Dodaj do ulubionych

Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada naloty

09.02.04, 19:35
info.onet.pl/867082,18,item.html
mam nadzieje ze policja bedzie rownie skuteczna jak w przypadku mojego rowera
i komputera mojej zony i Microsoft za miesiac dostanie kilka milionow kwitkow
ze umorzono sledztwo z powodu nie wykrycia sprawcy (czy jak tam).

i w ogole ciesze sie ze w naszym panstwie gorszych przestepstw juz sie nie
popelnia
Obserwuj wątek
    • Gość: kola Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 20:31
      no i co taki oburzony jesteś. Mamy nielegalnego widnowsa? Serducho puka? To weź
      sobie Linuksa za darmo! Jeteś takim samym złodziejem, jak ten, który ci ukradł
      rower. Jeżeli tak nie jest, to napisz!
      • Gość: spec Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: 38.112.0.* 09.02.04, 20:42
        tak nie jest
        • Gość: kola Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 20:50
          a jak jest?
          • spec5150 Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 09.02.04, 20:57
            Ty juz oswiadczyles co mam na komputerze - wiec skoro wiesz to po co dupe zawracasz?
            • Gość: kola Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 21:07
              To o co ci chodzi? Możesz spać spokojnie, chyba, że jesteś adwokatem broniącym
              złodziei
              • spec5150 Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 09.02.04, 21:35
                o to chodzi, ze:
                1. beda mi glowe zawracac za kazdym razem jak sie znajdzie jakis glupek ktory
                zadzwoni na policje i powie ze mam nielegalne programy, to beda do mnie
                przychodzic nie zaleznie czy w ogole mam w domu komputer.
                2. o to zeby sie zajeli wreszcie lapaniem bandytow, a nie szukali kozla ofiarnego.
                3. znajac nasz wymiar sprawiedliwosc to przyjdzie taka policja zabezpieczy
                sprzet czy cokolwiek, sprawa sie bedzie toczyc rok a na koniec sad orzeknie ze
                jestes niewinny, ale nikt Ci nie da odszkodowania za to ze trzymali sprzet przez
                rok. a juz z pewnoscia nie bedzie wnikal czy to windows czy tez czy to kde ze
                skora XP.
    • piecyk.gazowy Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 09.02.04, 20:55
      Dobrze, że chociaż Rywin po wolności chodzi i te inne Jagiełły...
      • Gość: kola Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 21:05
        A co piernik do wiatraka? Czy dlatego mnamy wyjśc na ulise i włamywać się do
        samochodów, bo w nich są lepsze radia?
        • piecyk.gazowy Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 09.02.04, 21:19
          No jak to co? Państwo prawa nie może wsadzić Rywina do pierdla w obliczu
          żelaznych dowodów, a potrafi za to ścigać Bogu ducha winnych komputerowców.

BTW: robią promocję Linuksa - nie ma tego złego...
          • Gość: kola Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 21:24
            bogu ducha winnych złodziei To chciałeś powiedzieć? Dlaczego ja mam płacic za
            legalnego windowsa, a inni go kradną? Jesteś w stanie mi to wytłumaczyć?
            • Gość: fan Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 21:33
              Kola, Tobie ukradli?
            • piecyk.gazowy Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 09.02.04, 21:36
              Gość portalu: kola napisał(a):

> bogu ducha winnych złodziei To chciałeś powiedzieć? Dlaczego ja mam płacic za
              > legalnego windowsa, a inni go kradną? Jesteś w stanie mi to wytłumaczyć?

Polscy policjanci nie potrafią skradzionego tira znaleźć, dla nich tir to igła
              w stogu siana. Za to potrafią wejść po kolei do każdego mieszkania i spisać
              oprogramowanie.

A Rywin, Lepper, Hojarska, Jagiełło, Długosz, Alot, Ostrowski, eee... Za długo
              by wymieniać.

Jeszcze mały test na inteligencję: co powininni zrobić z Rywinem na drugi dzień
              po ukazaniu się tekstu na temat propozycji łapówkarskiej?
          • Gość: fan Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: 80.55.171.* 09.02.04, 21:32
            kola, czy jak Ci tam? Ty nie widzisz co jest grane? Żebym tych samych
            policjantów widział jak skutecznie gonia złodzieji, którzy mi wózek kroli w
            nocy, rok wcześniej piwnicę, w tym samym roku syna z komóry , zegarka i
            drobiazgów to bym może powiedział, ze są operatywni i próbują sie ważnymi
            sprawami zająć. Ale nie, oni skutecznośc podniosą w inny sposób i ilość
            wykrytych przestępstw. Nawt nie przestępstw tylko wykroczeń, bo tak sądy do
            tej pory kwalifikowały posiadanie(nie rozprowadzanie) lewego oprogramowania.
            Nawet za to kary solidnej nie ma, nie mówiąc o opinii. Bronisz firmy, która
            narzuca nam styl w jakim musimy żyć. I robi to moim zdaniem w sposób niezbyt
            uczciwy. Tylko zaraz napiszesz, ze zgodnie z prawem to robi. Przykład łaczenia
            się z ZUS-em jest chyba najlepszy.
            • Gość: kola Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 21:37
              ponawiam pytanie - dlaczego ja mam płacić za legalnego windowsa, a inni kraść?
              • spec5150 Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 09.02.04, 21:40
                to nawet nie jest poprawnie sformulowane pytanie - a inni krasc? co to znaczy
                czy krasc legalnego windowsa? i kto Cie zmusza do uzywania czegokolwiek?

przypomina mi sie pytanie typu czym sie rozni wrobelek
              • piecyk.gazowy Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 09.02.04, 21:44
                Gość portalu: kola napisał(a):

> ponawiam pytanie - dlaczego ja mam płacić za legalnego windowsa, a inni
                kraść?

A dlaczego student ma płacić za AutoCAD-a, który mu się do niczego nie przyda,
                bo ma inne plany "zawodowo-życiowe". A nawet jak nie ma tych planów, to
                dlaczego ma płacić? I czym?
              • Gość: Artysta Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 11:04
                kola:
                A, dlaczego ja mam płacić za oryginalne filmy (np. 50 zł) skoro inni je kopiują
                i maja w cenie czystej kasety? Problem w tym, że posiadanie kopii bez licencji
                nie jest przestępstwem, a jedynie ich rozpowszechnianie. I jeszcze jedno,
                policjant bez nakazu rewizji, wydanego przez prokuratora, nie ma prawa
                czegokolwiek przeszukiwać w twoim domu.
                • Gość: koro Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.crowley.pl 10.02.04, 12:47
                  pytanie dlaczego ja mam płacić gdy inni kradną jest pytaniem retorycznym.
                  płacisz gdyż:
                  - chcesz być uczciwy
                  a) wobec siebie i swego sumienia
                  b) wobec prawa
                  - prowadzisz firmę
                  a) cenę oprogramowania możesz wpisać w koszty i odpisać od podatku
                  b) jako że prowadzisz działalnośc gospodarczą, jeśli złapią cie na lewym
                  oprogramowaniu zapłacisz ostrą karę

teraz przechodzimy do drugiego punktu.
                  dlaczego ludzie kradną:
                  - gdyż ceny programów są niebotyczne i ludzi po prostu nie stać na legalne,
                  - nie wiedzą, że używają nielegali, kupują gotowego kompa i nigdy czegoś
                  takiego nie widzieli, wzywają więc fachowca, żeby im go ustawił, ten zaś wgrywa
                  wszelkie programy, połowa z nich nigdy nawet nie zostanie użyta, bo tak
                  naprawdę komputer służy
                  a) dziecku do gierek
                  b) rodzicom jako maszyna do pisania i odbierania e-maili

używanie słowa "kradną" i "złodzieje" jest więc nieco na wyrost. wiele osób na
                  tym forum podkreślało już znikomą szkodliwość czynu. represyjność środków -
                  wchodzenie do mieszkań, rewizje (bo kto mi zaręczy, że sprawdzając legalność
                  moich programów, policja nie przejrzy plików osobistych, dokumentów i listów) -
                  jest wobec tego olbrzymia. wiele osób podkreślało również fakt, że wobec
                  przestępstw o znacznie większej randze tj. sprawa Rywina, czy afera
                  starachowicka, żadne przeszukania i rewizje nie nastąpiły.
                  zapewniam cię także że system represyjny, nie na wiele pomoże. wystarczyłoby
                  aby firma microsoft udostępniła starsze wersje swoich programów zupełnie za
                  friko.
                  ale dlaczego mieliby zrezygnować z zysków?
                  to proste. aby pokazać możliwosci swoich rozwiązań i zachęcić do kupowania
                  coraz nowszych wersji.
                  ale nie robią tego prawda? a przecież są prawie monopolistą na rynku
                  oprogramowania. czyż nie dowodzi to ich pazerności na kasę? tym bardziej, że ta
                  akcja przyniesie tak naprawdę zyski tylko billowi gates. ostatnio chyba nas
                  nawet odwiedził. przypadek?
                  nie róbmy zatem bandytów z ludzi, których jedyną winą jest to, że nie mają
                  pieniędzy na legale i nie stać ich na wyszczekanego adwokata.
                  • Gość: ha14 Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 22:15
                    Amen.
                  • ogabignac Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na 12.02.04, 00:05
                    Znam pewnego szefa firmy architektonicznej w Białymstoku.
                    W pewnym momencie było go stać na kupno BMW(prawie nowego).
                    Przyjeżdża do pracy i odjeżdża samochodem ale do załatwiania
                    spraw po mieście jeździ autobusem i ciągle płacze, że tyle
                    musi płacić za paliwo. Nie przewidział;)
              • Gość: No Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: 212.33.82.* 12.02.04, 00:11
                Boś głupi. A trialowe wersje. win2003serwer jest ok. choć to win od Microsoftu,
                nieuczciwej firmy, firmy skazanej na 1.000.000 $ dziennej opłaty przez 365 dni
                w roku 1999. jak myślisz, czy firma "podzieliła sie " tak jak chciał sąd USA???
                Ponadto jest darmowy solaris (UNIX) na stronie SUN'a do pobrania.Ale myślę, że
                za wysokie progi; okienka lepsze bo widać i znać komend nie trza. A może znasz
                historię Bila i Windowsów począwszy od pierwszej jego wersji???Jeśli nie to OS
                dla MAC'a się kłania. To była właśnie kradzież stulecia.Zatem nie dziwię się
                dobrym ludziom, że w dupie maja jakieś licencje i opłaty za produkt kiedyś
                ukradziony. A policja niech się bawi w piaskownicy, niech łapie AK'owców ( a
                kura, a kaczka, a sądy polskie niech uwolnią Rywina bo " ładny" jest, a AK'owca
                ( a kura, a kaczka) na 4 lata bo statystyki wykrywalności policji się podniosą.
                Bo po co AK'owca w dupę pałą za kaczkę lub inną kurę, co by pamiętał, że
                policja jest do łąpania innych rywinów i co by jej dupy nie zawracał, jakąś
                kurą albo innym indykiem, głowy bo cholera jakoś okradają nas wszystkich na
                parę dużych baniek, a Jasia co to kur 4 uchodował pokarało jakimś zasrańcem
                nie wartym kopa w dupę.No i tak też policja po dupie pałą dać powinna "piratom"
                za męczenie się z windowsami a Bila do pierdla za gówniany produkt.
                Może to rozwiązanie byłoby słuszniejsze??? Może to Bila właśnie skazać na 10
                lat za sprzedaż "fajansu".Kradzionego (wcześniej) fajansu.
        • Gość: no Re: Pirackie oprogramowanie: Policja zapowiada na IP: 212.33.82.* 11.02.04, 23:47
          Piernik do wiatraka ma tyle, że wiatrak może się spierniczyć ale piernik nie
          może się zwiatraczyć. Systemy Microsoftu " kradzione" są najbardziej w Chinach.
          polska policja powinna tym się zająć z urzedu!!! W Chinach oczywiście. W polsce
          nei ma złodzieji!!!Nie ma bandytów, nie ma "rywinów" i wszelkiej maści gnoi od
          okradania na deczko większą skalę niż jakiś tam gówniany Windows z 60.000 błędów
          (vide win98 se o ME nie wspominając). Nawiasem już " na biednych nie trafiło".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka