Dodaj do ulubionych

Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez...

01.06.12, 15:08
Fantastyczne fotki, proszę o więcej !
Obserwuj wątek
    • 1mokika1 Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 02.06.12, 02:58
      ulice Sklodowskiej jesli juz a nie Sklodowska
      Central to wynalazek lat 70. wiec nie tak trudno sobie wyobrazic Sklodowskiej bez Centralu :)
    • ja.ja222 Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 03.06.12, 00:07
      Ależ ten castro ma ochroniarzy! Przy nich musiał czuć się bardziej bezpiecznie niż na kubie.
      • Gość: gość Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: 82.139.153.* 05.06.12, 08:11
        To nie może być Raul Castro, on nie nosił brody, nawet nas starych zdjęciach miał tylko marne wąsy. To pewnie jakiś Kubańczyk stylizujący się na Fidela Castro.
    • Gość: JAS 2000 Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.pool.mediaWays.net 03.06.12, 00:12
      Ogolnie nie wyglada na fotkach na powszechny dobrobyt, przepych, bogactwo, nie wiem dlaczego ciagle slysze, ze, KIEDYS to bylo....
    • pokon Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 03.06.12, 01:23
      Coś mi tu śmierdzi głupią i tanią propagandą.....zmusza się czytelnika do porównań bezsensownych. Nie dziwił bym się , by to robiły PiSowskie szczekaczki...ale , że GW za to się bierze to już dno.
      • Gość: ? Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 07:13
        brakuje mnie autorskiego komentarza

że na tych zdjęciach szukają pożydowskich złotych zębów...
        • Gość: lucjusz_lulejko Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dsl.bell.ca 03.06.12, 07:52

