madohora 19.11.08, 15:58 zamknięty Przyszła jakaś baba do jubilera I w tych precjozach dalej przebierać Ona tylko sto złotych ma w kapsie A co wyprawia? Sami zobaczcie! Link Obserwuj wątek
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:18 zamknięty Już zmierzch za oknem Wszak kończy się dzionek Wkoło latają jej oczy Broszka czy pierścionek? Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:19 zamknięty O tych kamieniach się naczytała T też by taki amulet chciała Ten znów ogląda, waży w ręku Chciałaby. Lecz z kasą cienko Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:19 zamknięty O! Znowu na ten tam zerka Grymasi, niczym milionerka W końcu ściągę w rękę wzięła I z malachitu słonia kupiła Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:20 zamknięty W czym przebierała? Zobaczymy sami Podpowie nam to szarad rozwiązanie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:20 zamknięty Szarada Anagramowa Kolię ogląda TA jej nie pasuje My wiemy, że ona tylko pozuje Mówi PO świętach pozwolę sobie Dzisiaj Z wydatkami porządek zrobię! T _ _ _ _ (5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:49 zamknięty A ten TOPAZ To na pokaz? Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:21 zamknięty Szarada Anagramowa Trudna fizyka Ileż RAF miałam na fizyce Dzisiaj po latach tego nie zliczę Nogą byłam Z układu SI On do dziś po nocach mi się śni! S _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:50 zamknięty Och, ona oprzeć się nie potrafi Tutaj szmaragd a tam szafir Wszystkie mieć by chciała Ale niestety kasa mała... Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:22 zamknięty Szarada Anagramowa W stawie Mówi żaba do żaby Nie ma na ciebie rady TY AGA spływaj z bajora Ja! Tutaj rządzę od wczoraj! A _ _ _ _(6 liter) Rozwiązanie w liczbie mnogiej Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:51 zamknięty Och na tym forum nam się przeplata W różnych postaciach jakaś Agata Teraz Agady jeszcze nam doszły Czy z nimi bawimy się aż do wiosny Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:23 zamknięty Szarada Anagramowa Dzisiaj w chałpie bardzo źle Zepsuł mi sprzęt A.G.D Niy patrzyłach, że on stary Dostoł za to ziyzłe SZMARY S _ _ _ _ _ _ _ _(9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:52 zamknięty Aż jej się spódnica z tyłu zadziera Tak w tych szmaragdach ciągle przebiera Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:23 zamknięty Szarada Anagramowa Co KRYŁ krój jej SZAT? To mnie intryguje od wielu lat. K _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:52 zamknięty A gdzie stały Te kryształy? Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:24 zamknięty Szarada Anagramowa Mieszkam w lesie Mieszkam głęboko w lesie Echo mój głos gdzieś niesie MILA do najbliższych CHAT Dziś tak mieszkać? Trochę strach! M _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:53 zamknięty Nie mówcie tego przed nikim Ma też chrapkę na malachity Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:24 zamknięty Kalambur szufladkowy Gdzieś daleko, lecz nie hen Tu literkę sobie zmień Czy z bambusa czy ze słomy Przez chińczyków docenione H _ _ _ _ _ _(7 liter) Kalambur szufladkowy to taki gdzie odgaduje się dwa wyrazy po czym jeden z nich wpisuje w drugi i to daje nam właściwe rozwiązanie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:54 zamknięty Intryguje mnie HEMATYT Lecz nie spiszę go na straty Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:25 zamknięty Jeżeli ktoś wie coś na temat tego kamienia niech mi napisze, z pewnych względów mnie interesują dwa wymienione w szaradach minerały. Jeden znam, natomiast na temat tego konkretnego nic nie wiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:26 zamknięty Szarada Anagramowa Dzisiaj znowu u mnie głupia mina Ileż tych KAW pije MARYNA Cóż jeszcze wszyscy jesteśmy młodzi Ale kawa może nam zaszkodzić! A _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 20.11.08, 16:56 zamknięty Och marzy sobie ta dziewczyna A może jednak akwamaryna Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:27 zamknięty Szarada Anagramowa Patrzę i patrzę a w twej kieszeni Przepiękną barwą coś się MIENI Ileż to razem przeżytych już lat Nawet nie liczę w kalendarzu DAT Od kilku dni myślę z przejęciem Czy to cacko dla mnie w prezencie? D _ _ _ _ _ _ (7 liter) Szukając rozwiązania należy skreślić jedną literę. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:38 zamknięty Och, jakbym tak diamenty miała Na chandrę bym nie narzekała Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:27 zamknięty Szarada Anagramowa Na SUK poszedł pewien Turek Nagle ujrzał czarną chmurę Myśli czy to już losu wyroki Cofnął się jakieś dwa kroki Patrzy i oczom nie wierzy A tam dość ogromne zwirzę Czy to TUR , żubr czy krowa Nie potrafi się zorientować Tak go strach za gardło ściska Jakaś wizja jest mu bliska Koniec świata czy początek? Nie! Dzień targowy, bo to piątek! T _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:40 zamknięty Jeszcze jeden problem miała W turkusach wciąż przebierała Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:28 zamknięty Kalambur Dziś do żartów nie jestem skora To też nazwa dawnego telewizora R _ _ _ _ (5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:42 zamknięty Jak byłam mała rubiny mnie kusiły Tak mi pięknie tą czerwienią lśniły Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:28 zamknięty Kalambur wiązany Spektakl na arenie Z woltyżerki słynie C _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:42 zamknięty Nie mówcie tego przed nikim Cyrkonie udają diamenciki Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:29 zamknięty Szarada z kalamburem Tak na denaturat mówiono od [b][color=blue] LAT [/colo][/b] Czy ktoś już rozwiązanie zgadł? B _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Poprawka 19.11.08, 16:30 zamknięty Szarada z kalamburem Tak na denaturat mówiono od LAT Czy ktoś już rozwiązanie zgadł? B _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:44 zamknięty Jedni za brynę się obrazili Ale BRYLANT chętnie by nosili A potem tą "brynę" wirtualnie wypili Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:35 zamknięty Szarada Anagramowa Ty mnie nie ŁAP za słowa Że nie taka ER moja wymowa! P _ _ _ _ (5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:46 zamknięty Ludzie o perły nawet się proszą A one podobno nieszczęście przynoszą Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:37 zamknięty Kalambur Ktoś z nas w pierwszej osobie Zaraz listę z tego zrobię! J _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:47 zamknięty Ja jakiś spis na pewno zrobię A palec sobie jaspisem ozdobię Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:40 zamknięty Homonim poczwórny To historia taka z rana Żołnierz odbezpieczył _ _ _ _ _ _ Potem wyjechał w swoje strony Kupił _ _ _ _ _ _ narzeczonej Ona się dla niego wystroiła Najładniejszą sukienkę włożyła A on na to: o! _ _ _ _ _ _ Że go nie lubię wiesz sama Na paterę _ _ _ _ _ _ dała I owocami go częstowała G _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
hardek1944 Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 19:20 zamknięty madohora napisała: > Homonim poczwórny > > To historia taka z rana > Żołnierz odbezpieczył granat > Potem wyjechał w swoje strony > Kupił GRANAT narzeczonej > Ona się dla niego wystroiła > Najładniejszą sukienkę włożyła > A on na to: o! Granat > Że go nie lubię wiesz sama > Na paterę Granat dała > I owocami go częstowała > > GRANAT (6 liter) > Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:49 zamknięty Tak ja tutaj na - granaciłam Że się sama w tym pogubiłam Lecz z tych wszystkich rzeczy ręczę Tylko jednego granatu nie miałam w ręce Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:41 zamknięty Kalambur Bez jednej litery owoc cytrusowy Podobno na trądzik jest zdrowy C _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:50 zamknięty A jak byłam mała To o cytrynie nie słyszałam Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:42 zamknięty Kalambur Moja koleżanka kiedyś się pomyliła Luisa Armstronga tam umieściła Lecz inny Armstrong tam spacerował I coś małego do kieszeni schował K _ _ _ _ _ (6 liter) K _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:52 zamknięty Tutaj podam jako ciekawostkę, że w Kościele w Nowej Hucie takim w kształcie łódki w tabernakulum jest wbudowany autentyczny kamień przywieziony z księżyca. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 19.11.08, 16:42 zamknięty Szarada Anagramowa Usiadł CAR na tronie W K On problemów bez liku ma Czy Anastazja jest prawdziwa Czy jakaś inna Rosja bywa Czy skończyła się jego epoka Czy świtę na chwilę spuścić z oka On urzęduje, sprawy sobie nie zdaje Że już inne życie. Że już inne kraje K _ _ _ _ (5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba u jubilera - szarady 21.11.08, 14:53 zamknięty Kwarcu raczej nie kupiła Lecz tak sobie marudziła Odpowiedz Link