepis: Najpierw trzeba wyjąć stolnicę Mąkę i jajka zgrabnie odliczyć Wymieszać wszystko z tłuszczem Co dalej zaraz wam wyłuszczę Szczypta soli, octu i śmietany i dosyć gęste ciasto wyrabiamy Teraz aż na godzinę przerwę robimy i ciasto w chłodne miejsce wynosimy Rzucamy na nie lnianą ściereczkę niedbale Wówczas ciasto nie obeschnie wcale Za chwilę trzeba je będzie rozwałkować No i faworki (chrusty) z niego wykreować Każdy paseczek w śroku nacinamy i ciasto przez tę dziurkę przekładamy Na tłuszcz rzucamy no i smażymy Lekko na serwetce lub bibułce odsączymy Potem cukrem pudrem posypiemy A na koniec faworki po prostu zjemy Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Pleśniak 29.01.08, 11:07 zamknięty Tak jak na poczatku O słodkościach ciągnę w tym wątku Pleśniak Składniki: 1/2 szklanki mąki, 25 dag masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 łyżki kakao, szklanka cukru, dobry dżem, powidła lub masa makowa. Przepis na tortownicę, w przypadku balszki podwoić składniki Ja robię zawsze z dżemem Takie jak wyżej podane składniki mamy Z mąki, margaryny i żółtek ciasto wyrabiamy Do tego dodajemy proszku do pieczenia i już tutaj coś w naszej pracy się zmienia Ciasto na trzy części dzielimy Do jednej z nich kakao dodajemy Wykładamy tę warstwę na tortownicę Teraz dajemy dżem - innych dodatków nie wyliczę Lecz dajemy albo masę albo marmoladę Można dodać bakalie, taką daję radę. Na to drugą (białą) część ciasta dajemy Najlepiej będzie gdy na grubej tarce ją zetrzemy Pianę z czterech białek ubijamy Wyjdzie pianka gdy cukru waniliowego dodamy Do pianki jeszcze szklankę cukru całą Ciasto musi być słodkie tak zazwyczaj bywało Na pianę z trzeciej części posypkę robimy i tak 45 do 50 minut pieczemy Możemy jeszcze gestem pełnym gracji Posypać ciasto cukrem pudrem dla dekoracji Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Biszkopt 29.01.08, 17:12 zamknięty Składnikizklanka cukru,pół szklanki wody, sok z połowki cytryny trzy jajka, mąka z proszkiem do pieczenia Najpierw szklankę cukru do naczynia wsypujemy Potem trzy żółtka do tego dodajemy Bierzemy pół szklanki wody i sok z cytryny i aż nas ręka zaboli to wszystko trzemy A tak poważnie aż się dobrze cukier zetrze Teraz mąki z proszkiem do pieczenia dodamy jeszcze Mąki tak na oko zawsze dodaję Konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę Na koniec pianę z białek ubitą mieszamy i już ciasto na biszkopt mamy Pół godziny gdzieś to wszystko pieczemy A na koniec zgodnie z upodobaniem dekorujemy Ja zazwyczaj na górze owoce układam i warstwę galaretki na to nakładam Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.02.08, 16:59 zamknięty Dzisiaj kupiłam sobie serek homogenizowany, którego nie da się zjeść. To mi się tak przy okazji przypomniał przepis na "pączki" z sera( ja zazwyczaj używam homogenizowanego) Jeden serek homegenizowany(biały), jedno jajko,pół szklanki cukru (lub łyżka miodu- ja robię z miodem są lepsze)wymieszać razem, do tego dodać proszek do pieczenia i tyle mąki aby można było wyrobić ciasto.Jeszcze raz wszystkie składniki wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować i szklanką lub literatką wycinać okrągłe ciasteczka, kieliszkiem zrobić dziurkę w środku. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem. Link
madohora Re:Schab ala puszysta baba 07.02.08, 17:06 zamknięty Schab ala puszysta baba (trochę pracochłonne) Do tego potrzeba tyle schabu bez kości Ile na wieczór planujemy gości Schab pieknie wymyty z lekka roztłuczony Tak jak na kotlety ma być oprawiony Takie jak na placki ciasto już robimy I tym surowym ciastem schab panierujemy Potem go pieczemy sobie na tłuszczyku i danie gotowe bez większego krzyku Do tego surówki, może dla odmiany dwie lub jakiś z jarzyn piękny wianek Ja je w Słupsku jadłam, tak mi smakowało że do dzisiaj jest mi go ciągle za mało Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Kuchnia Śląska 08.02.08, 13:23 zamknięty Wodzionka www.youtube.com/watch?v=xBTmAT8kL5A Składniki:Kromka suchego chleba, ząbek czosnku,łyżka smalcu, sól, woda. Wodzionka to jest najprostszo zupa Tu ząbek czosnku trzeba poklupać Abo go ino tak rzogniyść nożym Jak już inaczy zrobić niy możesz Na talyrz pokrój se kromka chleba Abo zrob grzanki, jak ci ich trzeba Łyżeczka smalcu dej do łomasty Tukej niy potrza żodnych fantazji Potym to wszystko zalyj se wrzątkiym i dodej soli, by było "słonkie" A jak ci podniybiynio niy bawi To se tyż dodej tak trocha maggi. Link
madohora Re:Kuchnia Śląska:Żur 08.02.08, 15:44 zamknięty Żur Kiedyś to może gorzi było Bo sie tyn zakwas w doma robiło Po tym sie jedni wyspecjalizowali I my do nich z gorczkami lotali Za dwa złote sie zur kupowało i to akurat na obiod stykało Dzisiej sie biere flaszka w sklepie I trocha w rynce sie niom potrzepie Teroz już godm jak żur sie warzy Różne dodatki idzie rozważyć Musi go czosnkiym woniać z daleka Tak, że odrzuco aż człowieka Kości ze schabu abo żeberko Do żuru to różnica niy wielko To obwarzyć tak jakimś czasym i różnych przypraw dodać tym razym Może być kiyłbasa w plasterki krojono jedni zaś lubiom jak jest podsmażono Pieprz i do tego jeszcze liść bobkowy (laurowy) W moim przyprawy momy już z gowy Som tyż tacy co majeranek dajom Ale w tym smaku mie to już wajo Do tego dodać grzybki suszone i może soli, bo żur musi być słony Jak sie już wszystko dobrze zagotuje Wloć tyn zakwas - bo durch go brakuje Czasym tyż jajko na twardo gotowane tarte na tarce abo drobno posiekane Osobno kartofle, dobrze usztamfowane Nojlepi jak som tym żurym zalone. Link
madohora Re:Kuchnia Śląska:Żur 03.06.08, 09:58 zamknięty Jak wtoś godo bzdury My mu godomy Niy lyj sie żurym! Link
madohora Re: Kuchnia Śląska:Karminadle czyli mielone 08.02.08, 15:53 zamknięty Karminadle Do karminadli mięso mielone Czerstwe pieczywo, w wodzie namoczone Z lekka musi być odciśnięte By mięso nie było wodą przesiąknięte. Jeszcze cebulka, drobno pokrojona A w jednej szkole z lekka podsmażona Do tego jajko całe i surowe Teraz już mięso mogło by być gotowe Ale tak jeszcze trochę dla zabawy Sól i pieprz - podstawowe przyprawy Wszystko to razem ze sobą pobratać I z tego mięsa kulki zagniatać Obtoczyć jeszcze w tartej bułce I kłaść na patelni, tak jak na półce Smażyć na tłuszczu na kolor złocisty No i to już mogłoby być wszystko... Lecz gdy do gości chcemy się sposobić To z tych karminadlów można cuda zrobić Link
madohora Re: Kuchnia Śląska:Karminadle czyli mielone 08.02.08, 16:01 zamknięty Impresje z mielonego mięsa Lecz jeszcze inny przepis tu podam Nie sprzedać go byłoby mi szkoda Wszystko robimy tak jak na mielone Lecz różne przyprawy będą tu wrzucone Ja tak to robię,że to mięso dzielę i potem nikt nie wie co w środku się dzieje Może być papryka, taka sproszkowana Majeranek, suszone warzywa czy też oregano Jak ktoś lubi wschodnie korzenie też mogą zaistnieć na tej małej scenie Byle nie słodkie, bo to już przesada zupełnie inny smak mielonemu nada Tutaj można wodze fantazji popuścić i co kto lubi w tym mięsie udusić Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i tartą bułkę dajemy do tego w tej bułce nasze kuleczki toczymy i tak jak mielone też je smażymy. A wykorzystać możemy na sposoby różne Jako składnik szaszłyku na szpadki podłużne Albo też jako przystawkę osobną Lub dekorację jakąś nadobną Link
madohora Re:Kuchnia Ślaska: Szałot 15.02.08, 16:54 zamknięty Szałot czyli sałaka ziemniaczana Tutaj są różne szkoły, jedni dodają boczek,inni majonez, jeszcze inni śledzia. Dzisiaj podaję najprostszy przepis. ==================================================================== Składniki: 4 ogórki kiszone, 3 cebule średnie, 5 jajek, 5 marchewek, 3 pietruszki, 1 seler, 5 ziemniaków, puszka groszku zielonego, majonez. ===================================================================== Ziemniaki gotujemy w mundurkach, marchew, pietruszkę i seler również obgotowujemy, jajka gotujemy na twardo. Wszystkie składniki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy zielony groszek z puszki dobrze odsączony. Według własnego smaku dodajemy przyprawy, sól i pieprz oraz majonez. Sałatka jest dobrym daniem do kotleta schabowego, fileta z kurczaka czy kiełbasy na gorąco Link
madohora Re:Kuchnia Ślaska:Kluski tarte 19.02.08, 17:22 zamknięty Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól ============================================================= 2 kg ziemniaków ogotować w wodzie osolonej Potem je przez praskę przecisnąć, gdy już uwarzone Obrać 2 lub 3 ziemniaki surowe i potrzeć na tarce Uważać gdy ostra by nie zranić się w palce Z tych surowych odcisnąć wodę i połączyć gotowane ziemniaki i surowe Dodać 1 jajko (surowe), mąkę ziemniaczną i wyrabiać ciasto ze solą zmieszaną Ciasto ma być zwarte no i jednolite Zapytajcie o to jakąś śląską kobitę Uformować kulki, lekko spłaszczone być mogą Na piecu postawić gar z osoloną wodą Do wrzątku kłaść kluchy, robić zamieszanie Bo nie powinny być z dołu przypalane Chwilę podgotować (5-7 minut)aż wypłyną na wierzch I po odcedzeniu można je już jeść === Podawać z roladą i modrą kapustą Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 08.02.08, 16:08 zamknięty Nadziewane pieczarki Pół kilograma pieczarek o dużych kapeluszach, jajko, cebulka,sól, pieprz,przyprawy,tarta bułka. Sposób przyrządzania: Pieczarki obieramy ze skórki. Z pieczarek odcinamy ogonki w taki sposób aby nie uszkodzić kapeluszy. Ogonki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko,przyprawy, sól, pieprz,sproszkowaną paprykę,można też dodać suszoną pietruszkę oraz tartą bułkę.Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy do kapeluszy i tak przygotowane smażymy na tłuszczu. Można podawać jako przystawkę lub składnik jakiegoś dania. Link
azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 10.02.08, 14:42 zamknięty świetny ten przepis,wypróbuję z pewnościąJadłam kiedyś w restauracji pieczarki faszerowane...ślimakami,naprawdę były pyszne! Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Pizza 14.02.08, 16:33 zamknięty Pizza Składniki: 1/4 szklanki mleka,1/3 szklanki oleju. 3 dag drożdży, 3/4 szklanki mąki. 30 dag pieczarek, cebula, papryka, żółty ser, przyprawy, cuker, sól Nie wiem ile z pizzą ten przepis ma wspólnego Ale tak go koleżanka nazwała i nam nic do tego Składniki tutaj na tortownicę podaję Trzeba podwoić, gdy ktoś się chce najeść Zaczyn 3 dag drożdży w misie rozkruszamy do tego szczyptę soli i cukru dodamy Letnim mlekiem drożdże zalejemy i mąką wszystko tak by przykryć przesypiemy Na pół godziny zaczyn odkładamy i zaraz powiem co robimy dalej Teraz w ciasto olej(1/4 szklanki)wlewamy i jeszcze mlekiem (też (+/-)1/4)uzupełniamy Na koniec mąkę(3/4 szklanki)jeszcze uzupełniamy Ma być konsystencja dość gęstej śmietany Znowu ciasto na chwilę odkładamy W tym czasie pieczarki lekko przesmażamy do tych pieczarek cebulę jeszcze No i przyprawy z gustem i gestem później kiełbaskę kroimy w paski No i paprykę, też nie robi łaski Tutaj już fantazja dowolna być może Co się na górę ciasta położy W każdym bąź razie w wersji mi sprzedanej To zawsze była pizza z pieczarkami Więc te pieczarki lekko odsączone kładziemy na ciasta tą górną stronę na to paprykę, jeszcze kiełbasę i o przyprawach nie zapomnijmy czasem Na wszystko potrzeć sera na grubej tarce No i zapiekać gdzieś w tortowniczy czy brytfance Na prodiż trzeba tak z pół godziny Kwadrans gdy piekarnik inny Potem jak ktoś lubi ketchup lub jakiś sos A dla dekoracji szczypiorku wąs Pizza Link
madohora Re: A może by tak wątek ?Łódki ziemniaczane 14.02.08, 16:50 zamknięty Łódki ziemniaczene Przypomniał mi się przepis dość prosty Lecz najsmaczniejszy chyba na wiosnę To jest dla dzieci zabawne danie Ale...jako dekoracja może być wykorzystane A ja jak już coś robię czy też gotuję Do dekoracji dużą wagę przywiązuje Ziemniaki w mundurkach trzeba ugotować Później za nic z łupinek ich nie wyjmować Przekroić w poprzek i miąż łyżeczką wydrążyć I tak wokół tych łupinek delikatnie krążyć By nic nie popękało, by nic nie uszkodzić Bo już łódeczka piękna nie wychodzi Ten miąż z ziemniaka zmieszać z masłem i mlekiem Nie ma dokładnych proprcji, wg gustu niestety Do tego wszystkiego dodać jakieś przyprawy I z tego łódeczki ustawić ot tak dla zabawy A gdy już na jezioro kulinarne wypływamy To w tych łódeczkach jeszcze żagle mamy Na wykałaczce trójkąciki z żółtego sera I już ktoś może siadać przy sterach Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 15.02.08, 15:34 zamknięty Sałatka z brokułów =================== Składniki: 2 jajka, 1 róża brokułu, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny ===================================================================== Dwa jajka na twardo ugotować I ze skorupki zaraz wyjmować Pokroić potem je w ósemkę No i czerwoną paprykę w paseczki cienkie Brokuły umyć, krótko gotować Inaczej mówiąc tylko zblanszować Jeszcze cebulkę pokroić w krążki No i wymieszać wszystko jak w książce Dodać sól, pieprz i sok z cytryny Skropić oliwą - już kończę rymy Ładnie sałatkę udekorować I do lodówki na chwilę schować Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 15.02.08, 15:38 zamknięty Sałatka "Wiosenna" =================== Składniki:1 główka sałaty zielonej,1 główka sałaty czerwonej, 2 jajka, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka cebulki dymki ze szczypiorem, koperek, sól, kefir lub jogurt ===================================================================== Jajka na twardo pokroić w cząstki z rzodkiewki wycinać małe krążki Z sałaty listki porwać na strzępki Dodać cebulkę ze szczypiorem pociętym Wymieszać wszystko razem z solą Do tego dodać kefir lub jogurt Wszystko udekorować koperkiem Jak widać wysiłek nie jest zbyt wielki Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 15.02.08, 16:27 zamknięty Jajka w trzech kolorach ======================== Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 6 łyżek majonezu, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta kurkumy, mielona papryka, biały pieprz, sól ===================================================================== Sześć jajek na twardo ugotować Przeciąć na pół i żółtka powyjmować Delikatnie z wyczuciem by białek nie uszkodzić Bo że będą potrzebne o to właśnie chodzi Rozetrzeć żółtka, majonezem podścielić I masę na trzy części podzielić Dodać paprykę, biały pieprz i sól Do rymu ładniej by brzmiało pół na pół Natkę pietruszki drobno pokroić w pasy i z jedną częścią wymieszać masy Drugą część połączyć z koncentratem pomidorowym i już mamy czerwone nadzienie gotowe Trzecią część z kurkumą wymieszać Tu już żółty kolor nam miesza Połówki białek napełnić masą i dodać listki pietruszki czasem Jajko cesarskie Link
madohora Na wesoło 15.02.08, 16:33 zamknięty -A wiycie kiedy chop znosi jajka? -?????? - Jak złazi z drabiny Link
jurek-de1 Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 06.03.08, 13:22 zamknięty Kołocz śląski (Kołoc ślonski) Do miski wciepnij sionyj monki font, Dej cukier, drożdże, mlyko i w kont, Kaś blisko pieca, niych cie niy kusi Przeciongi robić - ciepło być musi. Jak drożdże bydom dobrze gerować, Pod rynkom blisko mosz przirychtować, Cukier, solniczka, dwa całe jajka, By smak cudowny mioł kieby bajka. Gornuszek mlyka szykuj sie chnet, A w drugim roztop leciutko fet, Nojpiyrw wlyj mlyko, masa zrob gynsto, Potym dej masła i miyszej czynsto. Ciasto na blacha delkatnie wyłoż, W kuchni do pieca wongla fol prziłoż, Na wiyrch kołoca posypki buły, Do gorkij wroź go zaroz bradruły. Niych sie zbronoci, piyknie powoli, Ciyngiym uważej, bo sie przipoli, Wonio juz wszyndzie, wyciongej blacha, Zważej dyć gorke i przestoń klachać! Teroz już mogom goście posiodać, Wypic bonkawa i kołoc zjodać, Jak świat szyroki, a przełyk wonski, Lepszego ni ma, jak kołoc ślonski! Autor: Krzyk Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 06.03.08, 17:23 zamknięty Chyba nic tu niy napisza Zaroz ida ciasto miyszać A jak upieka tyn kołocz Poczynstuja wos tu w noc Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 06.03.08, 17:24 zamknięty Wsadziłach tam palca I kołocz mioł zakalca Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 06.03.08, 17:25 zamknięty Gratulacje dla autora. Nic ująć nic dodać. Uśmiałam się tak, że aż mi się monitor spocił. Pogratuluj bratu. Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:23 zamknięty Mazurek z kruszonką Składniki: 40 dag maki, 15 dag cukru, 15 dag margaryny, 2 żółtka, mleko, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, 25 dag marmolady ==================================================================== Mąkę z margaryną posiekaj nożem Nie zrań się w palec, nie daj Boże A jak się zranisz naklej plasterek Krwi poleciało wszak nie tak wiele Dodaj więc cukier, 2 żółtka i mleko I wszystko razem wymieszaj lekko Mlekiem rozdzielaj tak nie za często Bo wyrobione ciasto ma być gęsto Dodaj proszek, olejek migdałowy I podziel ciasto na dwie połowy Teraz jeszcze wygląda niewinnie Więc wynieś je na chwilę w miejsce zimne Potem na blasze musisz równo rozwałkować I z góry marmoladą je posmarować Drugą połowę na grubej tarce ścierać Równo kruszonkę na placku rozdzielać Na końcu do gorącego piekarnika włożyć A po 15 – 30 minutach piekarnik otworzyć Pociąć je gorące jeszcze na kawałki Ozdoby zrobić z jakiejś innej bajki Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:23 zamknięty Mazurek Pomarańczowy 20 dag mąki, 12,5 dag masła, 25 dag cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, marmolada pomarańczowa, owoce kandyzowane, 1 pomarańcza ze skórką ===================================================================== Połowę cukru utrzeć z masłem i 2 żółtkami Zabawić się jeszcze z mąką, proszkiem Wymieszać ciasto z ubitymi białkami I ciasto już gotowe, bardzo proszę Wsadzić ciasto do gorącego piekarnika Po godzinie wyjąć upieczone ciasto na stół Pilnować czy nam pomarańcza nie znika A ciasto zaraz po wyjęciu przeciąć na pół Skórkę z pomarańczy najpierw sparzyć Ciasto marmoladą z lekka posmarować Z cukrem skórkę trzeba przesmażyć Z łyżki cukru i soku lukier przygotować To wszystko wyłożyć na ciasta górę I jeszcze na chwilę schować w piekarniku Czyli lukrem posmarować ten mazurek Pilnować, bo potem nie było krzyku Teraz już ciasto mamy prawie gotowe Lecz może by je tak czymś udekorować Pomarańcza, ananas, skórki pomarańczowe I już można to ciasto na stół zaserwować. Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:24 zamknięty Babka piaskowa Piaskowy Dziadek z bajek gdzieś nam się schował Więc dzisiaj w zastępstwie będzie babka piaskowa On nam w oczy sypał z worka lnianego piaskiem A nasza babka jest w miarę prostym ciastem ===================================================================== Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 torebka proszku do pieczenia, ½ kostki masła, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 torebka cukru waniliowego, ½ szklanki mleka, 1 tabliczka czekolady, 2 łyżki wody, 10 dag masła Przesianą mąkę pszenną zmieszać z ziemniaczaną Niech cukier waniliowy i proszek też nam nie zostaną Utrzeć tłuszcz, cukier puder powiedzmy to dość jasno Dodać mleko tak by powstało takie w miarę ciasto Nie czekać na żadne rewolty, rewolucje ani reformy Tylko wyłożyć je do natłuszczonej i posypanej bułką formy Piec je w gorącym piekarniku nawet przez godzinę W tym czasie złapać za telefon i zaprosić rodzinę Jak babka już będzie upieczona, zupełnie gotowa Można ją posypać cukrem albo dowolnie polukrować A ja by było uroczyściej, daję wam słowo Wybrałam wariant z polewą, polewą czekoladową Czekoladę potrzeć, wrzucić na patelnię wodę dodać I jeszcze masła, niech nie będzie wam szkoda Szybko to wszystko rozetrzeć by grudek nie było Dobrą czekoladową polewę z tego się zrobiło Teraz gorącą polewą pokryć równo całą babkę A dziecku na zajączka