Dodaj do ulubionych

turysta dolnośląski - gdzie smaczenie jeść?

25.06.12, 14:22
cześć,

W lipcu planuję odwiedzic Wasze miasto.
Proszę o pomoc, gdzie warto zajrzeć by smacznie zjeść obiad. Może macie jakieś regionalne specjały?
Przy okazji- jakieś ostrzeżenia, gdzie lepiej nie ryzykować ? :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: w.koronkiewicz Re: turysta dolnośląski - gdzie smaczenie jeść? IP: *.tel.tkb.net.pl 26.06.12, 09:12
      regionalnym specjałem jest kiszka ziemniaczana. najlepiej zjeść ją w barze "U Czesia" naprzeciwko cmentarza przy drodze na Supraśl. napis na tablicy głosi "kiszka ziemniaczana z Piłsudskiego". porcje wahają się od 05, do 1,5 kg na osobę. w zależności od humoru pana Czesia.
      innym lokalnym specjałem wywodzącym się z kuchni litewskiej są kartacze. najlepsze są w Sejnach i Jeleniewie, ale i w Białymstoku w "szaszłykarni" przy ulicy Mickiewicza są niczego sobie. ceny umiarkowane. ciekawą kuchnię mają w Odessie przy Sienkiewicza. polecam zwłaszcza ukraińskie pierogi z jagnięciną. najlepszy chłodnik jest przy Warszawskiej 59. zaś w ścisłym centrum polecam serniczki ze śmietaną i brzoskwiniami w barze Podlasianka. do tego obowiązkowo kompot.
      • ingaas Re: turysta dolnośląski - gdzie smaczenie jeść? 26.06.12, 09:48
        Czy ten bar "U Czesia" to już poza centrum?
        Przyjeżdżam pociągiem, więc będę się poruszał na nogach lub komunikacją miejską.
        • Gość: w.koronkiewicz Re: turysta dolnośląski - gdzie smaczenie jeść? IP: *.tel.tkb.net.pl 26.06.12, 11:40
          oj, poza centrum niestety. ale do Supraśla warto się wybrać. I muzeum ikon i teatr Wierszalin, plenery z filmów u Pana Boga za piecem, puszcza, rzeka oraz kilka sympatycznych knajpek
          • ingaas Re: turysta dolnośląski - gdzie smaczenie jeść? 26.06.12, 19:37
            dziękuję za informacje.
            jeśli uda mi się namierzyć jakiś transport do Supraśla, to być może wybiorę sie tam też :-)
      • ingaas Re: turysta dolnośląski - gdzie smaczenie jeść? 26.06.12, 21:10
        Jeszcze dopytam- Bar Podlasianka ? Czy Podlasie przy Rynku Kościuszki? bo coś pierwszej wersji nie mogę wygooglowac.
        • Gość: Roberto Re: turysta dolnośląski - gdzie smaczenie jeść? IP: *.internetia.net.pl 26.06.12, 21:19
          Tu masz link
          www.spolem.bialystok.pl/gastronomia/podlasie.asp
    • ingaas Bliny 03.07.12, 10:31
      Czy bliny to też regionalna potrawa Podlasia? Wiem, że bardziej kojarzy się z Rosją.
      Czy można je gdzieś zjeść w Białymstoku?
      • Gość: w.koronkiewicz Re: Bliny IP: *.tel.tkb.net.pl 03.07.12, 18:46
        port Odessa przy Sienkiewicza prowadzi kuchnie ukraińską, więc najpewniej tam
        • Gość: Jura port Odessa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.12, 08:16
          Obsługa jest pierwsza klasa, kelnerka blondynka z warkoczem miała dużo cierpliwości do mnie do starego kulinarnego malkontenta.
          Dla mnie za mało Ukrainy w karcie dań i brak Massandry z winnik krymskich.
          Odessa to mieszanka. Kuchnia żydowska jak najbardziej ale japońskie dania zupełnie nie przystają.Brakuje dań ormiańskich .
          Do solianki aby stała się bardzo rasową zupą dodałbym nereczkę gotowaną i odrobinę marynowanych kaparów
    • ingaas Dzięki- Byłem - Wróciłem 21.07.12, 00:11
      Dziekuje raz jeszcze za informacje.
      Trafiłem do bary Podlasie- Serniczki ze smietaną, brzoskwiniami + kompot - swietne. Klimat tez niczego sobie :-)
      W Odessie jadem "pierogi" z jagnięciną i ti niewypal- farsz miesny nie smakowal mi. ial specyficzny smaczek (barana???) :-)

Kiszke ziemniaczna sprobowalem w Supraślu- ciekawe, ciekawe :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka