pawelsarosiek 01.06.12, 15:08 Fantastyczne fotki, proszę o więcej ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1mokika1 Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 02.06.12, 02:58 ulice Sklodowskiej jesli juz a nie Sklodowska Central to wynalazek lat 70. wiec nie tak trudno sobie wyobrazic Sklodowskiej bez Centralu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 03.06.12, 00:07 Ależ ten castro ma ochroniarzy! Przy nich musiał czuć się bardziej bezpiecznie niż na kubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: 82.139.153.* 05.06.12, 08:11 To nie może być Raul Castro, on nie nosił brody, nawet nas starych zdjęciach miał tylko marne wąsy. To pewnie jakiś Kubańczyk stylizujący się na Fidela Castro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAS 2000 Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.pool.mediaWays.net 03.06.12, 00:12 Ogolnie nie wyglada na fotkach na powszechny dobrobyt, przepych, bogactwo, nie wiem dlaczego ciagle slysze, ze, KIEDYS to bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
pokon Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 03.06.12, 01:23 Coś mi tu śmierdzi głupią i tanią propagandą.....zmusza się czytelnika do porównań bezsensownych. Nie dziwił bym się , by to robiły PiSowskie szczekaczki...ale , że GW za to się bierze to już dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 07:13 brakuje mnie autorskiego komentarza że na tych zdjęciach szukają pożydowskich złotych zębów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dsl.bell.ca 03.06.12, 07:52 - Wlasnie! Tak wlasnie ni z gruszki ni z pietruszki red. Domanowska w GW zrobila niedawno afere ze sprawy zupelnie niejasnej o pogubionych dokumentach z czasow II - giej Wojny Swiatowej w Szczuczynie. Tak tez, ni gruszki ni z pietruszki, bo piszac o bialostockim pomniku, red. Medek podjal dosc niezwykly watek tandemu dosc dziwnych zainteresowan u bialostockich partyzantow bo malymi dziewczynkami i religia. I pal ich szesc, takich redaktorow co to wzorem dziwnego biznesmena z drugiej polkuli niejakiego pana Grossa, wypisuje cuda niewidy o niezwyklych podlaskich stodolkach-balonach gdzie ponoc da sie upchac 1600 luda. A moze to raczej ci ludzie z GW, tak jak ow Gross, chca z nas wszystkich robic balona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 08:45 Opowieści o ryciu dołów poszukiwaniu złota wokół obozu w Treblince słyszałam od mieszkańców tych okolic, gdy bywałam tam na wakacjach z dziećmi na przełomie lat 70.-80. Byłam tym zszokowana - ale oni po prostu mówili o tym jako o źródle wzbogacenia się niektórych mieszkańców. Podejrzewam, że pozostali mogli im trochę zazdrościć - choć mam nadzieję, że niekoniecznie zrobiliby to samo. Więc nie ma co zakłamywać przeszłości i twierdzić, że te opowieści to potwarze Grossa czy innych - Polska to nie tylko szczytna martyrologia. Wystarczy zresztą rozejrzeć się wokół - zawsze oprócz "orłów, sokołów" były tu również sępy - padlinożercy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dsl.bell.ca 03.06.12, 17:16 Mila "Warszawianko", alez skadze znowu, uwagi o biznesmenie Grossie dotycza prezentowanej przez niego "biznesmenskiej" metodzie opisywania najnowszej historii Polski, gdzie nie fakty sie licza a liczy sie intencja. Jezeli intencja jest pokazanie, ze Polacy sa jednak kannibalami to wtedy fakty nagina sie takiej tezy, nawet kosztem wmawiania mi, ze podlaska stodolka pomiesci 1600 ludzi. I to nie ma nic do rzeczy w stwierdzeniu np takim, ze Polacy, tak jak i wszystkie inne nacje europejskie maja swoj procent ludzi takze parszywych. A nie, ze Polacy sa jako narod - zwyrodniali a na dowod tego opisuje sie stodolki wymyslone przez narod zwyrodnialcow do ktorych mozna wcisnac 1600 luda! Bo to jest poprostu robienie wala z ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.joynet.3s.pl 03.06.12, 08:14 Na wakacje wybierz się nad Biebrzę do Goniądza i porozmawiaj z okolicznymi chłopami, jak to w czasie wojny przyjmowali uciekających żydów chlebem i solą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axe Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 07:20 Od tej polityki to ci się chyba w głowie pomieszało. Odpowiedz Link Zgłoś
czopciu Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B 12.07.12, 01:43 widzę że z lubością pałaszujesz luźne odchody premiera najwyższego. hmmm rzeczywiście jest to sposób na przetrwanie ciężkich czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
igor.wujewic Czarno-białe zdjęcia 03.06.12, 08:43 Świetne zdjęcia. Uwielbiam klimat takiej czarno-białej fotografii. Ostatnio też znalazłem fajne zdjęcia z opuszczonej Cementowni www.wiadomosci24.pl/artykul/cementownia_jaworzno_postindustrialne_cudo_234486-1-1-d-1-1.html#galeria-miniatury Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Czarno-białe zdjęcia 03.06.12, 09:04 Wtedy z konieczności wszystkie zdjęcia były czarno-białe. Pierwsze kolorowe filmy ORWO pojawiły gdzieś ok roku 1965, wywołanie ich i odbitki kosztowały majątek. Dlatego zapanowała moda na kolorowe "slajdy", robione na filmie odwracalnym (też ORWO), w domach królowały rzutniki do przezroczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Taki Białystok pamiętam 03.06.12, 08:58 Byłem tam "autostopem" w 1960 roku. Niezapomniane wrażenie zrobił na mnie człowiek który wyprzęgł konia z furmanki i zabrał ze sobą do knajpy orczyk. Dziś jego następcy chodzą z kijami bejsbolowymi ale co to jest przy takim okutym kawale drewna. Szkoda że nigdy potem los nie rzucił mnie do tego fajnego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
qual0play Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 01.07.12, 11:55 Czemu tym widocznym na zdjęciu dość przecież ciężko pracującym młodym ludziom nie dali ubrań roboczych? Mnie się wydaję dobrą takie wyjaśnienie: ze względu propagandowo-politycznych, właśnie aby "właściwie" wypadli na zdjęciu, pokazując, jak to roboty fizycznej wcale nie boi się , młódź "pracującej i uczącej się inteligencji. Zapewne gros z nich jest z tzw "awansu społecznego /klasowego/" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 13:39 Na czynach społecznych w tamtych latach pracowało się w swoich ubraniach. Odpowiedz Link Zgłoś
omszala_butelka Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B 16.07.12, 17:02 Zagadką jest też, co robił na ulicy Warszawskiej w Białymstoku autentyczny marynarz? Morska go przywiała bryza, by pokontemplował wylewanie asfaltu? Czy raczej jakiś lokalny oficer propagandowy ze znawstwem ustawił w tłumie obserwatorów socjalistycznej roboty zarówno milicjanta, jak i marynarza oraz dzieci, by obrazek był ładny, urozmaicony, cieszył oko rodaka i kłuł jak bagnet oko imperialisty oraz wichrzyciela. Swoją drogą na podstawie tego zdjęcia powinni uczyć drogowców o przyczynach fatalnego stanu polskich dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
halka17 Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 06.09.12, 11:37 Na zdjęciu nr.9 pierwszy z lewej to prof. Chlebowski Odpowiedz Link Zgłoś