Gość: alex.4 IP: 193.0.117.* 11.01.04, 18:46 Lobby miśliwych działa... biedne wilki... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alex.4 Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelenie... IP: 193.0.117.* 11.01.04, 18:47 a może należałoby odstrzelić mysliwych? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemysłiwy a myślą Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 18:52 a już myślałem że chodzi o odstrzelenia jakichś oszołomów i agitatorów od siedmiu boleści. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 12.01.04, 07:40 Nikt mnie nie przekona, że myśliwi są pożyteczni. Można doprawdy dokarmiać zwierzynę bez strzelania do niej. To tylko ubieranie przyjemności zabijania w piękne słówka. Głupota, pycha i sadyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.biaman.pl 12.01.04, 14:09 Kiedyś (w ubiegłym roku) oglądałem w lokalnej TV program o bobrach. Twierdzono, że należy je odstrzelić, bo wyrządzają wiele szkody.Jako dowód pokazano zalaną leśną działkę. Cały dowcip polega na tym, ze jest to działka mojej rodziny i nikomu z nas to nie przeszkadza, a wręcz preciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 12.01.04, 15:50 lobby mysliwych niestety potrafi robić ludziom wodę z mózgu. Jesli powinien być juz jakiś odstrzał, to mysliwych... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.biaman.pl 13.01.04, 22:13 alex.4 napisał: > lobby mysliwych niestety potrafi robić ludziom wodę z mózgu. Jesli powinien > być juz jakiś odstrzał, to mysliwych... > Pozdr Pozdrawiam wszystkich odstrzelonych myśliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 14.01.04, 21:42 Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Z wysokosci stolka przy komputerze sprawa ta wyglada , hm...conajmniej mizernie. Proponuje wiec , osobista interwencje u wnioskodawcy czyli rolnika . Wytlumaczenie mu ,ze jest w bledzie ,ze to nadzwyczj mile i przynoszace korzysci zwierzeta , a tylko z zadzy krwi i pychy zwalczane przez mysliwychi ministra. Podczastej rozmowy radze byc w helmie lub kasku. Od wiekow populacja wilkow byla kontrolowana ,wiec co w tym zlego ? Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 15.01.04, 08:13 Chętnie porozmawiam. Podaj adres tego rolnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: 212.33.74.* 15.01.04, 08:52 w jaki sposob populacja wilkow byla kontrolowana ? i to od wiekow ? wydawalo sie ze te sprawy regulowala sama matka natura. dopiero jak czlowiek zaczyna swoje paluchy pchac tam gdzie nie trzeba zaczynaja sie klopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 15.01.04, 18:19 1/Do habitusa. Adres rolnika znajdziesz w omawianym artykule. 2/Do Anki1 Starych,prostych i skutecznych sposobow walki z wilkami,bylo wiele. Wiem ze w okolicach Bagna Lawki-ktore to tereny byly ulubionym miejscem pobytu wilka - wywozono w miejsce jego domniemanych wedrowek,nadzwyczaj "halasliwe" prosie. Przywiazywano je i otaczano dookola gesta siecia wnyk ,sidel. Efekty byly nieraz zdumiewajace. Niehumanitarne ? Alez skad! To potrzeba egzystencji. Dla zwierzat tez . Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 15.01.04, 23:06 Taaak... Dziwnie mnie jednak zastanowiły dwie sprawy."...PRAWDOPODOBNIE spowodowane przez dwie watahy wilków..." w połączeniu z informacją o wysokich odszkodowaniach. No nie wiem dlaczego ale jakoś nie zmieniam zdania. 18 myśliwych z bronią palną, nagonką, lornetkami, psami i całym tym napuszonym majdanem i 3 chude wilki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.tkb.net.pl 16.01.04, 07:26 od lat słyszymy, że myśliwi strzelają tylko zwierzęta chore i słabe. że tak naprawdę to selekcjonerzy, którzy dbaja wyłącznie o populację i dobrą kondycję stada. jezyk myśliwych pełen jest uogólnień i efemizmów, krew to farba, zając zrulował, zabicie żywego zwierzęcia to pozyskanie lub niezbędna selekcja. skoro jestesmy w tej poetyce to wypada rzecz tylko: myśliwi zajmijcie sie regulacją pogłowia własnego stada! wilki zagryzają zwierzęta domowe? postrzelamy do nich aby uciekły w gęsty las? świetnie! to skoro o sprawiedliwości mowa, to jakim prawem my do tego lasu wchodzimy? kto nam pozwolił wycinac kolejne setki i tysiące drzew? niepokoić zwierzyne w jej ostojach? wykopywac młode wilki z nor w których się urodziły? zakładac wnyki? jakim prawem przynajemy sobie prawo do bycia panami otaczającej nas przyrody? jakim prawem chcemy cokolwiek regulować i zmieniać? ten świat istniał na długo przed tym zanim się tu pojawiliśmy. zanim pojawił sie pan ważny pan minister i zwykły bandyta ze strzelbą mordujący zwierzęta zasłaniający sie papierkiem od ministra. że przecież wszystko legalnie i dla dobra ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: 212.33.74.* 16.01.04, 11:13 wnyki i sidla potrzeba egzystencji dla zwierzat ? czy widzial (- es, -as ) kiedykolwiek jak sie zwierze straszliwie meczy zlapane w cos takiego ? to ma byc humanitarne podejscie do zwierzat ? to sam (-a) sie zlap w cos takiego ! mysliwi i klusownicy to mordercy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 16.01.04, 17:52 Zastrzelilas mnie. Wilk? Niech sie meczy,tak jak jego ofiara,a co mi tam . Nie dam sie wrobic w mentalnosc zachodnia - sympatie po stronie silniejszego - bo to jest zenujace i glupie i m.in. doprowadzilo do tego ,ze teraz siedza w naszych lasach z lornetami i nadziwic sie nie moga .Sarna i zajac zawsze mi byly i beda blizsze anizeli wilk i jastrzab .Populacja drapieznikow ma byc scisle kontrolowana i tyle.Takie sa potrzeby egzystencjonalne innych gatunkow . Placz roznej nasci ekologow malo mnie wzrusza, bo obowiazkiem rozsadnego czlowieka jest pomoc slabszym gatunkom .Nie wszystko co zachodnie jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 16.01.04, 18:24 Z tą kontrolą to jest faktycznie kupa roboty. Z przewagą kupy, rzecz jasna...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.biaman.pl 16.01.04, 23:21 Znam osobiście kilku myśliwych. Oni wszyscy po prostu bardzo lubią zabijać zwierzęta. Prymitywny instynkt. Opowiadania o dokaremianiu zwierząt nic tu nie zmieniają; a bajeczki o selekcji to już szczególna bzdura. Najpierw taką sztukę w lesie mierzą, ważą, badają jej krew, ciśnienie ...Zdrowa -wypuszczają, chora - w łeb. Tak selekcjonują, że od czasu do czasu powalają innego selekcjonera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: 212.33.74.* 17.01.04, 12:09 czy Ty w ogole mialas(es) w szkole taki przedmiot jak biologia ? jak czytam twoje posty to widze ze nie albo spalas (es) na niej. populacja drapieznikow zalezy scisle od populacji ich ofiar. np. wiecej saren- wiecej wilkow, mniej saren - mniej wilkow. i to wlasnie drapiezniki eliminuja sztuki slabe, chore, nieostrozne a nie mysliwi. dzieki drazpieznikom przezywaja osobniki silne, zdrowe, dajace zycie dorodnym nastepnym pokoleniom. bez drapieznikow sa takie plagi jak chociazby kroliki w Australii albo jelenie czy kozy na Nowej Zelandii. ekolodzy nic do tego nie maja. to sa odwieczne prawa natury. a jak sie czlowiek wtraci tak ma. i ma przewaznie zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 17.01.04, 16:11 Prosze ,nie powielaj polprawd. Nie staraj sie ich rowniez wpoic pokrzywdzonym /w/w artykule/ rolnikom ,bo tego nie da sie wpoic komus tak latwo jak tobie .To dla mnie nowosc ,ze wilk po wyeliminowaniu sztuk chorych, slabych - pada z glodu przy zdrowych .Ty mialas jednak biologie, a ja...przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 17.01.04, 17:50 Niech kontrolę populacji zwierząt zostawić biologii - rywalizacji miedzy ofiarami i drapieżnikami. Człowiek w tytm wszystkim jest zbedny. Jest nasz po prostu za duzo. Konsumujemy zbyt duzo energii. Na szczęście populacja ludzka bedzie się kurczyła... tylko czy będzie to na tyle szybko, aby uchroniły się jakieś dzikie zwierzeta. Argumenty mysliwych są rzenujące. Jeśli ktoś zasłuzył aby go odstrzelać to właśnie myśliwi. I rolnicy, którzy pod pretekstem wilków chcą wyłudzać odszkodowania. Zresztą w wiekszym stopniu za zabijabie zwierząt chodowlanych odpowiedzialne są psy. Człowiek niszcząć środowisko naturalne sam kopie sobie grób. Ochrona przyrody to nie luksus to konieczność Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 17.01.04, 20:07 100% racji w ostatnich 3 zdaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: 212.33.74.* 19.01.04, 15:31 w ktorym miejscu napisalam ze wilki padaja z glodu przy zdrowych zwierzetach ? jesli nie rozumiesz prostych zaleznosci, znanych od dawna, a nie jak to Ty okreslasz -polprawd - to nie ma o czym mowic. pisalam o tym jaka plaga staly sie kroliki w Australii, bo nie mialy naturalnych wrogow. dopiero zarazki miksomatozy sobie z nimi poradzily.ale i kroliki i zarazki sprowadzal czlowiek.gdyby nie jego ingerencja wszystko toczyloby sie zgodnie z naturalymi prawami. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Z.P. 20.01.04, 08:28 daruj sobie zlosliwosci jesli nie masz innych argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Z.P. IP: *.biaman.pl 20.01.04, 22:42 Dlaczego miałbym być złośliwy w stosunku do Ciebie? Z tą 6 to zwykły żart, który wcale nie wyklucza, że tak było w rzeczywistości. Co do argumentów, to nie mogę ich wytaczać przeciw Tobie, skoro bronisz tej samej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 23:11 Chcesz pomagać słabszym? Zaraź się SARSem - on taki słabiutki, a wszyscy się na niego uwzięli i pewnie w koncu go wykończą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 08:29 "Acro" , nie brnij w bezmyslnosc ! Czy Ty wiesz ilu madrych ludzi codziennie czuwa nad tym ,zebym ja nie "zalapal" sie na tego "SARSA", a ty z "obrzydzeniem" raczyl wypic ta szklanke mleka od tej obrzydliwej ofiary wilka - krowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 23:51 Wiem. I nie oburza Cię to, że tak zawzięli sie na tego słabiutkiego, niewinnego wirusa? PS Nie pije mleka -mam chyba uczulenie. PS2 A bezbronnej losem trawy zjadanej przez krowy sie nie przejmujesz? PS3 KUmpel w Bieszczadach (dr Wojciech Śmietana, jakby ktoś chcial dotrzeć do źródła) od lat bada wilki. Także ich ofiary. W przypadku krów (czy w Bieszczdach częściej owiec) po dokladnym sprawdzeniu okazuje się, że to najczęściej je załatwiały... zdziczałe psy. Albo rolnicy pozorowali, chac uzuskać odszkodowania. a zawsze niesamowicie skuteczne w chronieniu stada okazywały sie nawet pojedyncze psy pasterskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.crowley.pl 20.01.04, 12:07 cały czas mówimy o wilkach. oj złe są to drapieżniki bo polują na owce i krowy. ale dziki też niedobre bo ryją ziemniaki. szkody straszne w rolnictwie powodują. zające trzeba zabijać bo drzewa obgryzają sadownikom. bobry tamy robią i zalewają grunty. i nic tu nie pomagają raporty durnych ekologów i poważnych profesorów, że w wyniku melioracji znacznie opadł poziom wód gruntowych i wielu rejonom kraju grozi pustynnienie gruntów. w nosie mamy informacje że kolejne bezdeszczowe lata powodują wysychanie upraw. te bobrze tamy przywracają naturalny system wodny. a kij tam w oko! rozpieprzyć bobrom tamy, bo zalały komuś kawałek łąki i olszynki. wybić skyrczybyków do ostatniego. przed kilku laty pan minister ochrony środowiska wydał rozporządzenie, aby odstrzelić wszystkie łosie. tak jest! bo skurczybyki obgryzają pędy sosen i niszczą uprawy leśne. uprawy leśne! wilk, zając, bóbr, dziki. podłe wszystko to szkodniki. ale dlaczego mordowane są również jelenie i sarny? dlaczego strzelane są kaczki, kuropatwy, bażanty? krew! krew! mordować! mordować! walić we wszystko co sie rusza! oto prawdziwe motywacje panów w zielonych kapelusikach! i ich pożal się boże ministra! Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 20.01.04, 12:17 Sztucer i strzelba przedłużeniem męskości. A czasem jest nawet protezą... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 20.01.04, 13:11 Myśliwi jeśli chodzi o prawdę nie zakładają a usuwają z lasów wnyki. Myśliwi dokarmiają zimą zwierzynę i budują nowe karmniki. Myśliwi patrolują wraz ze służbą leśną lasy w pościgu za kłusownikami. Myśliwi uczą się i zdają egzaminy by lepiej rozumieć zwierzęta. Kandydat na myśliwego latami "terminuje" by w końcu zostać myśliwym wykonując najczarniejszą robotę. A po co to wszystko? Zeby w końcu móc strzelić. Jeżeli po tylu zabiegach i trudach dalej marzy o zabiciu bezbronnego zwierzaka to siła zboczenia jest ogromna. A może zaproponujmy kołom myśliwskim dalszą działalność w w/w zakresie a gdy już taki gostek osiągnie wszystkie stopnie wtajemniczenia Pan Minister da mu zgodę na strzał z wirtualnej strzelby w ekran monitora? Mogę nawet asystować i z kubka (niewirtualnie) farbą mu chlusnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 20:47 zauwazam,ze na tym forum powstalo niezle kolko wzajemnej adoracji . Najczesciej sa to dyletanci w temacie szkodnik, drapieznik ,ktorzy swoim gietkim jezykiem wymachuja jak szabelka ,tnac oponentow rowno z trawa . Natomiast sedno sprawy tkwi w tym ,ze to nie Czesiek - chlop z Frankiem mysliwym pojechali do ministra i wymusili jego zgode na tak minimalny odstrzal. Zgode podjeli ludzie kompetentni , nawet pojedynczo wiedzacy wiecej od calego waszego "kolka" i bardziej emocjonalnie zwiazani ze srodowiskiem naturalnym. W lesie jak w zyciu ,kto za duzo rozrabia musi poniesc kare. Pojscie na zywiol jak Wy to proponujecie to calkowity absurd . Np. bobr zaleje pol lasu ,no i co niech zaleje caly ? Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 20.01.04, 21:20 Może też być tak, że po prostu nie masz racji. Byłoby to wytłumaczenie najprostsze. Ponieważ jednak trudno się trzymać swoich przekonań, kiedy wszyscy wokół mają przekonania całkowicie przeciwne, można (zamiast spojrzeć nieco krytycznie na swoje poglądy) zacząć podejrzewać wszystkich o: 1. spisek 2. dyletanctwo i obskurantyzm 3. przynależność do ekologów, feministek i innych sekt. Wszystko jest lepsze, niż zmiana poglądów... A tymczasem w Dekalogu jest zakaz zabijania. Zwierzę nie jest szkodnikiem - to człowiek jest szkodnikiem. Zwierzę nie niszczy i nie zabija dla przyjemności, nie dybie na odszkodowanie, wreszcie nie kładzie sobie ludzkiej skóry przed kominkiem. Wszystkie objawienia Ministrów przyjmujesz tak bezkrytycznie? Ja coraz mniej wierzę, że są one podyktowane dobrem kraju czy choćby "resortu". A już w ochronę "dobra zwierząt" to nie wierzę najzupełniej... I trochę Ci zazdroszczę tej wiary w światłe decyzje rządzących, abstrahując już bardzo daleko od tematu naszej dyskusji. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.04, 01:09 Nie wydaje mi się, żeby zającaowi czy innej sarnie robiło specjalna różnicę, czy zabije go kłusownik, czy mysliwy. One maja gdzieś, czy facet, który wpakował im kule (czy garść śrutu) zdał jakies egzaminy i płacił składki. Dokarmianie zwierzyny przez mysliwych dziwnie przypomina mi troske Rzymian o gladiatorów - gdy byli w dobrej formie dostarczali większej rozrywki na scenie. Masz rację, Ogabignac - to zakrawa mi na jakies zboczenie... Dorabia się dziwna i skomplikowaną ideologię aby usprawiedliwić prymitywna żadzę krwi. Ale tez nie popadajmy w druga skrajność. Faktem jest, że trudno sobie obecnie wyobrazic sytuację, w której rezygnuje suie całkowicie z odstrzałów. Drapieżniki - b. nieliczne i słabo społecznie akceptowalne, nie poradza sobie z regulacja pogłowia saren i dzików. Zajmie sie tym głod i choroby, a i rolnicy zachwyceni stratami nie będą... Dobrze by jednak było, żeby te odstrzy udawały choc selekcyjne. Pamiętam z czasów, gdy jeżdziłem naoceny poroży, ze selekcyjne odtrzały stanowią dosłownie pojedyńcze procenty całoście strzeleń. Poza tym strzela sie najlepsze osobniki, bo takie maja najwieksze trofea. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 21.01.04, 02:18 Gość portalu: Acro napisał(a): ----(ciach)----Dobrze by jednak było, żeby te odstrzy udawały > choc selekcyjne. Pamiętam z czasów, gdy jeżdziłem naoceny poroży, ze selekcyjne > odtrzały stanowią dosłownie pojedyńcze procenty całoście strzeleń. Poza tym > strzela sie najlepsze osobniki, bo takie maja najwieksze trofea. I właśnie tego tak jakoś podświadomie się spodziewałem. Nie było mi naprawdę tak łatwo zająć zdecydowane stanowisko przeciw myśliwym bo wiem, że robią też kupę pożytecznej roboty ale koniec twej wypowiedzi utwierdził mnie w przekonaniu. W/g naszej polskiej zasady - przepisów nie wolno łamać ale je obchodzić - to i owszem. Przykład z gladiatorami jest super! Z bólem serca przyjmuję argumentację za odstrzałami przy nadmiernym przyroście populacji jakiegoś gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 21.01.04, 16:23 Tidi czyżbyś był aż tak slepy. Czy wiesz co to lobbing? Teraz powinno ci świtać, dlaczego u nas mozna było wydać tak kompromitujace decyzję jak kilka lat temu gdy wydano decyzję o pozwoleniu na wystrzelenie całego gatunku (na szczęście cofnietą). Zgoda na polowanie na ukłon w strne lobbystów. A niestety ta banda jaką są mysliwy jest dosyć powaznym lobby. Pozdr Odsztrzeliwać mysliwych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 18:57 Do Aleks4. Odstrzeliwac mysliwych -po raz kolejny - no nie ! Pozwol im choc na pol kroczku we wlasciwym kierunku ,tak jak uczynili to dwaj poprzedzajacy twoja wypowiedz rozmowcy - Acro i Ogabignac . Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 21.01.04, 20:00 No i zejdą z linii strzału?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 21:27 W wypadku Aleks4 - troche go uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 01.02.04, 17:45 to jako przyczynek do bezinteresownej "pomocy" myśliwych. No jakoś nie mogę uwierzyć w tę ich misję. Jakoś ciągle mi się wydaje, ze to żądza tchórzliwego zabijania z bezpiecznej odległości. serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1894279.html Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 01.02.04, 19:14 mam podobne skojarzenia jak Habitus Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.biaman.pl 01.02.04, 20:17 Czy ktoś z wędkarzy potrafi wyjaśnić, dlaczego złowione prez nich ryby, miłosiernie wpuszczane do siatek zanurzonych w wodzie tak chętnie pływają brzuchem do góry? Często słyszę, że "zwędkowane" ryby nie cierpią. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen 02.02.04, 10:00 okazalo sie ze mysliwi niezgodnie z prawem o ochronie ziwerzat odstrzeliwali ptaki drapiezne chronione tym prawem. Cala prawda o mysliwych. Myslistwo powinno byc zakazane Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.biaman.pl 02.02.04, 13:28 Ograniczać liczebność gatunku można np. poprzez sterylizację. Myśliwi- myśleć. Wędkarze- na wędki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: Minister środowiska wydał zgodę na odstrzelen IP: *.crowley.pl 03.02.04, 11:46 tidi powołuje się na autorytety ("to nie czesiek z frankiem załatwli") które w pojedynkę wiedzą więcej, niż nasze kółko razem wzięte. tidi, podaj proszę nazwiska owych autorytetów. Odpowiedz Link Zgłoś