- Wlasnie!
          Tak wlasnie ni z gruszki ni z pietruszki red. Domanowska w GW zrobila niedawno afere ze sprawy zupelnie niejasnej o pogubionych dokumentach z czasow II - giej Wojny Swiatowej w Szczuczynie.
          Tak tez, ni gruszki ni z pietruszki, bo piszac o bialostockim pomniku, red. Medek podjal dosc niezwykly watek tandemu dosc dziwnych zainteresowan u bialostockich partyzantow bo malymi dziewczynkami i religia.
          I pal ich szesc, takich redaktorow co to wzorem dziwnego biznesmena z drugiej polkuli niejakiego pana Grossa, wypisuje cuda niewidy o niezwyklych podlaskich stodolkach-balonach gdzie ponoc da sie upchac 1600 luda.
          A moze to raczej ci ludzie z GW, tak jak ow Gross, chca z nas wszystkich robic balona?
          • Gość: Warszawianka Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 08:45
            Opowieści o ryciu dołów poszukiwaniu złota wokół obozu w Treblince słyszałam od mieszkańców tych okolic, gdy bywałam tam na wakacjach z dziećmi na przełomie lat 70.-80. Byłam tym zszokowana - ale oni po prostu mówili o tym jako o źródle wzbogacenia się niektórych mieszkańców. Podejrzewam, że pozostali mogli im trochę zazdrościć - choć mam nadzieję, że niekoniecznie zrobiliby to samo. Więc nie ma co zakłamywać przeszłości i twierdzić, że te opowieści to potwarze Grossa czy innych - Polska to nie tylko szczytna martyrologia. Wystarczy zresztą rozejrzeć się wokół - zawsze oprócz "orłów, sokołów" były tu również sępy - padlinożercy.
            • Gość: lucjusz_lulejko Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.dsl.bell.ca 03.06.12, 17:16
              Mila "Warszawianko", alez skadze znowu, uwagi o biznesmenie Grossie dotycza prezentowanej przez niego "biznesmenskiej" metodzie opisywania najnowszej historii Polski, gdzie nie fakty sie licza a liczy sie intencja.
              Jezeli intencja jest pokazanie, ze Polacy sa jednak kannibalami to wtedy fakty nagina sie takiej tezy, nawet kosztem wmawiania mi, ze podlaska stodolka pomiesci 1600 ludzi.
              I to nie ma nic do rzeczy w stwierdzeniu np takim, ze Polacy, tak jak i wszystkie inne nacje europejskie maja swoj procent ludzi takze parszywych.
              A nie, ze Polacy sa jako narod - zwyrodniali a na dowod tego opisuje sie stodolki wymyslone przez narod zwyrodnialcow do ktorych mozna wcisnac 1600 luda!
              Bo to jest poprostu robienie wala z ludzi.
        • Gość: Bodzio Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.joynet.3s.pl 03.06.12, 08:14
          Na wakacje wybierz się nad Biebrzę do Goniądza i porozmawiaj z okolicznymi chłopami, jak to w czasie wojny przyjmowali uciekających żydów chlebem i solą.
      • Gość: Axe Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 07:20
        Od tej polityki to ci się chyba w głowie pomieszało.
      • czopciu Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B 12.07.12, 01:43
        widzę że z lubością pałaszujesz luźne odchody premiera najwyższego.
        hmmm rzeczywiście jest to sposób na przetrwanie ciężkich czasów.
    • igor.wujewic Czarno-białe zdjęcia 03.06.12, 08:43
      Świetne zdjęcia. Uwielbiam klimat takiej czarno-białej fotografii. Ostatnio też znalazłem fajne zdjęcia z opuszczonej Cementowni www.wiadomosci24.pl/artykul/cementownia_jaworzno_postindustrialne_cudo_234486-1-1-d-1-1.html#galeria-miniatury
      • bronimir Re: Czarno-białe zdjęcia 03.06.12, 09:04
        Wtedy z konieczności wszystkie zdjęcia były czarno-białe.
        Pierwsze kolorowe filmy ORWO pojawiły gdzieś ok roku 1965, wywołanie ich i odbitki kosztowały majątek. Dlatego zapanowała moda na kolorowe "slajdy", robione na filmie odwracalnym (też ORWO), w domach królowały rzutniki do przezroczy.
    • bronimir Taki Białystok pamiętam 03.06.12, 08:58
      Byłem tam "autostopem" w 1960 roku.
      Niezapomniane wrażenie zrobił na mnie człowiek który wyprzęgł konia z furmanki i zabrał ze sobą do knajpy orczyk. Dziś jego następcy chodzą z kijami bejsbolowymi ale co to jest przy takim okutym kawale drewna. Szkoda że nigdy potem los nie rzucił mnie do tego fajnego miasta.
    • qual0play Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 01.07.12, 11:55
      Czemu tym widocznym na zdjęciu dość przecież ciężko pracującym młodym ludziom nie dali ubrań roboczych? Mnie się wydaję dobrą takie wyjaśnienie: ze względu propagandowo-politycznych, właśnie aby "właściwie" wypadli na zdjęciu, pokazując, jak to roboty fizycznej wcale nie boi się , młódź "pracującej i uczącej się inteligencji. Zapewne gros z nich jest z tzw "awansu społecznego /klasowego/" :D
      • Gość: alek Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 13:39
        Na czynach społecznych w tamtych latach pracowało się w swoich ubraniach.
      • omszala_butelka Re: Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. B 16.07.12, 17:02
        Zagadką jest też, co robił na ulicy Warszawskiej w Białymstoku autentyczny marynarz? Morska go przywiała bryza, by pokontemplował wylewanie asfaltu? Czy raczej jakiś lokalny oficer propagandowy ze znawstwem ustawił w tłumie obserwatorów socjalistycznej roboty zarówno milicjanta, jak i marynarza oraz dzieci, by obrazek był ładny, urozmaicony, cieszył oko rodaka i kłuł jak bagnet oko imperialisty oraz wichrzyciela.

Swoją drogą na podstawie tego zdjęcia powinni uczyć drogowców o przyczynach fatalnego stanu polskich dróg.
    • halka17 Zobacz, jak wyglądał Białystok 50 lat temu. Bez... 06.09.12, 11:37
      Na zdjęciu nr.9 pierwszy z lewej to prof. Chlebowski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka