Dodaj do ulubionych

Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja

30.03.11, 13:55
Na razie we wrocławiu temperatura nie jest "regularnie" powyżej zera... Niestety poranki są dość chłodne i ja jeszcze nie zaryzykuję zmiany. Zresztą ostatnio przy kupowaniu opon zapytałem o to samo handlarza (netcar.pl) i jego zdaniem nie ma co się śpieszyć, bo i na początku kwietnia mogą się zdarzyć przymrozki... A na letnich w takich warunkach jest lekki hardcore :-))
Obserwuj wątek
    • ludgie Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 30.03.11, 15:34
      gowiththeflow napisał:

> Na razie we wrocławiu temperatura nie jest "regularnie" powyżej zera... Niestet
      > y poranki są dość chłodne i ja jeszcze nie zaryzykuję zmiany. Zresztą ostatnio
      > przy kupowaniu opon zapytałem o to samo handlarza (netcar.pl) i jego zdaniem ni
      > e ma co się śpieszyć, bo i na początku kwietnia mogą się zdarzyć przymrozki...
      > A na letnich w takich warunkach jest lekki hardcore :-))

Kwiecień plecień... jak mówi przysłowie, też się nie śpieszę, może jeszcze przyprószyć śniegiem i wtedy poślizg gwarantowany, wolałbym uniknąć.
    • tiptop5 Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 31.03.11, 15:10
      gowiththeflow napisał:

> Na razie we wrocławiu temperatura nie jest "regularnie" powyżej zera... Niestet
      > y poranki są dość chłodne i ja jeszcze nie zaryzykuję zmiany. Zresztą ostatnio
      > przy kupowaniu opon zapytałem o to samo handlarza (netcar.pl) i jego zdaniem ni
      > e ma co się śpieszyć, bo i na początku kwietnia mogą się zdarzyć przymrozki...
      > A na letnich w takich warunkach jest lekki hardcore :-))

No i widzisz handlarz z netcar.pl miał rację. Z tym, że o w ostatnich dniach w całej Polsce pogoda dopisuje i jest całkowicie wiosennie. No ale wracając do tematu, to w takich wypadkach najlepiej stawiać na opony całoroczne, w zasadzie nie ma ryzyka związanego z przeglądem.
      • zznnaba Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 06.04.11, 14:38
        No bo teraz już jest najwyższy czas na letnie. Zobaczycie co się będzie działo w wulkanizacjach w przyszły weekend... :D
        • jerzyk.eu Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 06.04.11, 15:10
          A nie lepiej kupić porządne opony całoroczne ? Do zwykłej, spokojnej jazdy w zupełności wystarczą. Nie każdy jest Kubicą.
          • zznnaba Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 06.04.11, 16:20
            Ja jakoś od lat nie mogę zaufać całorocznym... Jestem nauczony, że jak coś jest dobre do wszystkiego to jest do niczego :] Poza tym wszystkie całoroczne mają bardzo wysoki indeks nośności, a to podobno sprawia że takie opony słabiej nadają się do mniejszych aut (są za twarde i nie zawsze łapią odpowiednią przyczepność). Ale jest to informacja do zweryfikowania, zasłyszana na innym forum moto...
            • jerzyk.eu Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 06.04.11, 17:18
              Pewnie opony zimowe są lepsze na zimę od całorocznych ale w normalnej eksploatacji trudno to zauważyć. Wyraźną przewagę mają opony zimowe na niezbyt ubitym śniegu ale mamy niewiele dni w roku kiedy na jezdni leży taki śnieg. Na mocno ubitym śniegu lub lodzie nie zauważam wyższości opon zimowych nad całorocznymi. Również latem opony letnie nie deklasują całorocznych.
              • stach.konwa Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 18.04.11, 21:30
                Jeśli wyjedziesz na ulicę zimą na tych całorocznych, to daj mi znać, ponieważ nie mam ochoty przeżywać sytuacji, gdy ktos mi na całorocznych wjedzie autu, za przeproszeniem, w tyłek. Jak cię na porządne opony do auta nie stać, to jeżdzij empekami.
                • jerzyk.eu Re: Wiosenny przegląd auta. Motoryzacja 19.04.11, 09:41
                  Jeden z samochodów którymi jeżdżę ma opony wielosezonowe tak więc mam możliwość porównania jazdy na różnych oponach i nie zauważyłem wyraźnej przewagi opon zimowych czy też letnich nad wielosezonowymi. Wyraźnie lepsze opony zimowe są jedynie na nie ubitym śniegu ale takie warunki jazdy zdarzają się sporadycznie.
                  Zaznaczam przy tym, że jeżdżę spokojnie na ogół do 100 km/godz. Subtelne różnice w drodze hamowania na różnych oponach mają znaczenie dla pasjonatów ostrej jazdy (potencjalnych samobóców i zabójców innych) bądź dla fascynatów techniki motoryzacyjnej. Dla mnie nie.
                  A propos MPK to nie lubię nimi jeździć ze względu na smród ciał niedomytych lub oblanych litrami wszelkich pachnideł. Preferuję rower, zarówno latem jak i zimą.
    • wwredny Prawdziwi fachowcy mowia ze zimowki sa ... 06.04.11, 17:25
      Prawdziwi fachowcy mowia ze zimowki sa dobre tylko na sniegu. Prawdziwi czyli np Decra a nie pan Stasiu z serwisu.

Same przymrozki to akurat pikus dla dowolnych opon.
      • pusz3k Re: Prawdziwi fachowcy mowia ze zimowki sa ... 11.04.11, 11:58
        Prawdziwi fachowcy mówią też, że opony zimowe i letnie składają się z różnych mieszanek gum, które źle się zachowują w przypadku użytkowania poza dopuszczalnym zakresem temperatury... ;-))
        • wwredny Re: Prawdziwi fachowcy mowia ze zimowki sa ... 11.04.11, 12:06
          Najlepszym miernikiem jaka mieszanka jak sie zachowuje w jakiej temperaturze sa ... testy hamowania. A te jednoznacznie pokazuja przewage zimowek nad letnimi JEDYNIE w przypadku hamowania na sniegu.
          • pusz3k Re: Prawdziwi fachowcy mowia ze zimowki sa ... 18.04.11, 11:50
            Taaak? To polecam Ci obejrzeć sobie to nagranie :)
            www.youtube.com/watch?v=8ncga6UxlHM
      • szybkieruchy Re: Prawdziwi fachowcy mowia ze zimowki sa ... 16.05.14, 11:30
        Taaa, ja bym fachowcom nie ufała :D Zazwyczaj to niepomocne Mirki typu "Panie...". Tutaj tłumaczą na co uważać przy majstrach w warsztatach :)
    • agamamm Przegląd 20.06.12, 15:11
      w naszym kraju bardziej opłaca się mieć rower lub motorwww.tylkomotory.pl/ niż samochód. Tańsze w utrzymaniu, prościej można przemieszczać w korkach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka