madohora 27.06.08, 15:57 zamknięty Hejbuty (Suwałki) Jo mom bardzo mało noga Butow dostać zaś ni moga Jak do baty je przywieźli To przed sklep zaś wyleźli I wołali: Hej buty, hej buty Wstąp tu zaroz bydziesz obuty Link Obserwuj wątek
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 15:58 zamknięty Limeryk Pewien mężczyzna z Hejbutów Nigdy nie nosił pełnych butów Chociaż był mały Stopy go bolały Bo nie umiał dobrać tych butów Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 15:58 zamknięty Epitafium Tutaj lokaj z Hejbutów leży Chodził boso. A więc nie przeżył Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 15:59 zamknięty Szarada Anagramowa - Z piosenki HEJ BUTY, buty tupot nóg Kobiety stają u rozstajnych dróg … Chłopakom odchodzącym patrzą w twarz No i już całą szaradę tutaj masz! H _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
balzack Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:00 zamknięty HEJBUTY To som szczewiki tak po naszymu Czymu tu ło tym niy godosz,czymu? Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:01 zamknięty A ja z butami kłopot też miałam Hej, nie jedne buty już przymierzałam Ja mam nogę jak Kopciuszek Ale kupić coś też muszę Odpowiedz Link
madohora Re: Hultajewo 27.06.08, 16:02 zamknięty Hultajewo (Suwałki) A to już jest inno bajka Tu hultaje kradnom jajka Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:02 zamknięty Limeryk Pewien drwal z Hultajewa W lesie ścinał drzewa Rżnął piłą Aż miło I mówił że las mu śpiewa Odpowiedz Link
balzack Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:03 zamknięty Śpiewa las Cały czas Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:03 zamknięty Epitafium Tutaj pochowany jest drwal z Hultajewa Przygniotły go w końcu drzewa Odpowiedz Link
balzack Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:03 zamknięty Z Hulatjewa drwal Ej, nie rób se jaj! Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:04 zamknięty Szarada Anagramowa Uważaj EWO, uważaj na węża Skoro już masz Adama za męża Ty mu tego jabłka nie dawaj Bo wąż HULTAJ się tu skrada Odpowiedz Link
balzack Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:05 zamknięty HULTAJEWO Mogłabyś sie wysilić I nom czas umilić Oj, EWO, EWO Za proste te HULATAJEWO Odpowiedz Link
madohora Re: Lenkupie 27.06.08, 16:05 zamknięty Lenkupie (pisownia razem)- (Suwałki) Szmaty kupuje i len kupuje Czy ten ktoś dobrze się czuje Czy mu nie lepiej kupić tkaninę Albo porosić o nią rodzinę Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:08 zamknięty Limeryk On pochodzi z Lenkupie I pomysły ma dość głupie Życie nam truje Wciąż cos knuje A tych kawałów ja nie kupię Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:08 zamknięty Epitafium Tu tkacz z Lenkupie leży Całego procesu z lnem nie przeżył Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:08 zamknięty Kalambur kołowy Nabędę surową tkaninę Już wiesz, widzę po minie… L _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
balzack Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:09 zamknięty Już jo ci len LENKUPIE Ale szyjesz sama Bo jo to mom w d... Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:10 zamknięty Nazwa dobra, nic nie trzeba Lnu nie kupuj. Kup mi chleba Odpowiedz Link
madohora Re: Łapapa 27.06.08, 16:11 zamknięty Łabapa (Suwałki) Czy to jest jakaś psia łapa Bo nie wiem co to ta Łabapa? Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:12 zamknięty Limeryk Pewien gość z Łabapy Miał dość lepkie łapy Gdzie się obracał Tam wszystko macał Teraz w szczęce liczy straty! Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:12 zamknięty Epitafium Tutaj leży mieszkaniec Łabapy Do sołtysowej wyciągnął swoje lepkie łapy. Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:12 zamknięty Szarada Anagramowa Nasz Kefirek smutny leży Upadł się we znaki daje On jeszcze upałów nie przeżył I na łapkach ledwo staje On pod biurkiem całe dni śpi Na dodatek ŁAPA go boli Mruczy, dajcie spokój mi Bo jak nie, to BA coś nabroję. Nigdy nie gryzę, nigdy nie warczę Lecz ta pogoda wykańcza mnie To ja też może dzisiaj zawarczę Więc proszę, zostawcie mnie! Ł _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
kefirowa Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:14 zamknięty O Kefirku tutaj jest mowa Więc się zgłaszam Kefirowa Jego już nie boli łapa A ta nazwa to ŁABAPA Odpowiedz Link
madohora Re: Wariacje na temat śmiesznych nazw miejscowośc 27.06.08, 16:15 zamknięty Kefirową tu przywiało O Kefirku piesze śmiało Odpowiedz Link
madohora Re: Łożnica 27.06.08, 16:15 zamknięty Łożnica (Szczecin) Czy my możemy komuś do alkowy wchodzić A zresztą jak nie broni, co nas to obchodzi Odpowiedz Link
madohora Re: Łożnica 27.06.08, 16:19 zamknięty Limeryk Pewien pan z Łożnicy Nie chodził po ulicy Raj miał Ciągle spał Ile godzin tego nikt mu nie liczy Odpowiedz Link
madohora Re: Łożnica 27.06.08, 16:19 zamknięty Epitafium Tutaj leży Kowalski z Łożnicy Umarł we śnie. Spał po próżnicy. Odpowiedz Link
madohora Re: Łożnica 27.06.08, 16:20 zamknięty Szarada Anagramowa To nie jest żaden głupi wic W pokoju nie miał NIC Nic, oprócz wielkiego ŁOŻA Gdzie spać i jeść można To łóżko, to było jego mieszkanie On z domu nie wyjdzie, tam zostanie. Ł _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
kefirowa Re: Łożnica 27.06.08, 16:21 zamknięty Czy to jest z błędem się zastanawiałam Jednak i ŁOŻNICY jakoś radę dałam Odpowiedz Link
madohora Re: Łożnica 27.06.08, 16:22 zamknięty W Łożnicy leżał chłop rozwalony Trochę leniwy, bo nie miał żony Odpowiedz Link
madohora Re: Niekurza 27.06.08, 16:23 zamknięty Niekurza (Tarnobrzeg) Ja do dzisiaj papierosów nie palę Ale aż tak tym się nie chwalę! Odpowiedz Link
madohora Re: Niekurza 27.06.08, 16:24 zamknięty Limeryk Pewien pan pochodzący z Niekurza Miał kłopoty zawsze w podróżach Zarzucano mu często Że gwarą sypie gęsto Tak więc powoli zaczął się wkurzać Odpowiedz Link
madohora Re: Niekurza 27.06.08, 16:25 zamknięty Epitafium Tutaj został pochowany Nowak z Niekurza Całe swe życie przeszedł jak burza Jednak na nagrobku wyryć zażyczył sobie „Nie paliłem” i też leżę teraz w grobie Odpowiedz Link
madohora Re: Niekurza 27.06.08, 16:26 zamknięty Szarada Anagramowa Mój sąsiad to jest pedant do potęgi n- tej Mieszkać z takim, to życie chyba przeklęte On w środku dnia znajdzie KURZ na tapczanie I po nocy wypatrzy pajęczynę na ścianie Myślę sobie A tak wakacje mu raz zrobić By z tą ścierą NIE musiał tylko ciągle chodzić Lecz nie wiem czy to by się sprawdziło Pewno by na tych wakacjach hotel pucował aż miło?! N _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
kefirowa Re: Niekurza 27.06.08, 16:27 zamknięty Ten sąsiad to jest realny? Oj, jak mnie by się taki ktoś przydał Wpadłam jak burza Rozwiązaniem jest NIEKURZA Odpowiedz Link
madohora Re: Niekurza 27.06.08, 16:28 zamknięty Ja takiego kolegę miałam Chyba bym z nim nie wytrzymała A tutaj było A JA NIE PALĘ W gwarze NIEKURZA - to dużo zalet Odpowiedz Link
madohora Re: Dolne Wymiary 27.06.08, 16:29 zamknięty Dolne Wymiary (Toruń) Czy to są biodra czy to są nogi Nie wiem, wytłumacz mi mój drogi Odpowiedz Link
madohora Re: Dolne Wymiary 27.06.08, 16:30 zamknięty Limeryk Pewne panienki z Dolne Wymiary Do wyborów Miss startowały Lecz jak podały Gdzie mieszkały Jurorki je zdyskwalifikowały! Odpowiedz Link
madohora Re: Dolne Wymiary 27.06.08, 16:30 zamknięty Epitafium Tutaj leży Kwiatkowski z Dolne Wymiary Ktoś nazwie miejscowości nie dawał wiary Odpowiedz Link
madohora Re: Dolne Wymiary 27.06.08, 16:31 zamknięty Kalambur One nie są górne czy boczne, w dodatku centymetrem mierzone W nazwie miejscowości, ciekawe czy to było zamierzone D _ _ _ _ (5 liter) W _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
balzack Re: Dolne Wymiary 27.06.08, 16:32 zamknięty Niy chcioł bych sie pyska parzyć Brzydko mi sie to kojarzy DOLNE WYMIARY U starego Czy u stary?! Odpowiedz Link
madohora Re: Dolne Wymiary 27.06.08, 16:33 zamknięty My teraz mamy niezłą jazdę A ktoś miejscowości nadał taką nazwę Odpowiedz Link
madohora Re: Góra Motyczna 27.06.08, 16:35 zamknięty Góra Motyczna (Toruń) Tu się wszyscy pokłócili I motyki tam złożyli Odpowiedz Link
madohora Re: Góra Motyczna 27.06.08, 16:36 zamknięty Limeryk Pewna panienka z Góry Motycznej Wszystko miała po prostu śliczne Gdy nazwę mówiła Raczka spłoniła Bo śmiało się z niej towarzystwo liczne Odpowiedz Link
madohora Re: Góra Motyczna 27.06.08, 16:36 zamknięty Epitafium Tutaj leży dziewczyna z Góry Motycznej Nie pomogło nawet ciało śliczne. Odpowiedz Link
madohora Re: Góra Motyczna 27.06.08, 16:37 zamknięty Kalambur kołowy W przymiotniku z nią na słońce się porywasz Na pagórkach się z nią też wyżywasz A jeszcze by wszystko pasowało To tak wieś w Toruniu nazwano! G _ _ _ (4 litery) M _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
balzack Re: Góra Motyczna 27.06.08, 16:38 zamknięty Coś ty za nazwy powymyślała W jakimś atlasie tego szukała? GÓRA MOTYCZNA?! Odpowiedz Link
madohora Re: Góra Motyczna 27.06.08, 16:39 zamknięty Atlas był zwykły i nawet nowy A zwał się Atlas samochodowy Tam więcej jeszcze jest takich nazw Zajrzyj do niego jak znajdziesz czas Odpowiedz Link
madohora Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:41 zamknięty Miesiączkowo (Toruń) Czy tutaj tylko raz w miesiącu jest wieś Kto mi wytłumaczy jak to z nią jest Odpowiedz Link
madohora Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:41 zamknięty Limeryk Pewna panna z małego Miesiączkowa Wyjechać natychmiast była gotowa Wszyscy ją zaczepiali I ciągle się śmiali Że swój kalendarzyk ma schować Odpowiedz Link
madohora Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:42 zamknięty Epitafium Tutaj leży skromna panna z Miesiączkowa Gdy szła do szkoły nie potrafiła wymówić tego słowa Odpowiedz Link
madohora Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:42 zamknięty Oni wszyscy się nazwy wstydzili A nie wiedzieli, że ją od księżyca wzięli! Odpowiedz Link
madohora Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:43 zamknięty Szarada Anagramowa Dzisiaj mam jakiś nastrój dziwny Czytałam wiersze Gałczyńskiego I jeszcze księżyc, księżyc w pełni Ja chyba nie wytrzymam tego Wiem, że Konstanty był lunatykiem Patrzył na pełnię na niebie wysoko Lecz nie przyznawał się przed nikim Że źle być Z księżycem tak oko W OKO MIESIĄC na niego zabójczo działał Błądził i niczym w malignie bredził Zawsze ktoś jednak znaleźć go zdołał Tylko dziwili się temu jego sąsiedzi. M _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (12 liter) Odpowiedz Link
balzack Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:44 zamknięty O a tukej jakieś dziwy Jo tak nagle jest wstydliwy? Odpowiedz Link
kefirowa Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:45 zamknięty Dobrze, powiem, ruszę głową Tutaj było MIESIĄCZKOWO Odpowiedz Link
madohora Re: Miesiączkowo 27.06.08, 16:46 zamknięty Nie wiem co po głowie mi chodziło Przecież to się od księżyca wzięło! Odpowiedz Link
madohora Re:Górawino 27.06.08, 16:47 zamknięty Górawino (pisownia razem)- (Toruń) Chyba wino tutaj wylewali I tak góry tam wyrastały A jak zerwiesz liść z drzewa To jak po winie zaraz zaśpiewasz Odpowiedz Link
madohora Re:Górawino 27.06.08, 16:48 zamknięty Limeryk Pewien młodzieniec z Górawino Biegał dość ostro za dziewczyną Chętna była Jego lubiła Czekała aż postawi czerwone wino Odpowiedz Link
madohora Re:Górawino 27.06.08, 16:48 zamknięty Epitafium Tutaj pijak z Górawino leży Takiej ilości trunku nie przeżył Odpowiedz Link
madohora Re:Górawino 27.06.08, 16:49 zamknięty Kalambur Może być białe albo czerwone Ale na stertę jeszcze złożone?! G _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Pisownia razem Odpowiedz Link
balzack Re:Górawino 27.06.08, 16:50 zamknięty Coś te szarady w moich klimatach Jak niy rozwiąża to tyż niy strata A tukej jest dziewczyno Tako nazwa GÓRAWINO Odpowiedz Link
madohora Re:Górawino 27.06.08, 16:51 zamknięty Nic na to niy poradza Nazwa mie sie zgadza Odpowiedz Link
madohora Re: Jajkowo 27.06.08, 16:53 zamknięty Jajkowo (Toruń) Tu już wybór jest dość wielki Jajko na miękko, jakieś sznycelki I jajecznica, jajko na twardo Dlaczego patrzysz na mnie z pogardą? Odpowiedz Link
madohora Re: Jajkowo 27.06.08, 16:54 zamknięty Limeryk Pewien pan z miejscowości Jajkowo Wszystkie skorupki rozbijał głową Jajko na miękko Nagle mu pękło I teraz głowę ma żółtkową Odpowiedz Link
madohora Re: Jajkowo 27.06.08, 16:54 zamknięty Epitafium Tutaj leży pewien pan z Jajkowa Strusiej skorupki nie wytrzymała głowa Odpowiedz Link
madohora Re: Jajkowo 27.06.08, 16:55 zamknięty Szarada Anagramowa Był taki komiks, zwany też bajką Tam był jeden Kokosz a drugi Kajko Jeden i drugi to był WOJ co się bił I tak ten komiks przez całe lata żył Potem JAK gazety zlikwidowali To tych dwóch też do lamusa dali A teraz O, znów ich wyciągają Czasem ich rysunki w innej gazecie dają. J _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
balzack Re: Jajkowo 27.06.08, 16:55 zamknięty Może mi kto powiy Czy jajco miyszkoł w JAJKOWIE Odpowiedz Link
madohora Re: Jajkowo 27.06.08, 16:57 zamknięty Do banki wsiedli I jajca jedli A nazwa to jest JAJKOWO Odpowiedz Link
balzack Re: Jajkowo 27.06.08, 16:56 zamknięty A komiks to był Kajko i Kokosz Może go jeszcze dzisiej pamiętosz?! Odpowiedz Link
madohora Re: Barłogi 27.06.08, 16:58 zamknięty Barłogi ( w kilku wojewóedztwach) Czy bezdomni mają tutaj leże Jakoś w to nie mogę uwierzyć Odpowiedz Link
madohora Re: Barłogi 27.06.08, 16:58 zamknięty Limeryk Pewien pan z Barłogi Miał zawsze brudne nogi Chodził boso Nawet nocą Przez różne polne drogi Odpowiedz Link
madohora Re: Barłogi 27.06.08, 16:59 zamknięty Epitafium Tutaj wójt z Barłogów leży Braku we wsi łóżka nie przeżył Odpowiedz Link
madohora Re: Barłogi 27.06.08, 16:59 zamknięty Kalambur Tak inaczej powiesz na brudne wyro To ci kalambur w liczbie mnogiej jest dopiero! B _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
kefirowa Re: Barłogi 27.06.08, 17:01 zamknięty Dzisiaj mnie bolą nogi Wic mogą być nawet BARŁOGI Odpowiedz Link
madohora Re: Barłogi 27.06.08, 17:02 zamknięty A ja tam wolę wygody deczko W dobrym hotelu jakieś łóżeczko Odpowiedz Link
madohora Re: Łysiny 27.06.08, 17:03 zamknięty Łysiny (w kilku województwach) W Bielsku przeszczepiają i robią szczeciny A tutaj zostają nam same łysiny! Odpowiedz Link
madohora Re: Łysiny 27.06.08, 17:04 zamknięty Limeryk Jeden łysy z miejscowości Łysiny Szukał braku włosów przyczyny Najpierw dolepił Potem przeszczepił Teraz już nie robi głupiej miny Odpowiedz Link
madohora Re: Łysiny 27.06.08, 17:04 zamknięty Epitafium Tu leży łysy z miejscowości Łysiny Nie wiadomo z jakiej przyczyny Odpowiedz Link
madohora Re: Łysiny 27.06.08, 17:04 zamknięty Kalambur U wielu ludzi w jednym rzędzie Brak włosów rozwiązaniem będzie Ł _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Łysiny 27.06.08, 17:06 zamknięty Ciekawe czy ktoś szuka przyczyny Dlaczego tworzą sie łysiny Odpowiedz Link