jurek-de1 23.03.08, 18:54 zamknięty Nie zgadzam się z tym, co obecnie dzieje się w Tybecie. Ale z drugiej strony, jaki mam na to wpływ? Niedługo rozpoczynają się igrzyska olimpijskie, więc sportowcy i politycy powinni jakoś zareagować. Link Obserwuj wątek
cirano Re: Tybet-Protest 26.03.08, 09:58 zamknięty Wylazła świnia z Chinczyka. Ale uod momyntu jak przibrali czerwono kecka zmiynili sie do niypoznanio Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 27.03.08, 12:42 zamknięty Przeczytałam niedawno książkę pt."Dzikie Łabędzie", która opowiada o trzech pokoleniach żyjących w Chinach. Książka pisana jest przez kobietę i z kobiecego punktu widzenia. Jednak nie pomija żadnego szczegółu z tego co się przez lata tam działo. Wydanie tego było możliwe tylko dlatego, że autorka od lat mieszka poza granicami Chin. Książkę gorąco polecam nawet panom. Miejscami czyta się ją dość ciężko, ale warto znaleźć na nią czas. Dlatego dołączam się do protestu. Tylko faktycznie jaki my mamy na to wpływ. Odpowiedz Link
jurek-de Re: Tybet-Protest 28.03.08, 13:06 zamknięty Ciekaw jestem co by bylo, jakby zaden z politykow, nie pojechal na otwarcie. Nie tylko z polski z calego swiata. Zreszta po co oni sa tam potrzebni. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 27.04.08, 08:50 zamknięty Tybet - region w Azji Środkowej; dawniej niepodległe państwo, w 1949 roku anektowane przez Chiny.Przed okupacją składało się z trzech prowincji (Amdo, Kham, Ü-Cang (dBu-gTsang)) i miało powierzchnię około 2,5 mln km². Tybet położony jest na średniej wysokości około 4000-5000 metrów nad poziomem morza. Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 28.03.08, 15:59 zamknięty Przypadkowo oglądałam czesk telewizję, tam odczucia są takie same. Wszyscy nawołują do zbojkotowania Igrzysk. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 29.03.08, 13:33 zamknięty Komunistyczne panstwa napewno sie nie wychyla. Na szczescie jest ich niewiele. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 09.04.08, 09:25 zamknięty Międzynarodowy Komitet Olimpijski (MKOl) zastanowi się, czy w rezultacie antychińskich protestów nie przerwać tegorocznej sztafety z ogniem olimpijskim, zmierzającej do Pekinu. Gwałtowne protesty w Londynie i Paryżu. Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 10.04.08, 16:19 zamknięty Przez kilka dni słuchałam tylko radia przemieszczając się samochodem (nie moim) więc nie jestem na bieżąco. Wiem tylko, że w Paryżu podjęto decyzję o zgaszeniu ognia? A może się przesłyszałam? Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 25.04.08, 20:08 zamknięty Ze stolicy Australii ogień olimpijski poleci do Nagano w Japonii, następnie do Korei Południowej, aż dotrze do Chin, gdzie sztafeta wejść ma m.in. na Mount Everest. "Przestańcie zabijać Tybet" Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 27.04.08, 08:52 zamknięty Ogień olimpijski dotarł do Japonii W Nagano w środkowej Japonii zakończyła się kolejna runda sztafety ze zniczem olimpijskim. Towarzyszyła jej znaczna mobilizacja sił porządkowych i jedynie pomniejsze incydenty. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 27.04.08, 08:57 zamknięty Ogień olimpijski dotarł do Korei Znicz z ogniem olimpijskim przybył do Korei z Japonii, gdzie mimo asysty trzech tysięcy policjantów nie udało się uniknąć starć. Teraz protestujący zapowiadają, że zablokują trasę ognia olimpijskiego na jednym z głównych mostów w Seulu. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 01.05.08, 00:08 zamknięty Chiny surowo karzą protestujących Tybetańczyków. To dopiero początek procesów w Tybecie - w więzieniach siedzą tysiące Tybetańczyków, czterystu ma już zarzuty. Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 05.05.08, 10:39 zamknięty Byłam, jestem i będę za Tybetem. No i oczywiście za Dalaj Lamą. Polecam wam wszystkim książkę pt. "Dzikie Łabędzie- trzy córy Chin" opowiada o życiu w Chinach na przestrzeni trzech pokoleń. Wiem,że już ją tutaj polecałam ale naprawdę warto przeczytać. Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 16.05.08, 10:22 zamknięty "Czy wiecie, że..." O czasów starożytnej Grecji istnieje taki przesąd, że jeżeli ktoś zgasi święty ogień olimpijski to to pociągnie za sobą szereg niewyobrażalnych dla nas nieszczęść... Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Tybet-Protest 16.05.08, 10:50 zamknięty Juz nimi poczynslo. Ale czy ku przestrodze? Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 16.05.08, 19:11 zamknięty Niech to pozostanie bez komenatarza Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 16.05.08, 19:11 zamknięty Niech to pozostanie bez komenatarza Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 23.05.08, 11:22 zamknięty W Starożytnej Grecji Zapłonął Olimpijski Znicz Weź go do ręki i w świat Po prostu z nim idź Niech to światło się niesie Przez wieki i lata I niech dotrwa Aż do końca świata... Nikt nie mówił Że Chińskiego świata Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 02.11.14, 18:39 zamknięty Mogę powiedzieć śmiało, Że nie wiele to dało Odpowiedz Link
madohora Re: Tybet-Protest 23.08.15, 20:00 zamknięty Teraz zarzucają znów Dalajlamie, że nic nie robi. Nie wiadomo co o tym myśleć Odpowiedz Link