kupić jakąś zabawkę Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:25 zamknięty Sernik wiedeński Składniki: ½ kilograma dobrego sera, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 6 łyżek masła, 4 jaja, dowolne dodatki aromatyczne Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę Utrzeć żółtka z cukrem, uważać na rękę By nas przy tym ucieraniu nie zabolała Bo jeszcze do sernika by nam się przydała Mąkę ziemniaczaną dodać do naczynia z ciastem I jeszcze to wszystko połączyć ze stopionym masłem To jeszcze nie są naszej pracy żadne ostatki Dodajemy jeszcze aromatyczne dodatki Na koniec pianę ubitą z czterech białek I to już na „surowo” jest ciasto całe Teraz sernik na 45 minut do pieca dajemy I dopiero jak ostygnie to go kroimy Możemy go jeszcze lukrem lub polewą ozdobić Czekoladową lub inną tę polewę zrobić Może też być po prostu zwykły lukier Woda, sok z cytryny i zwykły cukier Ja bym jednak taką polewę jak w babce dała Czekolada by nam cały sernik schowała Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:26 zamknięty Sernik na zimno Ten przepis chyba wszyscy znają I w każdej chwili go używają Dwa opakowania serka waniliowego I dowolna galaretka do tego Najlepiej prezentuje się z czerwoną Ale można zaszaleć też z zieloną Kto jaki kolor lubi za to nie ręczę A najlepiej zrobić z galaretek tęczę Galaretki gotujemy tak jak mówi opakowanie I na chwilę by ostygła galaretka zostanie A jak już będzie zimna serek dodajemy I do foremki wymieszany z galaretką kładziemy Gdy galaretka lekko już zaczyna się ścinać Możemy z innego koloru kwadraciki wycinać I dodać to to masy serowo – galaretowej Wyjdzie nam jakiś element kolorowy Na koniec na sernik czerwoną galaretkę dajemy No i jak się zetnie bierzemy łyżeczkę i jemy Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:16 zamknięty Pascha Składniki: 30 dag białego sera, 2 łyżki masła, 2/3 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, cukier waniliowy, rodzynki, figi, daktyle, skórka z cytryny, cząstki pomarańczy, brzoskwinie z puszki ===================================================================== Ser wymieszać z masłem i cukrem pudrem, dwukrotnie zemleć, figi i daktyle umyć, drobno posiekać, do sera dodać żółtka, cukier waniliowy, cytrynową skórkę, figi, daktyle i rodzynki, całość dokładnie wymieszać. Naczynie wyłożyć gazą i włożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i na godzinę wstawić do lodówki, gotową, silnie schłodzoną paschę przełożyć na półmisek, zdjąć gazę. Udekorować cząstkami pomarańczy, osączonymi z zalewy i pokrojonymi brzoskwiniami oraz umytymi i odsączonymi rodzynkami Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:18 zamknięty Koktajl Pomidorowy: Składniki: ½ kg pomidorów, 3 łodygi selera, 2 marchewki, 1 cebula, 5 kropli sosu tabasco, kolendra, sól, pieprz, woda ===================================================================== Pomidory bez skórki i pestek, łodygi selera, obraną i umytą marchew i cebulę zmiksować, rozcieńczyć wodą mineralną, przyprawić do smaku Dodajemy do tego wódkę i mamy "Krwawą Merry" Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:23 zamknięty Jajka z nowalijkami Składniki: 4 jajka, 2 cebulki dymki, ½ świeżego ogórka, łyżka majonezu, ½ pęczka rzodkiewek, sól, pieprz ==================================================================== Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, warzywa umyć, osuszyć, drobno posiekać, majonez utrzeć z żółtkami, dodać sól, pieprz, wymieszać, masą napełnić połówki białek, ułożyć na półmisku. Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:24 zamknięty Galaretka z warzyw 2 marchewki, 1 pietruszka, ¾ bulionu drobiowego,6-8 łyżek żelatyny, sok z cytryny, sól, pieprz, puszka kukurydzy, ½ strąka czerwonej papryki Pietruszkę i marchewkę oczyścić, umyć, pokroić w małą kostkę, zalać bulionem, ugotować, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, ½ bulionu przecedzić, włożyć żelatynę, podgrzać by się rozpuściła, wlać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, ugotowane warzywa, pokrojoną w kostkę paprykę i osączoną z zalewy kukurydzę przełożyć do formy, zalać bulionem i żelatyną. Odstawić aż do całkowitego zastygnięcia Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:25 zamknięty Żurek Składniki: ½ ł zakwasu na żue, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 suszony grzybek, 4 dag słoniny, majeranek, sól =================================================================== Obrane warzywa zalać 1,2 ł wody, dodać sól, przyprawy, namoczony wcześniej grzybek i gotować pod przykryciem 40 minut, wywar przecedzić, dodać kwas, do gotującej się zupy dodać stopioną słoninę ze skwarkami, liść laurowy, roztarty czosnek, majeranek. Podawać z połówkami ugotowanych jajek Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:26 zamknięty Biała kiełbasa z czosnkiem 1 kg białej kiełbasy, 1 główka czosnku, olej do wysmarowania formy, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach ==================================================================== Kiełbasę ugotować, dodając do wody liść laurowy i ziarnka pieprzu, wyjąć, osączyć. Ząbki czosnku obrać, kiełbasę włożyć do naczynia wysmarowanego olejem. Obłożyć ząbkami czosnku, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec aż kiełbasa się zarumieni Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:27 zamknięty Zielone pucharki Kilka liści zielonej, karbowanej sałaty, 10 dag chudej szynki, kawałek czerwonej papryki, cebulka, natka pietruszki, koperek, oliwa, cytryna ==================================================================== Sałatę staranie umyć, listki dokładnie osączyć, paprykę umyć, wyjąć pestki, pokroić w cienki słupki. Plasterki chudej szynki pokroić w szerokie pasy, cebulkę obrać, pokroić w piórka. Składniki sałatki włożyć do niedużych szklanych pucharków. Oliwkę z oliwek doprawić sokiem z cytryny i polać sałatkę. Posypać posiekanym koperkiem Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:28 zamknięty Sałatka owocowa Składniki: Kawałek melona, 1 owoc kiwi, 1 brzoskwinia, ananas z puszki, wiśnie koktajlowe, ½ pomarańczy, anyżek gwiazdkowy, sok z 1/2 cytryny ==================================================================== Specjalną łyżeczką wykroić kulki melona, pokroić kiwi, brzoskwinie i pomarańcze, zmieszać, skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do pucharków, udekorować sałatkę anyżkiem i wiśniami koktajlowymi. Ostatnio jadłam taką sałatkę z dodatkiem arbuza: pycha Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:30 zamknięty Wariacje z różnokolorowych galaretek Przygotowujemy galaretki w trzech – czterech różnych kolorach, wylewamy je na głęboki talerz i zostawiamy do zastygnięcia. Następnie wycinamy kolorowe kwadraciki i łyżeczką na przemian wkładamy do wysokich szklanek. W ten sam sposób przygotowaną galaretkę możemy użyć jako dekorację słodkich potraw. Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:31 zamknięty Wariacje z różnokolorowych galaretek Bardziej pracochłonne: Galaretki wlewamy do szklanek, po zastygnięciu dodajemy następny kolor, itd. Zwracając uwagę aby sąsiadujące z sobą kolory za bardzo się nie gryzły z sobą Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:33 zamknięty Wariacje z różnokolorowych galaretek Fantazyjnie: Galaretkę możemy przygotować w szklance lub w małym kwadratowym pojemniku (jak po jogurcie) albo w foremce do ciasta: Pod pojemniczki podłożyć łyżeczkę albo nóż (pojemniczki mają stać pod pewnym kątem) wlać do nich czerwoną galaretkę, schłodzić. Do łyżeczki śmietanki dodać łyżkę galaretki i wylać na tężejącą czerwoną galaretkę (cieniutki pasek). Ustawić pojemniki na równej powierzchni i wlać zieloną galaretkę. Jak galaretki stężeją, na chwilę aby się nie rozpuściły włożyć pojemniki do ciepłej wody, odwrócić pojemniki i galaretki wyjąć na talerzyki, ozdobić dookoła owocami. Na górę galaretki można położyć cząstkę pomarańczy, kandyzowaną wisienkę lub kleks ze śmietany. Link
madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:34 zamknięty Sałatka owocowa Obrać owoce z dość poważną miną Banan na pewno skropić cytryną Podzielić na cząstki kilka mandarynek Po kiwi skoczyć też można na rynek Do tego z syropu brzoskwinię wyjętą Tak nie do końca z niego odciśniętą Łyżką cukru sałatkę posłodzić Gdy cukru troszeczkę to dobrze wychodzi Do tego owoce alkoholem z lekka skropić A ten alkohol wymieszać lekko z syropem Wszystko wymieszać, jakieś ozdoby położyć Teraz sałatkę na godzinę do lodówki włożyć Jak gość do ciebie za jakiś czas przyjdzie To się do tego czasu sałatka przegryzie Przez chwilę poproszę o ciszę Można ją podawać w ozdobnej misie Albo do pucharków każdemu przełożyć Na górę cząstkę pomarańczy lub kiwi położyć Jak ktoś ją poda to już wasza sprawa A taka sałatka to świetna zabawa Bo można ją tworzyć na różne sposoby Z poziomką, gdy owoc poziomki jest młody Link
madohora Re: Na wesoło 15.02.08, 16:37 zamknięty A wy wiycie, że jak moja ciotka sie żyniła. To tam było tyla gości, że na to jeji wysele kuchorze musieli szałot miyszać w betoniarce. Link
azaheca Re: Na wesoło 08.03.08, 20:17 zamknięty Wklejam przepis na wspaniałe ciasto pierogowe,łatwizna,pychota,a autorka ze Śląska pochodzi,same zachwyty na foto-forum za to zbiera,więc warto propagować.A jeszcze dorzuciła przepis na pielmieni,o tak,przy okazji pierogi Fettini Link
jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 09.03.08, 08:38 zamknięty GROCHOWKA Opłukany groch zagotowujemy w wywarze i odstawiamy na 3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni i wytopionym z kiełbasy i boczku tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1 łyżkę smalcu. Dodajemy do wywaru. Przyprawiamy liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, solą, pieprzem, cząbrem. Gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy majeranek. boczek wędzony - 25 dag cebula duża - 2 szt cząber - 1 łyżka czosnek - 4 ząbki groch suszony - 2 szklanki kiełbasa cienka - 25 dag majeranek - 1 łyżka wywar warzywny - 2 litry Link
jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 10.03.08, 07:27 zamknięty FLAKI PO ŚLĄSKU Składniki: 2 kg flaków wołowych 0,6 kg dag kosci wolowych lub wieprzowych 0,25 kg cebuli 150 g margaryny lub smalcu 1 łyżka otartego majeranku 2 łyżki mąki pszennej 2 buliony w kostce 2 szt ziela angielskiego szczypta imbiru szczypta startej gałki muszkatułowej pieprz sól Przygotowanie: Flaki włożyć do garnka z zimną wodą, dodać ziele angielskie i ugotować.Ugotować wywar z kości. Po ugotowaniu wyjąć kości z wywaru i dodać do niego ugotowane, odcedzone flaki. Dodać przyprawy i bulion w kostkach. Gotować kilka minut.Cebulę obrać pokroić w kostke.Zagęścić zasmażką sporządzoną z tłuszczu, cebuli i mąki.Dosolić do smaku Link
jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 22.04.08, 11:59 zamknięty Karminadel gornoslaski Skladniki: Mieso wieprzowe z karczku 40 dag Sledz solony sredni 1 szt. Cebula srednia 1 szt. Jajo 1 szt. Bulka kajzerka 1 szt. Maka pszenna 5 dag Pieprz naturalny,majeranek,sol Smalec 20 dag. Przepis: Sledzia namoczyc w zimnej wodzie na kilka godzin.Po wymoczeniu oczyscic i wyfiletowac.Mieso wyluzowac z kosci.Bulke namoczyc w wodzie lub mleku i dokladnie odcisnac.Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke.Mieso,sledzia i bulke zemlec w maszynce do miesa,dodac cebule jajo i przyprawy do smaku.Z masy formowac niewielkie okragle,lecz plaskie kotleciki o grubosci ok.1,5-2 cm,obtoczyc je w mace i smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na zloty kolor.Podawac z ziemniakami,kiszona kapusta duszona,salata zielona z boczkiem wedzonym,mizeria lub salatka z kapusty bialej. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 22.04.08, 14:33 zamknięty Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!! Ach sie teraz zagapiła Boch tak karminadla niy robiła A żech głodno jest w pierony To sie zabiyrom w inne strony Jeszcze trocha tu pogwarza A potym karminadla usmaża Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:01 zamknięty Diabelskie skrzydełka w miodowej polewie Składniki: 2 kg kurzych skrzydełek, 40 g płynnego miodu, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka cynamonu po łyżeczce pieprzu i ostrej papryki, sól, 2 szklanki oleju do smażenia Skrzydełka umyć, osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Rozetrzeć z solą i natrzeć skrzydełka. Miód wymieszać z pieprzem, papryką oraz cynamonem i zagotować. Skrzydełka zanurzyć w gorącym miodzie i odłożyć by zastygł. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na ciemnobrązowy kolor. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:01 zamknięty Faszerowane pomidory 12 małych pomidorów, sól, pieprz. 25 dag pieczeni wołowej, 2 łyżki tartej bułki, suszone grzyby, 2 łyżki oleju, ząbek czosnku Grzyby namoczyć, gotować, pokroić. Pomidory przekroić na pół, wydrążyć, lekko posolić. Mięso zemleć zmieszać z grzybami i roztartym czosnkiem. Dodać trochę sosu z pieczeni ;ub grzybów, przyprawić, wymieszać. Nadziać pomidory, posypać tartą bułką, skropić olejem. Wstawić na 10 minut do piekarnika Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:02 zamknięty Śledzie w śmietanie 50 dag śledzi, 1 winne jabłko, 2 cebule, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 1 szklanka kwaśnej śmietany, natka pietruszki Śledzie namoczyć, obrać, wyjąć ości, zalać mlekiem. Jabłko zetrzeć (ja osobiście wolę drobno pokrojone), pokropić sokiem z cytryny. Po godzinie śledzie osuszyć. Do śmietany dodać sól, pieprz i cukier. Śledzie obłożyć cebulą i jabłkiem, polać śmietaną, posypać natką pietruszki Cirano załapujesz się na śledzie w śmietanie z jabłkiem? Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:03 zamknięty Ciasteczka cukrowe Proste, ale długo się je piecze Składniki: ½ kg mąki, 20 dag cukru, 16 dag masła, 4 jaja Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić jednolite ciasto (takie aby dało się rozwałkować). Z ciasta wykrawać szklanką lub foremkami ciasteczka. Posypać je cukrem kryształem i piec w letnim piekarniku na złoty kolor Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:03 zamknięty Babeczki 1 żółtko, 10 dag cukru pudru, 20 dag tłuszczu, 30 dag mąki, 3 łyżki gęstej śmietany. Ciasto zagnieść, zamrozić. Po wyjęciu cienko rozwałkować, wylepić foremki do babeczek i upiec. Babeczki można wypełnić owocami, galaretką, budyniem lub dowolnym kremem. Wersja pikantna: Robimy babeczki według przepisu ale nie dodajemy cukru pudru, możemy dodać szczyptę soli. W tej wersji możemy dodać do babeczek dowolną pastę, sałatkę z groszku zielonego i kukurydzy. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:03 zamknięty Pleśniak ½ szklanki mąki 25 dag margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, Dżem, mus lub powidła. Ciasto zagnieść i podzielić na trzy części do jednej z nich wnieść kakao. Wyłożyć tortownicę, przykryć warstwą dżemu. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i szklanki cukru (pianka). Na pianę utrzeć ostatnią trzecią część ciasta. Piec 40-50 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:04 zamknięty Rogaliki drożdżowe z dżemem 4 dag drożdży, ½ kg mąki 1 kostka margaryny, 2 żółtka, 1 całe jajko, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, śmietana, dżem Mąkę łączymy z drożdżami. Dodajemy pokrojoną margarynę. Przesypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i 2 żółtka i wyrabiamy. Następnie dodajemy śmietany aż ciasto zacznie odstawać od powierzchni. Pozostawiamy ciasto na 15 minut. Wałkujemy. Wykrawamy rogaliki. Na środek dajemy dżem i zawijamy. Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku. W prodiżu tak do 30 minut Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:05 zamknięty Pieczone jabłka Pieczone jabłka można robić na różne sposoby. Najprostszy jest chyba taki jaki wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Po prostu jabłko w skórce kładło się do piekarnika lub ogniska i po kilku minutach wyciągało upieczone A teraz już bardziej szlachetnie: Po 1 jabłku na osobę, cukier i konfitura, odrobina oleju lub masła Jabłka umyć, skrajać wierzch, ostrą łyżeczką wydrążyć gniazdo nasienne. W miejsce wydrążenia wsypać cukier lub nałożyć konfiturę. Ja zamiast konfitury dodaję rodzynki, mogą być namoczone w alkoholu (uwielbiam rodzynki pod każdą postacią) wymieszane z cukrem. Przykryć ściętym wierzchem. Kawałki folii aluminiowej posmarować cienko olejem. Ułożyć na każdej folii jabłka i szczelnie zawinąć. Ułożyć jabłka na blasze lub na grillu. Piec 20 – 25 minut. Podawać gorące, wprost z pieca Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:06 zamknięty Ziemniaczki 2 szklanki obranych orzechów włoskich, 1 szklanka tartej bułki, 1 cytryna, 1 szklanka cukru, 2 dag kakao, niewielka ilość wody Orzechy zemleć na maszynce. Wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać resztę składników i ok. pół szklanki zimnej wody. Formować z masy kulki, obtaczać je w cukrze krysztale lub kakao. Wkładać do małych papierowych foremek i zostawić do wysuszenia. Ziemniaczki robię dość często, zwłaszcza gdy w domu są orzechy. Przepis jest dość szybki i łatwy w przygotowaniu. A „cukierki” dobre na zabicie nudy. Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:06 zamknięty Ale aby nie było tak prosto o gładko to mi się kiedyś zdarzyła niezła wpadka. Czekałam na gości i jakoś tak stwierdziłam, że a można wykorzystać te resztki orzechów co mi zostały z sałatek i innych rzeczy, które robiłam z orzechów. Jednym z moich gości był kolega, którego nie widziałam z osiem lat i wiadomo, że chciałam przynajmniej przed nim wypaść jak najlepiej. Niestety w domu trzymam zarówno mąkę, kaszę, sól i cukier w takich jednakowych pojemniczkach różniących się tylko napisami. No to wzięłam i tak szczerze wsypałam czegoś do ziemniaczków. Goście przyszli. Wszystko szło gładko, dopóki mój kolega nie wziął do ust kartofelka. Spojrzał na mnie z dość dziwną miną. Co się okazało, że ja tak szczerze nasypałam soli zamiast cukru. Dobre to są krakersy i paluszki słone ale te ziemniaczki na pewno nie. Nie próbujcie robić tego co ja. Link
jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 22:47 zamknięty Babka bananowa SKŁADNIKI: 2 śmiejące się oczka, 2 zgrabne nóżki, 2 kochane rączki, 2 twarde kontenerki z mlekiem, 2 jajka, 1 wyścielana futerkiem miska do mieszania, 1 twardy banan. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 1 Spójrz głęboko w śmiejące się oczka. 2 Rozdziel ostrożnie dwie zgrabne nóżki dwiema kochanymi rączkami. 3 Ściskaj i masuj kontenerki z mlekiem bardzo delikatnie aż wyścielana futerkiem miska do mieszania będzie dobrze natłuszczona, sprawdzaj w regularnych odstępach czasu palcem. 4 Delikatnie dodawaj twardego banana do miski, pracując nim w przód i w tył a także na boki aż do ubicia piany (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w tym czasie kontenerki z mlekiem). 5 Gdy temperatura wzrośnie, wsuń banana głęboko do miski i nakryj jajami (pozwól aby wszystko przesiąkło - byle nie przez całą noc). Ciasto będzie gotowe aż banan stanie się całkiem miękki. Powtarzaj kroki od 3 do 5 lub zmieniaj miski do mieszania. UWAGA! Jeśli pieczesz w nieznanej kuchni wyczyść dokładnie przybory kuchenne przed i po użyciu. Nie wylizuj miski do mieszania po użyciu. Jeśli ciasto zbyt urośnie, ulotnij się z miasta Link
madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 06.05.08, 13:33 zamknięty A nie masz tak dla odmiany "Murzynek" pięknie podany Link
jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.05.08, 21:53 zamknięty Pieczone żeberka Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku), 1 łyżka oleju sojowego, 3 łyżki sosu sojowego, sól. Wykonanie: Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko. Link